Online jogi tanácsadás


szornyike # 2019.11.24. 15:23

Kedves drbjozsef!

Ez év augusztusában kérdeztem néhány dolgot Keresztapám halálát követően hagyatéki ügyben. Volt Keresztapámnak egy gyermeke, aki nem a Keresztanyámmal kötött házasságából született, hanem a házasság alatt, de „kívülről”, viszont a nevére vette a gyermeket. A hagyatékkal kapcsolatban voltak kérdéseim, melyekre kaptam is Öntől válaszokat, s most felmerült még egy kérdésem.
Lezajlott a hagyatéki eljárás, a lakás – melyben a Keresztanyám lakik és 1/1 tulajdonos, valamint a bankszámla (halotti záradékos volt) nem került bele a hagyatéki leltárba, bár a gyermek próbálta belevonni, ugyanúgy, mint a Keresztszüleim által lakott lakást is. Azonban egyik sem került bele tehát a hagyatéki leltárba, így megegyeztek a hagyatéki tárgyaláson, melyet lezárt a közjegyző avval, hogy jogerőre is emelkedett.
Fentiekhez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy a Keresztapám gyermeke ezek után még nyújthat be igényt polgári peres úton a lakáshoz kapcsolódóan köteles részt követelve?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: szörnyike

drbjozsef # 2019.11.24. 16:54

szornyike,

Én nem vagyok ügyvéd, de az új Ptk. nevesíti is a köteles részt elévülését, úgyhogy igen, még nyújthat be igényt bíróságon.

Ptk.7:76.§ [A kötelesrészi igény elévülése]
A kötelesrész iránti igény öt év alatt elévül.

szornyike # 2019.11.24. 20:38

Kedves drbjozsef!

Köszönöm a válaszát! Nem baj, hogy nem ügyvéd, ettől függetlenül sokat segített!

Köszönöm szépen!

szörnyike

varga edit # 2019.11.25. 14:34

Tisztelt szakértők!
felvilágosítást szeretnék kérni a következő témában.
Lányom elvált,és a nevére került az ingatlan,miután mi szülők kifizettük a kért összeget a vejünknek,és most egyedül a lányunk fizeti a banki hitelt tovább.
Most lett egy élettársa,és a kérdésem,hogy lehet-e követelése az élettársnak szétválás után az ingatlanban.
Nem regisztrált élettársak,külön bankszámlával rendelkeznek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.25. 22:00

Megtérítési igénye lehet, tulajdonjogi nem.

oligaliga # 2019.11.26. 04:30

De csak ha hozzájáruot pl. az ingatlan felújításához.

Csak azért, mert ott laknak együtt, még megtérítési igénye sem keletkezhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.26. 06:41

Megtérítési igénye a különvagyonban tartozó ingatlannak a közös szerzés terhére történt törlesztése miatt is lesz.

T.Andrea8609 # 2019.12.09. 11:34

Tisztelt Szakértők!

Vendéglátásban dolgozom, napin10-12-14 órát, vendéglátós beosztás szerint, egyik héten 3 másik héten 4 napot. Mindegyik nap 2 ember dolgozik. A munkaszerződésünkben nincs rögzítve a havi kötelező ledolgozandó óraszám, szóbeli megállapodás volt a 200-210. A kérdésem az éves szabadságoz kapcsolódna. Ilyen esetben a szabadságot hogy kell elszámolni? Mi eddig úgy csináltuk, hogy 1 munkanapot 1 szabadságnak számoltunk. De vitánk támadt ebből adódóan az üzletvezetővel. Illetve mivel nem engednek nagyobb személyzetet, négyen vagyunk. Ha egy ember szabadságon van, a többiek helyettesítik. Így gyakorlatilag ledolgozzuk a saját szabadságunkat. Tanácstalanok vagyunk, mert nagyon nem tartjuk igazságosnak, hogy 8 órával legyen elszámolva a szabadság. Hisz ez szerint egy 14 órás napot 2 nap szabadsággal tudnánk kiváltani?

