Kedvezmények (Fogház, Börtön, Fegyház)


ObudaFan # 2013.08.13. 22:14

vicus56

A fegyházból a 4/5 kitöltése után szabadulhat, a börtönből a 3/4 kitöltése után, ha ezt fogházasítják, akkor a 2/3 kitöltése után.
Valóban nem hagyhatja el az országot feltételes alatt.

vicus56 # 2013.08.12. 19:05

Abban kérnék tájékoztatást,hogy gyermekem félév fegyház,és másfél év börtönbüntetést kapott.Ez év március 5.-én vonult be,mennyi kedvezményt kaphat,első
büntényes, legkorábban mikor szabadulhat?
Ha feltételesen szabadon bocsátjáj,vállalhat e külföldön munkát,ugy tudom,nem hagyhatja el az országot.
Szeretném tudni ez igy van-e.
Kell-e kérvényt beadni ahhoz,hogy jó magaviselet miatt
kedvezménnyel szabaduljon?

minnie0501 # 2013.08.09. 14:43

Kedves fórumban résztvevők segítségetek szeretném kérni.
A párom 10 hónap fogház büntetést kapott. Azt szeretném kérdezni hogy mennyi bent töltött idő után lehet fogházban kérni a feltételes szabadlábra helyezést?
Eddig annyit tudunk hogy jó magaviselettel pár hónap után két hetente haza jöhet hétvégére? Ez így ebben a formában tényleg igaz?

Bulgaria # 2013.08.04. 13:11

*állampolgár

Bulgaria # 2013.08.04. 13:10

Akkor ezek szerint a nevelője is tudja,akkor gondolom a férjem tud erről már.Csak pont nem erről beszéltünk.Nem Állampusztán van a férjem,ő magyar állompolgár.Köszönöm a sok segítséget.Irtam Önnek személyes levelet is.

cafrinka # 2013.08.04. 07:17

Most beszéltem a párommal erről az ügyről,azt mondja,hogy a nevelőnél van egy előkészítő papír,amit a feltételes tárgyalására ő tölt ki,ott jelezze a férje,hogy vissza szeretne térni a családhoz külföldre.

Még annyi,hogy ha Baracskán van a férje,akkor azt mondja a párom,hogy akkor amikor ő jött haza nem sokkal előtte érkezett egy ember Bulgáriából. Szóval,lehet,hogy ilyen kicsi a világ!:)

cafrinka # 2013.08.04. 06:46

Igen,pontosan tudom,hogy addig míg nincsen otthon mennyi aggódással jár.

Nem tudom,hogy megvolt e már a feltételes tárgyalása,mert ott mindent tisztázni kell,vagy kellett a bíróval. Tehát,hogy elhagyhatja az országot,hogy van e pártfogó stb.,stb?!

Nincs útlevele a páromnak,hanem magyar személyigazolvánnyal is rendelkezik,amit szabaduláskor visszakapott a bv-től és azzal repült haza,nem volt semmi gond az okmányellenőrzésnél a reptéren.

De én azt gondolom,ha bizonyítható az,hogy életvitelszerűen Bulgáriában élt a börtönbüntetés megkezdése előtt,akkor nem lesz semmi gond a hazaérkezéssel is.

Amikor a párom kedvezménytárgyalása volt,a bíró mondta neki,hogy ilyen esetben teljesen egyértelmű,hogy nem rendelik el a feltételes szabadság alatt a határátlépési tilalmat.

Bulgaria # 2013.08.03. 18:03

Nagyon szépen Köszönöm Önöknek.Igen a BV bíró tudja,hogy a férjem Bulgáriában dolgozik és hogy csak itt van címe,vagyis legalább M.O-on az anyukája kijelentette.Tehát M.O-on nincsen bejelentve.

A BV bíró ekeszerint hoz döntést.

Köszönöm szépen.
Gondolom,az Ön férje is visszakapta a útlevelét és nem volt gond a határnál?

Köszönöm szépen még egyszer,és nagyon várom a váalszukat.Gondolom,tudják ilyen esetben mennyire aggódik az ember.

