Ittas vezetés


hümpike # 2008.01.09. 20:36

nekem azt mondta a bírónő hogy amennyi a véralkohol kb. annyi hónap szokott lenni ... de ezt nálad szerintem is le lehet alkudni, bár lehet hogy a C - ét megtarthattad ezért a B eltiltására meg jó sokat kaptál.

sanyy # 2008.01.09. 21:49

Sziasztok!

"vezetői engedélyét 2007....napjától 12 (tizenkét) hónap időtartamra visszavonom és a "B" járműkategóriára vonatkozó vezetési jogosultságának szüneteltetését rendelem el... ... ...kérelmére a vezetői engedélyét a ...Polgármesteri hivatal kicserélheti és az eljárássalnem érintett kategóriára érvényesített okmányt kaphat."

Ez azt jelenti, hogy nem kell utánképzésre mennem?

Nagyon örülnék, ha ebben a kibszott történetben valami számomra kedvező dolog is történne.

Várom válaszotok, köszönöm,

sanyy

szszm # 2008.01.10. 08:35

Kedves Gyula1!
A tárgyalás tartása neked nem kerül semmibe.

szszm # 2008.01.10. 08:39

Max. attól kell esetleg tartanod, hogy az ügyész is megjelenik, és valami újabb körülményre hivatkozva súlyosabb ítéletet kér. De a tárgyalás nélkül hozott ítéletben benne kell lenni valahol, hogy az esetleges tárgyaláson egyáltalán részt akar-e venni az ügyész, vagy sem. Ha nem, akkor semmi vesztenivalód, legrosszabb esetben helybenhagyják a tárgyalás nélkül hozott ítéletet.

gyula1 # 2008.01.10. 16:02

szszm

köszönöm szépen :)

lufi # 2008.01.10. 16:18

Sziasztok!

Ha mégsem kérnék tárgyalást,akkor kérvényt kell írnom,hogy részletben szeretném fizetni a bírságot?

Traffic # 2008.01.10. 16:36

T. sanyy!

Nem kell utánképzésre menned, irány az Okmányiroda a megmaradt kategóriákért!

T. lufi!

Nagyon szerencsés helyzetben vagy, mivel neked sem kell utánképzésre menni. A tárgyalás kérésével nem vesztesz semmit, készülj fel arra, hogy hogyan fogod indokolni azt a kérésed, hogy csökkentsék az eltiltás mértékét.
Ha részletfizetési kérelmet nyújtanál be, azt tedd meg minél előbb, írásban és annál a Bíróságnál, amely elmarasztalt. Nem vagyok benne biztos, de úgy emlékszem, a részletfizetési kérlem illetékköteles.

T. hümpike!

Ha a közúti járművezetéstől tiltottak el, akkor nincs lehetőséged semmilyen kategóriára vizsgázni az eltiltás időtartama alatt. A B kategória egyébként is jogosít a segédmotoros kerékpár vezetésére, mint ahogyan valaki előttem írta.

lufi # 2008.01.10. 17:59

T. Traffic!

Köszönöm a választ!
Azzal indokolnám"ami egyébként a valóság",hogy a munkámhoz mindkét jogosítványomra szükségem van.
Nagyon örülök,hogy a "C"-t használhatom,de sajnos ez a munkahelyemen csak félsiker!

lufi # 2008.01.10. 18:03

T.Traffic!

Arra esetleg van esély,hogy drasztikusan csökkentsék az eltiltás mértékét?
...gondolok itt arra,hogy nem 2-3 hónappal...

Traffic # 2008.01.11. 16:48

T. lufi!

Arra nincs esély.

lufi # 2008.01.12. 11:48

Traffic és mindenki!

Mégegyszer köszi a válaszokat!
Azt hiszem,csak a részletfizetést fogom igényelni.
2009 február 19.-én meg megyek a jogsimért!!!

Sziasztok!

jogoskodó # 2008.01.12. 18:49

Sziasztok. Régen írtam ide. Röviden a történet 2006. május végén kaptak el, 2.14-et mértek, 2 évre vették el a jogsim. Na ez telik azóta is, márcsak pár hónap van hátra belőle:) Majd írok az utánképzés tapasztalatairól is, még nem jelentkeztem.

Én ezt a másfél évet úgy vészeltem eddig át, mint szszm kolléga. Bár arra figyelek, hogy lehetőleg este, hétvégén (pláne tavaszi, nyári hétvégék estéjén), ünnepekkor ne vezessek, mert akkori igazán gyakori az igazoltatás.

Most viszont segal, szszm és mások hozzászólásai megihesztettek. Ezért érdeklődöm elsősorban Traffictól, de más is válaszolhat rá nyugodtan, hogy ha elkapnak eltiltás alatt, akkor pontosan mire számíthatok? Mit jelent a szabálysértési őrizet? Rögtön bevihetnek? Vagy tárgyalás után szabhatnak ki ilyet? Mi a valószínűsége ennek, mikor szokták ezt kiszabni? Egyáltalán, milyen gyakorlat van erre általában? Megy úgy egyáltalán, elkapnak, mire számíthatok?

jogoskodó # 2008.01.12. 18:51

Segítségeteket előre is köszönöm.

