Ittas vezetés


Toyota # 2007.12.20. 20:58

T.Traffic!Bocs hogy megint zavarlak,de csak hozzád tudok fordúlni! Ma jött meg a hivatalos papír!50 000 ft a büntetés.A papíron nem lehet ki igazodni sem.A bírónő azt írta,hogy 1 gyerek a közös és 2 van az élettársamtól( pedig leírtuk neki,meg mondva is lett hogy 4 gyereket nevelünk közössen)és hogy még kettő után kéne fizetnem de nem fizetek.(pedig a csekkeket is csatoltam hogy fizetek)összevissza írt dolgokat amik nem is felelnek meg a valóságnak!Azt írta hogy a rendőr azért engedett tovább mert,hogy én rászoltam hogy ez még a 0,1-et sem éri el.közbe ezt a rendőr mondta hogy továbbmehetek mert ez nagyon alacsony szint és biztos csak pontot fogok kapni.a végére azt írta hogy a tárgyalás során nem merült fel olyan körülmény ami miatt csökkenteni kellene a bírságot.azt kérdem én -az hogy 6 gyereket tartunk el,és nekem nincs jövedelmem,a párom gyes-en van,minden nap gyógykezelésre járok és főképp hogy nem ittam nem indok?Hát akkar mi az????

dolli # 2007.12.27. 15:55

Remélem, tud nekem valaki segíteni, a kérdés egy kicsit bonyolult.

Szóval: a férjem ellen büntető eljárást indítottak ittas vezetés miatt. Baleset is történt, ütközött egy másik autóval, az most lényegtelen, hogy hogyan, mert erről már megszületett a határozat, hogy a szabálysértést nem a férjem, hanem a másik vezető követte el. Tehát a két ügy külön napra tartozik.

A kérdés a következő: ilyenkor fizeti a mi autónk kárát a biztosító? Erre senki sem tud válaszolni, még biztosítós ismerőseink sem, azt mondják a szabálysértő fél kötelezője fizet, de semmi sem biztos. Gondoltam megkérdezlek titeket, hátha valaki hallott már arról, hogy hasonló esetben ilyenkor hogy működnek ezek a dolgok. Nagyon köszi előre is a segítséget.

szszm # 2007.12.27. 16:18

Kedves Dolli!
A biztosítási kérdésben nem vagyok szakértő, de mint jómagam is póruljárt ittas vezető, nem sok jóval bíztatom a férjed...
Még akár a baleset okozását is részben a nyakába varrhatják, ugyanis ő ittasan jogszerűen nem is tartózkodhatott volna a baleset helyszínén, ergó ha jogszerűen viselkedik, akkor nem is következett volna be a baleset.
Ahogy pedig a biztosítókat ismerem, ha megtudják hogy a férjed ittasan vezetett (márpedig ezt joguk van tudni, függetlenül attól, hogy te azt gondolod, hogy két külön ügyről van szó!), akkor nem lepődnék meg azon, hogy egy kanyi fillért sem fizetnének!

koponya # 2007.12.27. 19:36

Sziasztok.

Nekem 24.északa vették el a jogositványomat, tulajdonn képpen 25. hajnalban.Békés Boldog karácsonyt.
Igazábol szszm-el szeretnék valamilyen uton modon váltani pár szot!

Baráti Üdvözlet: Koponya

szszm # 2007.12.28. 08:42

Kedves Koponya!
Őszinte részvétem. Ha bármiben segíthetek, nagyon szívesen megteszem. Nyugodtan írj, akár emailt, akár itt. A legjobb tanácsot azonban szerintem magától az általam is nagyrabecsült és köztiszteletnek örvendő Mrs. "Traffic"-tól kaphatnál...

dolli # 2007.12.28. 11:28

Köszönöm a válaszod, szmsz. Hát igen, csak reménykedni tudunk abban, hogy a biztosító fizet, mert a kocsi totálkáros... De annyi már biztos, hogy a másik fél követette el a szabálysértést, megszületett a határozat, bár fellebezhet még ugyan. Bízunk a legjobbakban...

Boldog Új Évet mindenkinek!

sanyy # 2007.12.29. 08:46

Kedves szszm!

A napokban kell leadnom a jogosítványomat. A munkám miatt muszáj vezetnem. Nagyon hálás lennék, ha nem várnád meg a hat hónapot azzal, hogy megismertesd a Te megoldásodat a probléma kezelésére.

