GYED,GYES, táppénz


nandy # 2008.10.24. 21:16

Orgonavirág:

ha most lemondanám a gyest, köteles lenne-e kiadni a szabadságomat?

Nem kell lemondanod a GYES-t (hiszen akkor megszűnne a felmondási védelem is).
Ha GYES alatt jelzed, hogy munkába állnál, a munkaadó köteles foglalkoztatni, fizetni.

Ha a munkaviszonyt te mondod fel - a rendes felmondást nem kell indokolni -, akkor köteles a szabadságot kifizetni.

és ráadásul mit fogok gyes után szülésig abban a 2 hónapban bitosítás nélkül csinálni?

Ez már nagyobb probléma, hisza passzív táppénz csak 45 napig jár.
Tehát inkább el kell menni munkanélkülire, akkor legalább a biztosítási jogviszonnyal nem lesz probléma.

nandy # 2008.10.24. 21:11

galaxis:

Akkor jár GYED, ha a biztosítási jogviszony fennállása alatt szülsz. Ha tehát szeptember után jön világra a baba, akkor nem jár GYED.
Táppénzre el lehet menni, de ha a b. jogviszony megszűnik, akkor azt követően csak 45 napig jár - és passzív táppénznek hívják, ami azt jelenti, hogy nincs mögötte biztosítási j.v.

Határozott idejű munkaszerződésnél nem kell elküldeni az alkalmazottat, a munkaviszony megszűnik "magától" a szerződésben meghatározott napon. Akkor is, ha a munkavállaló táppénzen, GYED-en, vagy bármin van. Tehát nincs felmondási védelem, hiszen a határozott idejű munkaviszony általában nem felmondással szűnik meg.

qqcsné # 2008.10.24. 09:13

Kedves Szakértő!

Ikrek születése esetén az apának járó 5 nap szabadság megduplázódik-e? Hallottam már olyat, hogy a munkáltató csak 5 napot adott ki, mig más munkáltató 10-et.

A másik kérdésem az lenne, hogy a gyes alatti felmondási védelem csak a gyerek 3 éves koráig él, vagy a gyes teljes időtartama alatt. (ikergyermekek esetén a gyes tanköteles korig jár)

A válaszokat előre is köszönöm

Pepe01 # 2008.10.22. 21:05

Tisztelt Szakértő!

Köztisztviselő vagyok, jelenleg GYED-en. Lejártakor szeretném kivenni az összegyűlt szabadságaimat. Az lenne a kérdésem, hogy azután - szükség esetén - mehetek-e táppénzre, vagy ténylegesen is kell ahhoz dolgoznom?
Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

norcaborca # 2008.10.22. 16:41

Tisztelt Szakértő.

2008.12.06-án lejár a gyedem.Szeretnénk második babát,de addig biztos,hogy nem lesz,mert most műtöttek.A kérdésem az lenne,hogy most maradjak gyesen,vagy menjek vissza dolgozni,hogy azután is tudjam igényelni a tgyást és a gyedet.Melyikkel járok jobban?Mert nem szeretném elveszíteni azt ami jár.Válaszát előre is köszönöm.

Orgonavirág # 2008.10.22. 12:57

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg Gyesen vagyok, ami márciusban lejár, és a következő babámat májusra várom.
A munkahelyemet valószínűleg januárban megszüntetik, jogutód nélkül. Az lenne a kérdésem, hogy ha táppénz alatt megszűnik a munkahelyem januárban, kaphatom-e még a táppénzt májusig, illetve a munkahelyem, ha most lemondanám a gyest, köteles lenne-e kiadni a szabadságomat? Úgy volt egyébként, hogy visszamegyek novembertől dolgozni, de mivel terhes lettem, nyílt kártyákkal játszottam, és kértem, hogy kivehessem a szabim, utána veszélyeztetett terhes lévén elmennék táppénzre, de a főnököm azt mondta, szó sem lehet róla, várjam ki a gyes végét. De ha megszűnik közben a munkahely, elvesznek a szabiaim (?), és ráadásul mit fogok gyes után szülésig abban a 2 hónapban bitosítás nélkül csinálni? Enyhén szólva kétségbe estem, mivel ráadésul ha jól tudom, csak a 3 gyes fog járni a következő gyerekre...
Előre is köszönöm segítségét!

galaxis # 2008.10.20. 09:12

Tisztelt szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jelenleg határozott idejű munkaviszonyban állok 2009. szeptemberéig. Jövőre szeretnénk kisbabát. Jár-e nekem GYED a határozott idejű munkaviszonnyal, és elmehetek-e táppénzre a szülés előtt?
Ha lejár a munkaviszonyom,akkor elküldenek,ha bejelentem a terhességemet?
Válaszát előre is köszönöm.

nandy # 2008.10.16. 11:57

Nem a táppénz miatt nem fogsz GYED-et kapni, hanem azért nem, mert nem lesz olyan biztosítási jogviszonyod, mely alapján járna...

