Diákigazolvány - okirathamisítás

Giduska # 2013.07.04. 05:54

Üdvözletem!

Sajnos az fordult elő, hogy már második éve úgy járok diákigazolvánnyal, hogy matricát veszek rá, ami más nevére szól.

Mivel hirtelen megijedtem az ellenőrtől, és siettem is, ami ne mentség, nem mondtam neki igazat és váltig állítottam, hogy már pedig az az enyém. Elhitte, viszont felírta a diákigazolvány és a matrica adatait, ami miatt betelefonálnak az iskolába lekérni az adatokat. Így tovább utazhattam...

Ha tehetném már most igazat mondanék., és bevallanám, hogy nem az enyém.

Első körben kaphatok még pénzbüntetést vagy már komolyabb lesz az ügy?

ObudaFan # 2013.07.04. 06:20

Nem lesz komolyabb.

Grovef # 2013.07.20. 11:05

Üdvözletem!

Húgom diákigazolványáról leszedett matricával érvényesítettem a diákigazolványomat és a tegnapi nap folyamán a vonaton az ellenőr észrevette ezt. Beismertem neki a csalást. Ő rendőrt hívott, akik felvették az adataimat és elvették a diákigazolványomat.Egy éves munkakeresés után most egy hónapja dolgozok, próbaidőn vagyok. Büntetlen előéletű vagyok, és a következő kérdéseim lennének:

Húgomra nézve lesz e bármi következménye ennek?
Ha erkölcsi bizonyítványt igénylek szerepelni fog-e benne illetve Vízum igénylésre hatással lehet-e?
Jelentik-e a cég felé az esetet?
Elvileg pénzbeli büntetéssel megúszhatom?

Köszönöm előre is a választ!

Agent Cooper # 2013.07.23. 07:26

Kedves Grovef!

Húgomra nézve lesz e bármi következménye ennek?

• Amennyiben nem tudott a dologról, akkor nem.

Ha erkölcsi bizonyítványt igénylek szerepelni fog-e benne illetve Vízum igénylésre hatással lehet-e?

• Ez a büntetéstől függ, de valószínűleg nem.

Jelentik-e a cég felé az esetet?

• Nem valószínű.

Elvileg pénzbeli büntetéssel megúszhatom?

• Igen, valószínűleg ez lesz.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sub-zero # 2013.12.03. 09:18

Tisztelt Fórum!

Adott egy eset, amikor is, egy embert elkapott a BKV ellenőr, akinek gyanús volt az igazolvány, kijöttek a rendőrök, majd bevitték stb.

A kapitányságon megállapították, hogy a diákigazolványon 4 darab vásárolt érvényességi matrica volt, azaz a jegyzőkönyvben négyrendbeli okirathamisítás a vád.

Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, úgy nagyjából mire számíthat az ember, egy kis "ejnyebejnye" pénzbüntetés, esetleg felfüggesztett?

Illetve az előállítással, az ember bekerülhet olyan rendszerbe, amivel az erkölcsijét "elrontja"? Továbbá ez esetben megszűnik a "büntetlen előélet"?

Válaszukat előre is köszönöm!
Sub-Zero

Véleményem # 2013.12.04. 11:13

az előállítás nem kerül be az erkölcsibe.
még nem kapott semmilyen szankciót meg ítéletet sem, majd azt követően lehet gondolkodni, hogy mi lesz az erkölcsiben a jövőben.

Sub-zero # 2013.12.04. 12:19

Értem, köszönöm, és úgy nagyjából mire lehet számítani büntetésképpen? Mennyire lehet az ilyen (már a maga nemében) súlyos?

Gondolom pénzbírság nem kerül az erkölcsibe, de esetleg egy ügyészi megrovás, vagy felfüggesztett már igen?

Illetve, letöltendőt ilyenért ugye nem adnak?

Véleményem # 2013.12.07. 01:15

Letöltendő szinte biztos, hogy nem lesz...
A többi kérdésre válaszokat nem tippelek. Kevés az információ.

hitman86 # 2014.01.29. 18:30

Tisztelt Fórum!

