Ittas vezetés


jogoskodó # 2006.06.06. 14:50

Újabb kérdés.
Ha esetleg elébe megyek a beismerésnek egy jól megfogalmazott levéllel (amiben elismerem, hivatkozom családi körülményeimre, illetve az adott cselekény előzményeire - pl. nem akartam vezetni, csak arrébb áltam mert nem akartam a kocsit a kocsma előtt hagyni, vagy mert féltem a sötétben mert rossz környék és rossz tapasztalataim vannak és 200méterrel arrébb a főút közeléig akartam csak menni).
Szóval. Ez mennyiben segítene?

monalisa1 # 2006.06.06. 16:12

Nézd, azt hogy "nem akartál vezetni" csak ez meg az...

Mentségként mindennel lehet próbálkozni, a lényeg az, hogy ezt mennyiben fogadják el szavahihető és ÕSZINTE kinyílatkozásnak.

Ugyanakkor ha meg sem próbálod, utóbb már csak saját magadat okolhatod.

A családi körülményekre való hívatkozás stb. az valóban segítő lehet. (De azért nem kell "annyira" kiemelni, mert a ló túlsó oldala...) És hogy a munkádhoz = megélhetésedhez elengedhetetlenül szükséges a jogosítvány.

"Megbotlott" ember vagy, ezt elismered, és kérjed a méltányos büntetés kiszabását.

Az előzetes írásbeliség az jó ötlet, egyrészt bizonyára elolvassák - és már így fogadnak a tárgyaláson-, valamint ezen felül improvizálhatsz is majd - ahogy alakul a személyes kontakt.

Szurkolok neked!

Más. Azon tényleg el lehet gondolkodni, hogy egy autó éves amortizálódása..., és ezen kívül még a különböző ilyen - olyan adók a gépkocsi tartásával kapcsolatosan.

Ha van aki vigyen esetenként és főleg hogy valami más járgánnyal, akkor esetleg tényleg üresen állhat a garázsod egy darabig.

Az az elektromos kerékpár tényleg nem egy rossz ötlet - kapható többféle is - , még vidámra is lehet venni a dolgot.

No persze attól is függ ez, hogy naponta mekkora távolságra kell/ett/ munkába járnod, mert egy íly elektr. szerkentyű akkumulátora nem korlátlan távolságra való.

monalisa1 # 2006.06.06. 16:23

Igen, vezettél, de 200 m után beláttad ennek nagyon helytelen voltát (...), és EZ OKBÓL le is álltál., a motor és a lámpa kikapcs = helyben szundikálni készültél egy jót.

Azt hogy jött utánad a biztos úr kocsija és "bújni" akartál, ezt nekik kell tudni bizonyítani.

jogoskodó # 2006.06.07. 14:43

Meg is írtam. Elküldtem. A lényeges pontok benne:

  1. beismerés, megbánás;
  2. családi körülmények miatti felzaklatott lelki állapot (ezt nem részletezem, sajnos totál igaz és elég durva történés húzódik meg mögötte);
  3. csak 200m-t vezettem;
  4. nem is akartam többet, állt már az autó a rendőrök igazoltatásakor, így nem is a rendőrök akadályoztak meg további szabálysértésben, hanem azt tőlük függetlenül befejeztem (szerintem ez egy fontos és erős érv);
  5. családik okokból + munkához szükségem van a járművezetésre;
  6. őszintének meglehetősen őszinte a levél már csak a 2-es pont miatt is.
jogoskodó # 2006.06.07. 14:48

Ráadásul azt gondolom, hogy ez az írásbeli elébemenés több szempontból előnyös:

  • mivel nincs már meg a jogsi, jobb ha hamarabb lezajlik az ügy, mert akkor hamarabb tudom, mi lesz a vége;
  • szerintem egy ilyen önmagától írt beismerés további pozitívumot jelent, mint egy tárgyaláson kvázi kényszerből, ügyvéddel, stb. tett hasonló;
  • őszintébb, emberibb, nem ilyen ügyvédes, kimosakodós, jogi lehetőségeket firtatós, tárgyalásos.
monalisa1 # 2006.06.07. 15:02

Jól hallatszik!

LEGYEN SZERENCSÉD! Tudod, utoljára mindig a remény hal el...