Andi1978 # 2008.10.15. 17:02

Tehát ha a szülés előtti 8 hónapban táppénzre kerülök mert veszélyeztetett terhes vagyok akkor nem fogok gyedet kapni????

nandy # 2008.10.15. 15:20

Kicsi az esélye annak, hogy a jelenleg még élő, de hamarosan megszűnő munkaviszony alapján GYED-et kapj.

Ahhoz ugyanis az kellene, hogy a szülés még a munkaviszony megszűnése előtt legyen.

Ráadásul a táppénz sem oké, mert a biztosítási jogviszony megszűnését követően csak passzív táppénzre leszel jogosult, mely 45 napig jár. (És ez alapján nem kaphatsz GYED-et sem)

Andi1978 # 2008.10.15. 11:24

Tisztelt Szakértő!
Az ügyben kérném a segítségét, hogy jelenleg olyan helyzetbe kerültem, hogy munkahelyem úgy néz ki december 31.-vel megszűnik mível a cég megszünik országosan vagy a dunántúlon.
A párrommal arra gondoltunk hogy jó lenne ha most esnék teherbe mível amúgy is már a 30 felé közeledek.
A kérdésem az lenne, hogy ha januártól veszélyezett terhesként táppénzre kényszerülök akkor mi alapján álapítják majd meg a gyedem mértékét?! Eddig a fizetésem alap + jutalákból állt. Kb 150000ft/hó bruttó volt a jutalékra is be voltam jelentve. Viszont a táppénzt és a GYED-et mi alapján fogom kapni? Előre is köszönöm!

nandy # 2008.10.12. 15:49

A TGYÁS másnéven szülési szabadság (24 hét). Legkorábban a szülés várható időpontja előtt 4 héttel vehető igénybe.

Utána jön a GYED, mely a gyermek 2 éves koráig jár.

Mindkettőt a jövedelem alapján számítják, de a TGYÁS-nak nincs felső korlátja, a GYED-nek viszont van.

bigboss # 2008.10.12. 12:19

Tisztelt Szakértő!

Egyáltalán nem vagyok otthon a hivatalos nyelvi csavarokban, és nem tiszta nekem mi is a különbség a GYED és a TGYÁS között.

Kérem írja le nekem mik a kettő közötti különbségek és hogy hol igényelhetők. esetleg melyik lenne kedvezőbb a számomra. Fizetésem kb 95e HUF volt nettó/hó volt átlagosan.

Határozatlan idejű munkaszerződésem van, mint pedagógus.
Táppénzen voltam a terhesség utolsó hónapjában. 4 éves folyamatos munkaviszonyom van.

Válaszát előre is megköszönöm.

  • Bigboss-
monalisa1 # 2008.10.09. 20:10

Talán még várj egy kis időt: postai átfutások, könyvelési- utalási idő stb., aztán ha sehogy sem akar jönni a pénz, akkor a bíróságon tölts ki egy végrehajtási ürlapot - azt követően már kell hogy előbb-utóbb számládra érkezzen a pénz. (A végrehajtó felszólítja a kötelezetett fizetésre, ha nem teljesít, joga van a cég számlájáról leemelni az összeget.) Sajna türelem kell hozzá...

kurucbandi # 2008.10.09. 18:01

Tisztelt Szakértő!

Szeretném ha válaszával segitene számomra.

Munkaügyi pert nyertem volt munkahelyemmel szemben, elmaradt tulórák kifizetésének ügyében. A Munkaügyi Bíróság jogerős itéletében 15 napos határidőt irt, hogy fizessék ki az elmaradt bért és kamatait. A határidő már egy hete lejárt és még meg sem kerestek a volt munkahelyemről.

Mit tegyek, hogy érvényesítsem a jogos igényemet?

Várom válaszát.
Üdvözlettel: kurucbandi

Stabika # 2008.10.09. 16:31

Mi az hogy általában rendes felmondással nem?

Most felmondhat -e betegállományban vagy nem?
Ha a cég nem szünik meg (bank) akkor felmondhat?

szkitty # 2008.10.09. 09:46

Köszi a gyors választ. Még van egy-két fehér folt: Lényegében azt szeretném tudni, hogyan állapítják meg a gyedet konkrétan az én esetemben?

Ha jól tudom, a táppénzes időszakok nem számítanak bele. Akkor a 365 napból kivonják a táppénzes napokat (lényegében 3 hónap), marad x nap, és -ha 2009-ben szülök - a 2008.év összejövedelmét alapulvéve, ezt elosztják a napok számával? Ez lesz a napi gyedem?
Vagy teljesen másképp? A szabadság gondolom, beleszámít, vagy nem?

A rokk.nyugdíj + az a munkabér összeadódik?

Lényeges az még -ezt nem írtam- hogy mindenképpen bejelenetem magamat 07.08-tól, csak azt nem tudom, hogy érdemes-e lemondanom a rokkantnyugdíjat, és magasabb összegű jövedelmet prezentálnom, vagy maradjon a minimálbér?

