Biztosító követelése


sneidig # 2016.10.07. 16:46

Üdv!

Leírnám az egész történetet:

2 éve vásároltam egy autót. Csináltam rá biztosítást 1 évre előre utalással.
1 év után a biztosításom ugye lejárt...én meg szépen elfelejtettem újrakötni, mivel nem küldtek semmit elektronikusan hogy lejárt.
Ráadásul pár hónap el is múlt mire észrevettem.

A pár hónap alatt összejött jó sok pénz (napi díj miatt) amit nem akartam kifizetni, így anyukám lett az üzemben tartó.

Azt mondták a biztosítós tanácsadók, hogy így nem kell kifizetnem a pár hónapos lemaradást.

Remek. eltelt egy újabb év.. Itt tartunk.

Most jön a csavar:

Kíváncsiságból elkezdtem a nevemre egy biztosítást nézni a neten és kijött egy biztosítónál hogy van 520 000 ft-os fedezetlenségi díj elmaradásom, ami napról napra csak nő.
Tehát olyan mintha nem szűnt volna meg ez a dolog az üzemben tartói váltásnál.

így most elképzelhetőnek tartom hogy nagyon rosszul járok ha nem rendezem ezt minél hamarabb.

DE nem biztos...

(Elvileg van egy olyan hogy addig érvénytelen a mostani anyum, által megkötött egy éves a napokban lejáró biztosítás amíg nem rendezem az enyémet... )

Így érthető lenne a fél millás dolog...

Tudna segíteni? Honnan tudom hogy a nevemen van-e még hátralék?
Térítenem kell?
Miért nől naponta?

wers # 2016.04.15. 09:00

kicsit kicsit szívinfarktust.” = kicsit kaptam szívinfarktust.

wers # 2016.04.15. 08:59

:)) na jó, tényleg megmosolyogtatott, de nehezen, mivel épp most szerdán játszott dodzsemest egy pasi a parkolóban, és épp a mi autónkba durrantott bele, így kicsit érzékenyen érint. Főként, mivel tegnap hívott a biztosítója, hogy mintha nem lenne érvényes, csak kicsit kicsit szívinfarktust. Nem sok kedvem van a MABISZ-szal vacakolni.

limma # 2016.04.15. 08:26

Bocsánat, de annyira vicces:
az Úr ma viszi be a biztosítójába.

Kíváncsi vagyok, melyik biztosítónál biztosított az Úristen.

Rexor # 2016.04.15. 08:10

A biztosítótól kaptok majd egy levelet, amelyben szerepleni fog, hogy mekkora összegű kifizetést teljesített a biztosító. Ha ezt kifizetitek a biztosítónak akkor nem fog változni a bónus/malus besorolás (egyébként 2 fokozattal romlik).

wers # 2016.04.15. 05:19

Még annyit, hogy nagyon be sem kell menni, szinte minden biztosítónak a honlapján van bejelentési lehetőség

wers # 2016.04.15. 05:16

Ettől függetlenül a biztosító kifizeti a kárt?
Bizonyára.

Hallottam,hogy tőlem bonus pontokat vonnak le
Nem, a balesetet okozó gépjármű felelősségbiztosításának bónusz besorolása fog megváltozni, azaz ezután a nevelt fiad kötelező biztosításának a díja fog emelkedni.

Úr ma viszi be a biztosítójába
Mivel azonos a biztosító, így mindegy, de az okozó gépjármű felelősségbiztosítása alapján lesz a kár rendezve, és nem lesz elég, ha ő megy be, majd a nevelt fiadnak is alá kell írnia.

Babett43 # 2016.04.15. 00:35

Üdvözlöm!
Nagyon régóta vezetek,szinte napi szinten de tegnap a nevelt fiam kocsijával voltam és egy parkolóban véletlenül beletolattam a mögöttem levő gépjárműbe.
Soha nem volt még koccanásom!A mögöttem levő kocsi lökháritója benyomódott sajnos.Kitöltöttünk ott mindjárt a helyszínen egy baleset bejelentő lapot és az Úr ma viszi be a biztosítójába.
Kérdésem a következő.Mivel ugye a gépjárműt Én vezettem és rá is írtuk a baleset bejelentő lapra értelemszerűen de viszont a tulajdonos nem Én vagyok.Ettől függetlenül a biztosító kifizeti a kárt?A nevelt fiam természetesen rendesen fizeti a biztosítást.
Hallottam,hogy tőlem bonus pontokat vonnak le de ha jelenleg most nincs gépjármű a nevemen akkor ,hogy vonnak bonus pontokat tőlem?Akinek a kárt okoztam és a nevelt fiam is azonos biztosítónál vannak mindketten.
Előre is köszönöm a választ!

tudatosbiztositás.hu # 2016.01.30. 22:14

Kedves Klaudia!