Más.
Robogót vezetni vágyok "M" kategóriás vezetői engedélyt kaphatnak., akinek van autós jogosítványa, pótképzés nélkül robogózhat. (Azt nem tudom, hogy a te esetedben a "B" jogsi bevonása esetén ez az "M" kategória miként is működik., autós suli/k/ban kérdezzed meg.) Persze akkor is csak bírtokodban kell lenni egy ilyen segédvezetői engedélynek.

A nem rendszámköteles ötven köbcentisekre vonatkozó szabályok szerint: az okmánnyal, olyan két-, három- vagy négykerekű járművet vezethetnek, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési sebessége a 45 km/óránál nem nagyobb és saját tömege legfeljebb 350 kg. A kiskotorok autóúton, illetve autópályán ne közlekedhetnek.

Külföldön - pl. olaszban - spéci ilyen kisautók futkároznak, kétszemélyesek, tipp-topp, és start - célig elvisz, a parkolás meg "félautónyi" vele csak.

2-3 millióért már kapható is...
Használt bizonyára olcsóbb.

monalisa1 # 2006.06.07. 15:06

És majd légyszíves informálni mire is jutsz majd a hatósággal.

Traffic # 2006.06.12. 16:22

T. monalisa1!

"Azt nem tudom, hogy a te esetedben a "B" jogsi bevonása esetén ez az "M" kategória miként is működik., autós suli/k/ban kérdezzed meg."

Jogoskodónak csak B kategóriára érvényes vezetői engedélye van, az ő esetében tehát nem lehet kategóriától való eltiltást alkalmazni. Ilyenkor járművezetéstől való eltiltást alkalmaznak. Ez azt jelenti (szerintem már említettem), hogy az összes olyan jármű vezetésétől eltiltják, amelyeknek a vezetéséhez engedély szükséges. Marad a kerékpár és a kézikocsi, mint vezethető jármű.
Bár való igaz, hogy járműfajták vezetésétől is eltilthat valakit a Bíróság, de ilyennel még nem találkoztam, csak kategória eltiltással. Ettől független létezik ilyen. Tapasztaltabbak véleményét várom ezzel kapcsolatban.

daveke # 2006.06.14. 22:05

Tisztelt Tagok, Jogban Gyakoroltak!

Az én problémám, megpróbálom röviden, tavaly szeptemberben 3x3 dl sör fogyasztás, rendőrök, vérvétel, eredmény: 0,81 (éppen már bűncselekmény), bíróság, 1 év eltiltás + pénzbírság. Fellebeztem, ejtették a bűncselekmény vádját ellenem, de szabálysértésben a maximálisan kiszabható 1 év + pénzbírságot kaptam ("okos, aranyos" bírónő).

Ismét fellebeztem enyhítésért, másodfokon természetesen eltúlzottnak találták az egy évet (közben eltelt 8 hónap), így azonnal visszakaptam jogosítványomat, de... a probléma most következik. Mielőtt visszakaptam, (a másodfokú bírósági tárgyalás előtt) egy héttel külföldről befelé az útlevélkezelő a határon leellenőrzött, bukta. Mivel külföldi vagyok, (de itt élek) ott én vezettem, amikor helyet akartunk cserélni visszafelé a magyar határon a barátommal, hogy itt ne én vezessek, akkor lépett közbe az útlevélkezelő. Természetesen ő is "okos és aranyos" feljelentett. Az ottani (határátkelő) városi bíróságon lesz a tárgyalás.

Kérdésem, hogy mire számíthatok, mire hivatkozhatok? Az már Magyar Köztásrsaságnak számít ebből a szempontból? Van valami esélyem, hogy ne vegyék el ismét a jogosítványomat? 2 hétig lesz nálam? :(

monalisa1 # 2006.06.15. 07:04

Nem ritka hogy a magyar állam és az x állam párhuzamos vámszervei összevontan végeznek ellenőrzést valamelyikőjük határállomásán. Így nem kell a kiutazót és/vagy beutazót kétszer vizslatni.

Amikor téged ellenőriztek Te még "otthon" voltál országhatárilag vagy már magyar területen intettek le? (Előfordulhat, hogy még "otthon" voltál, de mivel a magyar utlevélkezelő jött rá a jogsíd turpisságára, az ügyet szépen "áthozta" a saját országhatár-területére.

Hogy mire számíthatsz azt én megmondani nem tudom.

Hogy mire hívatkozz: hát a második bekezdésed második részérerészére - arra a SZÁNDÉKOLT helycserés dologra.

Azt nem tudom, hogy egy bármely okból bevont jogosítvány csak és kizárólag a magyar területen tiltja a vezetést, vagy a Te országodra is kiterjed-e ezen korlátozás.

