Ittas vezetés


gcsab # 2008.12.13. 15:42

Üdv Giga!

Hát igen be voltam nyomva rendesen,meg tele volt a ....om az egész helyzettel,haza akartam menni. 9.-én 13:13-kor leírtam,hogy mi most a helyzet. Tiszta vicc az egész.

Jó hétvégét!

Boidy # 2008.12.15. 13:33

Üdv.

Ma érkezett meg nekem, egy "idézés gyanusított részére".Mszerint:
Önt a fenti számú büntetőügyben a btk. 188. § (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő közúti jármű ittas vezetése vétségének megalapozott gyanúja miatt,2009.év 01.hónap 07.nap 13.óra 00.perce a fenti szerv 1036 Budapest,Tímár utca 9/a szám alatti 1.em.1hivatali helyiségébe a Be.67§ (1)bekezdésénbek első mondata alapján idézem.

A be.67.§ (2) bekezdés c)pontja alapján az idézés alapjául szolgáló gyanusítotti kihallgatás várható időtartama : 1 óra

A Be.67.§ (5)bekezdése alapján felhívonm,hogy az ügyre vonatkozó iratain kívül a bizonyításnál felhaszálható feljegyzéseit,vagy egyéb tárgyait hozza magával. ----------------------------------------------------
  • Most ez nekem miért büntető ügy,hogyha a seres 0.39mg/l-t mutatott ami még szabálysértés kategória.
Miket mondhatok esetleg ami enyhít a büntetésen. Érne e az valamit hogyha azt mondanám tudtomon kívül került az alkohol a szervezetembe?beleraktam a pijámba stb...?
Hiszteria # 2008.12.15. 17:20

Boidy!

Mert hazudtál és ezt mindenki tudja.

Ha én azt mondom neked, hogy azért vagyok sík részeg, mert valaki a kólámba öntött 1 liter vodkát és én ezt meg sem éreztem, Te elhinnéd?

Hazudtál, hamisan vallottál. Nem mondtál igazat. Ez van. A hazug embert ismerik, ne csodálkozz!

Ne védekezz hamis állításokkal!

Szesz!

Boidy # 2008.12.15. 17:30

Hiszteria!

Valamit szerintem félre értettél.
Én azt írtam hogy mi lenne hogyha a januári kihallgatáson mondanám azt.A rendőrségen bevallottam mindent,hogy ittam és hülye voltam és teljes mértékben együttműködő voltam!

ppetya # 2008.12.15. 19:14

Boidy!

Vért vettek tőled? Mert lehet, hogy a véredben tényleg bűncselekményi érték volt, de a seres kevesebbet mutatott. Én pl.: 0,55-öt fújtam, a vérvételből meg kijött egy közepes mértékű alkoholos befolyásoltság. Ha variálni akarsz, akkor keress egy igazán jó ügyvédet, aki tényleg ért ezekhez az ügyekhez, ne pedig olyat aki mindenhez ért. Én ezt a hibát követtem el sajnos.
Üdv
Petya

Boidy # 2008.12.15. 19:53

Petya!

Vért nem vettek tőlem,azt mondták nicns rá szükség!
Hát lehet kellene egy ügyvéd.De lehet, hogy a szöveget értelmeztem félre és attól még hogy azt írták még szabálysértés vagy nem tudom.
Üdv.
Boidy

asdfjk # 2008.12.16. 13:12

Sziasztok!

Információra lenne szükségem. A barátomnak szombaton vettél el a jogosítványát, vért is vettek tőle. Érdeklődnék, hogy mennyi időt vesz igénybe, mire előadója lesz az ügynek? Karácsony előtt még számíthatunk rá? Esetleg mennyi időt vesz igénybe, amíg döntenek, hogy mennyi időre veszik a jogsiját és hogy mennyit kell fizetnie? Érdemese-e írni levelet az előadónak, hogy mondjuk a munkájához fontos a jogsi,...stb.? Esetleg a rendőrség ilyen kérdésekre szívesen válaszol? Vagy jobb, ha őket nem zaklatjuk?

Várom válaszaitokat.