Sajnos, amennyiben nem mondtad fel jogszerűen a régit, akkor az az érvényes, az új biztosítás semmis. Ez a törvény.

A fedezetlenségi díjat a régi biztosításod megszűnésétől addig a napig ki kell fizetned, amíg újra nem kötöd, tehát azonnal köss újra a régi biztosítónál, mert ahogy írtad is szándékosan nagyon magas a fizetendő büntetés, ráadásul utólag ki kell fizetned a 60 napos türelmi időre járó díjat, továbbá az idei teljes évet is előre kérni fogják:(

Az újonnan kötött köteleződet, töröltetned kell, igazolva, hogy nem szűnt meg az előző, a törlést kötelező végrehajtaniuk, illetve visszafizetniük az oda befizetett díjakat..

Üdv: www.tudatosbiztositas.hu

Klau1988x # 2016.01.23. 15:07

Üdvözlöm, tudnának kérem tanácsot adni kötelező biztosítással kapcsolatban?
Tavaly nem mondtam le időben az előző biztosításomat, viszont sikerült kötnöm egy másikat egy másik biztosítónál, így a régi megszűnt díjnemfizetés miatt.
Most a régi biztosítótól kaptam egy levelet (mert idén oda kötöttem újra), ami csak az aktuális biztosítási összeget tartalmazza, de nincs jelölve a baleseti adó és az esetleges fedezetlenségi összeg.

Ha nemfizetéssel megszűnt a biztosításom tavaly és másik biztosítónál viszont volt érvényes szerződésem fordulónaptól, akkor is ki kell fizetnem a fedezetlenségi büntetést? ami 340 x 400 Ft lenne. Tudom, hogy elvileg csak ugyanannál a biztosítónál köthettem volna, ezzel tavaly nem voltam tisztában.

Köszönöm:
B. Klaudia

pocsimari # 2015.08.15. 13:25

Kötelező biztosítást csak üzembetartó köthet.
Ha a tulajdonos az üzembetartó akkor ő, ha nem azonos a tulajdonos az üzembetartóval akkor csak az üzembetartó köthet biztosítást.
Aki 2010.01.01. után vásárolt járművet annak az évfordulója már nem 12.31, hanem a szerződéskötés napja.Tehát ha én kötöttem egy biztosítást 07.13-án, akkor arra a napra / 07.12 /mondhatom fel a következő évben előtte több mint 30 nappal, de 60 napon belül.
A díj fizetésére 60 nap türelmi idő van, ami nem azt jelenti, hogy a 60-dik napon elég befizetnem, mert a 60-dik napon már bent kell lenni a biztosító számláján.
De 45-50-dik napon még nyugodtan be lehet fizetni a csekket.
Tehát ha valaki totojázott de még időben van akkor fizesse be, inkább kímélje meg a saját pénztárcáját azzal, hogy befizeti.

pocsimari # 2015.08.15. 13:14

Kedves Adryen !
Ha eladják a járművet az új tulajdonos az adásvétel napjától fizeti a biztosítást, a régi tulajnak pedig addig a napig kell fizetnie.Sajnos néhány ezer Ft nem fizetése miatt sokan szembesülnek a végén több tízezres, nem ritka a 100 ezer fölötti fizetési felszólítás.Vagy sürgősen kössék vissza a kötelező biztosítást, vagy adja át üzembetartónak és az kössön biztosítást ha nem sikerült eladni, mert nem lehet sokáig büntetlenül megúszni a nemfizetést.

pocsimari # 2015.08.15. 13:08

Kedves Joghallgató !
2014.03.15-óta lehet több lakásbiztosítása bárkinek.Viszont kárigényt csak egy biztosító felé érvényesíthet, ezért mondhatjuk azt hogy fölösleges több biztosítás egy ingatlanra.Az épületet elvileg nem a jelenlegi piaci értékre biztosítja a Biztosító, vagyis az ügyfél, hanem annak az épületnek az újraépítési értékére, ezért nincs túl biztosítva, mert magasabb a biztosítási értéke , mint amennyit ér.
megszüntetni a szerződést felmondással lehet, az évfordulót megelőző 30 napon túl.

Bori Bori # 2015.08.05. 20:12

A kötelező biztosítás gépjárműre ÉS tulajdonosra/üzembentartóra szól. Nem lehet átruházni a következő tulajdonosra.

tudatosbiztositás.hu # 2015.08.05. 16:13

Az baj, mert akkor a díj esedékeségétől számított 61. naptól az eladás vagy az újrakötés időpontjáig, ilyenkor úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami körübelül napi 600 forint,(függetlenül attól hogy tényelgesen használatban volt -e az autó, ha nem használjátok az autót hosszabb idejig, akkor ideglenesen ki kell vonatni a forgalomból)

Minél előbb kössétek újra a kötelezőt, mert addig is ketyeg a napi kb 600 forint

Adryen # 2015.08.05. 07:32

Még nem adtuk el, cak szeretnénk, viszont május óta nincs rajt műszaki, nem használjuk.

tudatosbiztositás.hu # 2015.08.04. 20:09

Kedves Adryen!