Kérlek segíts tapasztalataiddal!

Köszönöm,

Sanyy

monalisa1 # 2007.12.29. 19:21

Szerintem nincsenek "megoldások" a probléma kezelésére, vagyis az eltiltás ideje alatt NE vezess. Akár belefutsz egy ellenőrzésbe akár egy közúti esemény (...) súlyos bűntetést fogsz kapni: további hónapok/évek/ tilalma, és a fizetni való is nagy összegű lesz. (És akkor a már 12 hónapot meghaladó eltiltás okán utóképzésre leszel kötelezve, ami +100 ezer forint többletkiadás.)

Valahogy old meg és bír ki azt a fél évet ami most vár rád., bármennyire is nehéz, de még mindig ekként jársz jól.

szszm # 2007.12.30. 11:36

Kedves sanyy!
Az eltiltás ideje alatti vezetésért szimpla esetben szabálysértési eljárás keretében max. 60 nap elzárást, vagy max. 150 eFt-ig terjedő pénzbüntetést kaphatsz. Ez a legtöbb embernél elegendő visszatartó erőt is jelent. Aki azonban kockáztató típus, az mondhatja azt magában, hogy ellenőrzésmentes útvonalon, szabályosan és balesetmentesen vezetve miért ne tehetné? "Csak" azt kell tudni, hogy melyik az az útvonal...
BUÉK mindenkinek!

sanyy # 2007.12.30. 13:09

Köszönöm szszm! Leírtad amire gondoltam... Ha nem lesz szerencsém és igazoltatnak - természetesen nem szabálysértés miatt - életszerű az szerinted, hogy elzárással büntessenek?

Üdv,

Sanyy

szszm # 2007.12.30. 15:02

Á, fenét!
Ha udvarias vagy a rendőrökkel, akkor szerintem 50%-uk megértően viselkedik a helyzeteddel, futni enged. Ha netán mégis szabálysértési feljelentést tesznek ellened, akkor első esetben a legenyhébb pénzbüntetést kell kapjad (hogy az összegszerűen mennyi, azt nem tudom, de olyan 100 eFt körül lehet), és szó sincs arról, hogy netán továbbképzésre is kell menned emiatt!

monalisa1 # 2007.12.30. 15:47

De bármennyire is vezet szabályosan és "a" kertek alatt, ha történik egy nem önhibás közlekedési esemény, a biztosító akkor is őrajta károlja el a teljes kárt/költséget, mívelhogy rossz helyen, rossz időben...

segal # 2007.12.30. 15:56

Szervusztok !
Ne legyen igazam,de,-ittas vezetés esetén ha te voltál a hibás ha nem a biztosító nem fog fizetni,mivel,hogy te vezetésre alkalmatlan állapotban tartózkodtál közúton/az udvarodon azt csinálsz amt akarsz/.
Az hogy ha eltiltás hatálya alatt vezetsz és megfognak,nem tudom hogy ki írta,hogy a rendőrők 50%-a elnéző lesz,nagy butaság,mivel azonnal szabálysértési őrizetbe fognak venni,mert senki sem kockáztatja meg,hogy 10 km-rel arrébb megfognak és a hülye részeg elmondja,hogy a kollegája is elengedett,akkor repül.És ha megfogtak eltiltás hatály aalatt,akkor a bíró is másként áll hozzá!

szszm # 2007.12.31. 09:42

Kedves Segal!
Ezt a szabálysértési őrizetbevételt komolyan mondod? Arról az esetről beszélünk, ha valaki egy korábbi ittas vezetés miatti gépjárművezetéstől való eltiltás időtartama alatt teljesen szabályosan és nem ittasan vezet, de neadj'isten véletlenül fennakad egy rutinszerű közúti ellenőrzésen.

segal # 2007.12.31. 10:55

szszm !

Hibás a megfogalmazás: Eltiltás hatálya alatt semmiképp nem vezethetsz szabályosan,mert sehogy sem vezethetsz.Mivel te ebből a határozatból nem értettél,ezért nem fognak megint eltiltani,hanem őrizetbe vesznek,és majd a bíró gyorsan elintéz,de hogy rossszabbul jársz abban biztos lehetsz!!
Ha nekem nem hiszel keress ráa www.boon.hu lapon "kétszer annyi bilincs..." cikkre.Ott leírják,hogy a szabálysértési őrizetbe vételt az eltiltás hatálya alatt vezetők vezetik,81-en !

szszm # 2007.12.31. 17:26

Kedves Segal!