Köszönöm.

missy999 # 2008.12.18. 05:16

sziasztok.nekem kb 1 orával ezelőtt vették el a jogsimat.0,23 volt az alkohol szintem.Kiváncsi lennék h vajon mire számitatok.?légyszi segitsetek!Irhatok fellebezést?a munkámhoz feltétlen szükséges az auto,és jogositvány!az én és kislányom megélhetése mulik rajt.tudok hatni ezzel a hatoságra?Tehetek vmit?kősy!

geba # 2008.12.19. 17:19

hát neked nem akkar segiteni senki ahogy latom de majd az idö megoldja ne vezes ittasan többet.

monalisa1 # 2008.12.19. 18:23

asdfjk és missy999

Egyikőtök se vezessen a határozat megérkezéséig - és annak eredményétől függően több-kevesebb ideig még. Ez van, és tudomásul kell venni.

Mindketten tekintsétek úgy: a vezetéstől való eltiltás beállt, csupán annak időtartama kétséges még. (Jogsi nélkül vezetni szabálysértés mely külön 150 ezer forintig szankcionálható.)

A határozat optimális időben 30 nap alatt megérkezik, amúgy 60 nap szokott lenni - vagy még annál is több. (Jelentős az ilyen-olyan közlekedési szabálysértési/büncseleményi esetek száma, a technikai eszközök száma korlátozott, épp úgy az ember is kevés az egyes eseteket mind "gyorsan" feldolgozni.) Az év végi- év elejei munkaszünet is késlekedést okozhat.

Amíg nincs határozat addig nincs mit megfellebbezni, vagyis kérni, hogy legalább a vezetéstől való eltiltást mérsékeljék. (A pénzbüntetésre lehet kérni részletfizetést.)

Külön írom a következőket: szerintem egy szabálysértési előadó immuns lehet már a különféle kifogások/kérelmek dolgában., nem kell sem gyorsan menni és/vagy ittasan vezetni - na.

Persze ha valaknek valóban a munkához- a megélhetéshez kell a jogsi, és ezt tudja is bizonyítani, lehet hogy csökkentést kap(hat).

Amúgy javaslom olvassátok vissza ezt a topocot, mások hasonló esetéből sokat lehet tanulni - minden külön ill. további kérdés nélkül is.

Monalisa
laikus hozzászóló

mile # 2008.12.20. 19:01

Azért vitatkoznék monalisával azzal kapcsolatban, hogy a szabálysértési előadó immunens lenne a különféle kérelmek ügyében. Ez nem így van szerintem (persze, mint minden, ez is emberfüggő)! Több olyan eset is van (ezen a fórumon is), amikor a megfelelő körülményekre való hivatkozással visszaszerezhető volt a jogosítvány, vagy esetleg jelentősen csökkenthető volt az eltiltás időtartama, vagy a pénzbüntetés mértéke. A saját esetemben is ez történt például: amit tudnék tanácsolni az az, hogy már a rendőrségre csatolható kérelemmel menjetek (amiben leírtok mindent, ami fontos lehet), valamint ne vezessetek az ügyetek végéig!

Gyorsaságra ne számítsatok: például az én esetemben annak ellenére, hogy végül nem tiltottak el az autóvezetéstől, három hónapja nem vezethetek (két hónapig nem is nagyon történt semmi, utána kiküldték a végzést, de amíg nem emelkedik jogerőre, addig az okmányirodán nem adják vissza a jogosítványt).

monalisa1 # 2008.12.20. 19:25

Elfogadom amit írsz.
Szóval ahány eset annyiféle az elbírálás, valamint az emberi tényező...

Kkocka # 2008.12.21. 02:54

Kedves Sorstársak. Segítséget szeretnék kérni tőletek. Ma éjszaka elvették a jogsimat. A SERES mérőn 0,08 mg/l volt az első és 0,06 mg/l volt a második mérés. Az eddigi hozzászolásokból azt látom, hogy ez igen csekély mennnyiség. A rend drága őrei még is azt mondták az őrsön hogy legalább 100.000 ft. pénzbüntetésre számíthatók (a látható jó anyagi körülményeim miatt,????????)és 3 hónap jogsi elvonásra. Mi a reális büntetés ebben az esetben???

hümpike # 2008.12.21. 10:44

na nem rég visszakaptam a jogsimat:D

1,51 ezrelék
2 km akartam menni ebből sikerült 300 méter

másfél év eltiltás, 60 e pénzbírság, 110 e utánképzés, és 200 e a kár ( összesen 370 e ).

1 évig vezettem, az utolsó fél évben már nem.

ObudaFan # 2008.12.22. 18:20

Kkocka!