Lehet, hogy otthon sem lett volna szabad vezetned...

daveke # 2006.06.15. 18:36

Köszi monalisa.

Ha itthon elveszik a jogosítványodat, bármely okból is legyen az, az biztos, hogy csak a Magyar Köztársaság területére vonatkozik, ennek utánajártam.

Engem sajnos a magyar oldalon, a magyar útlevélkezelő csípett el, amikor helyet akartam cserélni a barátommal...

Csak abban bíztam, hogy hátha jogilag (ami ezt a dolgot illeti) a belépés előtt még nem tartozik magyar utaknak, stb. Nem tudom :(

monalisa1 # 2006.06.15. 18:57

Majd legközelebbi bejövetelkor figyelmessen nézzed meg honnantól is van az országhatárt jelző tábla az országúton. (Legalább megjegyzed...)

Ha odaérve, és még ELÕTTE cseréltetek volna helyet, majd semmi gondod nem lenne a jogsid miatt.

Legalább azt is megjegyzed, hogy a szerv helyszíni adatnyílvántartása ma már naprakész.

Továbbra is javaslom védekezésnek a mielőbb szándékolt helycserét - aztán vagy elhiszik vagy nem...

Tudod, aki 8 hónapig kénytelen volt mellőzni a vezetői engedélyét, arra a hátralévő 2 hétre már ODA KELLETT VOLNA FIGYELNIE.

Peched volt.

Legközelebb legyen szerencséd!

Traffic # 2006.06.16. 20:38

T. daveke!
Nem értem, hogy a Bíróság miért szüntette meg ellened a büntetőeljárást 0,81-es véralkoholértékkel. (De most ez lényegtelen)
De amennyiben megszüntette, tehát a büntetőeljárás jogerősen befejeződött, neked vissza kellett volna kapnod a vezetői engedélyt az alábbiak alapján:
35/2000 BM rendelet 31. §
(3) Szünetel a vezetésre való jogosultság:

  1. a vezetői engedély helyszíni elvételének, a büntetőeljárás megindításától, illetve ismeretlen tettes ellen indult eljárás esetén a megalapozott gyanú közlésének napjától a büntetőeljárás jogerős befejezéséig, ha az eljárás közúti veszélyeztetés [Btk. 186. §], közúti baleset okozása [Btk. 187. § (2) bekezdésében meghatározott] minősített esete, illetve a járművezetés ittas vagy bódult állapotban (Btk. 188. §) elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult.

A Bíróság téged nem tiltott el, az eljárás jogerősen befejeződött. Talán nem értesítették az Okmányirodát erről a tényről?

A szabálysértési hatóság által alkalmazott járművezetéstől való eltiltás kezdete a határozat jogerőssé válásának napja.
Véleményem szerint -mivel még nem volt jogerős döntés a szabálysértési eljárásodban- azzal, hogy vezettél nem követted el a járművezetés az eltiltás tartama alatt szabálysértést. Ez a szabálysértési bíróság hatáskörébe tartozik, nem értem éppen ezért, hogy miért a városi Bíróság jár el az ügyedben.

Szerintem az alábbi szabálysértésért vonhatnak felelősségre:

Engedély nélküli vezetés

47. § (1) Aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi,
százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Azzal szemben, aki a közúti forgalomban gépi meghajtású járművet engedély nélkül vezet, a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség, valamint közúti határátkelőhelyen a határőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

A teljesség kedvéért emeltem be a teljes 47. §-t. Ha azt nézzük, ezért a cselekményért max. 10.000.- ft-os helyszíni bírágot is kaphattál volna.

Az engedély nélküli vezetés szabálysértés elbírálására a rendőrség, mint I. fokú szabálysértési hatóság jogosult.

Szóval sok mindent nem értek az ügyben...

Műkedvelő # 2006.06.17. 19:30

T. Traffic, T.daveke!

Számomra kissé zavaros, hogy mi is történt!
A vád ejtését -fellebbezés alapján- nem értem, azt az ügyész tehette meg maximum.
A kétszeri fellebbezés viszont arra utal, hogy először tárgyalás mellőzésével született ítélet, majd a tárgyalás tartási kérelem alapján a bűncselekmény helyébe lépő szabálysértés került megállapításra.
Ez ellen kerülhetett sor az újabb fellebbezésre, még mindig a büntetőeljárás keretében.
Ha így történt akkor a büntetőeljárás még nem fejeződött be jogerősen az újabb szabálysértésig. Ebből következően a szabs. esetleg megvalósulhatott.
Azt viszont nem értem, hogy az miért a bíróságon kezdődött.

