cégcsoport

ObudaFan # 2008.02.28. 13:03

Lehet.

péter 54 # 2008.02.28. 09:11

Kérdésem az volna,hogy Kft többségi tulajdonosa lehet-e egyben egyéni vállalkozó vagy a kettő kizárja egymást?Köszönettel Péter54

ObudaFan # 2008.02.13. 18:41

Ha nem szerepel, akkor nem.

szota # 2008.02.12. 20:58

ez így nagyon izgalmas!!!
Eszerint I kft(k) nem elismert vállalatcsoport, mert ilyen bejegyzés egyik cég cégkivonatában sem szerepel...

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

ObudaFan # 2008.02.12. 20:30

Ctv. 25. § (1) A cégjegyzék szükség szerint, valamennyi cég esetében tartalmazza

1. ha a cég elismert vállalatcsoport tagja, vagy uralkodó tagja, ezt a tényt, a csoporthoz tartozó cégek nevének, székhelyének és cégjegyzékszámának feltüntetésével,
Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.12. 11:37

Nem, ez nem az. Ez valamelyik tulajdonos neve mellett szerepel, és csak annyit jelent, hogy a tulajdoni hányada abszolút többséget biztosít a számára a döntésekben.

szota # 2008.02.12. 11:30
ilyen kifejezéseket találtam a vevő IQ kftnél:
  • A társaság irányítását biztosító befolyásolás mértéke: közvetlen.
  • képviselet módja: Önállóan

ilyet a P kftnél nem találtam.

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.12. 08:13

Ha cégadat - és ObudaFan azt mondja -, akkor az elismert vállalatcsoport mindegyik tagjánál fel kellene tüntetni.
Szerintem az e-cegjegyzek a mindenkor hatályos adatokat tartalmazza - bár figyelmeztetnek, hogy nem hiteles.

szota # 2008.02.12. 07:05
én néztem a cégkivonatot ( www.e-cegjegyzek.hu), de vagy
  • nincs szemem, hogy észrevegyem
  • nincs ilyen rész benne.
Mit kell keresni? Milyen bejegyzést és melyik cég cégkivonatán?

(összességében most 5-6 cégről beszélünk)

Amúgy mennyire naprakész a weblap?

szota
_________

ObudaFan # 2008.02.11. 15:49

A cégkivonatból ki kellene derülnie.

szota # 2008.02.11. 09:19

a topicon felbuzdulva leveleztem egy sort az új ügyvezetővel.
A helyzet jelenleg az, hogy az I kft tetszik-nem tetszik a P kft bevételéből x%-t lecsíp.
Ezért az x%-ért látszatban szolgáltat (könyvelés, IT..stb. Azért látszat, mert a munkát most is azok a hölgyek végzik akik eddig (pénztár, számlázás, könyvelés) csak a program nem a sajátgépen van, hanem egy távoli szerveren.) Így akármilyen a szolgáltatás színvonala nem tudnak változtatni P Kft, váltani, mert az x%-t így is -úgy is lecsípik.
:(
Ennyit a versenyről!

szota
_________

szota # 2008.02.08. 14:40

nyilván formailag az aláíró jogosult az aláírásra, de a szerződéseket nem ö szövegezte, a feltételeket nem ö és a munkavállalók alakították...csak aláírtak.

Minden mást a I kft döntött el.

Nekünk is az a fura, hogy a 26% diktál 74% ellenében. Csak sejtjük, hogy esetleg az eladással egy időben opciós szerződés is köttetett a többségi tulajdonrészre...
Vagy nem tudjuk.

Mindenesetre nagyon kényelmetlen a szitu.
Semmi sem biztos, semmi sem az aminek látszik...

szota
_________

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 14:24

Gondolom, bejegyzik. De én ilyet cégkivonaton nem láttam.