Néhány havi eltiltás várható szabálysértési eljárásban; a bírság mértékénél a vagyoni körülményeidet csak akkor lehet figyelembe venni, ha az eljárás adatai között azok szerepelnek, külön vizsgálat erre nem folyik.

vizo12 # 2009.01.12. 17:35

Jó napot kívánok!
Kérdésem az lenne,hogy 2004 ben elvették a jogsimat ittas vezetésért 1 évre,a pénzbírságot kifizettem és letelt az eltiltás ideje.Akkor visszakaptam,Időközben elhagytam ezután újra visszaadták,most ellopták az összes iratomat és az egész családomét. elmentem,hogy megcsináltatom de most nemkaptam meg arra hivatkozva,hogy vizsgát kell tennem.2012 ig érvényes volt addig használhattam volna gond nélkül.Állítólag kipóstázták a határozatot,de én nem kaptam meg,erről az egészről ma értesültem hidegzuhanyként.Kéne csináltatnom a többi iratomat is,de jogsi nélkül nem tudom,ebből élek és olyan helyen lakok a családommal(van két másfél éves lányom)ahol autó nélkül nemtudok közlekedni.A feleségemet orvoshoz kéne hordanom,de így nemfogom tudni.Ha valakinek van bármilyen jó ötlete hogy miként tudnám felgyorsítani a dolgokat nagyon megköszönném.email cím:lakas-szerviz@dunaweb.hu

monalisa1 # 2009.01.12. 18:50

Akit 6 hónapot meghaladó időtartamra eltiltanak a gépjárművezetéstől annak póttanfolyamot kell végeznie és vizsgázni, de azt nem tudom, hogy ez a rendelkezés mikortól van érvényben?! Ezt kell megtudakolni!

Kérd el az okmányirodán "a" határozat fénymásolatát, valamint kérd, hogy a vonatkozó jogszabályt mutassák meg. (Valaki majd csak bevisz a kocsival...)

Az iratok elvesztése pech.

monalisa1 # 2009.01.12. 19:06

Időközben a következők találtam: 1991-ben született a 139. sz. kormányrendelet a járművezetők kötelező utánképzéséről. (Tehát most már több mint 10 éve köztudott a dolog...)

http://www.mfor.hu/…s_korul.html

Így sajnálattal nem tehetsz mást mint sürgősen jelentkezel a póttanfolyamra, melynek időtartama 1-2 hónap és 100+ ezer forint a költsége, azt követően visszakapod a jogsidat.

zeoos # 2009.01.13. 09:44

Szigorított vizsgáztatás egy többpontos rendszer.
Ennek megfelelően különböző nehézségű és költségvonzatú vizsgát kell tenni, aminek osztálybasorolásáról egy előzetes felmérésen döntenek.
Magyarul: először felmérik az "állapotunkat", majd meghatározzák a nekünk megfelelő szintű feltételeket. Elvégezzük a tanfolyamot, kifizetjük az árát és levizsgázunk ... majd lehet megint piásan pl. belerohanni egy buszmegállóba.


"...nem tudtam, hogy lehetetlen(?)...ezért megcsináltam(!)"

alabama # 2009.01.13. 13:36

Üdv!

2008.12.23-án 23:45-kor igazoltattak.
0,5-öt fújtam, azonnal elvették a jogsit, majd vérvétel következett.

Ma kaptam meg az önkormányzattól a jogosítványom felfüggesztésére vonatkozó határozatot melyben azt
írják, hogy "ittas járművezetés vétségének alapos gyanúja miatt elrendelt eljárás befejezéséig....."

Na most ezzel az a problémám, legalábbis eddig úgy tudtam, hogy van szabálysértés meg van bűncselekmény, de
vétség az már nincs.

A határozatból nem derül ki, hogy végül is mennyi lett a véralkoholom.

130 Kg vagyok. Vajon a légalkohol mérő 0,5-ös értéke alapján kb. mennyi lehetett a véralkoholom?

Előre is köszi a véleményeket.

supreme # 2009.01.14. 19:09

Üdv!

Decemberben ittas vezetés miatt a rendőrök elvették a B kategóriás jogosítványomat,a szonda 0,56mg/l -t mutatott, a jogosítványomat helyszínen elvették, a kapitányságon ujjlenyomatot vettek és fényképet is készítettek. Hozzá tartozik hogy egy másik autót is meghúztam, ekkor állítottak meg a rendőrök. Ez a biztosítóval rendezve lett. Kérdésem az lenne mire számíthatok? Már több mint 1,5 hónapja történt és még nem tudok semmit. És még egy kérdésem lenne, a jogosítványom a munkámhoz nagyon fontos, vajon mennyire veszi figyelembe az ügyész aki foglalkozik az üggyel ha benyújtok egy kérelmet amiben kérem hogy a büntetlen előéletemre és a jogosítvány a munkámhoz való fontosságára való tekintettel enyhébb büntetést kapjak? Vagy legalább a lehető legkevesebb időre vegyék el a jogosítványom? Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2009.01.14. 19:30

Főbüntetésként 300 ezer forintig, mellékbüntetésként 1 - 10 évre a vezetéstől való eltiltás - ezek a maximumok. Az hogy nálad végül is mekkora lesz az összbüntetés itt megmondani nem lehet.

