Visszterhes adás-vétel történik, 2 gyermekünknek adjuk el lakásunkat.
Kérdésem: 10 millió ft vételár esetén - 5 millió ft/fő érték után kell-e az illetéket számolni? Mivel huszonévesek, mentesülhetnek-e az illeték alól, 1.lakás szerzés jogán? Fejenként így 8 millió ft alatt van a vételár.
Másik kérdés: Ha nem, akkor az illetéket 2x 4 millió ft utáni 2% formájában számítják-e, mivel 2 tulajdonrészre oszlik, vagy együtt veszik a 10 millió ft-ot alapul??
Köszönöm.
lakás adás vételi illeték
- 1
- 2
Csak mint laikus...
Én úgy tudom, hogy első lakás vásárlásakor (= tehát vásárlás és nem ajándékozás és/vagy örökség) csakis a vadiúj lakásra vonatkozik az illetékmentesség. Ha rosszul tudom, elnézést.
Ami a 10 mFt forint vagyonátruházási illeték dolga: mivel megosztódik kettőjük közt a szerzési érték, 4 - 4 mFt-ig 2%, az afölötti 1 - 1 mFt-ra 6% az illeték. (Ha rosszul tudom, lásd mint fent.)
A kiszabásra kerülő illeték megfizetésére lehet kérni részletfizetést, aztán vagy megadják vagy nem. (Ürlapok kitöltése, jövedelmi stb. igazolások csatolása.)
Inkább csak akkor, ha biztos vagy benne, monalisa.
Ha többen szerepelnek a szerződésben a vevői oldalon, akkor a kedvezmények határértékei az arányoknak megfelelően csökkenek. Érthetőbben: az egészre számolják ki az illetéket, és azt osztják el közöttük. Vagyis jelen esetben nem 4 millió forintig lesz 2% az illeték egyik-egyiküknek, hanem csak 2-ig.
Az előző kérdésemre részlegesen kaptam választ-azt értem már, hogy nem 4 millió/fő a kedvezmény, hanem összesen az egészre volnatkozik.
A másik kérdésem még megválaszolatlan, vagyis huszonévesek első, de használt lakás vásárlásakor-visszterhes-esetén a 10 millió értékű össz ingatlan ár, mivel feleződik-5-5 millió ft értékben- így az illetékmentességet igénybe lehet-e venni?
köszönöm
Hali Anna!
Szerintem nem jogosultak a gyermekeid az illetékkedvezményre, mert az egész lakástulajdon forgalmi értéke meghaladja a 8 millió forintot.
Köszönöm a választ, csak nem tűnik logikusnak, hiszen fejenként 5 millió Ft értékben vásároltak lakást,vagy lakásrészt, nem 10 -ért.
A másik kérdésem: jövőre az 5 éves lakások utáni illetéket eltörlik???Ebben az esetben érdemes lenne várnunk januárig?
köszönöm, üdvözlettel
Az az adó lesz - és nem vételkor, hanem eladáskor. De még az is csak javaslat.
Megírnátok pontosan mi ez a javaslat? Ha 5évnél régebben vettem a lakást nem kell adózni ha eladom? Lehet hogy félreértettem, világosítsatok fel. Köszönöm
A mádosik kérdésre:
Lakásingatlan eladása esetén a vásárláskori összeg és az eladáskori összeg különbözete után 25% a személyi jövedelemadó kötelezettség. (Csökkenthető a vásárláskori ügyvédi díjjal valamint az esetleges korszerűsitás, modernizásálás számlával igazolt költségeivel.)
15 évnél régebben vásárolt lakás/ház eladása esetén nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Ellenben a 15 év és az 5 év közötti időszakra (= 100%) évente 10-10 százalék engedmény van.
Ha a pénzt egy éven belül netán ismét ingatlan vásárlására fordítod magad vagy családtagod részére, mentesülsz az adó megfizetése alól.
Ha 4 éven belül ismét vásárolsz egy lakás és/vagy házat, a befizetett adó visszakérhető.
Én másképpen hallottam. Lehet,hogy rosszul értelmeztem, de mintha arról lenne szó, hogy az adás/vétel esetén a vevőnek nem kell majd illetéket fizetni-, ha 5 éven túli a lakás,nem adót. Rosszul tudom? Hiszen a szja kedvezény eltörléséről is szó esett, hogy jövőre az új ingatlanok vásárlása esetén ha egy éven belül adok-veszek, nem lehet majd az adót beszámítani. Téves lenne az értelmezésem?
Még a pénzügyminiszter sem tudja hogy a Parlament a december 20-i végszavazáson a jövő évi adó- és illettörvény miként is módosul majd...
Sziasztok
Jo hogy itt is vagy Monalisa, hatha ebben a kerdesben is jartas vagy, nemcsak bontoperben :)
Kerdes: Budapesti ingatlanom eladasra kerult ez ev majusaban, es mivel az orszagbol elkoltoztem, (vissza sem szandekozom koltozom), igy nem vettem masik ingatlant belole Magyarorszagon. (bar kulfoldon sem)
Magyarorszagon igy ez azt jelenti, hogy mivel a volt lakasom eladasra kerult, igy nincsen bejelentett lakcimem.???
Most akkor kell adoznom vagy sem a lakas eladasi ara utan?
Koszonettel
mama T
Hogy adózni kell-e, az attól függ, mikor szerezted az ingatlant. Valószínűleg nem szűnt meg az állandó lakóhelyed, nem megy az csak úgy magától.
Kedves KBS
koszonom a valaszod.
jaj en azt hittem, hogyha eladom az ingatlanom es kulfoldre koltozok (magyarorszagon sehova nem jelentkeztem be, hogy akarmilyen levelemet erre es erre a cimre kuldjek) akkor ez azt jelenti, hogy nincs bejentett lakcimem :)
Na de ezt csak en gondoltam igy, ugy latszik :)
Az ingatlant 2002-2003 korul vettem.
Koszonettel
mama T
Ha nem is volt bejelentett lakóhelyed, akkor meg se szűnhet. Ha viszont volt, akkor az csak kijelentéssel szűnhet meg.
A vételát és az eladási ár különbözete után 25% jövedelemadót kell fizetni.
Ugyanakkor azt már nem tudom, hogy ha a vételárat időközben kivitted az országból - és mint írod nincs szándékodban visszatérni - akkor az adófizetési kötelezettség dolga hogy is van...
Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne. Vettünk egy házat 19 millió Ft-ért a párommal 1/3-2/3 arányban. Most kaptunk az Illetékhivataltól csekket és úgy gondolom, hogy itt valami nem stimmel. A papíron az szerepelt, hogy 2 millió felett 2%, 7,5 millió felett pedig 6%-ot kell fizetnünk. Amit nem értek, hogy mind a ketten 490.000 Ft-os csekket kaptunk. Akárhogy számolom, sehogy nem jön ki ez az összeg, azaz a 980.000 Ft. Főleg azt nem értem, hogy a párom 1/3 része az durván 7 millió, akkor hogy jött ki neki is 490.000? Még ha fele-fele arányban vettük volna, akkor sem jön ki ez az összeg. Érdekelne a véleményetek.
Előre is köszönöm!
4 milliónak a 2%-a 80 ezer, 15 milliónan a 6 %-a 900 ezer. Az összesen 980 ezer. Az arányokra viszont nem figyeltek, azt elrontották, Kérésre minden bizonnyal kijavítják. Ha ez nektek számít.
Mind a ketten különvagyonból fizettetek?
Igen, külön vagyonból fizetjük az összeget, de nem is ez számít. Valamit nem jól írhattam, mert a párom része 7 millió, az enyém 12 millió. Akárhogy számolom, a 7 mill.-nak a 2%-a 140.000 - amennyiben 2%-kal kell számolni- a 12 millának a 6%-a pedig 720.000. Összeadva ez csak 860.000. és nem 980 ezer. Így azért egy kicsit másképp hangzik nem? Ezért kérdeztem, hogy így már fellebezhetek?
Köszi
Süpek
Ahogy kbs kiszámolta úgy a jó, tehát az összesen 980 ezer forint a fizetendő összeg csak az arányokra nem figyeltek. Inkább arra kellene figyelni, hogy nincs e lehetőség illetékalap kedvezmény igénybevételére. ez akkor jár ha egy éven belül eladtatok akkor csak a különbözet után kell illetéket fizetni.
üdv.
Koszonom a valaszotokat
mama T
sziasztok!
szeretnék kérni 1 kis segítséget.... válásom után a vagyonmegosztást adásvételi szerződéssel intéztük el. az 50% tulajdonrészemet 7 mFt ért adtam el a volt feleségemnek. vettem most 8 mFt-ért 1 lakást, az illetéket ennek ellenére a teljes vételár alapján szabták ki rám.... nem jól tudom, hogy ha eladás is történik 1 éven belül akkor az illetéket a kettő különbözete után kell megfizetni? vagy ha csak tulajdonrészt adok el akkor ez nem igaz?
előre is köszönöm a segítséget!
üdv,
csaba
Édesapám lakást vásárolna,
de idős kora (öröklés) miatt a nevemre, tehát én venném. Adózás szempontjából felmerül a kiskorú fiam nevére vétel is.
Kaphatnék segítséget, illeték és adózás szempontjából milyen alternatívák vannak?
köszöntettel
Vásárlás miatt nem kell jövedelemadót fizetni. Az illeték alapja, mértéke, fizetésének határideje meg nem opcionális.
(Csak mellesleg: az ilyen ajándékozásból egy későbbi esetleges vagyonosodási vizsgálatban komoly gondok lehetnek.)
Köszönöm a választ.
A vagyonosodási vizsgálatra tekintettel,
akkor kell írnunk egy "jegyzőkönyvet",
ami tartalmazza, hogy édesapámtól,
a lakásvásárlásomhoz kaptam 10 Ft-ot, vissza-nem-téritendőként?
köszönettel
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02