GYED,GYES, táppénz


monoszkop # 2016.07.25. 06:57

Tamimami 2016.07.24. 15:29
Tisztelt Szakértő!

Kérem segítsen szakértelmével a helyzetemen!
A történetem a következő: 2013. szeptembere óta dolgozom egy gimnáziumban, és 2017. augusztus 30- ig van szerződésem.
2015. februárában megszületett az első gyermekünk, azóta itthon vagyon vele.
Most viszont válaszút elé állítottak, hogy vagy visszamegyek most, vagy felvesznek valaki véglegeset a helyemre.
Az igazgató mellettem áll és meg akarja hosszabbítani továbbra is a szerződésem, de egy 3 és fél éves pesti képzéshez köti, ami azzal járna, hogy havonta egyszer egy hétvégét fenn kellene töltenem, úgy hogy sem az étkezést, sem az utazást (kb 300 km) , sem a szállást nem fizetik, egyedül csak a sulit,ami 130000 egy félév.
Most 18 hónapos a kisfiam, most cserélünk lakást, és nekem ilyesmire nem lesz se energiám, sem pénzem...Szóval a körülmények feltárása után a kérdésem a következő:
Ha bevállalnánk a párommal a második gyereket, akkor annak milyen anyagi következményei lennének, 2017. augusztusa után ha a munkaviszonyom mégis megszűnne?
Nem kapnék Csed- et, Gyed- et és Gyest?
Vagy mivel még élne a munkaviszonyom, mikor teherbe esnék/szülnék, változatlanul kapnám azt az összeget, amit most az első gyerekkel?
Ha most szeptember 1- től vissza megyek tanítani, akkor onnantól számított 365 nap bedolgozottnak kell lenni a juttatásokért, vagy ha nincs jogviszony, lehet akárhány nap, akkor sem jár? Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

  • CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.
  • Ezen ellátások alapja a jelen jogviszony irányadó/számítási időszakában elért bruttó –pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező- jövedelem.
  • Amennyiben a szülés napján biztosított (van fennálló jogviszonya, érvényes szerződése/kinevezése) és ezen napot megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal (a fennálló munkaviszony alatti táppénz, csed, gyed, gyes ideje annak minősül), úgy jogosult lesz CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) ellátásokra.
  • Amennyiben a jogviszonya a határozott idő alatt megszűnne, de még ezt megelőzően megszül, úgy ezen gyermekére a munkaviszony megszűnése után is jogosult a CSED, GYED ellátásokra.
  • Az összeggel kapcsolatban az előző hozzászólásba bemásoltam egy részletes összefoglalót olvassa el.
  • Ha most szeptember 1- től vissza megy tanítani, akkor ahhoz, hogy csed, gyed ellátásra jogosultságot szerezzen nem kell további 365 napot dolgoznia.

A CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) való jogosultság két feltétele: Az igénylő a szülés napján álljon munkaviszonyban és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezzen legalább 365 biztosításban töltött nappal.

További kérdéseivel –tekintettel arra, hogy a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájához, mint a közszféra központi kifizetőhelyéhez fordulhat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hasznos tudnivalók, ügyféljogok táppénz, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz (gyáp), csecsemőgondozási díj (csed) és gyermekgondozási díj (gyed) igénylők számára

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).
Ehhez mintát itt talál:
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

( Mintákat itt talál: http://aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22 )

Fenti tájékoztató szabadon megosztható, várandós kismamák, ill. egyéb érintettek számára továbbítható.

-------------------------
  • Jó ha tudja, hogy:

• Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog. ( Ket. 4. § )

• A táppénz, csed, gyed, baleseti és gyermekápolási táppénz iránti igényt a munkavállalónak a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, azaz az orvosi igazolásokat a munkáltatójának kell leadni. (Ebtv. 62. §)

• Az ellátások igénylése –beleértve az esetleges jogorvoslati eljárást is- az ügyfél számára ingyenes, azaz illeték- és költségmentes. (Vhr. 75/A §)

A foglalkoztató a kérelem, illetve a dolgozó által leadott okmányok átvételét hitelt érdemlően (pl. átvételi elismervény adásával) köteles igazolni. (Vhr. 38. §)

• Ha foglalkoztatónál TB kifizetőhely nincs úgy köteles egy, az OEP honlapjáról letölthető un. Foglalkoztatói igazolás formanyomtatványt kitölteni és az összes szükséges okmánnyal együtt 5 napon belül a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának továbbítani. (Vhr. 38. § )

A kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya köteles az igényt 21 napon belül elbírálni, azaz kérelemről érdemben dönteni, határozatot hozni és/vagy az ellátást kiutalni. (Vhr. 39. § )

