GYED,GYES, táppénz


Bencze Csilla # 2008.08.29. 13:40

Kedves kbs!

Én ebben a munkakörben sokkal hosszabb ideje dolgozom, mint a kolleganőm, őt 2 éve vették vissza ebbe a munkakörbe előtte mást dolgozott. Én már 9 éve vagyok a cégnél, 5 évig végeztem a gyed előtt ezt a munkát, kolleganőm pedig - mint már említettem - 2 éve.
Szóval akkor amennyiben a cégem visszavesz gyed után gyes mellett 8 órában dolgozni, köteles a béremet a kollektív szerződésben megemlített béremelés szerint rendezni illetve van-e esetleg valami törvényi hivatkozás arra, hogy az ő bérével megegyező fizetést kell Nekem is kapnom.
Várom válaszod, köszönettel: Csilla

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 10:22

Kedves kerika! Iskolakezdési támogatás senkinek nem jár, azt a munkáltató adhatja. Így aztán adhat annak is, aki fizetés nélküli szabadságon van. Más kérdés, hogy a neki juttatott támogatás hogyan adózik - azt a könyvelő nálam alighanem jobban tudja.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 10:19

Nincs jelentősége, ki a tulajdonos. A munkáltatói jogokat az ügyvezető gyakorolja. És ne hagyd magad ide-oda küldözgetni.

Dónia # 2008.08.29. 09:39

Kedves kbs! Amit még nem írtam le az ügy kissé még bonyolultabb . Voltam az egyik tagnál aki azt mondta hogy eladta a céget adot egy nevet meg egy címet ( ahova bejegyzés alatt áll) . El is mentem a cimre egy lepukant lakás ahol egy nő lakik a lányával és azt monták nem tudnak semilyen kft-röl. A nevet felismerte a volt férje akitől 3 éve elvált és nem tud róla semit. Ugy érzem valami nem tíszta az ügyben tanácstalan vagyok- Köszi előre is a hozzászólásokat. Dónia

Dónia # 2008.08.29. 09:39

Kedves kbs! Amit még nem írtam le az ügy kissé még bonyolultabb . Voltam az egyik tagnál aki azt mondta hogy eladta a céget adot egy nevet meg egy címet ( ahova bejegyzés alatt áll) . El is mentem a cimre egy lepukant lakás ahol egy nő lakik a lányával és azt monták nem tudnak semilyen kft-röl. A nevet felismerte a volt férje akitől 3 éve elvált és nem tud róla semit. Ugy érzem valami nem tíszta az ügyben tanácstalan vagyok- Köszi előre is a hozzászólásokat. Dónia

kerika1 # 2008.08.29. 09:36

Kedves KBS!

Szeretném megkérdezni, hogy iskolakezdési támogatás jár-e 7 évs gyermekem után akkor, ha 10 hónapos babámmal gyeden vagyok itthon. A munkáltatóm beleegyezett, de a külsős könyvelő szerint nekem nem adható. Válaszát előre is köszönöm.
Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 20:33

Az baj. Ha nincs megjelölve a munkavégzés helye, akkor az jó eséllyel változó munkahelyet jelent. Szerintem. (De ha nem így lenne, az átirányításhoz akkor is joga van a munkáltatónak.)

Leiaa29 # 2008.08.28. 20:25

Kedves kbs!

Köszönöm válaszát!
A munkaszerződésemben nincs megadva,hogy melyik üzletben kell dolgozzak, csupán a cég neve van. A régi hellyel semmi sem történt, létezik, csak felvettek mást helyettem anno.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 19:45

Azt kérdezném,hogy tényleg csak ez a két lehetőség van?
Nem. De eléggé el vagytok tévedve. Te ugyanis most vagy fizetés nélküli szabadságon, épp ezt akarod megszüntetni. Amit a munkáltató köteles tudomásul venni; ha nem tud foglalkoztatni, akkor fizetheti az állásidőt.
Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy végelszámolás alatt áll-e vagy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 19:42

Leiaa; a munkáltató valószínűleg úgy értette, hogy értesítette a bérelszámolást, hogy Ön megszüntette a fizetés nélkülis szabadságot, és x naptól kezdve fizetett szabadságon van.