Másik kérdés, hogy mennyi munkaközi szünet jár ilyen napi ledolgozott órák esetében? Kb 10-15 perc alatt ebédelünk, ezen kívül semmi szünet nincs, de ha sokan vannak épp, akkor persze vissza kell állni az ebéd helyett dolgozni... az üzletvezető aki nem a tulajdonos, le akarja dolgoztatni az ebédidőt, szerinte 30 perccel előbb kellene mennünk ez miatt.

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm

wers # 2019.12.09. 12:18

Az első kérdésben nem értek egyet a munkáltatóval, az egy munkanap az egy munkanap. Szerintem nem két nap szabadsággal egyenlő. (ha szabad 10-11-12 órát dolgozni, akkor miért ne annyi lenne a szabadság? A 12 órát sem 2x6 órában kell dolgozni) Szerintem.

Az ebédidő az jogos. Az ki kell adnia, biztosítania kell - ezt nektek kell kiharcolni - ezt nem kell a munkaidőbe beleszámolni.

wers # 2019.12.09. 12:19

Ha egy ember szabadságon van, a többiek helyettesítik. Így gyakorlatilag ledolgozzuk a saját szabadságunkat.

Akkor ez keményen túlóra, szabad kifizetnie a munkáltatónak.

Cabron_ # 2019.12.09. 12:38

Normális esetben úgy működik, hogy van egy munkaszerződés, ami rögzíti, hogy a heti munkaidő 20, 36, 40, vagy akárhány óra.
Tegyük fel, esetetekben ez heti 40 óra. Minden hónapban megvan, hogy mennyi a kötelezően ledolgozandó óraszám ez alapján. Teljesen mindegy, hogy a heti 40 órát milyen napi beosztással dolgozod le, attól még a szabadságot 8 órában állapítják meg. Ha nincs munkaidőkeret, akkor havonta ki kell fizetni az esetleges túlórákat, ha van munkaidő keret, akkor annak a végén.

A munkaközi szünetet úgy kell megállapítani, hogy napi 6 óránál tovább tartó munkavégzés esetén minimum 20 perc, napi kilenc órát meghaladó munkavégzés esetén további 25 perc, ami NEM RÉSZE a munkaidőnek, arra munkabér nem jár, tehát le kell dolgozni.

wers # 2019.12.10. 06:00

Cabron_, mintha nem így lenne, nem kell órában számolni.

124. § * (1) A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni.

(2) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot.

(3) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadság - a (2) bekezdéstől eltérően - az adott naptári évben úgy is kiadható, hogy a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.

(4) A szabadságot az (1) és (2) bekezdés esetén munkanapban, a (3) bekezdés esetén a munkavégzés alóli mentesülés tartamával egyező óraszámban kell nyilvántartani.

Cabron_ # 2019.12.10. 12:19

Te most a nyilvántartást mutatod be, ez jogos. A lényeg, hogy ha valakinek az Mt. szerint évi 30 nap a szabija, az 240 óra egy heti 40 órás munkaszerződés esetén, tök mindegy, hogy a beosztás szerinti munkaideje 12 óra.

Ha elküldesz valakit 2 nap szabira, akkor a havi kötelezően ledolgozandó órája 168 órás hónap esetén 152 lesz (168-16).
Ebből kell kiindulni.

wers # 2019.12.10. 12:24

Pont az a lényeg, hogy nem 8 óra, hanem annyi, amennyit dolgozott volna, vagy egy nap = 1 nap.

Munkaidő-beosztásnál nincs kőbevésett heti 168 óra. Havi van. Ha a beosztás szerint 12 óra a munkaidő, akkor annyi a szabi is.

Te hol látod, hogy 8 órát kell számolni?

wers # 2019.12.10. 12:28

Vagy egy munkanap = egy nap szabadság, „A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni

vagy

a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól

Te most a nyilvántartást mutatod be

Miért kellene az elszámolásnak ettől eltérni. Vagyis szerintem nem térhet el.