Egyébként nem teljesen értem, miért nem lehetne bejelentenem magamat attól az időponttól,mikor megszűnt a főállású munkaviszonyom? Előtte nem is lett volna értelme. Addig volt egy korábbimunkahelyem, utána meg lett egy másik. Ez miért nem ok.?

Köszi! Kitty

anitasmith # 2008.10.09. 09:05

Köszönöm a választ.
Még nem mondtam fel csak megírtam,hogy hajlandó vagyok ennyit engedni (mert ők nem akarnak kirúgni,mivel járan 1 havi végkielégítés is akkor) csak egyből fizesség ki a szabimat. Gondoltam akkor legalább lezárul az ügy. De az ottani főnök hallani sem akar arról,hogy ennek a cegnek ahol én voltam az ügyében fizessen bárkinek is. Azt mondták írásban válaszolnak,de azóta sem jött levél.
Viszont így én sem tudok továbblépni,állást találni.
Jelenleg GYESen vagyok.

nandy # 2008.10.09. 08:53

szkittí:

Sehogy sem.

A rokkantnyugdíj mellett nem lehet sok pénzt keresni, mert akkor elveszted a rokit.

A visszamenőleges bejelentéstől (pláne saját cégbe) erősen óvnálak. Egy ellenőrzés könnyen megállapíthatja azt, hogy nem valós biztosítási jogviszonyról van szó (csalás). Volt már rá példa, hogy a kismamával visszafizettették a GYED, TGYÁS összegét.

nandy # 2008.10.09. 08:47

anitasmith:

A munkáltatód alaposan félretájékoztatott téged. Nyilván nem véletlenül.

Egyáltalán nem kellett volna felmondanod! A munkáltató köteles a visszatérő kismamát foglalkoztatni, ha nem tud neki munkát adni, akkor az állásidőre járó bért kell fizetnie.
A kismama felmondási védelem alatt áll a gyermek 3 éves koráig, feltéve, hogy GYES-t is kap ez idő alatt.

Tehát ő nem mondhatott volna fel neked, és köteles lett volna munkabért vagy átlagkeresetet fizetni.

Megjegyzem, bárki mond fel a másiknak, a bentmaradt szabikat ki kell fizetni minden esetben.

Szerintem nagyon gyorsan menj el a Munkaügyi Bíróságra (délelőttönként van ún. panasznap, ekkor ingyen segítenek megszerkeszteni a beadványt).

szkitty # 2008.10.08. 22:27

Tisztelt Szakértő!

Következő SOS kérdésem lenne GYED ügyben:

2003.11.03-2008.07.07. napjáig közszolgálati jogviszonyom volt (ebből 2008. jan.1-től kisebb megszakításokkal nagyrészt táppénzen voltam, majd szabadságon). 2008.07.07. napjával megszűnt a jogviszonyom.

2008.07.08. napjától rokkantnyugdíjas vagyok.
Emellett visszamenőlegesen szeretném bejelenteni magam saját céghez.

Várhatóan 2009. májusában fogok szülni.

Hogyan tudom kiszámolni a GYED-emet? Illetve hogyan tudom ezt minél kedvezőbbre kihozni?...

Válaszát nagyon köszönöm!

SzK.

anitasmith # 2008.10.08. 11:01

Tisztelt kbs.
megpróbálom problémámat röviden összefoglalni és ezzel segítséget kérni Öntől.
2005.júniusába született első gyermekem majd 2007.szept-ben a második. Ez idő alatt GYED-en majd GYES-en voltam majd ismét GYED-en. Most 2008.okt.6-tól újra GYES-en vagyok,mert a kisebbik gyermekem bölcsis lett énmeg szeretnék dolgozni.
A cég ahol dolgoztam idő közben végelszámolás alá került,de még nem zárult le. A cég tulajdonosa 51%-ban egy másik (jól működő) Kft, 49%-ban pedig egy magánszemély.
2007.júliusában írtam az én cégemnek(amit a nagy Kft vesz fel és intéz) hogy októbertől goldoznék... Írásos választ hosszas telefonos egyeztetés után több hét elteltével kaptam,hogy munka nincs és én mondjak fel.
Én megírtam,hogy felmondok,de csak akkor ha a felmondás benyújtásával egy időben kifizetik a szabadságaimat amik összejöttek az évek során.
Most erre várom a választ,de a főnökség nem akar írni és valószínű nem akarja még ezt sem elfogadni,mert nem akar fizetni.
Kérem tájékoztasson,hogy hova fordulhatok, jogi útra terelném az ügyet,mert így most nem tudok elhelyezkedi és a cég csak az időt húzza. Van-e valamilyen kismamákat segítő szervezet,mert anyagilag nem állunk jól,ezért is dolgoznék,csak így nem tudom mit tegyek.
Várom mielöbbi válaszát.
Köszönöm.

nandy # 2008.10.07. 09:17

Rendes felmondással általában nem.

Stabika # 2008.10.07. 09:13

Betegállományban felmondhat a munkáltató?

nandy # 2008.10.06. 14:05

Ha a munkáltatón keresztül igényli a GYED-et, akkor kvázi értesítette a munkáltatóját, nem?