Miközben nem volt otthon a testvérem, elvittem a diákigazolványát és a vasúti havi bérletét. Ám a kalauz észrevette, hogy nem én vagyok a diákigazolvány tulajdonosa, ezért a vonatról értesítette a rendőrséget, majd egy nagyobb városban leszállítottak a vonatról és bevittek a kapitányságra, ahol lefoglalták testvérem diákigazolványát és vasúti bérletét bűnjelként, és feljelentettek.

Azóta a MÁV két utasleadási lapot küldött két különböző dátummal, de ugyanarról a cselekményről. Az egyiken 8000 forint, a másikon 17000 forint befizetésére köteleznek. És még elvileg a rendőrségi ügy nincs lezárva.

Az a kérdésem, hogy a MÁV bűntethet-e egy cselekményért kétszer? Illetve a rendőrség megfejelheti-e még ezt a bűntetést is?

A rendőrség még másfél hónap elteltével sem küldte vissza testvérem diákigazolványát. Van-e joga a rendőrségnek ennyi ideje visszatartani testvérem okmányát, illetve volt-e joguk elvenni a vasúti bérletét, és így mindkét dokumentum visszatartásával testvéremet megkárosítani, ammellett, hogy én vállaltam a felelősséget a történtekért?

Közben a rendőrség gyanúja szerint testvérem diákigazolványa lehet, hogy hamis. Ez a feltételezés biztosan állítom, hogy nevetséges és nem igaz. Arról, hogy mi alapján gondolják ezt nem értesítettek.

Illetve az a kérdésem, hogy testvéremet beidézték tanúnak, köteles-e megjelenni, illetve nyilatkozatot tenni, mivel közeli hozzátartozóm?

Előre is köszönöm a választ!

Agent Cooper # 2014.02.01. 11:26

Kedves hitman86!

Az a kérdésem, hogy a MÁV bűntethet-e egy cselekményért kétszer?
A MÁV valójában nem büntet, csupán a polgári jogi igényét érvényesíti.
Illetve a rendőrség megfejelheti-e még ezt a bűntetést is?
A rendőrség nem fog büntetni, a rendőrség csak lefolytatja a nyomozást, az ügyészség majd vádat emel, és a bíróság fogja kiszabni a büntetést. Ön közokirat-hamisítás bűntettét követte el (Btk. 342. § (1) b)), ami három év szabadságvesztéssel büntetendő bűntett. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy szabadságvesztés büntetést fog kapni, de kizárni nem lehet, viszont biztos lehet abban, hogy a kiszabott büntetés jóval súlyosabb lesz a MÁV "büntetésénél".)
Van-e joga a rendőrségnek ennyi ideje visszatartani testvérem okmányát, illetve volt-e joguk elvenni a vasúti bérletét, és így mindkét dokumentum visszatartásával testvéremet megkárosítani, ammellett, hogy én vállaltam a felelősséget a történtekért?
A rendőrség az okmányokat valószínűleg törvényesen lefoglalta, így csak abban az esetben kapják vissza, ha a lefoglalást megszüntetik. Testvére a kárt nem a rendőrség jogszerű cselekményének köszönheti, hanem annak, hogy Ön az okmányokat jogellenesen próbálta felhasználni. Egyébként ha felmerült a gyanúja, hogy az okmányok hamisak vagy hamisítottak, akkor a rendőrség ennek megállapítása céljából igazságügyi okmány szakértőt rendel ki. (A rendőrség nem köteles közölni Önökkel, hogy gyanújukat mire alapozzák.)
Illetve az a kérdésem, hogy testvéremet beidézték tanúnak, köteles-e megjelenni, illetve nyilatkozatot tenni, mivel közeli hozzátartozóm?
Igen köteles megjelenni, de az Ön ellen folyó eljárásban megtagadhatja a tanúvallomást arra való hivatkozással, hogy a terhelt hozzátartozója.
De ha nem az Ön cselekménye miatt, hanem az okmányok hamis vagy hamisított volta miatti eljárásban idézték, abban az esetben nem tagadhatja meg a vallomástételt. A vallomás megtagadása hamis tanúzásnak minősül! (De ezt majd a kihallgatáson is ismertetik vele.) Nem köteles azonban ekkor sem azokra a kérdésekre válaszolni, amellyel magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná. (Ez arra is igaz, ha mégsem tagadja meg a vallomást a terhelt hozzátartozó mivolta miatt.)

Összefoglalva korántsem olyan fényes a helyzet, ami indokolná a laza hozzáállást.

lauriika # 2014.04.29. 17:56

Kedves Fórum!