Isti84 # 2008.01.14. 08:23

Sziasztok!
Pár napja hívott egy cimborám az "éjszaka közepén" h ugorjak el érte vhova. Előtte meccsnézés volt,sörözéssel. Szóval elmentem a srácért és ahogy felvettem, kb 200 m után megállított a rendőr. Igazoltatás,szonda;0,4. Irány be,ott is szonda;0,56-0,54. Jogsi maradt náluk,azt mondták várjam a levelet. Mire számíthatok? Légyszi írjatok,mert szerencsére ilyenben nincs tapasztalatom. Előre is köszönöm!

segal # 2008.01.14. 09:00

Jogoskodó !Ha az eltiltás hatálya alatt megfognak,akkor a szabálysértési őrizet azt jelenti,hogy ahol megfogtak onnan visznek be a rendőrségi fogdára legfeljebb 72 órára.valószínűleg nem tartanak bent tovább,de újabb tetemes pénzbírságra számíthatsz és a jogsidtól újabb búcsút vehetsz!Ha pedig megint ittasan fognak meg akkor jóval súlyosabb lesz a dolog!

monalisa1 # 2008.01.14. 09:18

Isti84
0,7 mg/l-ig enyhe fokú alkoholszint befolyásoltság, amelyért pénzbírság és néhány hónapra a vezetéstől való eltiltás várható. Fellebbez majd és kérd a bírság és az eltiltás mérséklését. Bizonyos mértékben "kedvező" a helyzet, mert késő éjszaka és forgalomtól kihalt útszakaszon történt az eset. Ha a munkádhoz/megélhetésedhez szükséges a jogosítvány, akkor hangsúlyozd, hogy csak a "B" kat-tól tiltsanak el időlegesen.

Reménykedj, hogy csak 6 hónapra tiltanak el, mert akkor nem kell külön tanfolyot végezni, mely több mint 100 ezer forint költség és a végén szigorított KRESZ vizsga.

A haverod ha úri ember (...) akkor a pézbírságnak a felét legalább bevállalja, valamint alkalmasint ingyen sofőröd lesz.

Isti84 # 2008.01.14. 09:33

Monalisa
Köszönöm gyors válaszod. Enyhítő körülményként számítható az is h délben ettem utoljára? Amúgy mellékúton csíptek el, balesetet nem okoztam, a kreszt is betartottam (a söröket leszámítva). Megúszhatom 6 hónap eltiltással v annál kevesebbel? (0,54)
Még 1 kérdés: körülbelül mennyi idő amíg eljutok a büntetés kiszabásáig?

monalisa1 # 2008.01.14. 10:19

Az utóbbi kérdésedre megválaszolni nem tudok... Illetve annyit, hogy a helyszínen elvett jogosítvány és az eltiltás ideje beszámításra kerül majd.

jogoskodó # 2008.01.14. 11:31

Segal, köszi a választ. Viszont szerintem nem pontosak az infóid, mert eltiltás alatti vezetés sima szabálysértésnek minősül, eddig 150.000Ft-al lehetett büntetni (nem tudom, most mennyi), és újabb jogsielvétel, vagy meghosszabbítása az eltiltásnak, az nem szerepelt mint mellékbüntetés lehetőség.
Csak a szabálysértési őrizet kérdését nem tudom tisztán.

Traffic, segítenél ebben? Tehát: hogyan alkalmazhatják a szabálysértési őrizetet? Egyáltalán, ha elkapnak eltiltás alatt, kötelező-e szabálysértési őrizetbe venniük, vagy ez csak lehetőség. Ha csak lehetőség, akkor általában mikor élnek vele? Utána az eljárás során kiszabhatnak-e büntiként elzárást, vagy csak pénzbüntit? És jól tudom-e, hogy jogsielvételt, vagy a meglévő eltiltás meghosszabbítását nem szabhatják ki?

Köszi.

jogoskodó # 2008.01.14. 11:33

Izgulok, mert a 2 éves eltiltásomból másfél leketyegett (sőt, már picit több is), május végén megkapom a jogsit. Nem akarom a végén elbukni...

Traffic # 2008.01.14. 19:19

T. jogoskodó!

Ami a törvényben szerepel:

1999. évi LXIX. tv. a szabálysértésekről

77. § (1) A rendőrség elzárással is sújtható szabálysértés esetén - ha tettenérésre kerül sor - az eljárás alá vont személyt gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából őrizetbe veheti.

(2) A szabálysértési őrizet a bíróság érdemi határozatának meghozataláig, de legfeljebb hetvenkét óráig tart. Az eljárás alá vont személyt nyomban szabadon kell bocsátani, ha a szabálysértési őrizet tartama alatt a bíróság a gyorsított eljárást nem folytatta le, vagy nem szabott ki elzárást.

(3) Ha az elzárást kiszabó határozat nem emelkedett jogerőre és alappal feltehető, hogy az eljárás alá vont személy szabadlábon újabb, elzárással is sújtható szabálysértést követne el, a bíróság a szabálysértési őrizet tartamát a másodfokú határozat meghozataláig indokolt határozattal meghosszabbíthatja.

(4) A szabálysértési őrizet a (3) bekezdésben meghatározott esetben a másodfokú bíróság határozatának meghozataláig, illetve a nem jogerősen kiszabott elzárás tartamáig, de legfeljebb a meghosszabbítástól számított tíz napig tart.

(5) A szabálysértési őrizet tartamát meghosszabbító határozattal szemben az eljárás alá vont személy és védője a kihirdetéskor fellebbezést jelenthet be. A megyei bíróság a szabálysértési őrizet tartamának meghosszabbítása miatt bejelentett fellebbezést az érdemi határozat ellen bejelentett fellebbezéssel együtt bírálja el.

(6) A szabálysértési őrizet elrendeléséről az eljárás alá vont személy által megjelölt hozzátartozót a rendőrség haladéktalanul értesíti, ennek hiányában az eljárás alá vont személy által megjelölt más személyt kell értesíteni.

(7) A fegyveres szervek hivatásos állományú tagja szabálysértési őrizetbe vételéről a parancsnokát is értesíteni kell.

Mint olvastad az (1) bekezdésben, ez csak egy lehetőség az eljáró rendőr részéről. Számítanod kell arra, hogy a szabálysértési őrizet alkalmazása egyre jobban elterjed a rendőrség berkeiben. Ha eddig kibírtad, akkor az a fél év már semmi. Koncentrálj inkább az utánképzésre, hogy az eltiltás lejártakor már a kezedben legyen az igazolás, hogy elvégezted.

Traffic # 2008.01.14. 19:23

Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy a járművezetés az eltiltás tartama alatt szabálysértés 150.000 forintig terjedő pénzbírsággal VAGY elzárással sújtható. Mellékbüntetésként a járművezetéstől eltiltás nem alkalmazható, azaz újabb eltiltást nem szabhatnak ki.

Általános szabálynak is mondható, hogy a Bíróság hatáskörébe tartozó szabálysértések esetén lehet alkalmazni a szabálysértési őrizetet.

Traffic # 2008.01.14. 19:31

T. Isti84!

0,51 mg/l légalkoholtól már bűncselekménynek számít az, ha gépi meghajtású járművet vezettél. Az általad fújt 0,56 mg/l-re elkövetted a Btk. 188. § (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő járművezetés ittas vagy bódult állapotban vétséget. A cselekmény 1 évig terjedő szabadságvesztéssel, pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával sújtható. Mellékbüntetésként járművezetéstől eltiltást alkalmaznak, melynek időtartama 1-10 évig terjedhet.
Amire számíthatsz: pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás (min. 1 év).
A büntetés kiszabásáig hónapok telhetnek el, kivéve ha bíróság elé állítást foganatosít a szerv, mert akkor 15 napon belül dönt a Bíróság.

Kedves Monalisa!
0,51 mg/l-től 0,75 mg/l-ig enyhe fokú, 0,76-1,25 mg/l-ig közepes, 1,26 mg/l fölött súlyos/igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság. Bűncselekmény esetén az eltiltás min. 1 év, ne bíztass kérlek senkit 6 hónapot meg nem haladó eltiltással.

szszm # 2008.01.15. 08:26

Kedves Segal és Traffic!

Nekem ez a "szabálysértési őrizetbevétel" alkalmazása az eltiltás időtartama alatt megcsípett vezetővel szemben továbbra is aggályos. Laikusként továbbra sem fér a fejembe, hogy közlekedésbiztonsági szempontból miért lenne veszélyesebb a forgalomban résztvevő többi szereplőre nézve az, aki tud vezetni, csak momentán az erről szóló igazolása be van vonva, mint az, aki mondjuk enyhén ittas állapotban vezet.

Egyáltalán, ez a szabálysértésekről szóló törvény hemzseg az ellentmondásoktól. Ha külön paragrafusként bevették például ezt az eltiltás alatti vezetést, akkor miért nem vették be mondjuk a kitiltás alatti megjelenést?

A törvény 77-78. paragrafusai szerint szerintem az alábbi lehetne a szabályos rendőri eljárás: Tettenérés megtörtént, bíróságra történő elővezetés elvileg foganatosítható, de csak abban az esetben, ha a bíróság vállalja a gyorsított eljárásban, azaz 72 órán belüli ítélethozatalt! Ez egy gyors kommunikációval lerendezhető, és ha nem vállalja, akkor előállításról szó sem lehet! Az az állampolgári jogok durva megsértése lenne, hogy előzetesbe tesznek, azt hosszabbítgatják, majd a végén elengednek, mondván hogy valamiért nem jött össze a gyorsított eljárás... További aggályokat vet fel az, hogy mi van akkor, ha a gyorsított eljárás megtörténik ugyan, de mondjuk a bírság nem elzárás, hanem "csak" pénzbüntetés lesz? Akkor ez csak egy nagy szivatás volt?

monalisa1 # 2008.01.15. 09:07

Kedves Traffic
Akkor Isti84-nek sokba fog kerülni az a baráti segítség...

Egyébként elnézésedet kérem.