Sziasztok!
Nálunk is felmerültek hasonló problémák. Egy csaknem száz bolttal rendelkező országos hálózatról van szó, a mi boltunkban öten dolgozunk. Többségünk hosszú évek óta (én pl.18 éve). Amikor odamentünk, szó sem volt végzettségről, csak érettségi kellett. Ránk is vonatkozik az a szabály, hogy csak kereskedelmi végzettséggel lehet valaki eladó? Egyikünknek sincs ilyen végzettsége, esélyünk sincs, hogy megszerezzük. Nemcsak minimálbérre vagyunk bejelentve, hanem a közhiedelemmel ellentétben a valóságban sem kapunk többet. A tulaj nem támogatja a tanulást (smucig), mi pedig nem tudnánk kifizetni. Pedig én szívesen tanulnék, ha lenne miből. A 18 éves gyakorlatot figyelembe veszik, vagy megbüntethetnek mert nincsen papírunk? Hallottunk már mindenféle véleményt, de nem tudom, kinek higgyünk.
Szükséges végzettség: honnan tudható meg ?
Köszönöm az infót.
Az alkalmi munkával nem lesz baj, mert a bolt 6 hónapig üzemel, idényjellegü, és két fö váltja egymást 5 naponként, ténylegesen is. Ebbe a részbe biztos nem tudnak belekötni.
A tulaj könyvelöje olvasta ki valahonnan, hogy kell szakirányú végzettség. Az üzletben nincs jelen a tulajdonos a nyitvatartási idö alatt, csak az egy fö eladó. Nem lehet , hogy ebben az esetben mégis más a helyzet ?
Lehet ellenörzéskor azt mondani, hogy a boltvezetö tulaj árut vesz át valahol a világ végén de pár óra mulva visszaér, várják meg szeretettel ?
A könyvelö szerint a büntetési tétel 100 ezer Ft lehet . Abban reménykedem, hogy valamit rosszul értelmezett a könyvelö.
Szia Ferenc!
A boltvezetői végzettséggel a tulajdonosnak kell rendelkezni, aki a müködési engedélyt kérte a boltra.Az alkalmazottnak nem szükséges a szakirányú végzettség, bőven elég,hogy van kereskedelmi végzettsége.
A gond szerintem az alkalmi munkaváll.könyvvel lesz, nem fogják elhinni, hogy csak alkalmanként árul.
Alkalmi munkaváll. könyvvel foglalkoztathat:
- 5 egymást követő napig
- 1 naptári hónapon belül legfeljebb 15 napig
- 1 éven belül 90 naptári napig
Köszöntök Mindenkit !
A probléma : adott egy vállalkozó, aki vidéki telephelyen népmüvészeti ruhákat forgalmazó butikot kiván nyitni. Ehhez minden engedélye végzettsége, képesitése megvan.
A kérdés az, hogy alkalmazhat-e eladóként alkalmi munkavállalói könyvvel, nem szakirányú, de kereskedelmi végzettséggel rendelkezö munkavállalót ? Feltétel-e ilyen esetben hogy az alkalmazottnak boltvezetöi képesités, vagy ruházati eladói képzettség kell ?
Mennyire kell szigorúan venni ilyen elöirást?
Rögtön megbüntetik a tulajt, vagy kap türelmi idöt ?
Ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot, tippet, segitséget kérni , van valahol ezzel kapcsolatban hozzáférhetö leirás, szabály, törvény?
Köszönettel
Muhel Ferenc
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02