Ha ezen kötelezettségének az egészségbiztosító/kifizetőhely nem tesz eleget köteles az Art.-ban meghatározott késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizetnie a jogosult részére. (Mentesül az egészségbiztosító (kifizetőhely) a kamatfizetési kötelezettség alól, ha annak összege az 1.000.- Ft-ot nem haladja meg.) (Ebtv. 69. § )

Tekintettel arra, hogy az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások célja a betegség, terhesség, szülés stb. miatt elmaradt kereset pótlása, és így a létfenntartás biztosítása amennyiben az igényről a fenti határidőn belül az egészségbiztosító/kifizetőhely nem dönt, és/vagy a kamatfizetési kötelezettségének nem tesz eleget –figyelemmel arra is, hogy azzal a biztosítottnak és/vagy a családjának a létfenntartását veszélyezteti, egyben Alaptörvényben biztosított jogokat is sért, ezért az igénylő panasszal fordulhat az Alapvető Jogok Biztosához (ombudsman).
Elérhetőségei:
WEB: http://www.ajbh.hu/…90E21FABCD75
E-mail: panasz@ajbh.hu
Postai úton/levélcím: 1387 Budapest, Pf. 40.

Alaptörvény XIX.. cikk. (1) bekezdés: Anyaság, ( ) betegség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

Alaptörvény XXIV. cikk. (1) bekezdés: Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyeit a hatóságok részrehajlás nélkül, tisztességes módon és ésszerű határidőn belül intézzék.

Alaptörvény 30. cikk. (1)-(2) bekezdés: Az alapvető jogok biztosa alapjogvédelmi tevékenységet lát el, eljárását bárki kezdeményezheti. Az alapvető jogok biztosa az alapvető jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltatja, orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményez.

• Ezen túlmenően a Ket. azt is előírja, hogyha a közigazgatási szerv az előírt határidőt nem tartja be -saját költségvetése terhére- köteles a központi költségvetés részére az általános tételű eljárási illeték összegének megfelelő összeget befizetni. (Ket. 33/A § )

A közszféra (önkormányzatok, iskolák, óvodák, kórházak, egyetemek, közfoglalkoztatottak, kormányhivatalok, minisztériumok stb.) dolgozói részére az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait (táppénz, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj) a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, (MÁK ISZI) mint központi kifizetőhelynek a kötelessége elbírálni és folyósítani. A legfeljebb 21 napos ügyintézési idő betartása, illetve az Ebtv. 69. § szerinti kamatfizetési, valamint a Ket. 33/A § szerinti befizetési kötelezettség a MÁK ISZI-re is vonatkozik.

A Tbj. 5. § szerinti biztosított -az Ebtv. 50. § és Vhr. 31/A -31/F szakaszokban szabályozott módon- kérheti a pénzbeli ellátás, vagy gyógyszersegély méltányosságból történő megállapítását. (Pl. a csed, gyed igénybevételéhez szükséges 365 nap biztosítási idő helyett csak 321 nappal rendelkezik, de a szüléskor biztosított…, vagy tartósan beteg, de a biztosításában 30 napnál hosszabb megszakítás van, így az új jogviszonyában csak pár nap táppénzre lenne jogosult, de előtte évekig fizetett járulékot stb. )

-----------------------------------------------------------------------------------
Ebtv: 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

Ket: 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

Tbj: 1997. évi LXXX. törvény a tb ellátásokról és azok fedezetéről

Vhr: 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet az Ebtv. végrehajtásáról

Kifizetőhely: Főszabály szerint azon munkáltatóknál, ahol 100 főnél több biztosítottat foglalkoztatnak kötelesek legalább 1 fő (minimum OKJ-s, TB végzettségű) TB ügyintézőt foglalkoztatni, aki a dolgozók tb. ügyeit intézi, TB ellátásait (táppénz, csed, gyed, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz) megállapítja és folyósítja, azaz az igény elbírálását –beleértve az előírt (megállapító, elutasító stb.) határozatok meghozatalát is- nem az egészségbiztosító, hanem ezen TB ügyintéző végzi. (1998. évi XXXIX. Törvény 9. §)

MÁK ISZI: A közszférában dolgozók -kormányhivatalok, minisztériumok, központi hivatalok, önkormányzatok, iskolák, óvodák, egyetemek stb. dolgozói, valamint a közfoglalkoztatottak- (bérét és) egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait a Magyar Államkincstár Illetmény- számfejtési Irodái –mint a közszféra központi kifizetőhelyei- állapítják meg, illetve folyósítják. ----------------------------------------------------------------------------------------

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panaszminták –többek között- itt tölthetőek le:

Felszólítás M I N T A kamatfizetésre táppénz, csecsemőgondozási díj (csed), gyermekgondozási díj (gyed) késedelmes utalása miatt, ha az ügyfél a közszférában dolgozik és az igényt az államkincstár bírálja el. (És alatta, ha az egészségbiztosító bírálja el.)
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Fellebbezés M I N T A üzemi baleset elutasítása miatt:
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Panasz M I N T A azoknak, akiknek a táppénz, csed, gyed iránti igényét a munkáltató nem továbbítja az egészségbiztosítóhoz.
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Fellebbezés M I N T A azoknak, akiknek az ügyében az egészségbiztosító nem hajlandó kötelezni a munkáltatót a táppénzhez szükséges Foglalkoztatói igazolás kiállítására, sőt ezen okmány hiánya miatt a táppénz iránti igényt határozattal el is utasította.
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Panasz M I N T A úti üzemi baleset kivizsgálásának megtagadása esetén
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Panasz M I N T A a GYED hiányos és késedelmes utalása miatt:
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

M I N T A táppénz igény előterjesztésére ha az igénylő a közalkalmazotti jogviszonya mellett megbízási szerződés alapján is biztosított:
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ügyféljogok CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylésekor:
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

M I N T A a személyes konzultáció kezdeményezéséhez ha az igénylő a közszférában dolgozik:

http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Panasz M I N T A azoknak, akik a Munkaügyi Központ többszöri ígérete ellenére sem kapták meg az őket, a biztosítási esemény bekövetkezésekor, a befizetett járulékokért cserébe megillető álláskeresési járadékot.

http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Sajtóhírek szerint a Magyar Államkincstár számfejtési körébe tartozó munkavállalók 2015-ben és 2016-ban az új KIRA illetmény-számfejtő program bevezetése miatt nem, nem időben, vagy hiányosan kapták meg az illetményüket (munkabérüket), TB ellátásukat. Nekik nyújthat segítséget az itt található panasz minta:

http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az Egyenlő Bánásmód Hatósága marasztalta (300.000 Ft. bírság megfizetésére kötelezte) azt a munkáltatót, aki a terhes munkavállalójának próbaidő alatt, azonnali hatállyal felmondott mivel nem akarta fizetni a táppénzhez kapcsolódó közterheket (Tbj. 19. § (5) bekezdése szerinti táppénz egyharmad hozzájárulást), illetve nem akarta állni a szülési és fizetésnélküli szabadság alatt felhalmozódó szabadság anyagi terheit. Tekintettel arra, hogy a munkavállaló bírósághoz is fordult a bíróság kérelmező munkaviszonyát helyreállította.

A hatósági eljárásban a feleknek lehetőségük van egyezséget is kötni, azaz a munkáltató vállalhatja, hogy bírság helyett inkább kártérítést fizet a munkavállalónak.
Az ezzel kapcsolatos és egyéb hasonló J O G E S E T E K itt, http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?… ,

valamint Egyenlő Bánásmód Hatósága honlapján olvashatóak:

http://egyenlobanasmod.hu/…ebh-141-2015 (bírság+jogviszony helyreállítás)
http://egyenlobanasmod.hu/…/ebh-84-2015 (egyezség)
http://www.egyenlobanasmod.hu/…iew/122_2010 (bírság)
http://www.egyenlobanasmod.hu/…ex/jogesetek (további jogesetek)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Fenti tájékoztató szabadon megosztható, várandós kismamák, ill. egyéb érintettek számára továbbítható.

Dödölle1 # 2016.08.02. 06:33

Az "adó" adó és pénzügyi szaklap XXX. évfolyam 2016/8. számában (77-82. oldal) megjelent egy, a nyugdíj mellett munkát végző személyek egészségbiztosítási ellátásaival (táppénz, baleseti táppénz, csed, gyed, eü-i szolgáltatási járulékfizetés stb.) kapcsolatos, 5,5 oldalas, példákat is tartalmazó összefoglaló Soltész Lászlóné (OEP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztály szakmai koordinátora, kormánytisztviselője) neve alatt.

Főbb témakörök:

1.Ki minősül nyugdíjasnak?
2.Foglalkoztatói kötelezettségek.
3.A biztosított nyugdíjas járulékfizetése.
4.A táppénzre jogosultság.
5.A kiegészítő tevékenységet végző nyugdíjasok.
6.Baleseti táppénz.
7.Mikor nem minősül üzemi jellegűnek a baleset?
8.Baleseti táppénz többes biztosítási jogviszony esetén.
9.A baleseti táppénzre való jogosultság ideje és kezdő napja.
10.A keresőképtelenség igazolása.
11.Jogosultság csedre, gyedre.

Ugyancsak itt (72-77 oldal) olvasható egy, a megváltozott munkaképességűek ellátásainak módosításával kapcsolatos cikk.

(Az újság nagyobb könyvtárakban megtalálható, elolvasható, kölcsönözhető.)

Ági3 # 2016.08.03. 05:10

Tisztelt Hozzáértők!