Üdv,
Műkedvelő

Traffic # 2006.06.17. 20:12

T. Műkedvelő!

Daveke szabálysértési eljárásról írt. Ez a mondat azonban különös:
"de szabálysértésben a maximálisan kiszabható 1 év + pénzbírságot kaptam ("okos, aranyos" bírónő)". Ez a mondat az I. fokú szabálysértési döntésről szól, I. fokon pedig nem a Bíróság jár el ittas vezetés szabálysértése miatt.

Daveke, ezt mindenképpen tisztázni kellene!

Traffic # 2006.06.17. 20:16

T. Műkedvelő!

Figyelmesebben kellene olvasnom a soraidat: "majd a tárgyalás tartási kérelem alapján a bűncselekmény helyébe lépő szabálysértés került megállapításra". Így már értem, de nem gondoltam, hogy még a büntetőeljárás keretében.

Műkedvelő # 2006.06.17. 20:24

T.Traffic!

Elnézést, én is figyelmetlen voltam!

A szabálysértés idegen terület számomra.
Járművezetés az eltiltás tartama alatt c. szabs. sa bírósághoz tartozik...
Így már kapisgálom miért is van az újabb ügy a bíróságon.

Üdv,
Mükedvelő

Traffic # 2006.06.17. 20:31

T. Műkedvelő!

Véleményem szerint engedély nélküli vezetésért felelős daveke, ugyanis a járművezetéstől való eltiltásról jogerős bírósági/szabálysértési döntés még nem született az elkövetés időpontjában.
Csupán a vezetésre való jogosultsága szünetelt a jogerős döntésig (a 35/2000. BM rendelet alapján), az viszont nem tényállási eleme a járművezetés az eltiltás tartama alatt szabálysértésnek.
Nem vagyok virtuóz a szabálysértési területen, ezért szó szerint idézném:
Szabs. tv.
Járművezetés az eltiltás tartama alatt

156/A. § (1) Az a bíróság vagy szabálysértési hatóság által a járművezetéstől eltiltott személy, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet,
elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.

daveke # 2006.06.18. 18:56

Húúú, most meg vagyok zavarva, elég rendesen. Idáig azt hittem, hogy értem, de most semmit sem értek.

Na megpróbálom akkor, hogy világos legyen, visszajött a 0,81-es eredmény, mégpedig úgy, hogy a 2 vérvétel eredménye: 0,54 (20:45), majd 0,51 (21:15), elkövetés időpontja 19:30, mivel a 0,81 bűncselekéménynek minősül, bíróság dönt, nem a rendőrség. Úgy kaptam egy ítéletet, 1 év eltiltás + XXX összeg, hogy nem voltam ott, fellebeztem, kértem új orvosszakértői véleményt is, aki megállapította, hogy alkohol koncentráció abszolut nem volt nálam mérhető, mivel a 3x3 dl sört azt 19 óra és 19:30 között fogyasztottam el, tehát még fel sem szívódott 19:30-kor. Vagyis valamennyi lehet, de nem kimutatható, nem mérhető.

Így ejtette ellenem a bűncselekmény vádját, de szabálysértésben joga van kiszabni büntetést a bírónak, meg is tette, 1 év eltiltás + XXX összeg, magyarul ugyanazt szabta ki rám, csak más címen. Újra fellebeztem.

Ezután következett az esetem a vámosal, a másodfokú bírósági tárgyalás előtt 5 nappal! PECH!

Másodfokú bíróság: eltúlzottnak találta a városi bíróság ítéletét, és megállapította, hogy szabálytalanul, nem szabálysértés, hanem bűncselekmény bizonyításának hiányában szünteti meg ellenem az eljárást és megállapított 8 hónap eltiltást, ami 5 nap múlva lejár, és XXX összeget.

Ezért kérdezem, hogy akkor most mi van, 5 nap múlva visszakapom a jogosítványomat és X idő mulva ujra el fogják venni???

Előre is köszönöm válaszotokat!

