Ittas vezetés


DIMITRIJ # 2008.01.23. 19:50

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha lóháton megyek érvényes-e rám a zéró tolerancia?

boy__ # 2008.01.24. 14:40

T. Traffic!

Újból Hozzád fordulok, hátha van ötleted:

Ma megkaptam a rendőrségi határozatot november 30.-i keltezéssel!

A határozat kimondja:

"...nevezettet intézkedés alá vonták a rendőrök. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy nevezett a helyszínen nem tudja átadni a gépkocsi orgalmi engedélyét... Az ellenőrzés során az intézkedő rendőr a járművezető leheletén erős alkoholszagot érzett, ezért vele szemben Spiratest típusú alkoholszondát alkalmazott, mely elszíneződőtt, pozitív eredményt mutatott. Ezt követően LION alkoholszonda alkalmazására került sor, mely passzív állapotban pozitív, majd aktív üzemmódba állítva, nevezett által történt megfújást követően 0.24 mg/l mérési eredményt mutatott. ...A központi járműnyilvántartás szerint a jármű érvényes kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik. A pénzbírság kiszabásánál súlyosbító körülményként vettem figyelembe a cselekmény balesetveszélyességét. Enyhítő körülményknt értékelem, hogy az utóbbi kettő évben közlekedési szabálysértés elkövetése miatt nem volt elmarasztalva hatóságomnál..."

Büntetés: 80.000 Ft pénzbírság, 5 hó vezetéstől eltiltás

Emlékeim szerint (nem voltam részeg): a rendőr nem érezhetett rajtam semmilyen alkohol szagot - ezt ő is elismerte a helyszínen -, valamint én azonnal mondtam az igazoltatásnál, hogy ittam egy korsó sört.
Egyszer, egyfajta szondával szondáztatott, mely digitálisan jelezte a véralkoholszintett. Elszineződő szonda nem volt.

Ilyenkor mi a teendő, mert az 5 hónap eltiltás, ahogy azt már korábban leírtam ellehetetlenít nemcsak engem, hanem a cégemet is!

Várom miahamarabbi válaszod!

Üdv,

Boy

monalisa1 # 2008.01.24. 16:03

DIMITRIJ

Akár gyalog-, akár kerékpárral - akár lóháton, a közúton való haladás/közlekedés esetében egyaránt vonatkozik a KRESZ előírásai. (Ittas lovas is okozhat galibát a forgalomban, és ahogy a biciklist- így őt is megszondáztathatja a rendőr.)

Traffic # 2008.01.24. 17:21

T. lufi!

Nincsenek alkategóriák. Nemzetközi (A,B,C,D,E) és nemzeti (K,T,M,TR,V) kategóriák léteznek. Ha a B kategórián kívül más -nemzeti- kategória be van jegyezve a vezetői engedélybe, úgy azokat lehet használni.

Nemzeti kategóriák:
K kategória - kerti traktor - állati erővel vont jármű

T kategória - mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi - lassú jármű és pótkocsi - kerti traktor - állati erővel vont jármű hajtására

M kategória - segédmotoros kerékpár - állati erővel vont jármű hajtására - kerti traktor (16. életév betöltése után)

TR trolibusz - trolibusz - mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi - segédmotoros kerékpár - lassú jármű és pótkocsi - kerti traktor - állati erővel vont jármű hajtására

V kategória - villamos - kerti traktor - állati erővel vont jármű hajtására

Ha csak B kategória van és semmi más, akkor nem lehet segédmotoros kerékpárt, stb. vezetni és utánképzési kötelezettség is van. Nézd meg alaposan a vezetői engedélyed!

Traffic # 2008.01.24. 17:33

T. DIMITRIJ!

Igen! Az állatot hajtó vagy vezető személy is vezetőnek minősül, vonatkozik rá a KRESZ 4. § (1) bekezdés c., pontjában előírt szabályozás, azaz szeszesital fogyasztást követően nem lehet állatot hajtani vagy vezetni.
A gyalogos nem minősül vezetőnek, azaz nem vonatkozik rá az alkoholfogyasztási tilalom. Magyarán: lehet ittasan gyalogolni.

T. boy__!

Kifogással kell élni a határozattal szemben a kézhezvételtől számított 8 napon belül. A kifogásban le kell írni, hogy kéred az eltiltástól való eltekintést vagy a mértékének mérséklését. Indokaidat részletesen fejtsd ki és csatold az azokat bizonyító iratokat.
Nem érdemes azzal foglalkozni, hogy miért és hogyan szondáztattak, a mért eredményen nem változtat. Úgy látom, hogy a határozat szövege "sablon" szöveg. Valóban nem lényeg a szonda, küzdj a vezetői engedélyedért.
Megj.: A digitális kijelzővel felszerelt szonda típusa: Lion SD 400. Passzív állapotban kétféle jelzést ad: neg. vagy poz. Gondolom egyértelmű, hogy mit jelent. Aktív üzemmódban kijelzi a kifújt levegő etilalkohol tartalmát mg/l-ben.

