Csalás ügyében kérdések


folyami géb # 2015.08.28. 09:25

Ingyenes jogi segítséghez úgy juthat, ha költségmentességet kér (és kap). Ezt már a nyomozás során is megteheti, de elég szigorúak a feltételei.

Ezzel együtt nem kell megijedni, amit a leírt, a legrosszabb eshetőségekkel kalkulálva is, bár akár három éves büntetési tételű is lehet, de a gyakorlatban maximum pénzbüntetéssel kell reálisan számolnia. Emellett - például közvetítői eljárásban, tevékeny megbánással - akár el is kerülheti a büntetést.

Virag46 # 2015.08.28. 09:32

Köszönöm szépen a segítséget!

bimbus # 2015.09.07. 14:36

Tűzifát szerettem volna venni már hónapokkal ezelőtt. Aki korábban hozta, most szólt, hogy nem tud hozni. Az interneten utána néztem, és találtam jó árban ajánlatot. Telefonon beszéltünk, megállapodtunk a szombati napban. Előtte csütörtökön felhívott, hogy most tudna szállítani, mert egy vevője nem tudja átvenni betegsége miatt a fát. Hozta is három embere. Mérleget is hoztak magukkal. Beállították, én ráálltam, jól mért a mázsa. Ezután egy műanyag hordóba(?) rakták a fát. 5 próbaméréssel megállapítottuk, hogy hány kiló van egy hordóban. Ezután megrakták a hordót, kiborították és húztuk a strigulát. A végén összeszoroztuk a hordók számát a telehordó súlyával és e szerint fizettem. (63 hordó volt.) Csomóját tekintve, a fa kevesebbnek tűnt. Felhívtam a hirdetőt, elmondtam neki a kétségeimet. Azt mondta, semmi gond, eljön két emberével és ott mérjük meg ahol én mondom. Ha kevesebb, korrigálja, ha nem én fizetem a költségeit. Korrektnek tűnt az ajánlat. A szomszéd is látta a mennyiséget, ő is kevésnek találta . Úgy döntöttünk, próba mérést végzünk. A mérés eredménye lesújtó, jelentős az eltérés a leszállított mennyiség és a kifizetett mennyiség között. (Kb. 80 ezer a károm.) A feleségem félt, mert a csalás nyilvánvaló és ezt a szállító is tudja, hogyha idejön az embereivel bántódásom esik és semmi nem fog változni. A rendőr ismerősömhöz fordultam, mit tegyek. Azt tanácsolta, hogy ne engedjem be a portára, ha eljön és ne egyedül beszéljek vele. De szerinte nem fog eljönni. Ha akarom, tegyek feljelentést, de nem lesz meg az elkövető. Ti mit tanácsoltok?

Dr.Attika # 2015.09.07. 15:02

Erre a csalási módra már több éve felhívta a figyelmet a sajtó. Alapszabály: tűzifáért vagy elmegyünk és a felrakott fa minőségét, mennyiségét megvizsgálva fizetünk vagy a tárolóhelyre berakottan fizetünk. Ott ugyanúgy tudjuk ellenőrizni.

bimbus # 2015.09.07. 15:31

Rendben, most már én is tudom hogyan kellett volna. És most? Hagyjam a fenébe? Had csinálja mással is meg a maga disznóságát? Csak le lehet buktatni.

Dr.Attika # 2015.09.07. 15:39

Döntse el. Van egy mondás:saját kárán tanul az okos, más kárán sem a buta.

bimbus # 2015.09.07. 16:24

Business Law!
A rendőr (nyomozó) azt mondta, tehetek feljelentést, de úgy sem lesz meg a szállító. Akkor hogyan buktassam le? (Ma is él a telefonja, naponta frissíti a hirdetését, azt a látszatot keltve, hogy új hirdetés, van telefonos híváslista, a szállító gépkocsiról, a rakodókról személyleírás) Hagyjam hogy másokat is becsapjon? Ha odajön és segítséget kérek a rendőröktől, kell hogy intézkedjenek. Különben él mint Marci Hevesen, hogy én is egy mondással éljek. Vagy tévedek?