Egyébiránt még az elismert vállalatcsoportként működő társaságokban sem gyakorolhatja a munkáltatói jogokat olyan személy, aki nem a munkáltatónál dolgozik. Így az uralkodó cég valamely vezetője, munkatársa sem. Feltételezem azokat a munkaszerződés-módosításokat csak aláírta az IQ ügyvezetője. Ugyanígy nem lehetséges új ügyvezető bejelentése sem a bejegyzett ügyvezető akarata ellenére - hiszen ő jogosult a bejelentésre. De megválasztani sem lehet egy ügyvezetőt a tagok többségének szavazata nélkül. Ha meg aláírta a jegyzőkönyvet, a változásbejegyzési kérelmet, akkor miről beszélünk.
Őszintén szólva számomra elég érthetetlen, hogy egy kft. 75%-os, tehát befolyásoló többséggel rendelkező tagja miért hagyja, hogy a 25%-os tulajdonos intézkedjék. De ha hagyja, mi közünk hozzá? Neked is csak annyi, hogy attól vagy köteles utasítást elfogadni a megbízási jogviszonyotokban, aki a megbízó bejegyzett képviselője.

szota # 2008.02.08. 14:15

ezt nekünk egyszerű földi halandóknak nem árulták el.
Tényleg, ezt honnan lehet megtudni?

:)

szota
_________

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 14:10

Bejelentették a cégbíróságon, hogy elismert vállalatcsoportot alkotnak? Vagy az uralkodó cég kérésére bíróság ezt megállapította?

szota # 2008.02.08. 14:08

No akkor megpróbálok konkrétabb lenni (persze megtartva a cégek inkognitóját :) )
Szóval van I kft amelyiknek tulajdonosa egy külföldi cég és egy magánszemély. Ez az I kft kiszervezi a tevékenységeit önálló kft-kbe igen bonyolultnak tűnő tulajdonosi szerkezettel. Közös mindegyikben, hogy I kft az egyik tulaj a másik egy magánszemély és/vagy egy a I(x) kft, sőt olyan is van amelyikben I kft-t létrehozó külfüldi cég is résztulaj.
A kiszervezett kft-k végzik a pénzt termelő tevékenységet I kft pedig mindegyik kftnek a hátteret hivatott biztosítani (HR, IT, PR, pénzügy, beszerzés..stb)
I kftnek csak abból származik bevétele, hogy a klón cégek a saját bevételüket (vagy egy részét) átutalják.
No ez a néhány kft nevezi magát előszeretettel I cégcsoportnak.

Van P kft (ennek lennék én IT szolgáltatója) Ennek a P kftnek alig 26%-t vette meg az egyik I(x) Kft (mostantól legyen IQ, infó:e-cegjegyzek.hu). Nem tűnik jelentős részesedésnek, pláne ha tudjuk, hogy P kftnek összesen 2 tulajdonosa van, a másik 1 magánszemély.
IQ kftnek is csak 2 tulaja van: 1 magánszemély és I kft.

Ezek után I kft (és nem IQ!!) úgy kezdett viselkedni, mintha legalábbis 51% részt szerzett volna:

• megszüntette az önálló számlázást és könyvelést. A tranzakciót követően a hölgyeknek be kell jelentkezni I kft szerverére távoli asztal segítségével az ott futó programokkal számláznak és könyvelnek.
  • A kft új ügyvezetőt jelölt ki a jelenlegi mellé (leváltani nem tudta/akarta, mert a régi ügyvez a tulaj is egyben)
  • I kft HRje minden alkalmazottal új munkaszerződést kötött és átszervezte a belső struktúráját
  • utasítja B kft munkavállalóit (sőt engem is próbál, aki pedig csak szerződéses szolgáltaó vagyok)

No és ennek fényében értelmezendő az összes többi kérdésem is...

szota
_________

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 11:55

Vegyük úgy, hogy az elismert vállalatcsoportra gondoltál.

1. Az elismert vállalatcsoport [Gt. 55. § (1)] a számviteli törvényben foglaltak szerint összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésére köteles gazdasági társaság (uralkodó tag) és az a részvénytársaság, illetve korlátolt felelősségű társaság, amely felett az uralkodó tag a számviteli törvény alapján meghatározó befolyással rendelkezik (ellenőrzött társaság.
  2. Nem, az még nem elismert vállalatcsoport. (De lehet tényleges vállalatcsoport.)
  3. L. 2.
  4. Az ellenőrzött tagok is önálló jogi személyek.
  5. Ezt hogy érted? Természetesen nincs akadálya, hogy egy társaság végezze a másik adminisztrációját, pénzügyeit, de ehhez nem kell elismert vállalatcsoportnak lenni - szerződést kell kötni.
  6. Ezt te sem gondoltad komolyan.
  7. Ennek megint nincs közvetlen kapcsolata az elismert vállalatcsoporttal. Az átírányításnak a Munka törvényben foglalt szabályok szerint van helye.
  8. Nem tudok róla, hogy bizonyos munkavállalói létszám fölött szmsz-t kell szerkeszteni (most nyugodtan kioktathatsz) - de ha így lenne is, az elismert vállalatcsoport létszámát nem kell egybe számítani.