Cabron_ # 2019.12.10. 13:16

Ha 8 órával számolod el a szabiját, akkor 30 munkanapra írhatsz ki a munkavállalónak szabit, ha 12 órával, akkor 20 munkanapra.

Egyenlőtlen munkaidő beosztásnál csak úgy tudja ellenőrizni a munkavállaló, hogy helyesen adják, illetve számolják ki a szabijukat, keletkezik-e túlóra, ha órában számolnak, és ellenőrzik. A munkaszerződésben foglaltak az irányadó, abban meg rögzíteni kell azt is, hogy teljes, vagy részmunkaidős a foglalkoztatás, azt is, hogy milyen munkarend szerint foglalkoztatják, van-e munkaidő-keret, stb.

Cabron_ # 2019.12.10. 13:27

Pontosítok: Nem általános munkarend szerint, egyenlőtlen munkaidő beosztással dolgozók esetében munkaidő keret megállapítása kötelező.

Gina6666 # 2019.12.11. 12:42

Tisztelt Cím!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy jelenleg egy boltokat üzemeltető cégnél dolgozom könyvelésen a tulajdonos a boltokat és üzlethelyiségeket kiadja bérbe ezáltal az irodát megszűnteti ezzel megszűnik a munkaköröm, de a cég nem a megmaradt papirmunkákat elviszi egy könyvelőirodába.Egyé bként a egy zártkörűen működő részvénytársaság 32 részvényessel akik 5% részvénnyel rendelkeznek összesen. Én jelenleg 10 hetes terhes vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy a munkáltató mivel megszűnik a munkaköröm felmondhat? Vagy táppénzre kellene mennem vagy úgy is felmondhat?

Válaszát előre is köszönöm!

Cabron_ # 2019.12.11. 13:17

Ha terhes vagy, menj el táppénzre, úgy jársz a legjobban. Nem mondhat fel akkor sem, ha simán táppénzen vagy egyébként, de így pláne az a legjobb, ha táppénzre mész.

Veres Attila # 2019.12.12. 11:52

Egy jogi dologról szeretnék érdeklődni. Kazincbarcikán van két ingatlanom (panel lakás). Az egyik lakást 2003 évben vásároltam melyen egyedüli tulajdonosként vagyok a földhivatalban bejegyezve. A másik lakást nagyszülöktől örököltem 2008 nyarán melyen szintén én vagyok az egyedüli tulajdonos, viszont ezen az örökölt lakáson a szüleim haszonélvezők. A lakcímkártyámon az utóbbi lakás amin a szüleimnek haszonélvezeti joguk van és benne is laknak én oda vagyok bejelentve állandó lakcímen. A másik lakásnál pedig csak ideiglenesen vagyok bejelentkezve. Van egy feleségem és neki egy 20 éves fia. Ők viszont ebbe a lakásba állandóra vannak bejelentkezve már vagy 10 éve. A feleségemmel 2020. januárjában leszünk együtt 7 éve, de 2015. február 21-én házasságot is kötöttünk. Mind a ketten 5 zsák ruhát hoztak magukkal és adósságot amit havonta az OTP felé törlesztek részletfizetéssel. Közös gyerekünk nincs a feleségemmel, mert nekem nem lehet. Bár voltunk lombik programon is amit a szüleim finanszíroztak. Egyszer sem sikerült. Mivel nekem nincs saját utódom, aki örökölhetne úgy döntöttem, amelyik lakásban mindhárman lakunk, én a feleségem és a fia ahol csak én vagyok tulajdonos, azt a lakást el szeretném ajándékozni két rokon gyerekre. Az egyik még kiskorú, a másik már elmúlt 18 éves. Ők lennének továbbiakban tulajdonosok én pedig haszonélvező szeretnék maradni. A kérdésem az lenne, hogy ha a két rokon gyerek tulajdonos lesz én pedig haszonélvező leszek, ha esetleg a feleségemmel elválnánk, külön mennénk jár-e neki ebből a lakásból valami részesedés? Ki kell-e fizetnem a lakásból? Jár-e neki valami járadék? Annak ellenére, hogy Ő nem hozott magával semmit csak ruhákat és adósságot. A válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Veres Attila.

drbjozsef # 2019.12.12. 12:40

Attila,

A vagyonmegosztás nem olyan egyszerű, és általában az egészet, egyben kell vizsgálni, nem nagyon lehet belőle egy elemet kiemelni külön.

