dioska: köszönöm.
szóval a második már vitatott. majd átnyálazom akkor az oldalt (csak úgy lassúbb a betöltés a legtöbb esetben, de majd várnak :) ).
köszönöm, méggegyszer.
dioska: köszönöm.
szóval a második már vitatott. majd átnyálazom akkor az oldalt (csak úgy lassúbb a betöltés a legtöbb esetben, de majd várnak :) ).
köszönöm, méggegyszer.
Az a) pont esetén nem lehet probléma. Az Artisjus állásfoglalása szerint "a védett műre mutató link elhelyezése vélhetőleg nem minősül a hivatkozott mű felhasználásának." Tképpen azért, mert ekkor csak az URL-t többszörözöd, és nem a művet.
senki?
köszi. :)
sziasztok!
a kérdésem a következő:
lehet e problémám abból, ha egy magáncélú weboldalon (mondjuk blogon) feltüntetek képet (mondjuk mert tetszik) mégpedig úgy, hogy:
a képek természetesen semmiféle üzleti, vagy haszonszerzési célt nem szolgálnak.
előre is köszönöm.
üdv.
Sücy, ez tényleg nagyon zavaros.. (bocs) :)
Lex generalis : ha pontosan idéznek, indokolt terjedelemben, a törvény biztosította célból, továbbá a szövegkörnyezetből sem következik más, nincs jogsértés, hiszen senki sem állítja, hogy az idézett szöveg az ő "szerzeménye" lenne.
Részletekért ld. Szjt. :)
jogvédö
Lehet, hgoy zagyva lesz, gondolkodás közben írom...
Korábban volt szó arról, hogy egy fórum-hozzászólás a szerzői jog alá tartozik-e, vagy sem...
Ha viszont egy fórumhozzászólást valahol máshol szerzői jogot formáló módon (Pl. újságcikk), akkor viszont szerzői jogbitorlást követ el. Szerintem.
Egy fórumon nem biztosított, hogy mindenki a saját nevén szól hozzá, és ha valaki egy fórumba beregisztrál Sücy néven, de az nem én vagyok, aztán másnap lehozza valamelyik napilap a hozzászólást az én nevemmel, akkor azt nem vállalom, mégis rám akarják testálni a balhét, ha a szöveg jogsértő.
Ha viszont tényleg én írtam a fórumba, és megjelenik a napilapban az én nevemmel fémjelezve, akkor újságcikként szerzői jog formálódik, melynek alanya a szerző, mivel a lapkiadó részére nem adtam el. Ha viszont nem adtam el neki (jobban mondva valamilyen módon nem ruháztam rájuk), akkor bitorolja a szerzői jogomat, ami nem jött volna létre, ha nem jelenteti meg a lapot.
Hú, bocsi a kavarásért.
22-es csapda... A szerzői jog egy jogellenes húzással formálódik, de ha nem lenne ez a jogellenes húzás, akkor nem tartozna az írás szerzői jog alá... LEhetséges ez? Tudtomon kívül szerzői jogom formálódik?
TomSecret!
Köszönöm a választ.
ventil
Kedves bozsoi,
szerzői vagy személyiségi jogokra gondolsz?
Legfeljebb utóbbival kapcsolatban tudok jogsértést elképzelni, további infók kellenének.
jogvédö
A kérdésem a következő lenne:
Egy cég honlapján lévő fórumba írtam két hozzászólást, valós saját névvel ellátva. Majd ez a cég a megkérdezésem nélkül megjelentette a saját céges újságjában mindkét hozzászólást, betűről-betűre ugyanazt, a nevemmel együtt. Kérdésem: ezzel nem sértették meg a szerzői jogi törvényt?
Köszönettel: Bozsoi (a kérdéses fórumba a teljes nevem leírtam).
Kedves Ventil,
természetesen a szerzői jogi törvény (1999. LXXVI. tv.) védelemben részesíti a weblapokat, illetőleg a weblapok (mint 'adatbázisok") tartalmát összességében vagy akár egyedi elemit tekintve is.
Javasolt intézkedések: szép szó, peres eljárással és költségeivel fenyegetés (gyakran segít), per.
jogvédö
Tisztelt szakértők
Kérem aki tud, adjon tanácsot.
Ha készítek egy weboldalt, saját fotókkal, és dokumentummal, akkor le kell e külön védetni a képeket?
Az a problémám, hogy megcsináltam a céges weboldalunkat, és már az 5-ik cég lopja le a képeket, hogy a saját termékeit reklámozza vele.
A lopás ténye egyértelmű, és már kezdek belefáradni abba, hogy sorra hivogassam fel az említett cégeket, hogy töröljék a képeket.