Köszönöm az ajánlott cikket és a felvilágosítást. Sajnos most már elhiszem és igazat adok neked abban, hogy a rendőreink ezen a területen már tényleg megvalósítják a zéró-toleranciát. Azért amint azt az egyik hozzászóló (Akela) finoman megjegyezte, talán a bűnözés más területein sem ártana az ilyen "kemény" fellépés.

Másrészt BAZ megye nem tipikus, talán más megyék rendőri vezetői másként kezelik a gyakorlatban a "szabálysértési őrizetbevétel" lehetőségével való élést...

Én azért különválasztanám az érvényes okmányok (vezetői és forgalmi engedély) nélküli vezetést az eltiltás időtartama alatt történő vezetéstől. Ez utóbbi esetben ugyanis a delikvens jelenléte a forgalom többi résztvevőjére nézve semmilyen plusz-kockázatot nem jelent! Ergo, velük szemben maximum az államhatalommal szembeni tiszteletlen magatartás róható fel, de egy olyan országban, ahol az állampolgárok döntő többsége valamilyen téren lázadozik, ott nehogy már csak az ittas vezetőkön verjék el a port!

Megnézném én azért alaposabban az egyes miskolci lebukásos eseteket, illetve az igazán érdekes az lenne, hogy milyen arányban és milyen indoklással éltek a "szabálysértési őrizetbevétel" eszközével.

detti49 # 2008.01.01. 09:21

Sziasztok! 32 éve van jogsim. Elvből elitéltem mindig, ha valaki ittasan vezetett. Most ugy történt azonban, hogy át szerettem volna parkolni, és előtte ittam. Nem voltam bekötve, beütöttem a fejemet, és elveszitettem az eszméletemet. Közben persze több parkoló autónak is nekiütköztem gyök kettővel.
A kórházban tértem csak magamhoz, ahol a véreredmény alapján közepes ittasságot állapitottak meg. 1,2.
Mivel az autó a munkámhoz is kell, valamint mozgáskorlátozott édesanyám szállitásához is, szerintetek milyen "eredményre" számithatok? Egy egyorshajtást kivéve soha nem volt semmi a bűnlastromomon, pedig több mint 1 millió km van mögöttem...
Létezhet-e enyhítő körülmény ilyen esetben???
Jobb eredmény várható-e, ha ügyvéd képvisel, vagy az eredmény önmagáért beszél?

Verbéna # 2008.01.01. 13:07

Kedves Fórumosok!
Tudom, nem ittas vezetéshez tartozó a téma, ezért bocsánat, de nagyon nagy szükségem van a véleményetekre!!!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Tanácstalan vagyok parkolási ügyemmel kapcsolatban. December elsején (szombat, bronzhétvége) a IX.ker. Mester u. 14. előtt parkoltam egy várakozni tilos tábla hatálya alatt, ami a "munkanapon..." című kiegészítővel volt díszítve...
Délután érkeztem, este 10-kor indultam onnan.
Szerintem a szombat nem munkanap. De sajnos nem tudom, a bronz-ezüst és aranyhétvége vonatkozik-e a parkolásra.
Más okot nem látok a büntetésre.
Ja, nem is tudtam, mit kaptam mert csak egy "kopírmásolat"-szerű fecni volt összegöngyörgetve bedugva az ablaktörlő alá. (szinte olvashatatlan)
Másnap láttam mi lehet az.
Egyáltalán, bemehetek-e megkérni, mutassanak valami fotót, valamit ami igazolja a szabálysértést?
Már megérkezett a csakk is. 7000 Ft!!!!
Nem azért, de 11éves jogsimmal még odafigyeltem mindig.
Szeretném tudni, jogos-e a büntetés.
Hivatkoznak a KRESZ 40.§ (1) BEK. és "megvalósítottam" a 218/1999. (XII.28.) Kormányrendelet 54. § -t.
Röviden ennyi. Minden segítségre, tanácsra és véleményre szükségem van és nagyon várom!!!!
Előre is köszönöm!!

monalisa1 # 2008.01.01. 13:55

detti49

Soha nem volt még epilepsziás rosszulléted - un. nagy rohamod? (Alkohol különösen "ellenjavalt.") Igaz, akkor meg ugrik a jogsi, tán örökre...

monalisa1 # 2008.01.01. 14:38

Az alantiaktól függetlenül, tekintélyes summa fog majd érkezni az összetört gépkocsik biztosítóitól.

detti49 # 2008.01.02. 09:44

Nem, nem volt epilepsziás rohamom soha. Most is agyrázkódást diagnosztizáltak.
Ez azonban tudom, nem mentesit:(
Csak tényleg kellene az autó, és nem tudom, kb mennyi elvételre szá,ithatok... Ha valaki ebben tudna valamit segiteni, megköszönném.

sedacur # 2008.01.02. 21:40

Üdv mindenkinek.

