Jogi tanács kérése

Zsazska # 2010.06.29. 14:43

Tulajdonosa vagyok egy KFT-nek 95%-ban. Mindketten ügyvezetők vagyunk. Eladhatja-e a cég tulajdonait a másik fél, az én tudomásom nélkül, úgy, hogy a tulajdonost igazoló okmányok nálam vannak? Ha a másik fél tudja, hogy ezek az iratok nálam vannak, de bejelenti, hogy elvesztek, akkor követ-e el törvényszegést? Amennyiben kikérte az új papírokat, és ezek alapján adja el a dolgokat, akkor törvényt szeg?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.29. 15:40

Már kérdezted, választ is kaptál.

crazy # 2010.06.29. 21:12

A követező kérdésem lenne. Egy lakást szeretnénk eladni. Megbíztunk egy ingatlanközvetítőt kizárólagos szerződéssel 4 hónap időtartamra. A 4 hónap letelt a lakást nem sikerült eladni. A szerződést felmonjuk, mivel nem voltunk elégedettek a szolgáltatással (csupán egy-két érdeklődőt hozott, abból is talán egy volt komolyabb).
Mi a helyzet akkor, ha egy-két hónap múlva eladjuk a lakást egy olyan embernek, akit a közvetítő hozott oda? Tarthat-e igényt valamilyen díjra a közvetítő? A helyzetet bonyolítja, hogy ez az érdeklődő a család egyik rokona, mindketten meg is lepődtünk, a találkozáskor. Igaz lehet, hogy a közvetítő meg sem tudja az egészet. Szóval mi a helyzet ilyen esetben? A válaszukat előre i köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.30. 07:18

Ez a szerződésen múlik, amit te ismersz, mi pedig nem. (Általában azért úgy vannak szerkesztve ezek a szerződések, hogy egy bizonyos ideig jár a közvetítői díj a megszűnés után is, ha a vevőt a megbízott ismertette meg az ingatlannal. A közvetítő megtudja, kifejezetten figyelik az ingatlan-nyilvántartást.)

levi.guide # 2010.08.16. 17:03

Üdvözlet mindenkinek!

Nekem belföldi utazási programajánlatokkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. A családi vállalkozás (alapvetően nyelviskola és fordítóiroda) profiljába fel van véve az idegenvezetés tevékenységként a "7912 - Utazásszervezés" TEÁOR-szám alatt. Egyedi felépítésű budapesti és magyarországi városnéző túrákat szeretnék kiajánlani minél hamarabb, gyalogos és autós túrákat is. Lehetséges-e ez ennek a keretein belül, mire kell ügyelnünk? Hotelekben a marketing (szórólapokkal) mehet? Kereskedelmi kamarai tagság kell-e ehhez, egyéb engedélyek esetleg? Kauciót szükséges-e biztosítani?

Nem sikerült olyan linkre ráakadnom, ami konkrétan ezzel foglalkozik és naprakész is, de egy ilyet is örömmel vennék!

Köszönettel előre is!

ObudaFan # 2010.08.17. 09:06

213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet
az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről

felóri # 2010.08.17. 11:18

Kedves Jogászok!

Kölcsönadási szerződést írtunk, és határozatlan időre kölcsönadtam gépkocsimat egy ismerősömnek. A kölcsönadási szerződés szerint a kölcsönbevevő köteles a gépkocsi összes költségét megfizetni. Az autót hitelre vásároltam, 6 havi kölcsönt kellett még a kölcsönadási szerződésekor megfizetni. A kölcsönbevevő nem fizetett (helyette én fizettem ki a törlesztőrészleteket) és még a parkolási, stb. díjakat is, pedig ezek az autó használatának ellenértékét képezték a szerződés szerint. Az autót nem adja vissza. Kérdéseim a következők:

1. jogosult voltam kölcsönadni az autót úgy, hogy a hitel még nem járt le?
  2. hogyan tudom visszakövetelni tőle az autót (esetleg rendőrségi úton?)?
  3. ha nem voltam jogosult kölcsönadási szerződést kötni, kérhetem-e tőle bérleti díjakat?

Sürgős lenne. Előre is köszönöm a segítségeteket.

Lóri

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.17. 13:04

Ha nem fogalmaztatok ennél precízebben, akkor a dolog fenntartásával kapcsolatos költségeknek nem eleme a megszerzéséhez igénybe vett kölcsön törlesztése.

Mielőtt válaszolnék a kérdésekre, te válaszolj valamire: miért érzem úgy, hogy elhallgatsz valami fontosat a tényállásból, és hogy ez a "kölcsönadás" valójában egy kicsit más természetű ügylet volt?

felóri # 2010.08.19. 07:49

Szia!

Nem volt más természetű ügylet, nem tudom mire gondolsz/mire vagy kíváncsi. Kölcsönadtam neki az autót, hogy használja és a használat fejében vállalta, hogy "megfizeti a gépkocsival kapcsolatos összes költséget". Így szerepel a szerződésben,azt gondoltam, hogy az összes költségbe beletartozik a törlesztőrészlet is. Valaki azt mondta, hogy ez nem kölcsön, hanem bérlet, illetve, hogy nem adhattam volna bérbe az autót a hitel lejárata előtt. Mit tudok tenni?