Hát sajnos ezt rosszul tudtátok,mert egyrészt addig a napig kell fizetnetek a kötelezőbiztosítást, amíg a tulajdonotkban van az autó. És ebben az esetben, ha a tulajdonotokban van, de valamiért (mindegy hogy miért) nem fizetitek, akkor egy 60 napos póthatáridő áll rendelkezésre, hogy beérkezen az aktuális elmaradt díj, ez alatt a 60 nap alatt a biztosító még kockázatban áll,él a szerződés, tehát jogosan jár neki a két havi díj, gondolom ezt kérik az egyéb költségekkel együtt.

Elvileg mehetnének, de kizártnak tartom, hogy a hosszadalmas bírósági utat választanák, inkább eladják egy követeléskezelőnek, akinek megvannak a gyors eszközei.Előbb-utóbb muszáj lesz befizetnetek.

Egyébként mikor adtátok el az autót? Mert ha a 60 napos póthatáridő előtt, és bekülditek az adásvételit, akkor a 60 napos díjból, csak addig jár a díj a biztosítónak,amig ténylegesen a tulajdonotokban volt az autó.

Szerintem ettől függetlenül mindenképp érdemes lenne tisztázni ezt az ügyet a Biztosítóval, az adásvételi beküldésével, és kérjétek hogy eladás azaz (érdekmúlás) miatt szüntessék meg a szerződéseteket.

Üdv:

www.tudatosbiztositas.hu

ObudaFan # 2015.08.04. 14:10

Ha most esedékes, akkor hogyne kellene kifizetni és hogyne lenne bírósi úton is követelhető?

Adryen # 2015.08.04. 13:20

A következők miatt szeretnék érdeklődni.

2 gépkocsink van, az egyiket el szeretnénk adni, ennek biztosítását nem fizettük be, mert úgy tudtuk, ezzel nem lesz gond, a vásárló úgyis egész évre fizeti majd be.
A mai napon kaptunk egy felszólító levelet, amiben 5.000 Ft-tal többet követelnek az ügyvédi díj miatt és írják, hogy akár bírósági úton is érvényesíthetik a követelést.
Igaz ez? Milyen szankciókat kaphatunk, ha nem fizetjük be a most kiszabott díjat?

Párom dolgozik, én gyed-en vagyok a kisfiúnkkal és lakásfelújításban vagyunk, nem hiányzik egy magasabb díj kifizetése, de az autót el szeretnénk adni.

Sherlock # 2015.07.16. 16:48

Köszönöm. Igen, akkor majd kinyílik a világ.

tudatosbiztositás.hu # 2015.07.13. 18:34

Kedves Sherlock!

Ebben igazad van, de a lakásbiztosítások 95 % nem csak hogy reális és valós újjáépítési összegre vannak biztosítva, hanem még igazából túl is vannak biztosítvan ( magasabb biztosítási összeg, magasabb díjbevétel), tehát annak az esélye, hogy ez fenáll, rendkívűl minimális, ez csak elmélet a gyakorlat mást mutat, majd ha jogász leszel meglátod:)

Sherlock # 2015.07.13. 08:10

4 Amennyiben nem szünt meg az előbb kötött lakásbiztosításod, akkor az utóbb megkötött semmisnek minősül a túlbiztosítás tilalma miatt (PTK szintén) és amennyiben a Generali ad ki egy úgynevezett létezésigazolást az élő lakásbiztosításról, amely alapján az utóbb kötött biztosítónak (Aegon) kötelessége sztórnózni a biztosítást és visszafizetni a díjakat.

Ez tévedés; csak akkor és abban a részben, ha a biztosítási összeg az első biztosításnál eléri a biztosított vagyontárgy értékét, ha nincs így, akkor a második biztosítás egyszerű többszörös biztosítás, ahol a biztosítók egymásra tekintet nélkül vállaltak kötelezettséget. A díjnak ebben az esetben is (és akkor is ha az első biztosítás eléri a vagyontárgy értékét) csak arányos része jár vissza.

tudatosbiztositás.hu # 2015.07.10. 19:45

Kedves Dytta,

a polgári törvénykönyvre hallgas az a legbiztosabb, ez azt mondja, hogy 30 nap a türelmi idő egyébként, de ettől a biztosítók az ügyfél javára eltérhetnek és el is térnek, általában 90 nap a türelmi idő.

