kerítés mellé ültetett növénysor károkozása

végrehajtó1 # 2010.07.22. 21:11

szaboga

Javaslom PIRIMOR nevü tetüölöt 2*permetezni !Biztos hatás...:)

Zoltanuss # 2010.07.22. 14:41

Akkor én is átmegyek !
Kedvenc fórumom !!!

Zoltanuss # 2010.07.22. 14:40

T.. szaboga !
Olvasom, olvasom a panaszt !
És rájöttem : az idén a fehértetű támad !
Sajnos nekem is van hibiszkuszom - most virítanak szépen. van ugyan tujám is, de az egyébként tájidegen növény !
Ennek ellenére sokan szeretik.

A szomszéd mályvasora fél méterre van ültetve, kb. 2,5 m magasra felnövesztve,
Vissza kell vágatni !
pl. úgy hogy egy ollóval átnyúlunk - igaz ebből fülemüle per lehet.
Az én 4 szomszédaim közül az egyiknél az én területemen van közvetlen egy növénysor -olyan vegyes felvágott.. van ott miden. néha szomszéd asszonyka vagdossa, mondom nyugotan vágja. ja nekik meg 5 gyerekük van - pancsolnak ebben a melegben a kerti medencében - van gyerek zsivaj, ami azért más mint egy kutya vonítás. Nincs probléma. A másik szomszéd az ellenoldalról egy idős hölgy. Ő meg az én, magától nőtt diófámon van kiakadva. Igaz az ő 5 x magassabb fenyője átnő hozzám. Egye fene.
És akkor a mályva nem azonos véletlenül a hibiszkusszal ? Botanikusok !!

Még annyit : a tuja egy tájidegen nővény, így felettébb érzékeny különféle betegségekre, nem kell szegény mályvákat bűnösnek kikiáltani !!!!

szaboga # 2010.07.22. 14:27

ÁTTETTEM AZ INGATLANÜGYEK - hez. Kérem ott írják meg a válaszaikat. Hálásan köszönöm. Sz.G.

szaboga # 2010.07.22. 14:11

Tisztelt Ügyvédek és Olvasók!

Az alábbi ügyben szeretném szíves segítségüket kérni.

Van egy kis házam egy főváros közeli kis településen, ahol jelenleg is lakom. Amikor megvettem az ingatlant, akkor a telekhatártól 1-m távolságra ültettem egy szép tujasort, ami nagyon szépen fejlődik, most kb 1,5 m magasak a növényeim. A szomszédnak korábban ültetett, mostanra 2,5 m magasra megnőtt mályva sövénye van, ami állandóan tetves, mert nem gondozza. Sajnos a tetvek átterjedtek a tujáimra. (A másik szomszédom felőli tujasornak semmi baja nincs, ezért biztos, hogy a mályva sövényről jön a betegség, aminek a szára tiszta fehér a gyapjas tetü miatt. A kerítés mellett már elmenni sem lehet, mert az ember ruhájára ráragadnak a tetvek.) 2 évvel ezelőtt a tujasövényem és a kerítésem közé geotextil alátéttel mulccsal felszórt gusztusos ksi gyalogutat alakítottam ki, azért, hogy ne kelljen állandóan gyomlálni és a mulcs nedvesen tartja a talajt a tuják tövénél.
A szomszéd mályvasora fél méterre van ültetve, kb. 2,5 m magasra felnövesztve, s a mályva virágai, s abból a magok nagy része hozzám potyog át, a mulccsal felszórt gyalogúton egy mályvaszőnyeg ültetvény fejlődik erőteljesen.
1.Kértem a szomszédot, hogy tegyen valamit, mert a tetves mályvák miatt a tujasorom is tiszta tetű, hiába permetezem, ha az ok nem szűnik meg, félek, hogy nagyon megbetegszenek és nemcsak anyagi, hanem egyéb kárt is okoz nekem. (Teljesen lelki beteg vagyok, mert nagyon szeretem az ápolt, gondozott kertemet.) Azt mondták, hogy nem érnek rá ezzel foglalkozni, de majd, ha lesz idejük, akkor tesznek valamit. Mindez idáig csak ígértek voltak.
2.Kértem, hogy oldják meg azt is, hogy a szerintem szabálytalanul ültetett mályvák virágai ne potyogjanak át hozzám, és az eddig kinőtt mályvanövényeket gyomlálják vagy gyomláltassák ki nálam, vagy én kigyomláltatom, de a számlát nekik oda fogom adni, hogy kifizessék. Javasoltam azt is, hogy dróttal húzzák vissza maguk felé a növényiket. Ezeket azonban teljesen visszautasították. Mivel az a kerítés az enyém, javasolták, hogy csináltassakak új kerítést. Ezt csak egy tömör kerítés oldaná meg, ami legfeljebb 2,5 m jmagas lehet, szóval hosszú távon az sem nagyon oldaná meg, nem beszélve arról, hogy legalább fél millió Ft, amit csakis amiatt kellene kifizetnem, mert ők nem kívánnak az üggyel foglalkozni. A jelenlegi drótkerítés régi ugyan, de még teljesen jó.

Igazam van-e és mit tudok tenni? Szerintük ezek lényegtelen dolgok és csak beléjük akarok kötni. Én azt mondom, hogy szükségtelenül okoznak nekem kárt, nem kell eltűrnöm, hogy a tujasorom beteg legyen miattuk, s a szerintem szabálytalanul ültetett mályvájuk kis palántáit sem nekem kell négykézláb kiszedegetnem. Miért én dolgozzak többet vagy fizessek a felelőtlen szomszédaim miatt?
Válaszukat előre is megköszönöm. Sz. G.