cafrinka # 2013.08.03. 17:40

Kapott egy munkáltatói igazolást a főnökétől,amiben a főnöke még azt is leírta,hogy ha van lehetőség rá,akkor a lehető leghamarabbi időpontban engedjék szabadon. Ezt lefordíttattuk otthon egy fordítóirodával,akik csináltak egy hitelesített magyar változatot. Ezt mutatta be a Bv bírónak a párom. Plusz a nevelő írt ugye egy értékelést a párom benti tevékenységéről és abban is megemlítette,hogy tőlem kapott rendszeresen külföldről levelet.
Említettem előbb,hogy csak külföldi lakcíme van a páromnak,az lett a Bv-ben rögzítve.
A pártfogóról annyit,hogy csak erőszakos bűncselekmény esetében kötelező a kirendelése,más esetekben a bv. bíró dönti el,hogy szükséges e. Viszont,van egy ismerősöm,aki Németországban kapott munkát,rablásért volt elítélve,ki is rendelték a pártfogót,de elég havonta telefonon jelentkeznie,nem kell ezért hazautaznia.
Egyébként,mi azt vettük észre ezzel kapcsolatban,hogy ezt elég jól kezelik a bv-ben. Ha tényleg látszik,hogy valaki életvitelszerűen él külföldön,nem gördítenek akadályt az elé,hogy hazatérjen a családjához.De,gondoljunk csak bele,ha ilyen esetben megtiltanák a hazautazást,gyakorlatilag hajléktalant csinálnának a feltételes ideje alatt a delikvensből.

Szilvia0801 # 2013.08.03. 17:23

Cafrinka
Milyen papírokat kellett bemutatni a bírónak?
Gondolom nem bemondásra ment az engedély. Segítsünk már Bulgáriának hátha ki lehet okoskodni valamit.

Bulgária
Nem vagyok sem bíró, ügyész, ügyvéd. A pártfogói mint " opció" vetődött fel. A bíró döntése lesz, hogy kell vagy nem. Bár ha 20 hónapot kapott a férjed nem hiszem, hogy kirendelnék.

cafrinka # 2013.08.03. 16:54

Mi is külföldön élünk. A páromnak haza kellett menni tavaly egy 1 éves 2002-ben hozott jogerős ítélet miatt.Vitt hata magával egy munkáltatói igazolást és bemutatta a Bv bírónak a kedvezmény tárgyaláson. Megkapta a kedvezményt,nem rendeltek ki pártfogót,a Bv bíró engedélyezte,hogy visszatérhet ide. A páromnak is csak itt van bejelentett lakcíme. Most fog aug 20-án letelni az 1 év feltételes,semmi probléma nem volt belőle,hogy hazajött a családjához. A bv bíró eldöntheti azt,hogy a fogvatartott a feltételes alatt elhagyhatja e Magyarország területét,természetesen indokolt esetben(pl. egy tengerparti nyaralást,gondolom nem engedélyezne),de szerintem a Ti esetetek egy ilyen indokolt szituáció.Mindenképpen hozza ezt fel a kedvezménytárgyaláson a párod,ha esetleg a bíró nem térne ki rá!

Bulgaria # 2013.08.03. 15:17

Tehát röviden a BV bíró dönti ,hogy lesz -e pártfogód,de mégsem mindenkihez rendelnek egy pártfogót?
De ezt nem értem,ha a férjemnek nincs bejelentett lakcíme Magyarországon,akkor ez nem egyeni eset és más törvények vontakoznak rá?Beilleszkedni a társadalomban,hát mi sajnos nem szeretnénk beilleszkedni a magyar társadalomban,így nem lehet ezt a szolgáltatást elutasítani?
A férjem magyar állampolgár,én bolgár,így nem igazán láttam,hogy ha miért és hogy tudják akadályozni az utazását míg nem jár le a 20 hónap.Hiszen ez a cél ,hogy gyorsab helyezkedjen el.Bulgáriában pedig van munkája.
Nem véletlenül mindez a BV bírótól függ és a BV bíró figyelembe veszi a fent említett tények.

Köszönöm szépen a válaszait

Szilvia0801 # 2013.08.03. 14:27

Egy kis adalék még:

Pártfogó felügyelet

A felügyelet alá rendelhetők köre

A pártfogó felügyelet mint büntetőjogi intézkedés lényege az elkövetők ellenőrzése, támogatása, segítése a társadalomba való visszatérésük során, de deklarált cél annak megelőzése is, hogy az elkövető újra bűncselekményt valósítson meg. E cél megvalósítása érdekében a pártfogó felügyelet alatt álló személy köteles a jogszabályban és a határozatban előírt magatartási szabályokat megtartani, a pártfogóval rendszeres kapcsolatot tartani és részére az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást megadni §.

A magatartási szabályok kötelezettségeket és tilalmakat írnak elő annak érdekében, hogy a pártfogolt képessége szerint dolgozzék és törvénytisztelő életmódot folytasson. E szabályok köre igen tág, s ennek során a bíróság megpróbál az elkövető személyiségére, körülményeire, azaz az egyéni megelőzés szempontjaira fokozottan figyelemmel lenni. Az előírt magatartási szabályok között szerepelhet különösen a munkával, a kereset felhasználásával, az időszakos jelentkezéssel, az esetleg szükséges gyógykezeléssel, megelőző-felvilágosító egészségügyi szolgáltatáson való részvétellel kapcsolatos kötelezettség, illetőleg a lakó- és munkahely önkényes megváltoztatásának, meghatározott helyek látogatásának vagy egyes személyekkel való érintkezésnek a tilalma §.
A felügyelet alá rendelhetők köre