Traffic # 2008.01.24. 17:58

Mea culpa. Léteznek alkategóriák: A1, C1, D1.

lufi # 2008.01.24. 18:47

Nagyon köszi traffic!
Tehát nekem úgy áll most a jogsim,hogy:B eltiltva
C1
C
T
MK
Mindent használhatok kivéve a B.

Traffic # 2008.01.24. 19:06

Úgy van lufi és utánképzésre sem kell menned.

A többieknek egy kis érdekesség:
http://sonline.hu/index.php?…

de a legfontosabb, az állampolgári tudnivalók az ittas vezetőkkel szemben történő rendőri intézkedésről (végre!):
http://www.police.hu/…0122_01.html

szszm # 2008.01.24. 20:08

Kedves Mrs. Traffic!

A "végre" mire vonatkozik, arra, hogy egyáltalán végre valami tájékoztatásféle kikerült a rendőrségi honlapra, vagy pedig arra, hogy végre-valahára bekeményítettek?

Üdv: szszm

U.i.: A korábbi fenntartásaimra ez az anyag sem ad választ...

boy__ # 2008.01.25. 07:21

T. Traffic!

Köszönöm a gyors választ, már írom a kérvényt!

Még egy kérdésem lenne:

November 23-án történt az igazoltatás, ahol azt mondta a rendőr, hogy a rendőrségnek 30 napja van az eljárás lefojtatására.

A kézhezkapott határozat dátumozása kézzel: november 30.

Ugyanebben a borítékban van egy másik papír is, hogy tájékoztassam a rendőrséget a munkahelyemről.
Ennek a dátumozása: 2008.01.09.

A borítékon a feladás dátuma: 2007.01.15.

Kérdésem: Ezzel nem lépték túl a 30 napot? Ha igen, ezzel lehet valamit kezdeni?

monalisa1 # 2008.01.25. 14:00

Mostantól az eddigi 15 ezer forint helyett 20 ezer a külön vérvétel díjtétele.

gyula1 # 2008.01.26. 08:01

Sziasztok!

Elsősorban Traffictol kérnék tanácsot de más is segíthet nyugodtan :)

Történetem röviden: 2007.októberben villanyoszlopnak csapódtam! 1.2 ezrelék volt a véremben! Tegnap jött meg a bírósági határozat és 28800Ft pénzbírság és 23690Ft bűnügyi költség(szerintem ez nagyon baráti)+ mellékbüntetés 1 Évre eltiltás közúti járművek vezetésétől! Ha kérem a tágyalást az ügyész nemakar részt venni a tárgyaláson! A pénzbírsággal nincs is bajom meg az 1 évvel sem csak az utánképzéssel! Kérdésem az lenne ha kérném a tárgyalás megtartását akkor súlyosabb büntetést hozhatnak ha az ügyész nem akar részt venni?? Mert nekem van M és T kategória(külön vizsgáztam mindkettőből nem a B-vel kaptam) és pl csinlthat-e olyat a bíró, hogy mondja hogy oké akkor megkapom a kategóriakorlátozást de akkor a B-t nem 1 évre hanem 1.5 évre vagy 2-re korlátozza??? vagy esetleg a pénzbírságot növeli?? Ja és ha én nemfogadok ügyvédet nekem kerül-e valamiféle pénzbe a tárgyalás?? És ugyan az a bíró fogja tartani a tárgyalást aki kiküldte a papírt tárgyalás nélkül?

Válaszotokat előre is Köszönöm!

VCrash # 2008.01.26. 13:43

Üdv. Mindenkinek!

Az 'ittas vezetés' témaköre az elmúlt napokban nagyobb sajtó-visszahangot kapott, a vezetői engedélyek helyszíni elvételének bevezetésével. A vezetői engedélyek elvétele, bevonása érinti a legérzékenyebben a járművezetőket, talán jobban érinti őket, mint a kiszabott pénzbüntetés. Elgondolkodtató, hogy miért veszik el a vezetői engedélyt ha pl. ittasan vezetsz, miért veszik el ha túl gyorsan hajtod gépkocsidat, vagy miért veszik el, ha áthajtassz a piroson? ... Azért, mert a közlekedés biztonságára veszélyes az ittas vezetés, a gyorshajtás, a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása stb. De nem okoztál balesetet. De ha balesetet okozol, pl. súlyos sérüléssel járó balesetet...akkor nem veszik el a jogosítványodat. Dehát akkor mit jelent a 'közlekedés biztonságára veszélyesség'? A figyelmetlenség, a fegyelmezetlenség nem veszélyes? Mert a legtöbb közlekedési baleset eredendő oka a figyelmetlenség, a felelőtlenség, és nem az ittasság. Az is része a balesetek összességének, de ~ 1/4-ed részét teszi ki. Akkor a fennmaradó 3/4-ed rész nem veszélyes a 'közlekedés biztonságára'? Nem kellene a balesetet okozók vezetői engedélyét is azonnal elvenni, majd bevonni, legalábbis az esetleges eljárás befejezéséig? Ha már annyira tenni akarnak a balesetek visszaszorítása érdekében, akkor ezen a téren is lépni kellene, s nagyobb figyelemmel, körültekintéssel, talán udvariasabban vezetnének a járművezetők a közútjainkon.

apuska # 2008.01.26. 16:34

T.Traffic
aszt mondták felesleges erölködni mivel aláirtam a papirt hogy ittam,ilyen esetben mire számithatok (két garázs sor között motoroztam kb 30 métert,buko,biztositás,papirok,világitás,ittasan)

Traffic # 2008.01.26. 18:12

Kedves Joe bácsi!

A tájékoztatásra értettem.

T. boy__!

Nem 30 nap határideje van a szabálysértési hatóságnak, ezzel nem kell foglalkozni. A határozat kézhezvételének dátuma a fontos, onnantól adott a 8 nap a kifogás megírására.

T. gyula1!

Nagyon méltányos az ítélet. A tárgyalás kérése nem illetékköteles, de nem nagyon látok esélyt a büntetés csökkentésére, bár súlyosabb ítélet sem várható. Olyat nem tehet a bíró, hogy növeli az eltilás mértékét, de csak kategória eltiltást alkalmaz.
Kérd a tárgyalás megtartását és alaposan indokold meg, okiratokkal támaszd alá, hogy miért csak a B-től tiltson el a bíró.

Kedves Monalisa!

A vérvétel díja január 1-jétől 4.200.- ft/db, a látlelet díja 3.100.- forint. A vizeletvétel ingyenes.
A szakértői díjak nem tudom, hogy változtak-e.

T. apuska!

Ha aláírtad a nyilatkozatot, akkor senki nem fogja tudni bizonyítani, hogy a szonda nem színeződött el. Sajnálom.

Átvert ember # 2008.01.26. 19:36

Ittam 2 röviditalos pohár tojáslikőrt ettem ebédet, és utánna fújtam elekrtomos szondát! 0,00 :-)) most már vezethetek!!

efi99 # 2008.01.26. 20:00

VCrash
Igazad van nagyrészt.
Én másképp fogalmaznék. A potenciális rizikófaktorok közül csak az ittas(ságo)t zárják ki. Nem zárják ki azokat, akik fáradtak, ilyen-olyan gyógyszert szednek, reflexeik félórásak, nem tudnak tájékozódni, nem hallanak rendesen stb.
A sofőrök felének egyéltalán nem szabadna vezetnie, vagyis nem szabadna, hogy legyen jogsija! A szabályozás nagyon megengedő, pl én nem adnék senkinek jogsit, akinek a reflexei nem érnek el egy bizonyos szintet. Hogy nem éri őket (egy ideig) baleset, az csak annak köszönhető, hogy a szituáció nem volt annyira éles. Még.

zoolee # 2008.01.28. 20:25

felütötte a fejét 1 rémhirnek tetsző állítás miszerint ha az alkoholszonda elszíneződik és én tudva hogy nem ittam és ezt a vérvétel igazolja akkor az eddigi gyakorlat ellenében most már nekem kell állnom a vérvétel költségét biztosítsatok róla hogy ez nem igaz vagy mégis???????

Everest # 2008.01.30. 16:40

Kedves Traffic!

Lenne egy-két S.O.S. kérdésem...

  1. Ha bevonják a B-s jogsimat, és csak kategória eltiltást alkalmaznak, akkor C-vel vajon vezethetek e teljesen legálisan 2 személyes kistehergépkocsit (pl. Citroen Berlingo stb.) ami ugyebár 3500 kg összsúly alattinak minősül?
  2. A mostani kérdésnek csak akkor van értelme, ha az elsőre határozott "igen" a válaszod...

Még a kezemben van a jogsim, amit az Okmányirodába max. 15 nap múlva le kell adnom, (bár személyesen nem tudom átvenni a határozatot a postástól, mert nem vagyok otthon 2 hétig) de van lehetőségem arra, hogy kb. 3 hét múlva befejezzem a C-s vizsgáimat!
Ennek a feltétele viszont az, hogy a vizsgabiztosnak megmutassam a B-s jogsimat.
Szerinted addig kihúzhatom a "le nem adást", amíg levizsgázom?

