Közös bankszámla zárolása

pdlk # 2013.02.26. 16:07

Tisztet Ügyvédek!

Édesapám meghalt, a halotti anyakönyvvel bementem az OTP-hez és kértem a számlája zárolását. Az ügyintéző kitöltött egy adatfelvevő lapot, fénymásolta a halotti anyakönyvi kivonatot, de nem kaptam igazolást a bejelentésemről. Ismételjem meg irásban is?

Pataika # 2012.10.29. 09:30

Tisztelt Hozzáértők !

Egy kis segítséget szeretnék kérni !
A folyószámlámat sajnos jogosan zárolta a NAV !
A banktól kaptam értesítést az összegről.
Kérdésem a következő lenne , a folyószámlára érkező összegeket hány %-ban zárolhatják havonta ? Erre van-e valami szabály ?

Válaszukat előre is köszönöm !

Üdvözlettel Pataika

végrehajtó1 # 2011.08.08. 18:44

Máshova kell utaltatni a következőt.
Ez már elveszett.

jogos-e hogy más tartozása miatt az én pénzemet nyúlják le.
megbízható ember számlájára utaltasd, bár a tesó szólhatott volna hogy ilyen gondjai vannak...

xontex22 # 2011.08.08. 18:34

Tisztelt cím.A következő próblémával fordulok önhöz.Amunkabérem50%-át vonják.A fennmaradó összeg ezidáig öcsém számlájára megy,amit záróltak.Kérdésem az lenne,hogy hozzányúlhatnak-e az 50%-os letiltás ellenére.Ha igen jogos-e hogy más tartozása miatt az én pénzemet nyúlják le.Köszönöm előre a válaszát

Peter23 # 2009.03.27. 11:57

"vizsgálható ki- milyen arányban tett pénzt a közös számlára?Illetve ez az igény esetleg csak per folyamán kérhető?"

Szerintem :

Készpénzbefizetéseknél szoktak írni ilyen kis fecniket amik a bankoknál is megvannak, ezeken személyi igazolványt nevet és aláirást kell feltüntetni, azokat kell összegyüjteni!

Ha pedig utalással került rá a pénz akkor aki az időszakban szerződésben volt az átutalóval azt illeti a pénz ami a számlára került, befizetési jogcím szerint, bár ezt a saját véleményem.

Abban az esetben ha valaki átadta valakinek a pénzét hogy fizesse be mert mondjuk nincs ideje a bankban sorbaállni az pedig halott ügy! Nem bizonyitható hogy kinek a pénze volt, vagy hogy ki kinek adta oda hogy befizesse.

A Papírforma számít, a többi csak szóbeszéd.

ObudaFan # 2009.03.25. 17:30

Nincs mit.

satyó # 2009.03.25. 15:44

értem, köszönöm.

ObudaFan # 2009.03.25. 09:37

Ez attól függ, hogy mi van a bankszámlaszerződésben. Vita esetén nyilván csak a per marad.

satyó # 2009.03.25. 06:04

Tisztelt Hozzáértők !

ha 2 ember akik nem házasok (testvérek) közös bankszámlát vezet, és egyikük meghal,az örökösöknek automatikusan a számlaösszeg felét itéli a közjegyző, vagy vizsgálható ki- milyen arányban tett pénzt a közös számlára?Illetve ez az igény esetleg csak per folyamán kérhető?

monalisa1 # 2008.03.20. 19:00

Attól hogy az egyik számlatulajdonos meghal, a másik még használhatja továbbra is azt a számlát, lévén a saját jogán erre lehetősége van. Tehát nem okvetlenül szükséges felvennie a számlán lévő és őt megillető részt. Persze dönthet akként is, hogy a számlát megszünteti, egyidejüleg másikat nyít - akár egy másik bankban...

vicsabi # 2008.03.20. 18:34

Sziasztok,

a kérdésem a következő lenne:

a szülőknek közös bankszámla van, halálesti kedvezményezett a gyermekük.

Ha az egyik szülő meghal zárolják-e számlát?

A bank ahol van a számla, azt mondták hogy zárolják, majd a túlélő szülő és a kedvezményezett részére 50-50%-ban fizetik ki a rajta lévő összeget, ezt követően megszűnik a számla. Ez igaz lehet?
Mi írja elő a bank részére hogy hogy hogyan járjon el?

Előre is köszi

ObudaFan # 2008.03.19. 19:05

Igen, csak a kérdésre ez a válasz félrevezető volt.

monalisa1 # 2008.03.18. 19:37

Csupán bátorkodtam kicsit részletesebben, mint ahogy kbs szokta volt az egyes válaszait megadni.

ObudaFan # 2008.03.18. 19:22

Szerintem a bankszámla fele a túlélő házastársé, a másik rész az örökösöké, de annak kamata - mintegy haszonélvezetként az özvegyé.

ez egy dolog. De a kérdés nem ez volt. A kérdésre a válasz már ott van : 2008.03.18. 12:33

monalisa1 # 2008.03.18. 15:00

Szerintem a bankszámla fele a túlélő házastársé, a másik rész az örökösöké, de annak kamata - mintegy haszonélvezetként az özvegyé.

Nem muszáj a számlát megszüntetni, azt használhatja továbbra is, lévén a továbbaikban egymaga a birtokosa.

Ha nagy hírtelen kiveszi az egész pénzt - vagy majdnem az egészet -, a hagyatéki eljáráskor köteles az örökösök felé elszámolni az őket megillető összeggel, ellenkező esetben beperelhetik őt a jussukért.

A számlával "simlizni" nem lehet, mert a közjegyző kérésére a bank az elhalálozás időponjára vonatkozóan tájékoztatást ad a a számlán lévő összegről.

bigdady # 2008.03.18. 11:58

Ez inkább kijelentés volt mint kérdés

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 11:33

Semmi. A túlélő házastárs rendelkezik a számla felett. Más kérdés, hogy tartozik az örökösöknek.

Szvsz ha a konkrét kérdésedet tetted volna fel, könnyebben kaptál volna választ.

kreppke # 2008.03.18. 09:47

Senki? :(

kreppke

kreppke # 2008.03.06. 20:16

Sziasztok

Jogszabályok érdekelnének arra vonatkozólag ha házastársaknak közös bankszámlájuk van és az egyikük meghal (zárolás, stb.).
Köszönöm

kreppke