Az ideiglenes diákigazolványomon meghosszabbítottam a dátumot, ezt az ellenőr észrevette a vonaton és rendőrt hívott, akik bevittek az őrsre, felvették az adataimat.Én bevallottam mindent, egyáltalán nem tagadtam, amit tettem. Ez csütörtökön történt, hétfőn kértem az egyetemen egy új ideiglenes diákigazolványt, be is vittem a rendőrségre, hogy rakják az aktámba, ezzel az volt a célom, hogy a bíróság is lássa, hogy valóban diák vagyok, nem azért hamisítottam, mert így akartam más kedvezményhez jutni. Büntetetlen előéletű vagyok, 20 éves vagyok és egyetemre járok. A kérdéseim a következőek lennének:
1; Az iskolát erről értesíteni fogják? Ezért kirúghatnak az egyetemről? Ha értesítenék akkor mikor tennék ezt meg? Még a tárgyalás előtt vagy csak utána?
2; Börtönbüntetésre számítsak?
3; Ha nem kapok börtönbüntetést az erkölcsi igazolványomba bekerül ez az eset?
A válaszokat előre is köszönöm!

Agent Cooper # 2014.04.30. 10:12

Kedves lauriika!

Az iskolát erről értesíteni fogják?
Valószínűleg igen.
Ezért kirúghatnak az egyetemről?
Nem.
Ha értesítenék akkor mikor tennék ezt meg? Még a tárgyalás előtt vagy csak utána?
Valószínűleg előtte. De miből gondolja, hogy lesz tárgyalás?
Börtönbüntetésre számítsak?
Ne számítson rá.
Ha nem kapok börtönbüntetést az erkölcsi igazolványomba bekerül ez az eset?
Ha kap is büntetést, az feltehetőleg olyan lesz (pl. pénzbüntetés), amitől még büntetlen előéletű marad.

Egyébként kár volt vallomást tennie...

lauriika # 2014.05.22. 16:11

Tisztelt Agent Cooper!

Azért tettem vallomást, mert le tudják kérdezni, hogy mikor adták ki és az a szám, ami a felső sarokban volt a diákigazolványomon tartalmazza a kiadás dátumát, ami ugye át volt írva.
Azért gondoltam, hogy lesz tárgyalás, mert mondták, hogy lesz, tegnap előtt kaptam levelet, hogy be kell mennem a rendőrségre. Ők lezárhatják az ügyet anélkül, hogy bíróságra kerülne az ügy, vagy mindenképpen lesz tárgyalás?

Agent Cooper # 2014.05.23. 10:53

Kedves lauriika!

A rendőrségnek a feladata a nyomozás, a vádemelés tekintetében az ügyészség dönt. Szinte biztos, hogy ez az ügy eljut a bírósági szakaszba.

monalisa1 # 2014.05.23. 11:11

Mivel nem loptad/vetted hanem nagy valószínűséggel csak kényelmes voltál egy újabb ideiglenes igazolványért "befáradni" az irodába - tehát a sajátod lejárati dátumát írtad át -, jó esetben megúszhatod a dolgot a bíróságtól egy "utolsó figyelmeztetéssel".

A történtekből a tanulság a tiéd.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 11:17

Te csak tudod.

Mackóm # 2014.06.12. 21:09

Üdv! Estis diák vagyok, de nappalis diákot küldtek ki nekem. Hónapokat vártam, hogy kicseréljék, de nem történt semmi, kaptam is rá a sulitól matricát. Elkezdtem diákmelózni, mert a diák miatt engedték. Ez hamisításnak minősül? mert nem én rontottam el, csak éltem utána a lehetőségekkel.

A kérdésem a következő lenne, mit kaphatok érte? Büntetés? pénzbírság? Mire számíthatok?

Választ előre is köszönök.

dora.taylor # 2014.07.11. 18:20

Jó napot! Nappalin végeztem el az alapképzést az egyetemen,és 1 hete àllamvizsgàztam levelezőn mesterképzésen. A matricàt àtragasztottam a nappalis diàkomra. A matrica szeptemberig érvényes. A kalauz észrevette,adott egy büntetést. Azt mondta a MÀV felhívja az egyetemet, hogy milyen diàkra kaptam a matricàt. Mire szàmìthatok? Pénzbírsàg, feljelentés, börtön? Bekerül az erkölcsi bizonyítvànyomba? Köszönöm!