3.Ha már le van adva a B-s, és még nem vizsgáztam, akkor semmiképpen nem szerezhetem meg a C-t?!
Erre létezhet valami megoldás?

Már csak azért is, mert ha a B-t elveszik úgy tuti ugrott a jelenlegi állásom, de egy kedves ismerős jelezte, hogy ha megvan a C-m szívessen alkalmazna!

Ha a C-t netán nem, A-t vajon szerezhetek e?
T,M,K van jelenleg a B-n kívül, legrosszabb esetben segédmotorozás lesz a jövőben? (ha csak a B-től tiltanak el...)

Szíves válaszodat előre is köszönöm!

Üdv.
Everest

Traffic # 2008.01.30. 17:11

T. Everest!

Utólag is boldog születésnapot!

  1. Nem. C-vel a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikat vezetheted.
  2. Megszerezheted a C-t is, az A-t is, hiszen nem a közúti járművezetéstől tiltottak el.

Ha konkrétan a B-től tiltanak el, akkor T, M, K nemzeti kategóriákkal segédmotoros kerékpárt, lassú járművet, mezőgazdasági vontatót is vezethetsz!

T. zoolee!

Ilyen rémhírről nem hallottam.

nyikiric # 2008.01.30. 19:13

Hello.Ha valaki tudna válaszolni a kérdésemre az jó lenne.Mi van olyan esetben ha valakit elkapnak és megszondáztatnak és az érték 0,28%.A jogsiját a helyszinen elvitték, majd bevitték a rendörségre ahol azt mondták hogy egy hónapon belül értesítik.Az illetőnek 30 éve van jogsija és eddig semmilyen ügye nem volt a redőrséggel.Tavaly kapott egy 5000 ft-os birságot mert lejárt a jogija és nem vette észre.De ennyi.Soha nem okozott balesetet ennyi év vezetés után.Konkrét válaszok érdekelnek.Mire számíthat az illető????Mennyi pénzbirság és mennyi idő után kaphat ujra jogsit.fontos mihamarabb a válasz

Everest # 2008.01.31. 00:26

Kedves Traffic!!!

Nagyon köszönöm figyelmességed!!!

Válaszod szerinti 1-es pontot megértettem... (még ha nem is értek vele egyet)

A kérdésem változatlanul az, vajon elvégezhetem e a C-s vizsgáimat akkor, ha már (sajnos) nem rendelkezem kézzelfogható jogosítvánnyal... (mivel az Okmányirodának leadtam)
A jogsit (elvileg) elkérik a vizsgán... És ha nem tudom megmutatni?...???
Van e valami kérvény, amely alapján jogosult vagyok a B kat. eltiltás alatt más kategoria elvégzésére???

Szerinted a D kategóriát is elvégezhetem úgy, hogy nincs "érvényes B kategóriám"???
Ez utóbbi azért fontos, mert ha szerezhetek D-t a kategória eltiltás alatt, akkor egy min. 10 személyes "busszal" tudok közlekedni a közeljövőben...

Minden megoldás érdekel!!!

Ha van időd és lehetőséged, kérlek segíts!!!

Üdv,
Everest

Everest # 2008.01.31. 00:44

Bocsánat, Tisztelt Traffic...

Még egy kérdés... (gyanítom lesz még több is késöbb)

Írtad:

3. Megszerezheted a C-t is, az A-t is, hiszen nem a közúti járművezetéstől tiltottak el.

De hogyan?
Akkor is ha nincs B-S engedélyem?
Vagy ezen szándékomat jeleznem kéne a "hatóságoknak"???

O.K. hogy megszerzem. De meg is kapom? utána használhatom is?
(ez már vonatkozik akár a D-re is...)

Várom szíves válaszod!!!

Üdv,
Everest

boy__ # 2008.01.31. 09:16

Nyikiric!

Engem még tavaly novemberben fogtak meg 0,24-el. A bünti: 5 hó jogsielvonás és 80.000 Ft büntetés.

Traffic!

Csak egy gyors kérdés: Mi történik, ha nem adom le a jogsimat?

nyikiric # 2008.01.31. 09:41

Kedves boy!

Köszi a válaszodat.Ha nem adod le a jogosítványod ugyis elveszik....a kapitányságra ahova bevisznek ilyenkor köteles vagy oda adni sajna....
szerinted semmi enyhívők körülmény nem változtat az 5 hós jogsi bevonáson és a 80000 ft-os büntetésen...várom válaszod és azoknak is akiknek tapasztalatuk van már ilyen 0,28 as alkoholszintel.