Csak hogy érthető legyen íme egy példa:
A saját oldalam: http://www.energiairoda.hu/homero.htm
és a lopós oldal: http://www.abako.hu/…/bimetal.htm
A saját véleményem az, hogy ha én dolgozok meg valamiért, akkor azt más ingyen nem használhatja a beleegyezésem nélkül. Vagy rosszul gondolom?
Egy esetleges erre vonatkozó törvénycikkej-nek örülnék.
Válaszukat előre is köszönöm.
ventil
Dextrose és Csenty,
Mindössze annyi a dolgod, hogy a bemásolt hír alatt megadod annak forrását.
Így csinálják a hírportálok is. Másolják egymás anyagát, de a forrást feltüntetik. Ha ezt megteszed, nem lesz gond.
NetGuru
Dextrose: Igazából itt a kérdés az, hogy honnan másoljátok a híreket. Minden oldalnak van egy "copyright" információja, ahol leírják, hogy a honlap tartalma másolható-e, és ha igen, milyen útonmódon.
Ha a copyright úgy rendelkezik, hogy másolható, akkor nincs gond, de ha fenntartják a jogokat, akkor bizony jogkövetkezménnyel járhat a hír egy-az-egyben történő kimásolása.
SF
Nekem is lenne egy problémám.
Nyitottunk egy magaznt, és a híreket több oldalból másoljuk copy-paste stílusban. Van még néhány nagyobb terjedelmű írás, melyeket szintén csak bemésolunk az oldalba.
Lehet-e ennek jogi következménye?
Sziasztok!
Nekem a kérdésem a következő lenne:
Van egy termékinformációs adatbázisom, ahol a termékek leírása és képe szerepel.
ASUS, INTEL és hasonló nagyobb kereskedelmi cégek honlapján lévő termékek adatait másoltam, fordítottam le.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e engedélyt kérnem hogy lemásoljam az adatokat? Ugyanis ezzel csak az ő termékeiknek csinálok hírt, hogy én is bemutatom őket.. nem?
Továbbá, elég e az a megoldás, hogy lemásolom a temék adatai rész és alá beteszek egy linket, hogy a leírás innen származik? (ebben az esetben is engedélyt kell kérni?)
Harmadrészt, ha esetleg ehhez is engedélyt kéne kérni, akkor mi van ha a termék adatainak leírásának a sorait felcserélem, ezáltal egy új leírást készítve teszem fel a honlapomra? (bár ez elég "undorító" megoldás lenne amit szívem szerint elkerülnék) De azért megoldható?
Válaszototkat előre is köszönöm!
Bizonyítani kell például, hogy te mikor töltötted fel a kérdéses weboldalt. Tanúkat kellene keresni, akik az adott szöveggel olvasták a weboldalt egy adott időpontban.
Feltétlenül kérd írásban, ajánlott levélben, hogy haladéktalanul törölje a weboldaláról azokat a részeket, amelyeket tőled másolt. Ezeket pontosan jelöld meg a levélben. Jelezd, hogy bírósághoz fordulsz, ha nem törli a kérdéses részeket. A felszólításban hivatkozz a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 1. § (2) bekezdésére, amelyszerint a weblapod, mint szerzői alkotás törvényes védelmet élvez, valamint a 18. § (1) bekezdésére, amely szerint a szerzőnek kizárólagos joga van, hogy művét többszörözze, illetve a többszörözésre engedélyt adjon. A Tv. 94. § szerint pedig jogod van követelni a jogsértés abbahagyását.
Erre így igazából nehéz válaszolni...
Elsőzör is, téged véd a szerzői jogi törvény, amennyiben egyértelműen bizonyítani tudod, hogy te írtad a szöveget.
Viszont itt azért kérdés az, hogy az illető előnyre tett-e szert a jogtalan felhasználással, téged ért-e anyagi kár, stb. Ennek megfelelően lehet szankcionálni a tettet.
Mindenképpen fel kell szólítani az illetőt, hogy a jogsértő magatartását szüntesse meg. Ha ezt nem teszi hatósághoz fordulsz.
Azt, hogy hogyan tudnád bizonyítani, hogy te írtad, egy jó kérdés. Tanúkkal, tényekkel, dokumentumokkal, stb. Azt majd mérlegel a bíróság. Sőt az is lehet bizonyíték, hogy a te honlapodon előbb fenn volt, mint nála, igaz itt kicsit faramuci a helyzet, mert attól még írhatta ő is előbb... (jogi szempontból)
SF
Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy ha valaki a weboldalamon lévő szöveget szó szerint felhasználta a saját weboldalán, akkor tudok-e ez ellen valamit tenni? Esetleg melyik jogszabályra lehet hivatkozni? Hogyan tudnám bizonyítani, hogy valóban én írtam a szöveget?
Köszönöm a segítséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |