Ittas vezetés


boy__ # 2008.01.31. 16:28

Nyikic!

Hol veszik el a jogsimat? Az eset még novemberben történt, akkor még nem vették el a helyszínen. Gyakorlatilag már 1 hónapja nincs jogsim, és bár az Önkormányzat írta, nem adtam el a jogsim! Ha ne adj Isten, és megfog a rendőr, az más helyzet, mert akkor bevisznek, na az nagy probléma!

Az enyhítő körülményt nem tudom, úgyanis én kérvényeztem a vállalkozásomra való tekintettel a jogosítványbevonás elengedését, de még nincs hír róla, ugyanis csak a héten küldtem be. Szóval ez még nagyon friss.

De én mindenkinek azt tudom javasolni, hogy ha ivott, véletlenül se üljön autóba! Én is azóta is verem a fejem a falba! :(

gyula1 # 2008.02.02. 12:12

Sziasztok!!

Én az utánképzésről szeretnék erdeklődni, hogy hogy is megy ez pontosan és mik a folyamatok! Azt tudom hogy eltiltás alatt is meg lehet csinálni! De most akkor ujra kresz, rutin, forgalomvizsga??? Meg úgy hallottam hogy nem mindenkinek ugyan olyan utánképzésen kell részt venni véralkohol szinttől függ!

Válaszotokat előre is köszönöm!!!

Traffic # 2008.02.02. 18:54

T. everest!

Nem elvették azt a B kategóriát! :) Csak eltiltottak az azzal vezethető járművek vezetésétől. Véleményem szerint mehetsz C-re, D-re. A jogerős ítélettel el kell kocogni az Okmányirodába, ahol kérelemre kiadnak egy olyan jogosítványt, amely érvényes azokra a kategóriákra, melyeket nem érint az eltiltás.
Ha megszerzed a C-t vagy a D-t, akkor ismét kapsz egy vezetői engedélyt, amiben már ezek is szerepelnek.
Kivéve természetesen a B-t, mert bár az is szerepelni fog, de mellette lesz egy kód, amely azt jelenti, hogy attól a kategóriától eltiltottak.
Minden egyes vezetői engedély pótlás/csere pénzbe kerül.

Ha C-re vagy D-re mész, előtte el kell menned üzemorvoshoz II. csoportú eü. alkalmassági vizsgálatra, továbbá szükséged lesz egy PÁV III. alkalmassági kategóriára is!

T. boy__!

Le kell már asnod azt a vezetői engedélyt? Jogerős már az eltiltó határozat? Ha nem, akkor még nem kell leadnod.
Ha már jogerős, akkor add le. Az Okmányiroda által alkalmazott szankció megtalálható a határozatukban, ha a rendőr csíp el, akkor elveszi a vezetői engedélyt, illetve feljelent (elzárás vagy 150.000.- forint).

T. gyula1!

A KRESZ tesztre mindenképp számíts és tanulj előtte. Egyéb kötelezettségek függnek az elkövetett cselekménytől, a közlekedési előéletedtől, stb.

Laca1968 # 2008.02.03. 09:26

sziasztok!

tegnap este az egyik ismerősőm beleszaladt egy balesetbe, ahol helyszíneltek. az ott unatkozó rendőrök a kocsisorban lévő vezetőket és gépkocsijukat ellenőrizték. ismerősöm már nem tudott elhajtani

az igazoltatás során ismerősöm

  • nem tudta jogositványát felmutatni(mert az otthon maradt kabátjában volt),
  • az intézkedő rendőr alkoholos leheletet érzett rajta,ezért megszondáztatta őt ,aminek elszíneződése az alkoholos befolyásoltságot bizonyitotta

az ismerősöm (nekem) elmondása szerint 9 sör és 2,5 dl pálinkát fogyasztott ,nem tudom hogy ezt mondta e a rendőrnek (remélem élt a nyilatkozat megtagadásának jogával)

egy óra múlva vettek tőle vért (eredményt nem tudok) és hazaküldték

jogositványát nem vették el tőle (miután nem is volt nála), ilyenkor a szokásos eljárásban Okmányiroda értesitésének kézhezvételétől számitott 15 napon belül le kell adnia

számithat egy komolyabb pénzbüntetésre,ahol súlyosbító körülmény a balesetveszélyessége
és eltilthatják a járművezetéstől,aminek enyhitő körülménye lehet,hogy az elmúlt 2 évben közlekedési szabálysértés elkövetése miatt nem volt elmarasztalva

ezek után mit tegyen? mármint ha leadta a jogsiját?
mezőgazdasági vállalkozó ,cége működése és a család megélhetése függ a jogosítványától

  • ügyészségre adjon be méltányossági kérelmet?

milyen mértékű pénzbűntetésre számíthat?
mennyire időre tilthatják el a vezetéstől?
mi ez az utánképzés?

monalisa1 # 2008.02.03. 21:02

Laca 1968

Javaslom olvassad el Traffic 2008.01.14. 20:31. beírását.

Everest # 2008.02.04. 12:22

Kedves Traffic!

Köszönöm a válaszodat, remélem a hatóságok véleménye szerint is úgy van ahogy TE írtad!!!

Az remek lenne számomra, ha tudnék "D"-t szerezni az eltiltás alatt...

Üdv.
Everest

bigdady # 2008.02.04. 13:01

Laca 1968: hát a 9 sör 2,5 dl tömény elég kemény. Én lehet be se tudtam volna szállni az autóba :)

Henry # 2008.02.05. 08:34

Sziasztok!
Fontos kérdésem lenne...
Pár nappal ezelőtt okoztam egy koccanásos balesetet ittas állapotban, tudom, hogy le kell adnom a jogsimat x időre és komoly pénzbírságra számíthatok, viszont kb 2-3 hónap múlva kiköltözök Angliába...
Valaki segítsen legyen szíves, van-e arra lehetőség, hogy kint jogosítványt szerezzek? Azt meg tudom oldani gond nélkül 1-2 hónap alatt, kérdés csak az, hogy mennyiben befolyásolja az, hogy itthon bevonják a jogsimat, azaz kint utánanéznek-e?
Vagy pedig az eu-nak vagy a schengeni egyezménynek "köszönhetően" egész Európában el leszek tiltva a vezetéstől?

Eéőre is köszi,
Henry

efi99 # 2008.02.05. 09:04

"cége működése és a család megélhetése függ a jogosítványától",
" elmondása szerint 9 sör és 2,5 dl pálinkát fogyasztott"

Gratulálok. Remélem többet már soha nem kapja vissza, nem szeretném, ha pont szembe jönne velem.

Green # 2008.02.05. 15:19

Tisztelt Mindenki!

Kérdésem lenne az ittas vezetés témakörével kapcsolatban. Történt az eset, melyben egy baráti összejövetelen elfogyasztottam egy üveg sört és autóval hazafelé menet levillogtak a rend őrei. A LION típusú légalkoholmérő műszerük kimutatta az alkohol tartalom 0,25mg/l koncentrációját. Mindezek után beültettek a csodaparipába és az őrsön a Seres típusu nagy pontosságú légalkoholmérő műszert kellett fújnom kétszer, melyen a 0,23mg/l eredményt mutatott.

Azonban az utóbbi eszköz, a mérésügyi törvények szerint „Joghatással járó mérőeszköznek” minősül, így azt az MKEH, vagy a volt OMH által kötelezően hitelesítettnek kell lennie. Az eszközön erre utaló jelzést nem találtam, pedig ha ezt a matricát eltávolítják akkor a hitelesítés érvényét veszti.

Írtam a közlekedési hatóságnak is kérelmet, mert a munkámhoz szükségem van az autómra és a jogsimra. Megemlítettem a mérőeszköz hiányosságait is.