bimbus # 2015.09.07. 16:59

Köszönöm az aggódást, jól esik. Én is szívesen elkerülném a találkozást a szállítóval, nem vágyom rá. De a becsületem azt diktálja ne nézzem tétlenül amit művel.
Még egyszer köszönöm.

bimbus # 2015.09.10. 17:53

Business Law!
Telefonon egyeztettünk időpontot. Nem jött, nem telefonált. Most már csak az üzenetrögzítő működik. Hirdetését levette. De tudom, honnan jött és az egyik munkás nevét. A rendőrségi feljelentést megtettem. Üzenetrögzítőjére rámondtam, hogy milyen feltétellel vonom vissza.

groszfater@gmail.com # 2015.09.10. 18:15

.„ A rendőrségi feljelentést megtettem. Üzenetrögzítőjére rámondtam, hogy milyen feltétellel vonom vissza.

Hát, ez hiba volt, nem kellett volna...

Bea1 # 2015.09.11. 04:39

Jó napot az állampolgárnak, személyigazolványt, forgalmit kérek!

bimbus # 2015.09.11. 17:24

Azt mondták a rendőrök, ha jelentkeznek, azonnal szóljak nekik. De még nem reagáltak.
Egyébként ugyanazzal a tartalommal, fényképpel, de más telefonszámmal megjelent egy másik hirdetés. Gyanítom, hogy ugyan arról a társaságról van szó. Kacérkodom vele, hogy más telefonszámról felhívom őket. Hátha ismerős lesz a hang, a szöveg.

Bea1 # 2015.09.11. 20:00

jó gondolat, álruhás rendőrök jelenlétével,vagy rejtett kamerás felvétellel, vagy mindkettővel le is buktathatod őket.

bimbus # 2015.09.14. 12:44

Ma a rendőrségi nyilvántartás alapján a három elkövetőből kettőt azonosítottam. Ezzel azt is akarom mondani, hogy rá bíztam mindent a rendőrökre, én mindenben együttműködő vagyok velük. Remélem lekapcsolják őket.
Köszönöm a tanácsaitokat, a figyelmeteket.

Norbi8509 # 2015.09.15. 18:58

Üdvözlök minden fórumtagot!

A következő kérdésem lenne. Egy kollégám abban a gondban van , hogy volt élettársától lopott kb. 3.5 millió forint értékében. Állítólag zsarolták valamivel, és a zsarolóknak adta a pénzt. Aztán ez ügyben feljelentést is tett a rendőrségen, bár inkább előbb kellett volna.
Most azon gondolkozik, hogy feljelenti saját magát és minden bizonyítékot bevisz a rendőrségre.
Viszont nagyon fél attól, hogy előzetesbe helyezik, mert amíg dolgozik addig részletekben vissza is tudja fizetni a pénzt.
Én ma azt tanácsoltam neki, hogy minél hamarabb menjen be a rendőrségre, mert jó pont ha beismerő vallomást tesz.
Kérdésem az lenne, hogy előzetesbe helyezhetik-e ? Illetve milyen bírság várható, nem jóslást, csak úgy körülbelül? Állítólag régen volt valami szabálysértése, de semmi több.

Válaszukat köszönöm!
Norbert

Norbi8509 # 2015.09.15. 18:59

Bocsánat, ezt nem ide kellett volna.

kferi65 # 2016.01.05. 20:38

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, ma olvastam, hogy Békásmegyeren egy csaló 1 millió ft ot kicsalt egy idős embertől..az elkövetőt keresi a rendőrség..
Na most az én kérdésem az lenne, hogy én tőlem is kicsalt egy személy 500 000 forintot, tudom ki az elkövető, hiába jelentettem fel, a rendőrség azt mondja, mivel erőszak nem történt ezért forduljak bírósághoz...Na most a feljebb említett elkövetőt ha megtalálják, akkor is ezt fogja mondani a rendőrség,,hogy az idős ember is menjen a bíróságra?? mert ugye erőszak ott sem történt...

Tisztelettel k. ferenc

folyami géb # 2016.01.06. 10:56

Na itt valami nagyon nem stimmel. Nemcsak a rablás bűncselekmény, a csalás is, márpedig a csalás csak erőszak nélkül történhet. Az 50 ezer forint felett mindenképpen bűncselekmény (bizonyos esetekben az alatt is).

