Lehet.
cégcsoport
Kérdésem az volna,hogy Kft többségi tulajdonosa lehet-e egyben egyéni vállalkozó vagy a kettő kizárja egymást?Köszönettel Péter54
Ha nem szerepel, akkor nem.
ez így nagyon izgalmas!!!
Eszerint I kft(k) nem elismert vállalatcsoport, mert ilyen bejegyzés egyik cég cégkivonatában sem szerepel...
szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.
Ctv. 25. § (1) A cégjegyzék szükség szerint, valamennyi cég esetében tartalmazza
- ha a cég elismert vállalatcsoport tagja, vagy uralkodó tagja, ezt a tényt, a csoporthoz tartozó cégek nevének, székhelyének és cégjegyzékszámának feltüntetésével,
Nem, ez nem az. Ez valamelyik tulajdonos neve mellett szerepel, és csak annyit jelent, hogy a tulajdoni hányada abszolút többséget biztosít a számára a döntésekben.
- A társaság irányítását biztosító befolyásolás mértéke: közvetlen.
- képviselet módja: Önállóan
ilyet a P kftnél nem találtam.
szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.
Ha cégadat - és ObudaFan azt mondja -, akkor az elismert vállalatcsoport mindegyik tagjánál fel kellene tüntetni.
Szerintem az e-cegjegyzek a mindenkor hatályos adatokat tartalmazza - bár figyelmeztetnek, hogy nem hiteles.
- nincs szemem, hogy észrevegyem
- nincs ilyen rész benne.
(összességében most 5-6 cégről beszélünk)
Amúgy mennyire naprakész a weblap?
szota
_________
A cégkivonatból ki kellene derülnie.
a topicon felbuzdulva leveleztem egy sort az új ügyvezetővel.
A helyzet jelenleg az, hogy az I kft tetszik-nem tetszik a P kft bevételéből x%-t lecsíp.
Ezért az x%-ért látszatban szolgáltat (könyvelés, IT..stb. Azért látszat, mert a munkát most is azok a hölgyek végzik akik eddig (pénztár, számlázás, könyvelés) csak a program nem a sajátgépen van, hanem egy távoli szerveren.) Így akármilyen a szolgáltatás színvonala nem tudnak változtatni P Kft, váltani, mert az x%-t így is -úgy is lecsípik.
:(
Ennyit a versenyről!
szota
_________
nyilván formailag az aláíró jogosult az aláírásra, de a szerződéseket nem ö szövegezte, a feltételeket nem ö és a munkavállalók alakították...csak aláírtak.
Minden mást a I kft döntött el.
Nekünk is az a fura, hogy a 26% diktál 74% ellenében. Csak sejtjük, hogy esetleg az eladással egy időben opciós szerződés is köttetett a többségi tulajdonrészre...
Vagy nem tudjuk.
Mindenesetre nagyon kényelmetlen a szitu.
Semmi sem biztos, semmi sem az aminek látszik...
szota
_________
Gondolom, bejegyzik. De én ilyet cégkivonaton nem láttam.
Egyébiránt még az elismert vállalatcsoportként működő társaságokban sem gyakorolhatja a munkáltatói jogokat olyan személy, aki nem a munkáltatónál dolgozik. Így az uralkodó cég valamely vezetője, munkatársa sem. Feltételezem azokat a munkaszerződés-módosításokat csak aláírta az IQ ügyvezetője. Ugyanígy nem lehetséges új ügyvezető bejelentése sem a bejegyzett ügyvezető akarata ellenére - hiszen ő jogosult a bejelentésre. De megválasztani sem lehet egy ügyvezetőt a tagok többségének szavazata nélkül. Ha meg aláírta a jegyzőkönyvet, a változásbejegyzési kérelmet, akkor miről beszélünk.
Őszintén szólva számomra elég érthetetlen, hogy egy kft. 75%-os, tehát befolyásoló többséggel rendelkező tagja miért hagyja, hogy a 25%-os tulajdonos intézkedjék. De ha hagyja, mi közünk hozzá? Neked is csak annyi, hogy attól vagy köteles utasítást elfogadni a megbízási jogviszonyotokban, aki a megbízó bejegyzett képviselője.
ezt nekünk egyszerű földi halandóknak nem árulták el.
Tényleg, ezt honnan lehet megtudni?
:)
szota
_________
Bejelentették a cégbíróságon, hogy elismert vállalatcsoportot alkotnak? Vagy az uralkodó cég kérésére bíróság ezt megállapította?
No akkor megpróbálok konkrétabb lenni (persze megtartva a cégek inkognitóját :) )
Szóval van I kft amelyiknek tulajdonosa egy külföldi cég és egy magánszemély. Ez az I kft kiszervezi a tevékenységeit önálló kft-kbe igen bonyolultnak tűnő tulajdonosi szerkezettel. Közös mindegyikben, hogy I kft az egyik tulaj a másik egy magánszemély és/vagy egy a I(x) kft, sőt olyan is van amelyikben I kft-t létrehozó külfüldi cég is résztulaj.
A kiszervezett kft-k végzik a pénzt termelő tevékenységet I kft pedig mindegyik kftnek a hátteret hivatott biztosítani (HR, IT, PR, pénzügy, beszerzés..stb)
I kftnek csak abból származik bevétele, hogy a klón cégek a saját bevételüket (vagy egy részét) átutalják.
No ez a néhány kft nevezi magát előszeretettel I cégcsoportnak.
Van P kft (ennek lennék én IT szolgáltatója) Ennek a P kftnek alig 26%-t vette meg az egyik I(x) Kft (mostantól legyen IQ, infó:e-cegjegyzek.hu). Nem tűnik jelentős részesedésnek, pláne ha tudjuk, hogy P kftnek összesen 2 tulajdonosa van, a másik 1 magánszemély.
IQ kftnek is csak 2 tulaja van: 1 magánszemély és I kft.
Ezek után I kft (és nem IQ!!) úgy kezdett viselkedni, mintha legalábbis 51% részt szerzett volna:
- megszüntette az önálló számlázást és könyvelést. A tranzakciót követően a hölgyeknek be kell jelentkezni I kft szerverére távoli asztal segítségével az ott futó programokkal számláznak és könyvelnek.
- A kft új ügyvezetőt jelölt ki a jelenlegi mellé (leváltani nem tudta/akarta, mert a régi ügyvez a tulaj is egyben)
- I kft HRje minden alkalmazottal új munkaszerződést kötött és átszervezte a belső struktúráját
- utasítja B kft munkavállalóit (sőt engem is próbál, aki pedig csak szerződéses szolgáltaó vagyok)
No és ennek fényében értelmezendő az összes többi kérdésem is...
szota
_________
Vegyük úgy, hogy az elismert vállalatcsoportra gondoltál.
- Az elismert vállalatcsoport [Gt. 55. § (1)] a számviteli törvényben foglaltak szerint összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésére köteles gazdasági társaság (uralkodó tag) és az a részvénytársaság, illetve korlátolt felelősségű társaság, amely felett az uralkodó tag a számviteli törvény alapján meghatározó befolyással rendelkezik (ellenőrzött társaság.
- Nem, az még nem elismert vállalatcsoport. (De lehet tényleges vállalatcsoport.)
- L. 2.
- Az ellenőrzött tagok is önálló jogi személyek.
- Ezt hogy érted? Természetesen nincs akadálya, hogy egy társaság végezze a másik adminisztrációját, pénzügyeit, de ehhez nem kell elismert vállalatcsoportnak lenni - szerződést kell kötni.
- Ezt te sem gondoltad komolyan.
- Ennek megint nincs közvetlen kapcsolata az elismert vállalatcsoporttal. Az átírányításnak a Munka törvényben foglalt szabályok szerint van helye.
- Nem tudok róla, hogy bizonyos munkavállalói létszám fölött szmsz-t kell szerkeszteni (most nyugodtan kioktathatsz) - de ha így lenne is, az elismert vállalatcsoport létszámát nem kell egybe számítani.
És ne is haragudj, nem voltál konkrét. A 7. pl. úgy lenne konkrétabb: "kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót, hogy egy másik munkáltatónál, annak irányítása alatt dolgozzon". S még ez sem elég konkrét ahhoz, hogy igennel vagy nemmel lehessen válaszolni. Ráadásul korábban már írtál róla, úgyhogy tudom, hogy a kérdésekben írtál sokkal konkrétabb problémád van. Nem értem, mit titkolsz rajta. (Józsi bácsi elmegy az orvoshoz, és szemérmesen úgy adja elő a panaszát: "Doktor úr, nem megy... odalent..." Aztán a kapott hashajtótól össze-vissza fossa magát - pedig ő azt várta, hogy merevedése lesz.)
"elismert vállalatcsoport"=/="cégcsoport".
Oktass csak ki nyugodtan, ha van miért. :)
KBS,
jaj- nem szeretnélek kioktatni, elismerem jogi ismereteidet, csak jelzem, hogy találtam egy érdekes cikket!!
szota
_________
no ez így tanulságos volt.
KBS, nem szeretnék jogászkodni, csak kíváncsi vagyok!
A kérdések, mit alant feltettem konkrét kérdések. Annyiban általánosak csak, hogy nem egy konkrét (cég)vállalatcsoportról kérdezek, hanem az intézményről.
Amúgy ajánlom figyelmedbe: http://cegvezetes.cegnet.hu/…lalatcsoport
itt azért nagyon sok kérdésemre van válasz, bár az is igaz, hogy a nagyrésze számomra érthetetlen!
:(
szota
_________
Az meg attól lesz, az, ha elismerik. :)
Illetve létezik még az elismert vállalatcsoport, ami bizonyos plusz jogokat biztosít az uralkodó tagnak.
1. Nem határozza meg ezt fogalmat a hatályos jog. (Amennyire én tudom, nem is használja.)
Ebből következik, hogy ebben a formában feltett kérdéseidre nem adható válasz.
Jobb lenne, ha jogászkodás helyett a konkrét kérdést tennéd fel. Bár amennyire emlékszem, az meg már megtörtént, és választ is kaptál. Változott valami a tényállásban?
A kérdéseim teljesen általánosak.
- Mi a definíciója a cégcsoportnak?
- ha nekem van 3 KFT-m amiknek a neve is hasonló (pl. szotaInvest kft, szotaTrade kft, szotaCargo kft) akkor ez már cégcsoport?
- Ha egy cégem van ami hirtelen nagyra nő és kiszervezem a tevékenységeket önálló Kft-kbe akkor ez cégcsoport?
- Milyen jogai vannak egy adott cégnek a csoporton belül? Gondolok itt önálló számlázásra, önálló döntésre a beszerzések szempontjából..stb.
- Létezik olyan, hogy cégcsoporton belül közös a számlázás, közös könyvelés, közös üzemeltetés?
- Ha a cégcsoporton belül egy cég pl. szoftvert vásárol, akkor annak használatára automatikusan jogot szerez az összes többi tag is?
- A cégcsoporton belül a munkáltató milyen feltételekkel mozgathatja a munkavállalót? És a munkavállalónak kötelező-e a munkát cégcsoporton belül másik cégnél felvenni?
- Ha a csoportot alkotó cégeknek egyenként nincs akkora alkalmazotti létszáma, de a csoporton belül összesen igen akkor kell-e SZMSZ-t készíteni?
szota
_________
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02