Ezért legfeljebb az mondható, hogy a feleségednek tulajdonjogi igénye nem lehet, mert a lakás(ok) egyértelműen a különtulajdonod. Ettől függetlenül megtérítési igénye lehet, a közös vagyonból az évek alatt a különvagyonodra fordított költségek tekintetében.

Hogy az ő adósságaira a közös vagyonból fordított összegek hogyan számíthatók be, az már más kérdés, ott esetleg neked lehet ilyen igényed. De ez is sok mindentől függ.

Baradlay # 2019.12.13. 10:32

Tisztelt Jogi Forum

Kérdésem a következő:
Horgászat alkalmával állítólag-mert nem láttam soha-video felvétel készült rólam amiben szabályszegést követek el.
Ez a nyílt vizen 500 méterről készült felvétel amit egy alap-a boltban 12000 forintért-vásárolható kézi kamerával készítettek rólam.
A kamera sem hitelesítve nincs sem tettenérés nem történt a szabályszegés közben.
Partot érve közölte velem a halőr,hogy bevonja az engedélyem.
A szabályszegést nem ismertem el,nem is követtem el semmiféle szabályszegést a jegyzőkönyvbe a halőr nem volt hajlandó beleírni,hogy nem ért tettem semmiféle szabályszegésen és rendőrt kellett hívnom,hogy ez bekerüljön a jegyzőkönyvbe.
Kérdésem, hogy a nem hitelesített kamera felvétele felhasználható e az eljárás során-ugyanis kétséget kizáróan nem lehet vele bizonyítani,hogy mikor,hol készült a felvétel illetve én sem vagyok rajta felismerhető-illetve ha nem volt tettenérés,nincs egyéb tanú sem akkor elmarasztalhatnak e ebben engem?
Köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.13. 11:02

Nem értelek. Ha nem követted el a szabálysértést, akkor nyilván nem lehet róla semmiféle bizonyíték.

Baradlay # 2019.12.13. 11:51

Ezt nem értem én sem,hogy lehet egy felvétel olyanról ami meg sem történt.Felvételt nem láttam róla...azt állítja az ember-akivel soha az életben nem találkoztam személyesen-hogy én vagyok rajta.
Hogy ezt ő hogyan tudta 500!!! méterről eldönteni szürkületben..ez idáig rejtély számomra!
Arról van szó konkrétan,hogy 2 bottal lehet horgászni..ők azt állítják 4 el horgásztam de ez nem igaz.2 bot volt bedobva 2 meg összerakva de csali nélkül a csónakban volt bedobás nélkül!
Mikor kijöttem előtte összepakoltam mind a 4 botot..hogy ez van e a felvételen vagy sem..ezt nem tudom.De azzal,hogy 4 bot van nálam semmilyen szabályt nem szegtem ,mert ezt lehet.
Szóval..akkor most egy ilyen felvételt lehet e arra bizonyitéknak használni,hogy 4 bottal horgásztam?Én nem horgásztam 4 bottal..vagyis a felvételen biztosan nem én vagyok.

drbjozsef # 2019.12.13. 12:36

Most partot érve ott volt a halőr a jegyzőkönyvvel, vagy az emberrel soha nem is találkoztál személyesen?

Egyébként meg ha nem volt szabálysértés, akkor majd az eljárás alatt megkifogásolod, megnézik a felvételt, és nyilván ejtik az ügyet.