Ha 6 hónapot meghaladó az eltiltás akkor kötelező a póttanfolyam elvégzése, mely 1-2 hónap időtartamú és 100+ ezer forint többletköltség. (Tanácsos úgy a 3-4 hónap körül elkezdeni, így a tiltás és a pótsuli nagyjáról egyidőben jár le.)

Ha a munkádhoz pl. a C, D stb. kat. vezetői engedély szükséges, akkor kérd, hogy csak a B-től tiltsanak el, lévén vélem annál fogtam meg...

Ami a határozat várható idejét illeti, elvileg 30 nap, gyakorlatilag 60, + 5-10 nap a posta. (De van aki három hónapra kapta meg és nem tehet semmit - rendőrségi "belső ügy".)

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.01.14. 19:34

Azt nem tudom miért "rabosítottak", vagyis általában az orvosi vérvétel történik, az újjlenyomat és a fénykép nem szokásos egy ilyen esetnél. Egy ideig most nyílvántartásba vagy véve...

supreme # 2009.01.14. 20:36

Köszönöm szépen a gyors választ, nem volt vérvizsgálat, a kapitányságon Seres-szondát fújatták meg velem 2 alkalommal ami amint említette 0,56mg/l értéket mutatott, aztán rá 2 hétre hívtak be rabosításra. A munkám pedig B kategóriás jogosítvánnyal végeztem kistehergépjármű-vel, más kategóriára nincs jogosítványom ezért is lenne fontos számomra hogy mik a kilátásaim az üggyel kapcsolatban. Várnám azok válaszát is akiknek volt már hasonló ügyük a közelmúltban, a korábbi hozzászólásokat olvasva vannak páran, szóval ha tudnak valamit mondani hogy nekik hogy zárult az ügyük annak is örülök!

Köszönöm szépen mindenki segítségét.

mile # 2009.01.14. 21:37

Hát Supreme, az én esetem teljesen ugyanez volt, leszámítva a balesetezést, az érték pontosan ugyanannyi (elsőre 0,56, második fújásra 0,54). Első körben, azt kell, hogy mondjam, hogy még gyorsan is fut az ügyed, hogy két hétre rá behívtak gyanúsítottként meghallgatni és rabosítottak (ez nálam egy hónap volt). Fénykép, ujjlenyomat azért készült, mert bűncselekményi értéket fújtál (ami 0,51mg/l-től van).

Esetemben a végleges ítéletben 72000 forint pénzbüntetés szerepelt (amiről mind a mai napig nem kaptam csekket, pedig már egy hónapja van ítélet... úgy tűnik, hogy a saját pénzük sem érdekli őket), de nem vették el a jogosítványt (ez reménysugár lehet). Szerintem figyelembe veszik a megfelelő indokokat és érveket, én ezeket már a rendőrségi kihallgatásra vittem magammal, leírva, ahol jegyzőkönyvbe vették azt.

Ami gond lehet Nálad, hogy balesetet okoztál, nyilván ez jelzi, hogy az adott érték mellett, nem voltál ura az autónak (biztosan más eset, amikor "csak" megállítanak és még a jegyzőkönyvben is szerepel, hogy szabályosan vezettél amúgy). Ha a járművezetéstől eltiltanak, az minimum egy év: ennél az értéknél nincs mérlegelési lehetősége a bírónak (vagy hát van: nem tilt el...). Ha nem tilt el arra akkor is készülj fel, hogy ügyintézést, mindent figyelembe véve nagyjából három hónapig esélytelen, hogy visszaszerezd a jogosítványod (engem szeptember végén kaptak el, és január elején került a kezembe a jogsi).

Hivatkozni mindenre érdemes: az elbírálást nem fogja szigorítani, ellenben elég sokat lehet vele nyerni. Hazudni semmiben ne hazudj (pl. mit ittál, mikor, miért ültél autóba), azon átlátnak és oda -az esetleges- jóindulat.