Mivel a kényszerítés alternatív bűncselekmény (volt már akkor is), ezért elvileg bármilyen magatartásra vonatkoztatható, ami kimeríti a törvényi tényállási elemeit, de nem valósít(ott) meg más bűncselekményt. Ezért elméletileg alkalmazni lehetett (volna) a házassági életközösségen belüli nemi erőszakra is, persze ahhoz azt kellett volna bizonyítani, hogy a cselekmény a sértettnek jelentős érdeksérelmet okozott. Nem tudok róla, hogy lett volna ilyen.
Mindazonáltal 1997 óta sem tudok arról, hogy jelentősen leterhelték volna a bíróságokat a házassági életközösségen belül elkövetett nemi erkölcs elleni bűncselekmények, én konkrétan egyetlen eggyel sem találkoztam, annak ellenére, hogy 30 éve napi szinten foglalkozom büntetőügyekkel. Legfeljebb olyant láttam néhányat, ahol jogilag még házas, de már válófélben lévő felek között történt - állítólag - ilyesmi, de az már nem a házassági életközösségen belüli.
Azt hiszem ezért, hogy a házassági életközösségen belüli szexuális erőszak büntethetővé tételének nem jogi, hanem inkább politikai-ideológiai indokai voltak.