A másik kérdésre a válasz attól függ, hogy mi van megjelölve a munkaszerződésben a munkavégzés helyeként; mi történt azzal a telephellyel, ahol korábban dolgozott, stb. Kérni mindent lehet, de a munkáltató nem kötelezhető a munkaidő módosítására.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 19:37

Van. De nem csak az azonos munkakör számít, hanem a gyakorlat, az adott munkáltatónál töltött munkaviszony hossza, stb.

Bencze Csilla # 2008.08.28. 19:34

Kedves Kbs!

A következőkben szeretném még a segítségedet kérni.
Amennyiben a cégem visszavesz gyed után gyes mellett 8 órában dolgozni, ugye köteles a béremet a kollektív szerződésben megemlített béremelés szerint rendezni.
Tudomásom szerint, a velem ugyanabban a munkakörben dolgozó kolleganőmnek jóval magasabb a bére, van-e esetleg valami törvényi hivatkozás arra, hogy az ő bérével megegyező fizetést kell Nekem is kapnom.
Várom válaszod, köszönettel: Csilla

Tamás73 # 2008.08.28. 12:46

Üdvözlöm!
2005-ben született meg az első gyerekem,akkor eljöttem a munkahelyemről GYEDre,majd 2007-ben mikor 2éves lett 3hónapog GYESen voltam(addig ott fiz.nélküli szabit engedélyeztek) majd megszületett a második babám,így megint GYEDet kaptam.
Közben a cégem végelszámolás alá került (nem tudom,hogy hivatalosan is elindították-e,de már nem működik,nincsenek alkalmazottak).
Írtam levelet,hogy októbertól a kisebb gyerek bölcsibe megy,így én meg dolgoznék,tehát rendezzük le a hivatalos dolgokat.
Az a választ kaptam,hogy munka nincs,amíg GYES-en vagyok (a kicsi 3éves koráig) addig mehetek fiz.nélküli szabira és mellette bárhol dolgozhatok VAGY csak az én kezdeményezésemre megszüntethetem a munkaviszonyom. Gondolom ez utóbbit azért mondták,hogy végkielégítést ne kelljen fizetniük (már több mint 3éve vagyok ott).
Azt kérdezném,hogy tényleg csak ez a két lehetőség van? És ha fiz.nélk.szabira megyek és közben végelszámoják mire számíthatok? Akkor csak a szabit fizetik ki vagy a végkielégítést is?

Leiaa29 # 2008.08.28. 12:05

kedves kbs!

Írtam a cégemnek, hogy szept. 1-jével visszamennék dolgozni GYES mellett, 8 órában. DE: igényt tartok a közben felgyűlt szabimra. Ő erre visszaírt,hogy az "időközti szabadság bérszámfejtésre kerüléséről intézkedik". És a régi munkahelyemre nem tud visszavenni, csak a távolabbi üzletébe, de oda nem tudnék a buszjáratok miatt 8 órában dolgozni járni.

Kérdem én, hogy most ki szeretné fizetni a szabimat? Úgy olvastam,hogy nem lehet kifizetni, csak kiadni ... vagy tévedek?? Ill. kérhetem-e,hogy a távolabbi üzletbe csak 6 órában dolgozhassak?

Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 10:51

Dónia, küldj egy tértivevényes levelet a bejegyzett székhelyre, meg egyet az ügyvezető lakóhelyére - az is szerepel a cégjegyzékben. Egyrészt közlöd, hogy milyen dátummal térsz vissza a munkába (hagyj rá vagy egy hónapot), másrészt a felmondásodat. Annak a dátuma lehet a feladásé.
Aztán majd meglátjuk.

dawnka # 2008.08.28. 08:38

Sziasztok

Keresgéléssel erre a fórumra jutottam, nem igazán tudom hol kérdezhetnék utána , de mivel az első gyerekemmel nem kérdezősködtem és végül nem is kaptam csak három évig az alanyi jogon járó gyest még egyszer nem szeretnék igy járni. Főleg nem hogy közben kölcsönt kell törleszteni.

