Tisztelt Szakértő!
Gázszolgáltató kizárt minket a szolgáltatásból, mert szomszédok gázszivárgást észleltek.. A szivárgás azért keletkezett, mert az utcáról egy lakatlan ház udvarába illetéktelenek beugrálnak a gázcsonkra fellépve a gázvezetékbe kapaszkodva és kiszakították a falból. Innen kapnánk a gázt, aminek a vezetékét megrongálták. A szolgáltató felszólított a vészhelyzettel kapcsolatos elzárás költségének megfizetésére, valamint a helyreállításra. Az utcán rongálták meg, egy lelakatolt kapun keresztül bejutva az ingatlanba, ez 1 utcával távolabb van ez a kiállás, úgy tudom nekem telekhatárig kell a költségeket vállalni. Ez pont a telekhatáron van de az utcán. Rendőrséget kihívtuk, amikor hallottuk hogy éppen éjjel beugranak. Rendőr nem intézkedett külsérelmi nyomot nem talált a lakaton. Az egész utca tudja hogy mi folyik azon a helyen. Rendőrségi feljelentést tettünk rongálás miatt. Nem értek egyet a számla kifizetésével. Arra hogy miért nem tesz feljelentést az mvm nem kapok választ. Köszönöm ha valaki válaszol.
rongálás
usesoli,
„Innen kapnánk a gázt, aminek a vezetékét megrongálták.”
Ez egy teljesen másik ingatlan? Hogy-hogy ti onnan kapjátok a gázt? Itt valami nem kerek.
Rongálással kapcsolatban válaszolok, a mi utcánkban nincs lehetőség, nincs gerincvezeték.
Egy utcával lentebb van gerincvezeték mögöttünk, amire 30 éve csatlakoztak, mert én így vettem a házat. Onnan jön a házfalakon kívül vezetve szomszéd telkén és házfalán keresztül. Nem is látom azt a telket, már más a tulajdonos is, ahol rongálnak. Úgy látom rajzot nem tudok ide csatolni, ez segíthetne.
Régen így lehetett megoldani, a régi tulajdonos hozzájárult. Azóta más a tulajdonos és nem is lakják azt a házat, ott nincs gázszolgáltatás az ingatlanban, csak a mi felhasználó helyünket szolgálja a kiállás és a vezeték.
usesoli,
Ez elég kellemetlennek hangzik.
Szolgalmi jogod van bejegyezve a szomszéd telekre?
(képet tudsz feltölteni olyan oldalra, mint az imgur.com vagy a kepfeltoltes.eu, és onnan a linket rakod be ide)
Az a baj, hogy a szolgáltatónak is csak a telekhatárig tart a felelőssége. Ezért elvileg a szomszédot kellene kényszeríteni, hogy tartsa rendben a vezetéket. De ha az lakatlan, akkor ez nem fog egyszerűen menni. Ő tud tenni feljelentést a rongálás ellen is. A szolgáltató pont leszarja, mi történik a kerítésen belül, kivéve, ha gázszivárgás van, mert akkor lezárja, amíg nincs megjavítva. Ennyi a dolga, más nem.
Azt nem tudom van e szolgalmi jog, szerintem nincs. Ha lenne, akkor sem enged be a tulajdonos, nem együttműködő. Nem lakik ott. A problémám az, hogy az utcán történt a rongálás, a gázszivárgás, a lezárás is. Ha telekhatárig tart a szolgáltató felelőssége akkor az kívül van, pont az utca felőli telekhatáron. Ne velem fizettesse, nem én vagyok a rongáló.
„A szolgáltató felszólított a vészhelyzettel kapcsolatos elzárás költségének megfizetésére, valamint a helyreállításra.”
Amúgy gázod van? Helyreállították, csak most követelik a költségeket?
Miért tőled, ha az utcán volt a hiba, és amúgy sem a te ingatlanod előtt? Lehet, hogy mástól nem tudják követelni?
Hát írd meg a szolgáltatónak, hogy a hiba az utcán történt, nem telekhatáron belül, ráadásul nem is a te telked előtt (még ha már csak te kapsz róla gázt, akkor is).
A rongáláshoz nincsen közöd, keressék meg a felelősét.
Nincs gáz, nem tudok fűteni télvíz idején, lezárták. A lezárás költségeit követelik (30 E) és felszólitottak hogy állitsam helyre. Ők nem tesznek feljelentést. Leírtam hogy az utcán történt, érdemi választ nem kaptam a reklamációmra, csak annyit hogy ők jól, helyesen, a dijszabásnak megfelelően állították ki a számlát a lezárásról. Megyek tovább a Békéltetőhöz, és az Energiaügyi Hivatalhoz.
azt válaszolták, az én fogyasztási helyemmel kapcsolatos a szivárgás, nekem kell fizetni.
A továbbiakról meg annyit, ha helyre is tudnám állítani meddig tart? Mert a randalírozás azóta is tart, most már a gázkiállás is kezd elferdülni, kifordul a helyéről, továbbra is azon másznak be, az utcáról. Tettes nincs, nincs kin behajtani.
Rongálás ügyben a feljelentésemet elutasították, azzal, hogy az ügyben szándékos rongálás bcs. és szabálysértés gyanúja nem merült fel. Rk szerint a szándékosság rongálás ügyében nem állapítható meg, gondatlan változata meg nincs.
A gáz vételező hely helyreállítása, a föld alatt kell leásni és vezetni a vezetéket, hogy ne legyen rongálás. Mindez és a visszakapcsolás azonban az 500 e ft-ot fogja súrolni, amit nekem kell kifizetni.Valakinek valamilyen ötlete esetleg hová lehetne fordulni? Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02