Öröklési szerződés ellenjegyzése

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.08. 08:04

Ezek szerint más indokok alapján jutottunk ugyanarra a következtetésre.

Akkor rendben, köszönöm. Ezúttal a dolog gyakorlati oldala foglalkoztat, a dogmatikai kevésbé. :)

guba # 2011.07.08. 07:51

Szvsz a szerződéses örökös is a hagyaték megnyíltával szerzi meg a hagyatékot, szóval declarativ az bizony.

Szerintem konstitutív. Pl.:A szerződéses örökös halála nem szünteti meg az öröklési szerződést, míg az örökös halálával kiesik az öröklésből. Ebből a szempontból láthatóan a szerződéses jelleg dominál a végintézkedési jelleggel szemben.

guba # 2011.07.08. 07:32

A "szerintem igen", arra a kérdésedre vonatkozott, hogy jól gondolod-e. Ezek szerint más indokok alapján jutottunk ugyanarra a következtetésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.08. 07:22

Jaaaa... Most esik le. Szvsz a szerződéses örökös is a hagyaték megnyíltával szerzi meg a hagyatékot, szóval declarativ az bizony.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.08. 07:20

Nem is az a kérdés. Hanem az, hogy ilyen esetben mi az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés alapjául szolágló okirat [Inyt. 29. §]. Ha ugyanis a hagyatékátadó végzés - és szerintem az - akkor nem gond, ha maga a szerződés nincs ellenjegyezve.

guba # 2011.07.08. 07:06

Azért, mert az öröklési szerződésnek nem érvényességi feltétele az ügyvédi ellenjegyzés. Mivel szerződésről van szó, ebben az esetben a bejegyzés konstitutív hatályú, tehát nem ipso iure tulajdonszerzésről van szó, szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.08. 06:10

Miért?

guba # 2011.07.08. 05:58

Szerintem igen. Ellenkező esetben, érvényes öröklési szerződés alapján a szerződéses örökös nem válhatna tulajdonossá abban az esetben, ha nem ügyvéd szerkesztette a szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.07. 16:45

Jól gondolom, hogy öröklési szerződés esetén a szerződéses örökös tulajdonjogának bejegyzése alapjául a hagyatékátadó végzés mint közokirat szolgál, tehát az öröklési szerződést nem feltétlenül szükséges ügyvédnek ellenjegyeznie?