Csalás ügyében kérdések


Dr.Attika # 2017.07.12. 17:14

És főszabály, ha vallomást tesz a terhelt, akkor közli, hogy ügyész kérdésére nem válaszol.

Öreg Tölgy # 2017.07.12. 15:25

Önmagában a vallomástétel megtagadásából nem lehet hátrányod, az szíved joga, hogy teszel-e vallomás vagy sem. Más kérdés, hogy az mindig a konkrét ügytől függ, hogy érdemes-e inkább csendben maradni (előnye, hogy később nem keveredhetsz ellentmondásba), avagy célszerűbb előterjeszteni a nyilvánvaló védekezést. Ez nyilván az ügy teljes ismerete nélkül nem ítélhető meg.

Ha Te csak egy személlyel álltál kapcsolatban, akkor az teljesen mindegy, hogy ő honnan kalapoztat össze a pénzt, a cselekmény attól még egy rendbeli, és Te azért a 2 millióért vagy felelős, amit kaptál.

Rexor # 2017.07.12. 15:21

Van ügyvéded, feltételezem megbízol benne, gondolom magadtól is tudod a kérdésre a választ. Nagyobb trutymákot ne kavarj magadnak ha nem muszáj.

Csaló86 (törölt felhasználó) # 2017.07.12. 13:19

Üdv !!

Irtam korábban hogy csalást követtem ell ... hivtak is kihalgatásra de az ügyvédem vidéken volt ő mondta hogy ne tegyek vallomást és ezt megbeszélte a nyomozóval is ... Ez most mennyire néz ki rám nézve rossszul?? Mármint hogy nem tettem vallaomést ... igazábol ami volt is 2millo ft az összeg annyi külömbséggel hogy aki adta ő csak 1.7m ft mondott a vallomásába és egy másik embert is hivott hogy ő meg a 300.000 ft adta ... de igy is a vád nagyobb értékre elkövetett csalás ...

Rexor # 2017.07.04. 10:57

Ez már bűncselekményi kategória (csalás), tehát nyugodtan tehetsz feljelentést a rendőrségen. Az egy másik kérdés, hogy visszakapod e a pénzedet (szerintem elég kicsi erre az esély).

Buksi07 # 2017.07.04. 10:41

Köszönöm a válaszokat. Egy egyszerű kölcsönadási papír 2016. december 15-i határidővel. A felszólító levelet feladtam 8 napos fizetési határidővel. Utána közjegyző. Meglátjuk mi lesz. Ekkora hülye voltam hogy eddig vártam. A legnagyobb marha amikor adtam neki. Kezdenek kiesni a hullák a szekrényből mert rajtam kívül még jó pár emberrel megcsinálta ugyanezt.

SáraT # 2017.07.04. 09:09

Tisztelt Fórumozók!

Csalást követtek el ellenem, és 2 tucat másik ember ellen, ezért a két bűnöst tavasszal a bíróság 1 év szabadság vesztésre ítélte és kártérítésre kötelezte. Vagyon elkobzás is történt. Azonban a kár megfizetésére 15 napot adott a bíróság, de azóta sem fizettek semmit. Tudnátok segíteni, hogy ilyenkor mi a teendő? Polgári per, vagy valami más? Sajnos az ítéletet tartalmazó levélben nem volt semmi ami erre vonatkozik.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Vadsuhanc # 2017.07.02. 10:19

Buksi07

Azt elárulnád még, hogy a tartozásról szóló papír pontosan miről szól?
( pontosan mi áll benne ? )

nonolet # 2017.07.01. 20:44

"megkeresett hogy szüksége lenne 500.000 Ft-ra mert az nav-tól van valami visszatérítése és csak akkor tudja visszaigényelni ha ezt az összeget befizeti.

Ilyet beszopni...naivság, tájékozatlanság.
Igazából butaság.

"De ne szóljunk a párjának."

Hát akinek még itt sem gyullad fel a vörös lámpa...
Az viszont már hülye.

"Utánna még több alkalommal zsarolt ki tőlünk pénzt hogy akkor azt se tudja visszaadni amit eddig adtunk neki. Összesen 3.200.000 Ft lett a vége."

NA vazze! ez már az élet képtelenség szintje...

Hogy lehetnek emberek ennyire bugyuták?!

A megoldás, hogy légy végre épeszű és kezdd el behajtani a pénzed.

Elsőre...
Fizetési felszólítás rövid határidővel, tértivevénnyel.

Után a jöhet a fizetési meghagyás, netán per.
Végül a végrehajtás következik, ha eddig nem fizet.

drbjozsef # 2017.07.01. 19:38

Oké, javítok : ha ellentmond, automatikusan perré alakul, amit ha tényleg végig akarsz vinni, befizeted az illetéket, ha meg mégse akarod, akkor az illeték be nem fizetésével meg is szűnik az eljárás. Szóval, a lényeg, hogy neki akarnia kell azt a pert.

alfateam # 2017.07.01. 19:13

Ha ellentmond neki, akkor neked kell bíróságon pert indítania.
Ha ellentmond automatikus perré alakul.
A közjegyző küldi az iratokat az illetékes bíróságnak.

drbjozsef # 2017.07.01. 18:32

Buksi,

tenni ellene? Persze, lehet. De mit szeretnél?
Mert ha magától, szép szóra nem akarja visszaadni, akkor a jogi lépések lehetségesek csak.