Úgyhogy csak azt tudom mondani, teljesen mindegy, hogy hogyan akar szabadulni a munkától Kovács XIII. őrmester,
ragaszkodni kell a feljelentéshez, amit kötelesek felvenni. Az után meg már határozattal kell dönteni a nyomozás elrendeléséről vagy megtagadásáról, és utóbbi ellen panaszkodni is lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.06. 11:05

A biztos úr talán keveri a magánindítványt a magánváddal.

lajcsó # 2016.01.06. 11:26

Ha a rendőrséggel nem boldogulsz, akkor tedd meg a feljelentést az illetékes ügyészségen!

Stimm # 2016.01.14. 11:24

Sziasztok

Csak véleményekre lennék kíváncsi: Adott három csalás, 1 kisebb kárt okozó, két nagyobb kárt okozó. Az ügyeket összevonták üzletszerűségre hivatkozva, ami aztán menet közben fel sem merült sem az ügyészség részéről, sem a bíróság részéről. Két ügyben a kár már megtérült, azonban a harmadik csalás,, weboldal eladása,, még nem jutottam dűlőre a sértettel, igaz itt véleményem szerint nem történt csalás. Háromból két ügyben volt beismerő vallomásom, csalásért nem voltam még elítélve, vagyon elleni bűncselekményért 12 éve voltam büntetve. A vádiratokban ami még külön külön van,,nincs egyesített vádirat,, mindegyikben felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyész. A bíró és az ügyész azt nyilatkozta, hogy nem kíván túlterjeszkedni a vádban leírtakon. Most, hogy a három ügyet együtt tárgyalják, számíthatok e letöltendő börtönbüntetésre? Beismerő vallomás két ügyben volt, munkahelyem van, családi életem rendezett. Köszönöm a véleményeket

folyami géb # 2016.01.15. 05:47

Hát így egy évtől hét év hat hó, de még megúszható felfüggesztettel. Mondjuk nem mindegy, mekkora a "nagyobb kár". Ez a kategória most már 500.001 forinttól 5 milláig terjed, nem mindegy,melyikhez áll közelebb.

András01 # 2016.01.22. 10:04

Kérdést szeretnék feltenni.
A legjobb barátom Elég nagy hülyeséget csinált
A vád ellene 17 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétsége.
Soha nem volt még büntetve és még a bírósági eljárás előtt beismerő vallomást tett.
Debreceni bíróság fogja tárgyalni az ügyét,és a kérdés az lenne,hogy milyen ítéletre számíthat,mekkora az esély a letöltendőre?

Köszönöm a választ!

folyami géb # 2016.01.22. 10:27

Ilyen kondíciók melleltt lényegében semmi.

Hordon # 2016.01.22. 12:02

Sziasztok!

Márciusban elcseréltem kb. 70-80 ezres telefonomat egy másik, olcsóbb telefonra és 30 ezer készpénzre. A gond az, hogy miután hazamentem észrevettem, hogy amit kaptam telefon hamis. Felhívtam akitől vettem, de nem akarta visszacserélni. Így feljelentést tettem a rendőrségen. 40 ezer forint értékben indult szabálysértési az vádlott ellen. Innentől kezdve semmilyen tájékoztatást nem kaptam. A napokban felhívtam a rendőrséget, ott azt mondták, hogy az ügyet átadták a bíróságnak, akik már jogerős ítéletet hoztak júniusban. Elmentem, hogy megnézzem a végzést: az eljárást megszüntették, sem a nőt, sem engem nem hívtak be, a titkár döntött a papírok alapján. Azzal indokolt, hogy nem bizonyítható, hogy szándékosan adott el hamisítványt, mert hogy az még engem is megtévesztett, csak akkor tudtam meg hogy hamis, miután leszedtem a hátlapot. Adásvételit írtunk, a telefont lefoglalták mégsem kaptam semmilyen értesítést, hogy az ügyemnek vége, és a telefont se adta vissza a rendőrség. Mit lehet tenni? A bíróságon kérvényeztem a szembesítést és, hogy hallgassanak meg minket az ügyről, ne papírok alapján döntsön a titkár.
Tényleg menthetetlen a dolog?
Köszönettel:

Hordon