GYED,GYES, táppénz


Emese79 # 2008.09.02. 13:04

Üdvözlöm,

a segítségét szeretném kérni. 2005.12.17-én szültem, jelenleg gyesen vagyok, de babát várok, 2009. február végére. Azt hallottam, hogy jobban járnék anyagilag, ha gyes helyett kivenném a szabijaimat, és táppénzre mennék. Azt már megtudtam, hogy 46 nap szabadságom van. Igen ám, de a munkahelyemen a főnököm kicsit kötözködik, mert én így a szabadság és a táppénz első 30 napjára visszakerülök nekik a számviteli osztály állományába, és mivel most náluk megszorítások vannak, ennek nem örülnek, túllépik az engedélyezett keretet. Azt szeretném kérdezni, hogy nekem jogom van ezt megtenni, vagy szükséges a főnököm engedélye hozzá? Azt mondták, a munkahelyemen, hogy levelet kell írnom, hogy engedélyezze a főnököm, hogy visszamehetek dolgozni. Ez valóban így van? A szabadság+táppénzzel persze jobban járnék anyagilag, de ha nem veszem ki a szabadságaimat, hanem visszamondom a gyest az Államkincstárnál és rögtön táppénzre megyek, akkor is hozzá kell járulnia a főnökömnek? Mivel 280e a bruttóm, ha jól tudom a betegszabadság idejére járó fizetéssel is elérem a gyed maximumot.

SEgítségét előre is köszönöm.

Emese

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.02. 12:57

Azt már itt megtudtam, hogy a felgyülemlett szabadságomat csak a gyes lejárta után vehetem ki,

Ezt itt nem tudhattad meg. Épp az ellenkezőjét hajtogatjuk - úgy látszik, még mindig nem elégszer.ű

Az általad vázolt módszerrel prímán - és teljességgel szükségtelenül - lemondanál kb. 150 ezer forintról valamint a rendes felmondás elleni védelemről.

inehsorab # 2008.09.02. 12:28

Szeretnék az itt jelenlévőktől segítséget kérni.

2008. november 20-tól igényelhetem gyermekem után a GYES-t. December 1-től mennék vissza dolgozni. Azt már itt megtudtam, hogy a felgyülemlett szabadságomat csak a gyes lejárta után vehetem ki, de megkérdezném, hogy van-e arra lehetőség:

Igénylem nov. 20-tól a gyest. Megszüntetem dec. 1-től, munkába állok, kiveszem a felgyülemlett szabadságomat, amint az elfogyott, újra igénylem a gyest, és minden megy tovább, dolgozom.?

Várom válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.02. 12:17

úgy érti,hogy ha nem tud munkát adni akkor is jár a fizetés?
Pontosan úgy.

Tamás73 # 2008.09.02. 12:12

Tisztelt kbs!
Ezt :
"ha nem tud foglalkoztatni, akkor fizetheti az állásidőt." úgy érti,hogy ha nem tud munkát adni akkor is jár a fizetés? Mert,ő azt mondta,hogy nem tud,így maradjak fiz.nélk.szabin és máshol dolgozzak VAGY én mondjak fel.
Várom válaszát. Köszönöm.

Leiaa29 # 2008.09.02. 07:35

Kedves kbs!

Én sem értettem... sztem bepróbálkozott, hátha megijeszt. Én csak úgy megemlítettem a Munkaügyi Bíróságot, hogy annak több köze van hozzá, mint az OEP-nek és máris visszavonult.
Mik vannak?!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.01. 16:04

Egyébként mi köze ehhez az OEP-nek? Ha már mindenképpen kérdezősködni akar, kérdezze a munkaügyi felügyeletet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.01. 15:57

Jól tudod. Most vagy blöff az OEP-re hivatkozás, vagy az OEP-nek is toll a fülibe.

Leiaa29 # 2008.09.01. 13:51

Kedves kbs!

Ma hívott a főnököm, hogy nem adja ki a fizetetlen szabim után járó szabadságomat (múlt héten írt egy levelet, miszerint tudomásul veszi, hogy szept. 1-jétől kértem a fizetetlen szabi megszüntetését és jóváhagyja a szabadságom kiadását)- szóval majd csak a GYES lejárta után adja ki a felgyűlt szabit, mert az OEP-től megkérdezte!, és ők azt mondták, hogy csak a gyerek 3 éves kora után adhatja ki (fiam 2 és fél éves).
Ha jól tudom nincsen a gyerek korához kötve, hanem a fizetetlen szabi megszüntetése a mérvadó.
köszönöm válaszát!

tothpeter2 # 2008.09.01. 10:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget kérnék a következőben:

A feleségem 3 hónapos terhes, de még GYES-en van a kislányunkkal. A szülés még a GYES alatt fog megtörténni. A feleségemnek az első szülés előtt megszűnt a munkaviszonya (szülés előtt 1-2 hónappal)és GYED-re a "munkanélkülitől" ment el. Az a kérdésem, hogy fog-e neki járni a második gyerek után is GYED?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 22:43

Szerintem akkor se. Ha egy apának két különböző nőtől van gyereke, akkor azok az anyák lehetnek egyszerre gyeden, gyesen. Miért ne lenne lehetséges az is, hogy az egyik gyerekkel az apa, a másikkal meg annak az anyja legyen gyesen?

(Hozzáteszem, a "szerintem" azt jelenti, hogy nem vagyok szakértő a családtámogatások terén, nem lapoztam fel a jogszabályt, válaszom lényegében a jogérzékemen és általános jogelveken alapul.)

BandzsaHalamandzsa # 2008.08.29. 20:32

Üdvözlöm tisztelt KBS

A következő kérdéssel fordulok Önhöz:

Ikergyermekeimet egyedül nevelem, és mivel még csak 5 évesek, kapom a dupla GYES-t utánuk.(A fizetésem mellé). A barátnőm jelenleg táppénzen van, mert veszélyeztetett terhes. Szeretnénk összeköltözni, és a születendő közös gyermekünket is az én lakcímemre bejelenteni, de attól félünk, hogy ha a barátnőm szülési szabadságon vagy GYED-en lesz a babával, akkor én elesek a dupla GYES-től. Kérdésem az, hogy elvész-e a GYES, vagy csak akkor, ha össze is házasodnánk?

Köszi: Bandzsa

Gipsz # 2008.08.29. 19:42

Sziasztok!

Az ügyben kérném a segítségeteket, hogy barátnőmmel nemsokára közös babát szeretnénk. Neki a 2. gyereke lenne, és mivel az elsővel is voltak már gondok, így szinte biztos, hogy táppénzre írnák ki, elég hamar, olyan 2 max. 3 hónaposan. A kérdésem az, hogy ilyenkor hogyan számítják ki a GYED-et ? Tételezzük fel (de jó is lenne:) ), hogy nettó 100.000 Ft a fizetés (hogy könyebb legyen számolni). Mennyit kapna, ha megszületik a baba ? Mert azt olvastuk, hogy 180 nap munkaviszonynál mi a helyzet. A kérdés az az, hogy a táppénz annak számít e, és ha igen hpogyan számolják ki a 180 napos viszonyt? Magyarán a rendes fizetést nézik ilyenkor, tehát a 100e után, vagy a táppénznek a 70%-át kapja csak ? És tudom nem igazán etikus, de hogyan lehet a legjobban kijönni egy ilyen szituációban ? Megéri e elmenni táppénzre, vagy húzzuk amíg csak lehetséges ? A válaszokat előre is köszönöm, és bocsánat, ha túl hosszúra sikeredett a levelem :)

Gipsz

Bencze Csilla # 2008.08.29. 19:19

Köszönöm a választ!

SIL57 # 2008.08.29. 17:31

Mert ha a kismamának lejár a 3 év akkor nem fogja tudni foglalkoztatni . A kismama kivárja a 3 évet amikor felmondanak neki.
Csak az nem egyértelmű, hogy meddig tart a védettsége.


sil57

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 17:25

Miért mondana fel a munkáltató, ha a munkavállaló szeretné megszüntetni a munkaviszonyt?

SIL57 # 2008.08.29. 17:05

Tisztelt Szakértő!

Egy kismama beteg gyermekkel 10 éves korig 2010-ig gyesen van. Közben szült egy másikat aki most 2 éves elmúlt. Az a kérése, hogy a kisebbik gyermek után járó gyes letelte és a védelmi időszak után szüntessék meg a munkaviszonyát munkáltatói rendes felmondással mert talált egy számára megfelelő jobb munkahelyet. Ezzel nincs is gond de ebben az esetben meddig nem lehet felmondani ? a beteg gyermek után járó gyes lejártáig vagy a kisebbik gyermek után járó gyes lejártáig.
köszönöm


sil57

SIL57 # 2008.08.29. 17:04

Tisztelt Szakértő!

Egy kismama beteg gyermekkel 10 éves korig 2010-ig gyesen van. Közben szült egy másikat aki most 2 éves elmúlt. Az a kérése, hogy a kisebbik gyermek után járó gyes letelte és a védelmi időszak után szüntessék meg a munkaviszonyát munkáltatói rendes felmondással mert talált egy számára megfelelő jobb munkahelyet. Ezzel nincs is gond de ebben az esetben meddig nem lehet felmondani ? a beteg gyermek után járó gyes lejártáig vagy a kisebbik gyermek után járó gyes lejártáig.
köszönöm


sil57

Fabiane # 2008.08.29. 16:54

Köszönöm a választ:)

Erika

Bargigi # 2008.08.29. 16:53

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiakban kérném szíves segítségét, tanácsát.
Kisfiammal tavaly október végéig GYES-en voltam, majd pár hónapos munkaviszony ill. munkanélküli ellátás után a jelenlegi munkáltatóm 2008. április 1-től mint bejelentett alkalmazottat foglalkoztat. Határozatlan időre kötöttük a munkaszerződést, majd a próbaidő lejártakor ezt módosítva 6 hónapra, azzal a megjegyzéssel, hogy innentől kezdve 6 havonta hosszabbítjuk a munkaszerződést. Mivel kisfiamat egyedül nevelem (jelentős hitelterhek is a vállamon) aláírtam a módosítást, hogy az állást megtarthassam.
Az ígértekkel ellentétben a legalapvetőbb munkahelyi körülményeket sem biztosították, az elmúlt másfél hónapban a napi 10-12 óra munkavégzés vált általánossá (nincs túlóra kifizetés), a nevemre igényelt üdülési csekket a cégtulajdonos saját maga használta fel... Ennek ellenére úgy gondoltam, hogy a 6 hónap lejártáig a hátralévő időt még kitöltöm. Kisfiamat az apai láthatás alatt július elején olyan súlyos baleset érte, hogy azonnali műtét vált szükségessé, eddig nagy nehezen megoldottam az ellátását és felügyeletét (egyetlen napot sem maradva mellette), aug.21-től azonban itthon kellett maradnom a picivel. A munkáltató megfenyegetett, hogy semmi jóra ne számítsak, ha így cserben hagyom őt. Úgy tudom, hogy amennyiben én szűntetem meg egyoldalúan a határozott időre szóló szerződést, akkor köteles vagyok a munkáltató részére a felmondási időre eső átlagkeresetemnek megfelelő összeget megfizetni. Amíg ő a munkáltatóm arra számítok, hogy már az augusztusi béremet sem fizeti ki ill. a táppénzes papírt is visszatartja és nem küldi tovább az illetékes szervnek, ezért is gondoltam a munkaviszony megszűntetésére, hogy legalább a táppénz összegéhez hozzájuthassunk.
Mit tanácsol, mi a kivezető út ebből a helyzetből? Nem tudom én közvetlenül benyújtani a gyermek gondozása után igénybe vett táppénzről kiadott gyermekorvosi igazolást és igényt?
Várom szíves válaszát!

Köszönettel: Anikó

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 16:44

Kérhetem, hogy az ő béréhez mérten rendezzék fizetésem?

Azt a mértékű emelést kell megkapnod, amit ő kapott a fizetés nélküli szabadságod alatt. Ha korábban is alacsonyab volt a béred, akkor most is alacsonyabb marad, sőt - a dolgok természete miatt - az abszolút különbség még nő is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 16:37

Kérdésem, ha ebbe belemegyek, akkor ez hátrányt fog-e okozni nekem a továbbiakban? A munkahelyem köteles-e az eredeti fizetésemért foglalkoztatni? Meddig vagyok védett a kirúgás ellen?
Annyi hátrányt okoz, hogy 4 órás munkáért feleannyi bér jár, mint 8 óraiért. Ugyanakkor a munkaidő is feleannyi.
Fontos, hogy a munkaidő és a bér módosítása csak határozott időre, a gyermek három éves koráig szóljon.
A gyes lejártát- de legkésőbb a gyermek három éves korát követő 30. napig áll fenn a rendes felmondás elleni védettség. (Már ami a felmondási idő elkezdődését illeti - a felmondást közölni lehet korábban is.)

Fel kell rá hívnom a figyelmedet, hogy nem vagy köteles beleegyezni egy ilyen módosításba. A munkáltatónak nincs mozgástere: vagy ad munkát 8 órára, vagy fizeti a láblógatást.

Bencze Csilla # 2008.08.29. 15:08

Köszönöm szépen gyors válaszod!
Ezt a törvényt úgy értelmeztem, hogy akkor meg kell kapjam visszamenőleg a fizetés emelést, de még így is kevesebb lesz a bérem, mint kolleganőmé. Kérhetem, hogy az ő béréhez mérten rendezzék fizetésem?
Köszönettel: Csilla

Fabiane # 2008.08.29. 14:07

Kedves kbs!

Kisfiam 2 éves. Összesen 5 évet töltöttem GYES-en, GYED-en. Most gyes alatt szeretnék visszamenni dolgozni. Munkahelyem - anyagi problémákra hivatkozva - 4 órás állásra, az eddigi fizetésem feléért venne vissza. Kérdésem, ha ebbe belemegyek, akkor ez hátrányt fog-e okozni nekem a továbbiakban? A munkahelyem köteles-e az eredeti fizetésemért foglalkoztatni? Meddig vagyok védett a kirúgás ellen?

Köszönettel: Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 13:46