Igazad lehet Béla. Megvizsgáltam Földvári Prof. álláspontját a kérdésben. Szerinte a honossági elv lényege, "..a honossági elv érvényesítésével kötelezi az állam polgárait arra, hogy külföldön is tartózkodjanak olyan cselekmények elkövetésétől,amelyeket hazai törvényeink bűncselekménynek minősítenek, mégha az elkövetés helyén ezek a cselekmények esetleg nem is minősülnek bűncselekménynek."
Legális külföldi erotikus munka hirdetése
Biztos voltam benne, hogy Te tudod. De a kérdező nem biztos, neki szántam.
Ne haragudj, de tudjuk. A kerítésről beszéltünk.
A felnőttkorú személy által folytatott prostitúció Magyarországon - a törvény betartása mellett - abszolút legális. A törvény szabályainak megsértése esetén szabálysértés, és csak a kapcsolódó bűncselekmények - a kerítés, a kitartottság és a prostitúció elősegítése - bűncselekmény.
„mivel ez külföldön legális, ezért a társadalomra nem veszélyes”
A németek, svájciak gondolhatják úgy, hogy az ő társadalmukra nem veszélyes, de én úgy gondolom, a mienkre az.
Kicsit olyan ez, mint az emberevés: amelyik törzs eszik, arra nem veszélyes - de amelyiket eszik, arra nagyon is.
Van egy tévhit a prostitúciós "iparág" művelői fejében. Miszerint Németországban Svájcban elkövetett kerítés, prostitúció elősegítése magyar állampolgárok vonatkozásában nem büntethető, mivel ez a hivatkozott országokban nem bűncselekmény . Csakhogy a magyar törvényt kell alkalmazni magyar állampolgár által , bárhol elkövetett cselekményre. Így pl Németországban elkövetett kerítésre is. Az más kérdés, hogy emiatt nem adják ki a magyar állampolgárt, mert náluk ez nem bűncselekmény. Emlékezetes a hamburgi magyar madam esete, aki ellen itthon büntetőeljárás van a hamburgi tevékenysége miatt, ezért nem tud hazajönni. Van olyan jogi érvelés- én is ezt támogatom- mivel ez külföldön legális, ezért a társadalomra nem veszélyes, ezért nem valósul meg bűncselekmény. A bíróságok rendre lesöprik ezt az érvet, mondván, hogy a bűnös pénz itt hasznosul Magyarországon. Egy ilyen ügyben megjelentek prostituáltak tanúként. Rajtuk több százer forintos ruha, táska aranyékszer. Vallják is a bíróság előtt, hogy ebből a tevékenységből itthon lakást, kocsit, ékszereket vettek, Itthoni családjaikat bűkezűen támogatják. A bíróság szerint ez veszélyes a magyar társadalomra.
Valaki azt mondta, változott a Btk. az előző válaszol óta?
Egy olyan cégnek készítek weboldalt, aki svájci erotikus munkához (ott teljesen legális) toboroz lányokat Magyarországról. A fejlesztés alatt, a saját tárhelyen, magyarországi szerveren működik az oldal.
Kérdésem, hogy ez törvénybe ütközik?
A válaszokat előre is köszönöm!
Zoli
Sajátos érvelés. :) Kétségkívül kreatív.
köszönöm!
Kedves Béla!
A Btk. is jogszabály. Közismerten a büntető törvény büntetni rendel és nem jogszabályba ütközést szankcionál. Jelen kérdésben például nem azt mondja, hogy "Tilos prostitúciót elősegíteni." Hanem azt mondja, hogy
"Aki
- mást prostitúcióra rábír,
- épületet vagy egyéb helyet prostitúció céljára másnak a rendelkezésére bocsát,
- tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójához segítséget nyújt,
bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
A Tízparancsolat mondja, hogy ne ölj! A Btk. azt mondja, hogy "Aki mást megöl, az így és így büntetendő.
200. §; 201. §
Köszönöm, abban esetleg tudna segíteni, hogy a Btk. mely részén nézelődjek ezután?
A Btk. ezek szerint nem jogszabály? :)
Jogszabályba nem ütközik, de a büntető törvény büntetni rendeli.
Üdvözletem,
Neten böngészgetve nem találok egyértelmű választ a kérdésre, ezért kérném a szakértőket, szakmában jártasabb fórumozókat a kérdés eldöntésében. A nővéremék Németországba (ahol teljesen legális az ilyesfajta foglalkozás és foglalkoztatás) keresnének lányokat szexuális szolgáltatásokra teljesen legálisan, adózottan, rendőrségen bejelentetten innen Magyarországról. Kérdésem, hogy nem ütközik-e jogszabályba, ha ilyen irányú magyarországi hirdetések útján próbálunk szerezni lányokat németországi legális munkához?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02