30-án hajnalban az oldalára borítottam az autómat.Egyedül voltam. Nemsokra rá jöttek a rendőrök, szonda, vérvizsgálat(2db), jogsi elvétel. Szonda(digitális,fújós) pontos értékére sajnos nem emlékszem, meg nem is nagyon akarták mutatni..de valami 1,7 rémlik. Valllomás meg ilyenek nem volt. Régebben sem volt semmi büntetésem. A kérdésem: Azt tanácsolták ismerőseim, hogy ha kihalgatnak, mondjam az hogy nem ittam, csak miután baleseteztem., idegességemben. És így nem tudják bizonyítani hogy ittasan vezettem. Bár én ebben nem nagyon bízom.

Válszokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.01.02. 22:26

Egymagadban, a nagy ijedtedben (...), nagyon sokat kellett volna ahhoz innod, hogy "rövid időn belül" azon középértékek már kimutathatók legyenek a szervezetedben - a rendőrség szabálysértési előadója sok mesét hallott már...

Javaslom olvass vissza ezen topicban - és különösen Traffic hozzászólásait/válaszait keresd -, mert más hasonló ittasági esete alapján, nagyjából látni fogod hogy mire is számíthatsz majd: eltiltás + pénzbüntetés.

Az őszinteség mindig segíthet.

doogy # 2008.01.04. 10:21

Elnézést hogy nem egésszen ebbe a témába illő dolgot írok de nagy szükségem van a segítségükre ! Azal a kérdéssel fordulok önökhöz , hogy milyen büntetésre számithatok abban az esetben ha jogositvány nélkül karambolt okoztam ! A körülményeket tekintve a következő képpen történt ; Egy kerezteződésben pirosra váltott a lámpa de a csuszos úton a gépjárművem tovább csuszott és így belecsusztam az oldalirányból jövő kocsinak ami átsodort a szembejövő sávba és ott nekiütköztem az ott álló kocsinak /alkoholt nem fogyasztottam és személyi sérülés nem történt / Természetesen a vétkességemet elismertem és ami még fontos lehet 50-60 km/h sebességel közlekedtem és mindez a váci úton történt!
És még egy kérdésem lenne mégpedig az ,hogy annak a személynek akitől vettem az autot lehete vallami baja a dologból mert még nem irattam át az autot a nevemre de az adásvételi már meg volt és az embernek azt mondtam hogy már van jogositványom !
Ezekben a dolgokban kérem segítségüket és előre is köszönöm a tájékoztatásukat !

tisztelettel Doogy80

segal # 2008.01.04. 18:30

Doogy ! Véleményem a következő: Akitől vetted a kocsit
fenemód nem kell,hogy olyannak adja el a kocsit akinek van jogosítványa,mert te azért is megveheted hogy nézegesd!Ha nem irattad át az megint csak a te sarad,feltéve,hogy egy szabályszerű adásvételivel tudja
igazolni az időpontot,onnantól téged kötelez a törvény 15 napon belül az átiratásra.Tehát neki csak abban az esetben kell meggyőződni arról,hogy vezetésre alkalmas állapotban vagy e -beleértve az érvényes jogosítványt-ha a saját kocsiját engedi át vezetésre.Az hogy a Váci úton történt nem lényeg. A lényeg az hogy nem vehettél volna részt a forgalomban,mert nem voltak meg a feltételek.kérdés lehet még,hogy elvették e a jogsidat és azért nem volt,vagy még egyáltalán nem volt.Bár ha nem vettek őrizetbe a szervek akkor szerintem az elsőre vártál.És szerintem még várni is fogyz egy darabig ennek következményekeént+pénzbírság .És persze az okozott károkat is rajtad fogják behajtani.De ez csak az én véleményem,nem biztos hogy így lesz: