ajándékozási szerődés

C a s a b l a n c a # 2011.10.04. 10:57

A hajléktalan embertárs sorsa nem érdekel annyira, mint a kutyák, mi...???

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.04. 10:42

Ha a tulajdonos nem adja, akkor nem tudod megszerezni, legfeljebb a felelős őrző pozíciójába kerülhetsz. Ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezik, akkor a gondnok rendelkezhet, de ő sem fogja ingyen adni.

orlandi # 2011.10.04. 08:58

Tisztelt Szakértők!
A tényállás a következő:
Egy hajléktalan birtokában volt két fajtatiszta kiskutya. A hajléktalant intézetbe és gyámság alá helyezték (meg nem erősített info), és a két kiskutyát már egy éve egy ún. ideiglenes befogadó tartja és gondozza.
Most végleges befogadóhoz kerülhetnének a kutyusok, viszont aggályos, hogyan lehet a kutyák "tulajdonjogát" megnyugtatóan rendezni? Milyen irattal, ki jogosult a tulajdonjogot átruházni, hogyan védhető ki a későbbi esetleges vita. A hajléktalan (ha ugyan az...) állítólag ragaszkodna a kutyákhoz, viszont az állatvédők szerint magát sem tudja ellátni, nemhogy még állatokat is.
Vagyis a kérdésem: mivel én lennék a végleges befogadó, hogyan tudnám a magam és a kutyusok érdekeit védeni és bebiztosítani.Még nem döntöttem, hogy magamhoz veszem-e a kutyákat, amit egyébként nagyon szeretnék, viszont szeretnék tisztán látni a dologban.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.09. 15:36

Teljesen felesleges ezeket az iratmintákat letöltögetni. Egyrészt meglehetősen szakszerűtlenek - mint ez a "tulajdonjog átruházási szerződés" pl. -, másrészt úgyis kötelező az ügyvédi közreműködés, és egy jó ügyvéd sokkal jobban szereti maga szerkeszteni az iratot, amit ellenjegyez.
(Én pl, vagy 20%-kal drágábban vállalom a szerződést, ha a felek maguk hozzák az iratot, és azt kérik átnézni, javítani. Nagyobb munka, mintha magam írnám.)

lajcsó # 2011.09.09. 15:25

Egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes. Azt a tényt, hogy a szerződő felek egyenesági rokonok feltétlenül rögzíteni kell az ajándékozási szerződésben!
Ha csupán használatra adod oda az ingatlant akkor azon teherként használati jog létesül, ami az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető. Csupán megjegyzem, hogy a használati jog nem azonos a haszonélvezeti joggal, attól szűkebb terjedelmű jogot biztosít a jogosult részére.
Minden tulajdonjog átruházásnak van valamilyen jogcíme (adásvétel, ajándékozás, csere stb).

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.09. 15:02

Ha tulajdonjog át ruházással adok át

Lehet "tulajdonjog át ruházása" nélkül is? Szerintem inkább hanyagold a jogi zsargont.

ObudaFan # 2011.09.09. 14:12

És mi a kérdésed ezzel kapcsolatban?

ObudaFan # 2011.09.09. 12:57

A jogbiztonság... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.09. 12:54

Köszönöm kolléga úr, akkor már csak az a kérdés, hogy a Ptk-t módosító (a bejegyzett élettársi jogviszonyt beiktató) módosító törvény mi a csudának módosított több tucat másik törvényt csak azért, hogy a "házastárs" mellé mindig beszúrja, hogy "és bejegyzett élettárs"?

Anett85 # 2011.09.09. 12:30

Köszönöm ObudaFAN és Kovács Béla Sándor!

Köszönöm gyors válaszukat!

ObudaFan # 2011.09.09. 12:25

2009. évi XXIX. törvény
a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról
3. § (1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, vagy e törvény a rendelkezés alkalmazását nem zárja ki, megfelelően alkalmazni kell

1. a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra,
  2. a házastársra vagy házastársakra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársra vagy bejegyzett élettársakra,
Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.09. 12:18

18 millió forintig 10%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 21%
35 millió forint feletti rész után 30%

Tényleg, Kollégák, a bejegyzett élettársakat (akik máshol mindenütt egy soron vannak a házastársakkal) itt kifelejtették? Haha, kodifikáció...

ObudaFan # 2011.09.09. 12:16

18 millió forintig 10% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%.

Anett85 # 2011.09.09. 12:13

Üdv!

A kérdésem a következő, nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élek 50 -50 % tulajdoni részben birtoklunk egy házat.

Ha élettársam elajándékoz részemre tulajdonának 45%-át
milyen költségekkel járhat???

Ügyvédi költséget alapvetőnek tartom,

az elajándékozott 45% után hány százalék illetéket kellen fizetem így hogy nem vagyok egyenesági rokon.

KÖSZÖNETTEL

kepike1 # 2011.08.08. 10:45

Bocsánat lemaradt:Anyagi követelésem átruházható e?:köszönöm

kepike1 # 2011.08.08. 05:21

T.Hozzáértök lentebb irtam a kártéritésről.Mindkét perben utólag csatolom a kárigényemet,ez miből tevödhet össze?Közmüvet nem tudtam fizetni,gyakorlitilag ez miatt voltam,tartottak kórházban!(bizonyitható)A pénzből azért tudtam volna mit kezdeni,házat nem engedték,hogy bérbe kiadjam,haszonélvezetem van,tehát megtehettem volna,de necces házat nem igen vették volna ki. Kérdésem,milyen jogcimeken kérhetem a kárigényem?Illetve perkiegészitésben adjam be?:köszönettel

hunfrakk # 2011.08.05. 20:39

bíróságtól kell kérni

kepike1 # 2011.08.05. 19:32

T Hozzáértök szeptember 8-án lesz az első perem ajándék visszakövetelése miatt,idézés megvan,biróságtól én kérhetem e,hogy a földhivatalban hogy a perbeni ingatlanra a perinditás tényét feljegyeztessék?Vagy én is bemehetek a földhivatalba?Ugyanis félek képesek eladni velem együtt,köszönöm

londonier # 2011.08.05. 08:58

A motiváció, na az jelen esetben nehezen megfogalmazható valami, amihez az egész rokonságomat, és azt a kivárosi létet ismerned kellene, amit, ha nem haragszol, most nem nagyon írnék le. Mégegyszer nagyon köszönöm a segítségedet!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 06:08

Az, hogy nem látom az értelmét, és nem szeretem, amikor valaminek nem értem a motivációját.

londonier # 2011.08.05. 05:54

Kedves Béla! Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál!Közben én is utánaolvastam, mert polgári területen nem vagyok járatos, és arra jutottam, hogy talán az a "legegyszerűbb" megoldás, ha ténylegesen eladásra kerülne az ingatlan, hogy akkor majd felbontjuk az ajándékozási szerződést, és töröltetjük a haszonélvezeti jogot, és visszaáll az eredeti állapot, és újra a Szülők lesznek a tulajdonosok. Egyébként hál Istennek nincs adósságuk. Erről a megoldásról mi a véleményed?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 05:45

Londonier: írhattok ilyen megállapodást, csak éppen ezzel bizonyítjátok, hogy az ajándékozás színlelt, ezért érvénytelen. Azzal együtt szerintem találtok hozzá ellenjegyző ügyvédet is.

Ha azért "szükséges lépés", mert a szüleidnek adóssága van, akkor kár költeni rá, mert fedezetelvonó jellege miatt a hitelezőkkel szemben hatálytalan.

kepike1 # 2011.08.05. 05:40
  1. ajándék visszakövetelés ,lemondtam testvéreim javára az anyai örökrészem,de egyezséget kötöttünk,havi 20ezer forintot fizetnek,hugom egyszer,öcsém 3-szor fizetett,unokaöcsém idáig fizetett....,ebböl eredt a sok adósságom.
  2. öcsém apai örökrészem "vásárolta" meg,egy fillért sem kaptam,de papiron az ingatlan értékét 6milliora értékelték fel,ezt feltünő érték aránytalanságért támadtam meg,ebből még nagyobb,bizonyitható károm kelettkezett Keresetleveleket beadtam,utolag beadhatom e a kárigényemet?KÖSZÖNETTEL
londonier # 2011.08.05. 05:33

Kedves Hozzáértők! Még egy dolgot szeretnék kérdezni. Ha létrejön az ajándékozási szerződés, melyben a Szüleim a Testvéremnek és Nekem ajándékozzák az ingatlant, utána mi magunk között írhatunk olyan megállapodást, amely azt rögzíti, hogy amennyiben az ingatlan eladásra kerül, a vételár a szüleimet illeti? Mert ugye az ajándékozás egy szükséges lépés, de a Szüleim attól félnek, hogy valamelyikünk megbolondul vagy isten tudja mi lesz (bízom benne, hogy semmi), és ők ha eladásra kerül az ingatlan, nem látnak belőle egy fillért sem, mivel már nem lesznek tulajdonosok. É szerintetek egy ilyet egy ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyez vagy hitelesít? Köszönöm előre is a választ!

ObudaFan # 2011.08.04. 13:26

Ennél egy kicsit részletesebben leírhattad volna a tényállást, de ha jól sikerült felfognom, akkor mehet az egész egy perben.