Kérdésem, hogy Ön szerint milyen bűntetésre számíthatok, mennyi esélyem van?

ui.: a látleletet követően a rendőrök elengedtek. A kérdésemre- mi lesz most az autóval, azt a választ kaptam, hogy amíg elsétál az autóig innen, addigra ez a csekély alkohol is elhagyja a szervezetét, hazaviheti a járművet….

please help!

Kondor Sándor

Traffic # 2008.02.05. 16:33

T. Henry!

A járművezetéstől eltiltás csak Magyarországon van érvényben.

T. Green!

A rendőrség kínosan ügyel arra, hogy a légalkoholmérő hitelesítése érvényes legyen. Vajon a gép hátulját megnézte-e? Egyébként a készülék megfújásakor kérheti annak hitelesítéséről szóló dokumentumokat, melyet azonnal az Ön rendelkezésére bocsátanak. Ha megtette volna, akkor most biztos lehetne abban, hogy a műszer hiteles volt-e avagy nem.
Mit, mely szervet érti azon, hogy "közlekedési hatóság"?
Az Ön által elkövetett jogsértő cselekmény: ittas vezetés szabálysértés, mely 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, illetve az eljáró hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, melynek időtartama 1-12 hónap lehet.

imigomontoja # 2008.02.05. 20:28

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.
2007.március 17-én bevittek ittas vezetés miatt.Szonda,vérvétel...Majd az orvos szakértő enyhe fokú alkoholos befolyásoltságot állapított meg.Fél évre rá kaptam egy végzést,hogy a Bíróság 40.000 forintot és 1év 2hónap közúti járművezetéstől való eltíltást szab ki.
A kérdésem az lenne,hogy visszakapom-e a jogosítványomat ha lejárt a büntetés vagy kell mennem utóképzésre és ha igen el lehet kezdeni előbb és hol?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv

Green # 2008.02.05. 21:11

T. Traffic!

A hitelesítéssel kapcsolatban, hogy értse mindenki:
A címkét jól látható helyen kell elhelyezni, ezt az MKEH telefonon megerősítette.

link: http://mkeh.gov.hu/…rvenytartama

törvény:
A mérésügyi hitelesség érvénytartama
127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 6. § (2): "A kötelező hitelesítésű mérőeszközök felsorolását és a hitelesítés érvénytartamát e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A hitelesítés érvényességi időtartamát a mérésügyi szerv (a volt OMH) a mérőeszköz használati körülményeire tekintettel, indokolt esetben a 2. számú mellékletben előírtaktól eltérően is meghatározhatja."
127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 6. § (9): "A hitelesítés négyéves, vagy azt meghaladó érvényességének időtartama azon a napon jár le, amelyik nap az érvényességi időtartam záró évének utolsó napja."
127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 6. § (9): "A hitelesítés négy évet el nem érő érvényességének időtartama a hitelesítéstől számított azon a napon jár le, amely a számánál fogva a kezdőnapnak megfelel."
127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 13. § (2): "A mérőeszköz hitelesítése - függetlenül attól, hogy a mérőeszközt használták-e vagy sem - érvényét veszti, ha

a hitelesítés érvényességi ideje lejárt,
a hitelestési bélyeget eltávolították, vagy megsérült, illetőleg a hitelesítési bizonyítvány elveszett, vagy azt megváltoztatták, a hitelesítési bélyeget vagy bizonyítványt érvénytelenítették,
a mérőeszközön javítást, vagy olyan változtatást végeztek, amely annak metrológiai jellemzőit befolyásolhatta,
a helyhez kötött mérőeszközt áthelyezték."

Egyébként metrológus technikus vagyok, naponta én is kalibrálok mérőeszközöket. De ezt nem szabad ugye összekeverni a hitelesítéssel.

Green

monalisa1 # 2008.02.05. 22:10

imigomontaja

A tömör lényeg: 6 hónapon túli eltiltás már utóképzést von maga után, melyet előbb el lehet kezdeni és bő 100 ezer forint ez irányú költséggel kell számolni...

monalisa1 # 2008.02.05. 22:12

Bővebbet Traffic tájékoztatásában 2008.01.08. 20.44 olvashatsz, keresd vissza.

imigomontoja # 2008.02.05. 22:20

Az gáz:(
Köszönöm a választ.

Henry # 2008.02.06. 09:56

T Traffic!
Nagyon köszönöm a válaszodat, miszerint:
"A járművezetéstől eltiltás csak Magyarországon van érvényben"

Még egy kérdésem had legyen ezzel kapcsolatban!
Tegyük fel kint megszerzem a jogist, az azt jelenti, hogy használhatom ott, Európa más országaiban, kivéve Magyarországon, ugye?
Azaz ha itt újra szeretnék majd a jövőben legálisan vezeteni, akkor ugyan az mint normális esetben, azaz eltiltás lejárta után utóképzés, stb?

Még egyszer köszönöm,

Henry

Traffic # 2008.02.06. 11:04

T. Henry!

Igen. Jól gondolod.

Isti84 # 2008.02.06. 15:09

Sziasztok!
Megkaptam a bíróságtól a jogerős ítéletről a papírt. 75E,csekket még nem. A jogsim az okmányirodában. Meg kell várnom még kiküldik a csekket és befizetem v már pályázhatok a jogsimra?

boy__ # 2008.02.06. 16:33

Isti84!

Örülök az eredményednek, csak azt nem értem, hogy akkor nekem 0,27-el miért vették el a jogsim 5 hónapra :(

főnök85 # 2008.02.06. 17:33

Valószínűleg neki azért nem vették el a vezetői engedélyét, mert amikor ő követte el a szabálysértést akkor még más jogi szabályozás volt hatályos + a szabálysértési hatóságnál jogorvoslattal élt és ennek a keretében a bíróság a saját és a fenálló adatokat mérlegelve eltekintett ettől a bűntetési nemtől.

A vezetői engedélyért a végzéssel be lehet menni, nem függ a pénz befizetéséhez, azt a megadott határidőn belül ami 30 nap be kell fizetni, mert különben más szankciók következnek.

Bika001 # 2008.02.06. 19:25

Jó napot mindenkinek! Had legyen e témához egy kérdésem. Egy kedves ismerősömnek elvették a B kat. jogosítványát 1év 6 hó.-a. De rendelkezett C-kat. Jogosítvánnyal és a büntetés lejártakor Minden utánképzés nélkül, besétált az okmányirodába és visszakapta a b kat. jogosítványát. Mondván neki volt C. ezáltal vezetett igy nem kell semmit tennie!! De szerény tudásom szerint Ckat. vez. eng. nem vezethető személygépkocsi akkor hát miért is kapta vissza az engedélyét?? Holott nem vezethetett ilyen járművet. Köszönöm a választ.. Ha tudnak erre egyeltalán valamit mondani!

Traffic # 2008.02.07. 14:48

T. Bika001!

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 18. §
(6) bekezdés:
Az utánképzésen nem kell részt vennie a járművezetőnek, ha az eltiltás csak járműkategóriára vagy járműfajtára terjed ki, és az a vezetői engedély visszavonásával nem jár.

boy__ # 2008.02.07. 15:54

Főnök85!

Ahogy elnézem, Istit és engem nagyjából egy időben fogtak meg. Engem tavaly novemberben, én január elején küldték a határozatot, hogy bevonják a jogsim, és 80.000 büntetést fizessek meg. Természetesen kérvényeztem, hogy a jogsimat ne vegyék el, jövő hétre várom a választ és erősen bízom :)

lufi # 2008.02.07. 17:54

T.Traffic!

Egy régebbi dologra szeretnék visszatérni.
Miszerint"Mea culpa. Léteznek alkategóriák: A1, C1, D1.".
Akkor nem értem,mert ma jött az okmányirodából egy levelem amin az van,hogy:

"B2 kategóriára vonatkozó (alktegóriára,kombinált kategóriára) szóló vezetési jogosultságának szüneteltetése a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzésre került."

Akkor most vezethetek segédmotort,vagy sem???