Épp a fenti okok miatt pártfogó felügyelet alá az az elkövető rendelhető, akinél valamely oknál fogva feltételezhető, hogy e támogató, ellenőrző, segítő tevékenységre nagyobb szüksége van. Így pártfogó felügyelet elrendelésének akkor van helye, ha a vádemelést elhalasztották, a feltételes szabadság §, a próbaidő, illetve a szabadságvesztés felfüggesztése próbaidejének eredményes elteltéhez az elkövető rendszeres figyelemmel kísérése szükséges. A próbára bocsátott § vagy a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt § visszaeső, valamint az a visszaeső, akivel szemben a vádemelést elhalasztották, pártfogó felügyelet alatt áll §. A pártfogó felügyelet tartama azonos a feltételes szabadság, a próbaidő, illetve a vádemelés elhalasztásának tartamával, de legfeljebb öt év §.

Szilvia0801 # 2013.08.03. 14:20

Erre nem tudok neked kimerítő és főleg pontos választ adni.
Majd ha itt lesz ObudaFan, ő biztosan meg tudja mondani milyen esetekben szükséges.

Pártfogó felügyelet-felnőttkorúak„

”Pártfogó felügyelet végrehajtása - felnőtt korú elkövetők

A pártfogó felügyelet elrendelésének akkor van helye, ha tartama/próbaideje eredményes elteltéhez az elkövető rendszeres figyelemmel kísérése szükséges. Ez az intézkedés a bűncselekményt elkövetők ellenőrzése, irányítása mellett a társadalomba való beilleszkedésük segítését és támogatását is szolgálja. A pártfogó felügyelet célja, hogy a folyamatosan érvényesített pártfogó felügyelői kontrollal elősegítse annak a megakadályozását, hogy a pártfogolt ismételten bűncselekményt kövessen el, továbbá segítséget nyújtson a társadalmi integrációhoz, az ehhez szükséges szociális feltételek megteremtéséhez. A pártfogó felügyelet alatt álló köteles a jogszabályban meghatározott (pl. jelentkezési kötelezettség, munkaképes pártfogolt esetén munkavégzési kötelezettség) és a bíróság/ügyész határozatában előírt külön magatartási szabályokat, kötelezettségeket megtartani, a pártfogó felügyelővel rendszeresen kapcsolatot tartani, továbbá részére az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást megadni.

Bulgaria # 2013.08.03. 14:07

Köszönöm a választ,bár ez nem nagyon jó hír.Pártfogó milyen esetekben van,a büncselekménytől függ?

Szilvia0801 # 2013.08.03. 13:23

Nem.
Nem érted a lényeget. Kedvezménnyel szabadult de ez nem azt jelenti, hogy vége a szabadságvesztésének. Ha bármi apró dolgot is csinál már megmázsálják mint visszaesőt, plusz a le nem töltött időt is hozzácsapják az újabb ítélethez.
ergo: amíg a tényleges szabadságvesztés ideje le nem jár addig nem mehet sehova. Sőt gyanítom, hogy időközönként jelentkeznie is kell majd a pártfogójánál.

Bulgaria # 2013.08.03. 13:13

Európai Uniós országba sem tud menni?

Szilvia0801 # 2013.08.03. 12:48

Ha lejárt a 20 hónap.

Bulgaria # 2013.08.03. 12:44

Mit jelent ez a mondat:büntetés végrehajthatóságának megszűnéséig.Mikor szünik meg egy büntetés?
köszönöm

Bulgaria # 2013.08.03. 11:18

Ha megkapja az útlevelét,mi akadályozza az utazását?Vagyis ha 20 hónapot kapott és a 13diknál szbadul,akkor várni kell a 20 hónap végét.Azt jelenti?

ObudaFan # 2013.08.03. 08:56

Nem utazhat külföldre a szabadságvesztés büntetés végrehajthatóságának megszűnéséig.

Bulgaria # 2013.08.02. 16:51

A férjem most szabadul augusztusban fogházasítási kedvezménnyel.Szóval ő utazhat ki az országból illetve visszakapja-e az útlevelét.Gondolom az útlevele a bv intézetnél van.
Nagyon fontos tudni,mert a családja-mi Bulgáriában élünk.

köszönöm

Szandy1990 # 2013.07.22. 17:25

Értem és köszönöm szépen!

ObudaFan # 2013.07.22. 11:20

dina05

Nem feltétlenül az új törvény szerint. Attól függ, hogy összességében, nem csak a kedvezményre, hanem minden más szabályra tekintettel melyik a kedvezőbb neki.

ObudaFan # 2013.07.22. 11:19

Szandy1990

Ja, hogy 8 hónap a büntetés. Akkor az a gond, hogy eleve csak 6 hónap után lehet kérni a fogházasítást, de akkor már magát a kedvezményt is lehet kérni börtön fokozatban is.