Sherlock # 2010.08.19. 08:16

Kedves felóri!

A kolléga véleményem szerint "ilyesmire" gondolt; ha azt feltételeznénk, hogy rosszhiszemű vagy(ez csak feltételes mód, nincs szó ilyesmiről), akkor gondolhatnánk azt is, hogy csalárd módon így akartad kifizettetni a törlesztőrészleteket -pedig, mint ahogy látszik, ez nincs benne a szerződésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 08:56

Konkrétan arra gondoltam, hogy a kölcsönszerződésben megállapodtatok a hitelezővel, hogy a visszafizetésig nem idegeníted el az autót. (Talán még vételi joga is van.) Ezért amikor mégis el akartad adni, akkor azt találtátok ki a vevővel, hogy "kölcsönszerződést" (valójában ingyenes haszonbérlet) írtok adásvételi helyett.
Csakhogy ez így leplezett szerződés; ami a hitelezőevl szemben hatálytalan.

De mindegy. A lényeg, hogy a kölcsön törlesztő részlete nem a fenntartáshoz kapcsolódó költség.

Warior # 2010.08.19. 10:28

Tisztelt Jogászok !

Olyan gondom van,hogy 2 évvel ezelőtt úgy volt,hogy meg vesszük 4-en a szüleinktől a házat, de menet közbe meg szakadt az ügylet, mert az egyik testvérem meg gondolta magát. Így be lett jelentve a banknál,hogy mégse lesz vétel. Ezek után jött egy levél az Apeh-töl,hogy van 360 ezer Ft illetékem fizessem be ! Meg lepődtem rajta ! össze szedtem a papírokat be mentem az Apeh hoz és kértem az illeték eltörlését ! Igaz ez 2008 novembere volt, a vételi szándék meg év elején volt és nem sokra rá meg is szűnt. Az illetéket törölték is mert a papírok igazolták,hogy nem jött létre vásárlás ! Meg is nyugodtam,hogy nincs semmi gond ! Sőt 2009-be kértem adó vissza térítést, akkor se volt gond ! De 2010 es adó vissza térítéskor jött a hideg zuhany,hogy az adó vissza térítés összegét vissza tartják, mert tartozásom van ami 32214 Ft. Be mentem,hogy mi ez erre közölték,hogy ez az illeték kamata ! Mondom nekik,hogy ezt rég eltörölték ! Írtam az Apeh-nak,hogy nem értem ezt az egész dolgot ! Közölték,hogy a kamat szerintük teljesen jogos ! Fellebbeztem amire azt kaptam,hogy elutasítják ! meg írtam ha nem jött létre az ügylet akkor az illeték se volt jogos, amit el is töröltek, így annak a kamata se jogos ! A gondom az,hogy mindenféle jogszabályra hivatkoznak, de én nem tudok semmilyen jogszabályt se paragrafust amire tudnék hivatkozni ! Ha valaki tudna segíteni azt meg köszönöm !

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 11:22

Azt kihagytad a történetből, hogy megkötöttétek a suzerződést, sőt, a földhivalba is benyújtottátok a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmet, és csak a széljegyre vétel után jelentettétek be az elállást. Ugye?

Warior # 2010.08.19. 13:23

Nos igen ezt lehet,hogy nem említettem, de igazábol nem én intéztem hanem a nővérem !igy van egy két dolog amibe nem vagyok biztos. De a lényeg,hogy az illeték kamata ami engem bosszant, ha már törölték az illetéket.Azt viszont én intéztem és én adtam be a papírokat ill küldték az eltörlési határozatott. Ill úgy tudom,hogy nincs a nevemem a tulajdon ! Remélem tud valaki segíteni !előre is köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 13:57

Arra az időre kell a kamatot megfizetni, amik a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése és az elállás APEH-nak való bejelentése között eltelt. Ez így megy.
(Az elállást az APEH-nak is be kellett volna jelenteni akkor, amikor a földhivatalnak.)

perryjudit # 2010.08.19. 14:25

Üdv Mindenkinek!

Ezt a kérdést feltettem az "albérleti szerződés" topikban, de lehet nem ott kellett volna.Ezért itt megismétlem.

Sürgős kérdésem lenne.
Albérletben lakom, közös költséget is fizetek. Azt szeretném tudni, hogy a költségben szereplő házfelújítási alap összege is engem terhel, vagy az a főbérlőt terheli.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 15:06

Ezt tőlünk hiába kérdezed. Mi van a szerződésedben? (HA csak annyi, hogy "közös költség", akkor abba beletartozik a felújítási alap is. Szerintem.)

Warior # 2010.08.19. 19:19

Értem, akkor ezt az egész illeték kamatot,ki kell fizetnem? nem tehetek semmit ez ellen? Sajnos nem lett szólva az Apeh-nak. De ha törölték az illeték összegét, akkor miért nem szólt,hogy van nekem kamat? Június és november időszakra? mert erre az időszakra számolták ki ezt a kamatot. Ezt is 2 év után tudtam meg ! ÉS MOST kérik ezt kamat összeget. kértem,hogy töröljék mert az anyagi helyzetem nem teszi lehetővé,hogy ezt meg tudjam fizetni egy összegbe ! Ill a semmiért nem fogok fizetni ! ezért is kéne valami jogi segítség,hogy ezt az összeget ne keljen meg fizetnem !

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 21:17

Kérheted, hogy méltányosságból engedjék el. De tekintettel arra, hogy nem nagy összeg, és a saját mulasztásoddal idézted elő, nincs rá sok esély, hogy tényleg el is emgedjék.

makorita # 2010.08.22. 11:59

Tisztelt Tanácsadók!

19 éves joghallgató vagyok.
Édesapámat 2 éve veszítettem el, akinek testi-lelki összeomlásához jelentősen hozzájárult, hogy kizárólag apai felmenőitől származó vagyonát özvegy édesanyja zsarolással eltulajdonította, majd egyetlen fiát kijátszva egy idegen családnak ígérte ajándékul. Édesapám halála után, nagymamám velem is minden kapcsolatot durván elutasít, viszont a közös ügyekben egyeztetésre volna szükség. Közös tulajdonú kertjeink vannak, amelyeknek hollétéről sincsen tudomásom, ugyanakkor művelési kötelezettség terhel. Egyetlen leszármazóként tájékoztatást szeretnék kapni a nagymamám által azóta megkötött ajándékozási szerződés tartalmáról is. A peres eljáráson kívül milyen lehetőségek állnak rendelkezésemre, ha a szerződést nem kívánom megtámadni, és nem anyagi, hanem kizárólag tájékozódási igényem van?

Előre is köszönöm a választ!

Makó Rita

Wfater # 2010.08.24. 09:50

Tisztelt tanácsadók!

Közös megegyezéses válásnál, ha az egyik fél megváltja az ingatlan másik felet illető tulajdoni hányadát és részlet fizetésben egyeznek meg, akkor bejegyeztethető-e az ingatlannyilvántartásba tulajdonjog fenntartás a megváltási ár kiegyenlítéséig?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.24. 11:00

Wfater: ha úgy állapodtak meg. De a bejegyzés függőben tartása nem lehet hosszabb 6 hónapnál; márpedig, gondolom, a törlesztés ennél tovább tartana.

Makorita: vagy kaptál földhivatali végzést az ingatlantulajdonod bejegyzéséről, és akkor abban benne van, hol fekszik, vagy nincs is ilyen tulajdonjogod.
Még perben sem tudnád arra köteleztetni a nagyanyádat, hogy neked számot adjon róla, hogyan rendelkezett a saját vagyonával. Mondhatnám: semmi közöd hozzá.

anita13 # 2010.08.24. 13:04

Tisztelt Tanácsadók!

Volt férjemnek 2010.július 31.napjától el kellett volna
hagynia a közös ingatlant.
Amiről bírósági végzés van. Mi ilyenkor a teendő.

ObudaFan # 2010.08.24. 13:15

Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtást kérni.

Dusika # 2010.08.24. 16:26

Tisztelt Tanácsadók!
Olyan problémánk lenne, hogy 1997-ben eladott a párom egy autót. Aki megvette, nem íratta át. Akkoriban úgy tudom tán még nem is volt kötelező az eladó részről bejelenteni, de párom lelkesen elvitte az adás-vételit. Most kaptunk egy levelet, hogy bíróság felszólítja a párom munkáltatóját, hogy vonjon le bizonyos összeget a béréből... Bent voltunk az APEH-nál, és közölték, bizonyítsuk be, hozzuk el az adás-vételit. De nincs. Megtudtuk, hogy autót tavaly vonták ki a forgalomból súlyadó tartozás miatt. Az elmúlt 3 évben 1x-1x kaptunk egy tájékoztató levelet, hogy egy bizonyos rendszám szerepel a nevén, x tartozással. Mikor betelefonáltam, hogy mégis.. legalább annyit áruljanak el, hogy milyen márkájú autóról van szó... még azt sem voltak hajlandóak elárulni. Nos, párom kezében nagyon sok autó megfordult, mindegyik rendesen át volt íratva, meg beadva a papír, mikor eladta. 17 év után hagy ne emlékezzen egy darab rendszámból, hogy melyik autó volt az, és a telefonon flegmán és lekezelően beszéltek velünk, úgy voltunk, tehetnek egy szívességet. Csak az érdekelne, hogy hol van ilyenkor az elévülés? Miért 16 év tartozás után vonták csak ki a gépjárművet, és miért csak az elmúlt 3 évben kaptunk évi 1 tájékoztató jellegű levelet.. Kicsit olyan szaga van ennek, hogy bepróbáljuk a "döglött aktát" lezárni.. Mit tudok ilyenkor tenni? Előre is köszönöm a válaszukat!!!