És ne is haragudj, nem voltál konkrét. A 7. pl. úgy lenne konkrétabb: "kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót, hogy egy másik munkáltatónál, annak irányítása alatt dolgozzon". S még ez sem elég konkrét ahhoz, hogy igennel vagy nemmel lehessen válaszolni. Ráadásul korábban már írtál róla, úgyhogy tudom, hogy a kérdésekben írtál sokkal konkrétabb problémád van. Nem értem, mit titkolsz rajta. (Józsi bácsi elmegy az orvoshoz, és szemérmesen úgy adja elő a panaszát: "Doktor úr, nem megy... odalent..." Aztán a kapott hashajtótól össze-vissza fossa magát - pedig ő azt várta, hogy merevedése lesz.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 11:28

"elismert vállalatcsoport"=/="cégcsoport".

Oktass csak ki nyugodtan, ha van miért. :)

szota # 2008.02.08. 10:37

KBS,
jaj- nem szeretnélek kioktatni, elismerem jogi ismereteidet, csak jelzem, hogy találtam egy érdekes cikket!!

szota
_________

szota # 2008.02.08. 10:35

no ez így tanulságos volt.
KBS, nem szeretnék jogászkodni, csak kíváncsi vagyok!
A kérdések, mit alant feltettem konkrét kérdések. Annyiban általánosak csak, hogy nem egy konkrét (cég)vállalatcsoportról kérdezek, hanem az intézményről.

Amúgy ajánlom figyelmedbe: http://cegvezetes.cegnet.hu/…lalatcsoport
itt azért nagyon sok kérdésemre van válasz, bár az is igaz, hogy a nagyrésze számomra érthetetlen!
:(

szota
_________

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 10:30

Az meg attól lesz, az, ha elismerik. :)

Incitatus # 2008.02.08. 09:35

Illetve létezik még az elismert vállalatcsoport, ami bizonyos plusz jogokat biztosít az uralkodó tagnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 09:04

1. Nem határozza meg ezt fogalmat a hatályos jog. (Amennyire én tudom, nem is használja.)
Ebből következik, hogy ebben a formában feltett kérdéseidre nem adható válasz.

Jobb lenne, ha jogászkodás helyett a konkrét kérdést tennéd fel. Bár amennyire emlékszem, az meg már megtörtént, és választ is kaptál. Változott valami a tényállásban?

szota # 2008.02.08. 07:56

A kérdéseim teljesen általánosak.

1. Mi a definíciója a cégcsoportnak?
  2. ha nekem van 3 KFT-m amiknek a neve is hasonló (pl. szotaInvest kft, szotaTrade kft, szotaCargo kft) akkor ez már cégcsoport?
  3. Ha egy cégem van ami hirtelen nagyra nő és kiszervezem a tevékenységeket önálló Kft-kbe akkor ez cégcsoport?
  4. Milyen jogai vannak egy adott cégnek a csoporton belül? Gondolok itt önálló számlázásra, önálló döntésre a beszerzések szempontjából..stb.
  5. Létezik olyan, hogy cégcsoporton belül közös a számlázás, közös könyvelés, közös üzemeltetés?
  6. Ha a cégcsoporton belül egy cég pl. szoftvert vásárol, akkor annak használatára automatikusan jogot szerez az összes többi tag is?
  7. A cégcsoporton belül a munkáltató milyen feltételekkel mozgathatja a munkavállalót? És a munkavállalónak kötelező-e a munkát cégcsoporton belül másik cégnél felvenni?
  8. Ha a csoportot alkotó cégeknek egyenként nincs akkora alkalmazotti létszáma, de a csoporton belül összesen igen akkor kell-e SZMSZ-t készíteni?

szota
_________