MUNKARUHA

okoska # 2006.03.29. 05:57

Egy Munkaruha átvételi nyilatkozatot ír alá a munkavállaló, melyben fel van sorolva, hogy miből, mennyit, milyen értékben, mikor vett át, mennyi a kihordási idő, majd nyilatkozik arról, hogy munkaviszonya megszűnésekor a munkaruhát tisztán leadja, vagy tudomásul veszi, hogy ellenkező esetben a munkaruha értékének időarányos részével tartozik a munkáltatónak. Tehát az az alapeset, hogy le kell adnia, és úgy nem tartozik semmivel!

Tamás73 # 2006.03.28. 17:07

Okoska!
És amikor átveszik a munkaruhát az emberek mit írnak alá pontosan,azt,hogy kilépéskor leadják vagy kifizetik időarányosan az értékét ha valami nincs meg,vagy mert nem akarják visszaadni.?
Mert aláirattak egy papírt akkoriban,hogy kilépés esetén fizetni kell időarányosan.
De van aki azt írta oda,hogy leadja és nem fizet.
Tehát az a fő kérdés,hogy mégha alá is írtam akkor nem vagyok köteles kifizetni,gondolom.
Várom válaszod.
Köszi.

okoska # 2006.03.28. 13:27

Szia Tamás73,
A védőruhát a Te egészséged védelmében törvény adta előírások teszi kötelezővé, pl. védőkesztyű, munkavédelmi bakancs, fejfedő, vegyvédelmi felszerelés, stb. Ezt, ha megsérül, elkopik, vagy egyszerűen csak nem véd,a munkáltató köteles újra, jóra cserélni, Neked ez jár! Nálunk vegyesen van védőruha és formaruha is. A formaruha munkavállalóink egységes megjelenését biztosítja, de van ún. munkaruha is, hiszen higiéniai szempontból az ÁNTSZ is előír dolgokat. A formaruhárt, munkaruhát darabra, értékre, kihordási idő megjelölésével adjuk ki, a munkavállaló aláírja, hogy miből mennyit, mennyi értékben kapott. Ha valaki a kihordási idő előtt megválik a cégtől és nem adja le a ruháját, akkor időarányosan tartozásként feltüntetjük a ruha értékét. Ha ledja, akkor semmi gond, van amit újra ki lehet adni. A védőruhára nincs ilyen kikötés, persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell elszámolni pl. egy húszezer forintos bakanccsal, mégis akkor is, ha higiéniai okokból úgysem tudjuk kiadni másnak. Ekkor selejtezünk.

Tamás73 # 2006.03.28. 10:22

szia csufi.
Mitől függ igazából,hogy munkaruha vagy védőruha?Szerintem munkaruháról van szó nálunk.
Hogy tudom meg,hogy mibe kerül a ruha és mennyit kellene fizetnem érte?

csufi99 # 2006.03.27. 19:03

A munkaruha egy meghatározott időre szól, időarányos részét vissza kelle fizetni.
A védőruha más, azt le kell adni, szerintem azzal keverted.

Tamás73 # 2006.03.27. 16:06

Az lenne a kérdésem,hogy ha a munkavállaló kapott munkaruhát és kilép a munkáltatótól akkor a ruhát ki kell-e fizetni időarányosan vagy csak simán leadhatja.
Ugyanis most azt akarják,hogy fizesse ki a ruhát aki kilép.Viszont ennél jóval nagyobb cégnél nem kellett kifizetni a ruhát hanem csak leadtam.
Van valami joga a munkáltatónak kifizettetni velem a ruhát?
Tamás