1 alapesetben, törvényesn évfordulóra lehet felmondani, ugyanúgy mint a kötelezőt, és a felmondásnak legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt be kell. hogy érjen a Biztosítóhoz, ez alól kivétel, ha meghal a szerződő, vagy eladják az ingatlant, mert akkor természetesen év közben is felmondható a lakásbiztosítás, hisz megszünik a biztosítási érdek.

2, alapesetben díjnemfizetés esetén a 91. napon természetesen megszűnik a lakásbiztosítás, hisz díj hiányában nyilván nem vállal kockázatot a biztosító,viszont útólag azt a 90 napot amíg kockázatban állt, és fizetnie kellett volna, ha esetleg történt volna káresemény, elkérik (követelik), de

3, van egy olyan lehetőség is a PTK alapján, amivel kevesen és ritkán élnek (leginkább magas díjaknál és csak egy két biztosító), hogy amennyiben még a 90 napon belül a szerződés törlése előtt bírósághoz fordul a biztosító (vagy közjegyzőhöz, ami ebből a szempontból ugyanazz), akkor nem szüntetik meg a lakásbiztosítást, és emiatt jogosan jár neki a maradék éves díj, mivel kockázatban maradnak). De ezt csak a még élő lakásbiztosításnál mükődik, törölt szerződés esetében kizárólag a 90 napot kérhetik. (itt is van egy kivétel, amennyiben történt kárkifizetés az adott évben, akkor mindenképpen jár az éves díj a biztosítónak, akkor is, ha törlik közben)

4 Amennyiben nem szünt meg az előbb kötött lakásbiztosításod, akkor az utóbb megkötött semmisnek minősül a túlbiztosítás tilalma miatt (PTK szintén) és amennyiben a Generali ad ki egy úgynevezett létezésigazolást az élő lakásbiztosításról, amely alapján az utóbb kötött biztosítónak (Aegon) kötelessége sztórnózni a biztosítást és visszafizetni a díjakat.

5 Amit leírtál az így nagyon fura, mert ez alapján csak a 90 napot, kérheti, vagy ha az éves díjat kéri, akkor meg még mindig élnie kellene a Generalis lakásbiztosításodnak, mert szintén PTK, hogy a Biztosítót addig illeti meg a díj,a míg a kockázatviselés végett ér.

Remélem érhető voltam:)

Üdv

www.tudatosbiztositas.hu

Sherlock # 2015.07.01. 18:09
  1. Akkor szűnik meg, ha valamelyik fél felmondja.
  2. A végrehajtó csak végrehajtható okiratból tud dolgozni, tehát volt ott egy per vagy fizetési meghagyás.
  3. Kérni kérhetsz, csak nem fogsz kapni. Ráadásul aligha mondta ezt így az üzletkötő (vagy aligha tudod bizonyítani, hogy ezt mondta).
Dytta # 2015.07.01. 11:15

Tisztelt jogi szakértők!
Az esetem nem egyedi, de mégsem találtam pontosan értelmezhető választ a felmerült kérdéseimre, így inkább leírom őket.

2004-től volt lakásbiztosításunk a Generalinál. 2014 januárjában jött egy üzletkötő az Aegontól és ajánlott egy kedvezőbb biztosítást. Elfogadtuk, de mivel április végéig már kifizettük a Generalit, május 1-től indult az Aegonnál. Az üzletkötő úgy tájékoztatott, nem kell felmondani a szerződést, mert díjfizetés miatt megszűnik. Nem is fizettük, csak az Aegonnak májustól. Most azonban kaptunk bírósági végrehajtói felhívást, hogy fizessük ki a Generalinál a fennmaradó fél évet.

Most már tudom, hogy évfordulóval (2014 nov.) lehetett volna csak felmondani a szerződést. De:
1.) Végül most díjnemfizetés miatt megszűnt?
2.) Ha 2014. május 1-től nem fizetünk, jogos-e 2015 júniusában bírósági végrehajtói felhívást kapnunk? Mert ha díjnemfizetéstől számított 60+30 napig élhet a biztosító a szerződés meghosszabbításával és ennyivel kitolhatja azt az időt, amivel bírósághoz fordulhat, akkor az lejárt.
Vagy ez a 90 nap évfordulótól számít? A végrehajtói iroda pecsétjén az áll, Érkezés: 2015. jan. 8.
3.) Ha a Generali behajthatja a kamatokkal és eljárási díjakkal növelt díjat, akkor az Aegon felé tehetek-e panaszt és kérhetek-e kompenzációt. Mert így lényegében 2014 május-október időszakra két biztosításom volt párhuzamosan. Ráadásul mindez az ő képviselőjük félretájékoztatása miatt.

Köszönöm előre is a választ!
Dytta