Szóval:
Közalkalmazottként dolgozom 2007.november 5-től -2009. július 20-ig. (tehát határozott idejű szerződéssel) babát szeretnénk. Szeretném tudni hogy mi után számolják a gyedet és a tgyást.
2009. január 1-től lényegesen megemelkedik a fizetésem mert akkora meglesz a diplomám, tehát az lenne nekem a legjobb ha a juttatásokat a 2009 évi fizetés után számolnák ki. . Ezek szerint mikorra kellene születnie a babának hogy igy legyen. Van- e erre egyáltalán mód.
Gondot okoz -e , egyáltalán jár -e gyed, ha a terhesség közben megszűnik a munkaviszonyom.

Előre is köszönök minden segítséget.

Hajni

Dónia # 2008.08.28. 07:26

Sziasztok! Ha van valakinek tanácsa az előzö írásomhoz szívesen fogadom. Köszönöm.

Dónia # 2008.08.28. 07:23

Tisztelt Szakértő! Augusztus 31-én jár le a gyesem kétt gyerekel voltam egymás után itthon az első gyerekem után kivetem a szabim a cégemtől és utána szűletett a következő kislányom . Közben többször eladták a kft-ét és most kiszeretném venni a 3 év utáni szabimat meg kiszeretnék lépni , de nem találom őket . A cégbíroságon szereplö cimen egy üres lakás van. Tanácstalan vagyok nem tudom ilyen helyzetbe hová forduljak. Elöre is köszönöm válaszát.

Bencze Csilla # 2008.08.27. 19:32

Köszönöm szépen Rita, nagyon ari vagy, hogy ennyit segítesz!

kisrita # 2008.08.27. 19:15

Igen Csilla, igényelheted a gyest munkaviszony mellett a gyermek 3 éves koráig.
A felgyülemlett szabikat kiadják ahogy munkába állsz. Ha jól tudom ez "kötelező" tehát nincs olyan hogy most nem akarom kivenni, csak később. CSak az idei évi szabikat lehet időarányosan kiadni/kivenni, a többit ami fennmaradt az gyed alatt a munkába állás után rögtön ki kell adniuk. Tehát 25-től szabin leszel és közölniük kell azt is hogy mely napig tart.

Bencze Csilla # 2008.08.27. 18:58

Köszi hogy válaszoltál, bocsi hogy ennyit értetlenkedek és kérdezősködöm, de még soha nem jártam ilyen helyzetben és biztosra akarok menni.
Egyébként a gyes-t is igényelhetem mellette és a szabijaimat is kivehetem - szeptember 24-én lesz a kislányom 2 éves, tehát 25-ével vetetném vissza magam, de rögtön szabira szeretnék menni - ?
Köszi és bocsi hogy ennyit értetlenkedek!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.27. 16:57

Most milyen jogszabályi hivatkozást adjak neked, Csilla? A munkáltató köteles a vele munkaviszonyban álló munkavállalót foglalkoztatni. [Mt. 102. §]

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.27. 16:50

akkor nem 6 éves korukig jár ez a védettség?
Akkor nem.

A többit nem értem. Most akarsz dolgozni vagy nem akarsz?

hajna # 2008.08.27. 14:20

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg GYED-en vagyok a 15 hónapos kisfiammal.Felajánlottak egy munkahelyet és szeretném elfogadni.úgy tudom ha lemondok a GYED-ről, igényelhetem a GYES-t és mellette dolgozhatom.Az előző munkahelyemen lejárt a szerződésem szülés után 1 hónappal.Hol mondhatom le a GYED-et és igényelhetem a gyes-t?Vagy ezt már az új munkahely intézi?míg tart az ügyintézés már dolgozhatom?
Válaszát előre is köszönöm!

Bencze Csilla # 2008.08.27. 10:52

Köszönöm válaszodat, egy törvényre való hivatkozást tudnál Nekem esetleg írni, hogy ha kötöszködnének, tudjak mire hivatkozni. Írtad, hogy szüntessem meg a fizetési nélküli szabadságomat. Lehet, hogy butaságot kérdezek, de az évek során felhalmozódott szabadságaimat, miután viszavettek - remélem - kivehetem, ugye?
És a gyes-t is igényelhetem a 8 órai munkába állás mellett?
Köszönettel: Csilla