Az pénz kölcsönadás egyetlen szabálya, hogy nem adunk kölcsön, de ha mégis, csakis annyit, amennyinek az elvesztése nem jelent problémát. De ez persze most már mindegy.

Van egy szerencsés dolog is az esetben : az a papír, amit tavaly aláírtatok. Ez tulajdonképpen egy tartozáselismerés, úgyhogy ezzel jó helyzetben vagy. Viszont emiatt pont felesleges rendőrségre menni, mert ez most nem csalás, nem btk eset, hanem simán polgári vita.

Írj egy ajánlott levelet neki, hogy 15 (vagy 30, vagy 60 amennyit akarsz) napon belül fizesse vissza a tartozását XY számlaszámra, és ha nem teszi, akkor jogi útra tereled a pénz visszaszerzését, és végrehajtást fogsz indítani ellene, ami jelentős, akár a tartozását meghaladó költségekkel is járhat, amit persze neki kell majd a végén fizetnie.

Ha nem fizetne, akkor elballagsz egy közjegyzőhöz, és kibocsátatsz ellene egy fizetési meghagyást. Ha az alapján fizet jó, ha nem, és nem mond ellent neki, akkor máris végrehajtható okiratod van, amivel el is indíthatod a végrehajtást.

Ha ellentmond neki, akkor neked kell bíróságon pert indítania. Ha igaz amit írtál, és a papírod is megvan a tartozásáról, akkor nem lehet sok gondod, csak költségeket kell megelőlegezned, de előbb utóbb megítélik a tartozást, és megint indulhat a végrehajtás, ha a bírósági ítélet ellenére nem fizetne.

Ezzel persze se nála, se a többi szülőnél nem leszel népszerű, de hát ezt neked kell eldönteni, hogy jó viszony vagy pénz, ha nem együttműködő, akkor a kettő egyszerre nem fog menni.

Buksi07 # 2017.06.30. 17:03

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot segítséget kérnék tőletek.
Az eset a következő. A fiam sportol és a csapatból egy pár szülővel és gyerekeikkel jó kapcsolatba kerültünk. A gyerekeink egymásnál aludtak szóval eléggé bizalmas volt a kapcsolat. Mi éppen árultuk a házunkat és szeptemberben el is adtuk. Mindenki tudta hogy másikat szeretnénk vásárolni a pénzből de nem kapkodjuk el. Az egyik szülőpár női tagja megkeresett hogy szüksége lenne 500.000 Ft-ra mert az nav-tól van valami visszatérítése és csak akkor tudja visszaigényelni ha ezt az összeget befizeti. 1 hétre kérte. De ne szóljunk a párjának.Igy kezdődött. Utánna még több alkalommal zsarolt ki tőlünk pénzt hogy akkor azt se tudja visszaadni amit eddig adtunk neki. Összesen 3.200.000 Ft lett a vége. A pénzt nem adta vissza. A párját tájékoztattuk a történtekről amikor is kiderült pár dolog. Sok embertől kért pénzt és mindig ő fizette vissza. A szülői csoportból is 2 családnál is bepróbálkozott de őket előre figyelmeztették. A férj elmondta hogy valami nőnek viszi a pénzt aki tartozik neki és így a mi pénzünk valószínű a tudtán vagy sem az ő zsebébe vándorolt. Később otthagyta a férfi a családot és ő mosta kezeit. Azóta csak hitegetés van még 700.000 Ft-al tartozik. Azt állítja hogy a nő tartozik neki és szinte úgy állítja be mintha ő lenne az áldozat.Többször el akartam menni a rendőrségre de megzsarolt hogy akkor sose látom viszont a pénzem. A férfi és a nő is vállalkozó igaz feketén. Mit tanácsoltok merre induljak. Decemberben sikerült vele egy kölcsön papírt csinálni ami arról szólt hogy maradéktalanul visszafizeti a pénzt december 15-ig. Mindig erre a nőre hivatkozik. Lehet valamit tenni ellene.
Köszönöm előre is a válaszokat.

Melinda119 # 2017.06.28. 07:22

Kedves, Öreg Tölgy! Hálásan köszönöm a segítséget! ☺️

Öreg Tölgy # 2017.06.28. 04:47

Kedves Melinda, annál többet most tényleg nem lehet mondani, mint amit Rexor mondott. Vagyon elleni bűncselekmény esetén a jogkövetkezményeket alapvetően az elkövetési érték határozza meg, azt pedig nem tudod. Azért feltételezhető, hogy legrosszabb esetben az 500.000 - 5.000.0000 forint közötti kategóriába esik, ami jogi nyelven: nagyobb érték (kár). Ha ez üzletszerű is (azaz rendszeres haszonszerzésre törekvés megállapítható), akkor az baj, mert akkor a közvetítői eljárás is legfeljebb korlátlan enyhítésre jó. Minden más esetben (azaz ha nincs üzletszerűség, vagy ha az elkövetési érték 500.000 forint alatti) viszont közvetítői eljárással az eljárás megszüntetése is elérhető.

Végrehajtandó szabadságvesztéstől azonban - a leírtak alapján - a legrosszabb esetben sem kell tartanod.

Melinda119 # 2017.06.27. 20:09

Köszönöm Rexor!Ha valaki esetleg tud bővebben véleményt, segítséget adni, hálás lennék. Köszönöm szépen!

Rexor # 2017.06.27. 13:40

Jelenleg annyit tudsz tenni, hogy az okozott kárt megtéríted, illetve keress egy ügyvédet.

Melinda119 # 2017.06.27. 13:26

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni alábbi ügyben. Néhány hónappal ezelőttig egy mobilkommunikaciós cégnél dolgoztam, ahol 3 esetben csináltam nagy marhaságot. Úgy hozta az életem, hogy anyagi problémáim adódtak, és elkeseredésemben 3 illető nevére elofizetéseket kötöttem, készülékvásárlással együtt. Egy ideig tudtam fizetni a számlákat, de aztán sajnos nem tudtam megoldani. Összesen 5 elofizetésről és készülékről van szó, mindhárman feljelentettek, a nyomozás 2 havonta hosszabbitva van, az úgy a helyi ügyészséghez már atkerult. A kár összegét sajnos nem tudom pontosan, mert nem tudom, hogy csak a készülékek értékéből fog - e osszeadódni, vagy az elofizetés havi költségei is hozzá adódnak - e. A rendőrségen beismertem a dolgot, vállalom a felelősséget, és az egyik illetővel meg a feljelentés előtt beszéltem, szóban megallapodtunk, megfizetem a kárt, és amikor később telefonon jeleztem neki, utalom az első részletet, közölte, mégis a rendőrségre ment. Ezt ő is, és is elmondtuk a nyomozónak. A másik két esetben ilyen nem történt. 39 éves vagyok, büntetlen előéletű... Kérem, segítsetek, milyen büntetésre szamíthatok, illetve jelen állás szerint tudok - e bármit is tenni, hogy kisebb büntetést szabjanak ki rám. Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Csaló86 (törölt felhasználó) # 2017.06.27. 07:12

Beszéltem az ügyvédemmel is és mondta hogy a vallomásomba bele kell mondani hogy szembesitésen nem kivánok résztvenni...

Csaló86 (törölt felhasználó) # 2017.06.27. 06:54

Azt hozzá tette hogy hamar tul akar rajta lenni ő is le akarja zárni a dolgot , úgyhogy reméli nem kell szembesités majd !

Csaló86 (törölt felhasználó) # 2017.06.27. 06:42

JÓ REGGELT ! Beszéltem az előadóval és mondta hogy átrakja a dolgot Komlóra hogy ott halgassanak meg !! Ennyiből rendes volt nagyon!
Mondta de hogyha szembesitésre kerülne sor akkor viszont csak ott tudja megoldani a dolgot , igy akkor oda kell felmennem mindenképpen !

Vadsuhanc # 2017.06.26. 20:03

Ragaszkodj ahhoz, hogy a gépkocsi vásárlása nem egy konkrét gépkocsira szólt, hanem egy haszongépjármű vételére és közös megegyezés volt.

Ezt a megbízást nem tudtad teljesíteni.

Ragaszkodj ahhoz, hogy a neked átadott pénzzel történő elszámolással ( mikor , hol stb ) nem egyeztetek meg. A tartozást elismered, de annak visszaadása az üzlet meghiúsulása esetére sem, sőt konkrét időponthoz sem volt kötve.

Aztán majd kiderül, reménykedni lehet. 1.000.000. ügyből sincs két egyforma.

Csaló86 (törölt felhasználó) # 2017.06.26. 19:38

Tényleg nagyon köszönöm neked!!!! 1000 ilyen ügy?? Akkor van benne rutin és tapasztalat!! Minden képpen jelenkezem mi lett a kihalgatáson!

Vadsuhanc # 2017.06.26. 19:23

hajjjjjajjj.. ne ragozzuk.....

Te döntesz mit mondasz. Én elmondtam mit mondanék. Ügyvéd nem vagyok, így felelősséget nem vállalok. Igaz kb 1000 ilyen ügy futott át a kezeim között, kíváncsi leszek milyen törvényi tényállást tud megállapítani a rendőrség... Írj, ha kihallgattak.

Csaló86 (törölt felhasználó) # 2017.06.26. 19:19

A Büncselekményt pedig abbol gondolom mert ami számoz lediktáltak nekem abba benne van az hogy B.Ü az gondolom büncselekmény vagy hasonlo