Agent Cooper # 2014.07.14. 08:33

Kedves dora.taylor!

Amennyiben büntetőeljárás indul, abban az esetben büntetőjogi felelősségre vonják, legvalószínűbb a pénzbüntetés, de akár felfüggesztett szabadságvesztést is kaphat.

klau75 # 2014.07.14. 18:02

Szép estét!
Hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 2 év időtartamra próbára bocsájtást kaptam! Ez mit jelent? A bűnügyi költséget meg kell fizetnem. Ezt milyen határidőn belül kell befizetnem,és hová,vagy esetleg szoktak adni részletfizetésre lehetőséget?
Válaszukat előre is köszönöm
Klau 023

ObudaFan # 2014.07.14. 20:32

Lehet a költségre részletfizetést kérni a bíróságon. Célszerűbb lett volna az ítélet után azonnal, mert akkor nem lett volna illetéke.
A próbára bocsátás azt jelenti, hogy ha a próbaidő alatt bűncselekményt követsz el, vagy a próbára bocsátás előtt elkövetett bűncselekmény miatt a próbaidő alatt elítélnek, akkor ezért is kiszabják a büntetést. Továbbá ha a bíróság esetleg pártfogó felügyeletet és magatartási szabályokat is előírt, akkor ezek megsértése esetén is büntetést szabnak ki.

fiffooo # 2014.09.22. 08:51

Üdvözlöm!

Az én helyzetem a következő. Idén iratkoztam be levelezős szakra az egyik egyetemre, és diákmunkát szeretnék vállalni. Mivel levelezősként fizetnem kell nagyon sokat, több mint 200 ezret félévente, és semmilyen ösztöndíjat nem kaphatok, a munkaügyi nem regisztrálhatok, mert iskolába járok, és mivel levelezősöket nem vesznek fel szinte sehova, ezért gondoltam, hogy diákmunkára mennék. Október 31ig még van érvényes ideiglenesem az előző iskolámból. Egy kedves ismerősöm tud nekem egy ideiglenes iskolalátogatásit csinálni ami egy másik egyeteméről van, illetve iskolaigazolást is. A kérdésem az lenne, hogyha én a levelezős helyett nappalinak adom ki magam egy diákszövetkezetnél, és ugye hamis okiratot használok, akkor milyen büntetésre számíthatok? Erre hogy tudnak rájönni a diákszövetkezetnél ha tökéletes a hamis papírom? Azért másik egyetem lapját használnám, mert a saját egyetememét nem szeretném, hogy abból ne legyen később bajom.Igazából előnyszerzés céljából lenne használva, de csak azért, hogy dolgozhassak, hogy fizethessem az egyetemet. Sajnos Magyarországon alapból nincsen sok munkalehetőség, és mindenki ott csal ahol csak tud. Ha az adócsalókat, meg mindenféle üzletembert nem buktatnak le, akkor pont én csúsznék el? Mivel az egyetemem is több mint 300 kilóméterre van a lakhelyemtől ezért az útiköltség is elég borsos összeg, ráadásul ahol lakom itt a legalacsonyabb a dolgozó emberek arányának a száma. Az egyetemem városában is elég nehéz találni...

A válaszát előre is köszönöm!

Ui.: Ön milyen megoldást javasolna az esetemben?

pappcs # 2014.09.22. 15:37

Ez közokirat hamisítás. Ha nem jönnek rá, akkor megúsztad, ha igen, akkor minimum hogy kivágnak mint azt a bizonyos macskát... Rosszabb esetben fel is jelentenek...

Nem értelek én titeket, írtad hogy nem vesznek fel diákot. Ezt simán le lehet tagadni a munkaadónál, de nemm.. mert ez milyen már, inkább közokiratot hamisítasz... nem semmi...

Dr.Attika # 2014.09.22. 18:07

Közokirat hamisítás, de ettől még akár budapesti pártelnök is lehet a kérdező. Lásd Kunhalmi Ágnes MSZP budapesti elnököt.

ius latratus # 2014.09.22. 18:37

Igen, de ő nem hamisított, csak eltitkolta, hogy nincs oklevele. Ha jól tudom...