egy év táppénz után milyen jogaim vannak?

Betty78 # 2007.09.30. 14:20

Üdv!

Jövő héten letelik az 1 év táppénzem.A leszázalékolásom folyamatban van.Az Egészségbiztosítási pénztár szerint akkor emelkedik a rokkant nyugdíj jogerőre ha a munkaviszonyom megszünik.
A cég ahol 11 éve dolgozom,azt szeretné hogy én szüntessem meg azaz mondjak fel..mert szerintük ilyenkor ez automatikusan megszűnik.
Ennyi év munka után..nem tehetvén a rosszindulatu daganatos megbetegedésemről..igen is szeretnék valami juttatást akár végkielégítést kapni.
Jogilag ez valóban így van-e ahogy ők mondták,muszály-e nekem leszámolni,és jár-e valami nekem?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

hajni67 # 2007.09.18. 08:54

Én nyolc hónapja vagyok táppénzen,gerincvelő gyulladásom van,ami egy hosszadalmas betegség de van esély a gyógyulásra,ha nagyon optimistán nézzük-akár egy éven belül is.Van-e joga a háziorvosnak már most elinditani a leszázalékolásomat? nem kellene megadni az esélyt hogy meggyógyuljak és vissza mehessek dolgozni?Tud-e valaki tanácsot adni hogy mi a menete ennek?

hugicica # 2007.09.12. 14:14

Azt szeretném megkérdezni , hogy leszázalékolás előtt állok.39 éves nő vagyok.Tavaly november óta táppénzen ,daganat miatt.Jelenleg is kezelések alatt állok.1Gyessel együtt 18 év munkaviszonyom van.
Minimálbéren voltam bejelentve.Mennyi leszázalékolási pénzre számíthatok 50%-nál.Vagy 67%-nál?

tiki # 2007.09.10. 13:50

Köszi:)

ezt már értem:)

sajnos csak a konyhanyelvet értem...

Kála # 2007.09.10. 11:53

Ez azt jelent, hoyg még egy évig jogosult a táppénzre?

Tiki, hol írtam én ilyet? Annyi írtam, hogy a munkáltató igenis megszüntetheti a munkaviszonyt rendes felmondással, akkor is, ha épp keresőképtelen valaki feltéve, hogy a betegszabadság lejártától egy év eltelt.

Vagy elfogadja az új munkakörre szóló módosítást, vagy nem. Ha nem, akkor se mondjon fel, még véletlenül se (mivel ekkor bukná a végkielégítést, felmentési időt stb.) Ha a munkáltató mond fel neki, akkor hét év után 45 nap a felmondási idő (a hét évbe beleszámoltátok a táppénz idejét is? - bele kell, csak el szokták felejteni), és 2 havi végkielégítés jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.10. 11:40

Kösz, Kála. Annál rosszabb neki.

tiki # 2007.09.10. 11:33

Köszönöm KÁla!

Ez azt jelent, hoyg még egy évig jogosult a táppénzre?
A munkáltató azt akarja, hoyg vállaljon el a fiatalember egy másik cég alkalmazásában a portai szolgálatot(amit ugye próbaidővel kezdene), vagy mondjon fel.
Mit tehetne, hoyg valamiképp jól járjon?

Kála # 2007.09.10. 11:18

Na, azért nem egészen úgy...
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,

...időtartama

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.10. 11:13

Nem mondhatnak fel neki, amíg keresőképtelen. (Ez nem azonos a táppénzes állománnyal, ellátatlanul is lehet valaki egészségügyi okból keresőképtelen.)
A rokkantsági nyugdíj melletti munkavállalásnak korlátai vannak - szemben az öregségivel.

tiki # 2007.09.10. 10:50

Szerintem utána olvasok..
A mostani nyugdíj rendszer lehetővé teszi, hogy rokkant nyugdíj mellett dolgozzon?
Vagy a fizetéssel összevontan adózik jövőre?
(remélem elnézitek nekem, hogy ennyire nem vagyok jártas ezekben a dolgokban...de azért regisztráltam, hogy a segítségetekkel tisztábban lássak)

tiki # 2007.09.10. 10:48

ezt nem igazán értem...alklalmazzák fizetés nélkül? munkaviszonyban marad, de nem kap táppénzt? És ha nem akarja a rokkant nyugdíjazást 26 évesen? vagy már csak ez az egy mentsvára lenne?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.10. 10:40

Kirúgni nem fogják, de fizetést se kap, természetesen.
Szerintem meg kell igényelni a rokkantsági nyugdíjat.

tiki # 2007.09.10. 10:04

mit lehet tenni,ha vki már egy éve táppénzen van(súlyos műtét miatt).
A munkáltató nem tud munkát ajánlani, mert nem ülő munkát végeznek a cégnél.
A munkavállaló 7 éve a cég alkalmazottja. 4 évvel ezelőtt szerződést módosítottak, raktárosból lett értékesítő.
az egy év táppénz letelt. Jár neki vmiféle végkielégítés, illetve milyen jogai vannak, mit tehet, hogy ne rúgják ki?
Nagyon köszönöm a választ