Traffic # 2006.06.18. 19:18

T. daveke!

A jogerős határozattal keresd fel 5 nap múlva az Okmányirodát, amely visszavonta a vezetői engedélyed. Vissza kell adniuk.
Közben ugye újabb szabálysértési eljárás folyik ellened (véleményem szerint engedély nélküli vezetésért), ahol ismét eltilthatnak a vezetéstől (1-12 hónap).
Javaslom, hogy élj kifogással eltiltás esetén, bizonyítsd iratokkal (is), hogy miért van szükséged a vezetői engedélyedre. Menj el a végsőkig, nem veszthetsz semmit.
A vezetői engedélyed csak akkor kell leadnod az Okmányirodában, ha jogerősen ismét eltiltanak.

daveke # 2006.06.19. 12:14

"Véleményem szerint engedély nélküli vezetésért felelős daveke, ugyanis a járművezetéstől való eltiltásról jogerős bírósági/szabálysértési döntés még nem született az elkövetés időpontjában.
Csupán a vezetésre való jogosultsága szünetelt a jogerős döntésig (a 35/2000. BM rendelet alapján), az viszont nem tényállási eleme a járművezetés az eltiltás tartama alatt szabálysértésnek."

T Traffic!

Ez a mondatod akkor már nem állja a helyét? Vagy ha igen akkor is ugyanaz vonatkozik rám, amit írtál, hogy 1-12 hónap)?

Csak azért kérdezem, mert lejjebb írtad ...
"A teljesség kedvéért emeltem be a teljes 47. §-t. Ha azt nézzük, ezért a cselekményért max. 10.000.- ft-os helyszíni bírágot is kaphattál volna.

Az engedély nélküli vezetés szabálysértés elbírálására a rendőrség, mint I. fokú szabálysértési hatóság jogosult."

Vagy akkor most mindegy, hogy engedély nélküli vezetés vagy eltiltás alatti vezetés?

Továbbra is köszi a válaszokat!

Traffic # 2006.06.19. 17:13

T. daveke!

Az elkövetés időpontjában (amikor megállítottak a határon) még nem álltál eltiltás hatálya alatt, csupán a BM rendelet alapján szünetelt a vezetésre való jogosultságod. Éppen ezért "csak" engedély nélküli vezetés szabálysértést követtél el.

Minden mondatom állja a helyét, illetve úgy mondanám, hogy fenntartom az eddigi véleményem :).

Kérlek olvasd el még egyszer a hozzászólásaimat, nem szeretném a topikot ismétlésekkel terhelni.

Egyáltalán nem mindegy, hogy engedély nélküli vezetés vagy járművezetés az eltiltás tartama alatt. Az eljáró hatóság sem ugyanaz és a büntetési tétel sem.

daveke # 2006.06.19. 20:08

Ok, én sem akarok már itt tovább zavarni, csak nem értek hozzá, azért kérdezek... belekeveredtem, hogy akkor most hivatkozzak e erre, vagy ne, hogy akkor most megúszom rendőrségi büntetéssel (pénzbírság), vagy bíróság jár e el (eltiltás). Na mindegy, majd kiderül :) Köszönöm mégegyszer.

Traffic # 2006.06.19. 20:45

T. daveke!

Ha Bíróság jár el: nem tiltanak el ismét, pénzbírságot (max. 150.000 Ft) vagy elzárást alkalmaznak. A szabálysértés neve: járművezetés az eltiltás tartama alatt.

Ha a rendőrség jár el: pénzbírságot (max. 100.000 Ft) és/vagy eltiltást (1-12 hónap) alkalmaznak. A szabálysértés neve: engedély nélküli vezetés.

Véleményem szerint a rendőrségnek kéne eljárnia engedély nélküli vezetés miatt, nem pedig Bíróságnak, ahogy te írtad.

Hivatkozz arra nyugodtan. Õszintén, megbánóan.

Írd meg kérlek, hogy mi történt veled!

daveke # 2006.06.19. 21:45

Na még egyet írok, aztán majd csak a végeredményt.
A helyzet az, hogy hallottam, hogy a határőr, az két feljelentést küldött, egyet a helyi városi bíróságra, másodikat a lakóhelyemre tartozó rendőrségre. De ugye a városi bíróságnak fogalma sincs arról, hogy valójában mi a helyzet, ők hihetik azt, hogy eltiltás alatt vezettem és így eljárhatnak ellenem.

Lehet azt csinálni, ha kapok egy idézést, hogy írok egy levelet az ügyésznek, vagy bírónak, vagy nem tudom, hogy kinek lehet, ha lehet, hogy valójában mi történt vagy...?? Annyira nem vágom. :(