Kis idő után visszatértem:(
A júniusra vonatkozó táppénzes papirjaimat leadtam időben,az utolsót július második hetében kapta meg a munkáltatóm,egyikről sem kaptam átvételi igazolást!
Két hete az egyik oep-es ügyintéző felhivott,hogy már postázták a papirjaimat,a határidőböl kicsúszva ugyan,de a munkáltatónak az volt a verziója hogy én nem adtam le időben a papirokat!hogy bizonyitsam ha nem kaptam róla semmit??
Két hónapja nem laptam ellátást,és egyedül nevelem két kiskorú gyermekemet,beiskolázás előtt vagyunk!
Tegnap e-mailben elküldtem a bankszámlaszámomat csatolva az oep-nk,egyeztetés céljából,mire azt válaszolták hogy még mindig nem érkezett be táppénzes kérelem a részemre!

Most akkor mi van?!?;(((
Én vagyok értetlen,vagy a főnököm áll bosszút az3rt mert a terhességem keresztülhúzta a számitásait??

Mit tehetek,meddig várjak?hova fordulhatok??

Előre is köszönöm a választ!!!

sortie # 2016.08.03. 08:15

Ági3 2016.08.03. 07:10

Mit tehetek,meddig várjak?hova fordulhatok??
Én vagyok értetlen,vagy a főnököm áll bosszút azért mert a terhességem keresztülhúzta a számitásait??

Kedves Ági!

  • Ugyanezen kérdéseire a teljeskörű tájékoztatást -berleértve az esetlegesen alkalmazandó kérelem/beadvány mintákat is- megkapta. A jog érvényesülhet jogkövetés útján, vagy annak egyéb (bírósági/hatósági) úton történő kikényszerítésével.
  • Mintha felhívták volna a figyelmét a tértivevényes és/vagy fénymásolaton történő átvétel/átvetetés lehetőségére. (A szó elszáll, az írás megmarad.)
  • Nekem úgy tűnik, hogy Ön is értetlen, de az is előfordulhat, hogy a munkáltató is mindent megtesz annak érdekében, hogy megnehezítse az életét.
  • Megpróbálkozhat még személyes megbeszélést kezdeményezni a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével kérve tőle a munkáltató helyszíni cél ellenőrzését.

Ehhez mintát itt talál:
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

H_SZ # 2016.08.03. 11:32

Tisztelt Szakértők!

Ikres kormánytisztviselő anyukaként szeretnék jogi segítséget kérni annak megítélésében, hogy a fizetés nélküli szabadság alanyi jogon jár-e nekem a gyes folyósításának végéig?

A jogszabályokat (közszolgálati törvény és Cst.) áttekintve számomra nem túl egyértelmű a szabályozás.

A Cst. szerint ikrek esetén a gyes jár a gyerekek tankötelezetté válása évének végéig.

A közszolgálati törvény pedig azt szabályozza, hogy a fizetés nélküli szabadság (alanyi jogon) jár a gyermekek 10 éves koráig, a gyes folyósítása alatt.

DE nem azt mondja, hogy pl. a fizetés nélküli szabadság jár ikrek esetében a tankötelezett válás évének végéig....a gyes folyósítása alatt.

Számomra úgy hangzik a közszolgálati jogszabály 113. §-a, mintha csak a Cst. 20. § (1) c) pontjával lenne összhangban (tartósan beteg gyerekek).

Kérném szíves jogi segítségüket.

Köszönöm előre is!

Az alábbiakban kimásoltam a vonatkozó jogszabályhelyeket.

A vonatkozó jogszabályok szerint (a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 111. és 113. §-ában az alábbiak szerint rendelkezik a fizetés nélküli szabadságról:

111. § A kormánytisztviselő a gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a kormánytisztviselő kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

113. § (1) A kormánytisztviselőnek gyermeke személyes gondozása érdekében - a 111. §-ban foglaltakon túl - fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély, gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának időtartama alatt.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV törvény pedig a gyermekgondozást segítő ellátásról eképpen rendelkezik:

20. § (1) Gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő - ideértve a kiskorú szülőt a 11. § (4) bekezdésében meghatározott esetben -, valamint a gyám - ide nem értve a gyermekvédelmi gyámot és a kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülőt - a saját háztartásában nevelt

  1. gyermek 3. életévének betöltéséig,
  2. ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig,
  3. tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.
Hencsike # 2016.08.21. 16:03

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni, ha egy kismama veszélyeztetett terhes 9 hónapon át akkor a csed, gyedet a bruttó béréből számolják?
Megvan a 2 éves folyamatos biztosítási jogviszonya.

Segítségüket köszönöm!

sortie # 2016.08.22. 08:23

Hencsike 2016.08.21. 18:03

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni, ha egy kismama veszélyeztetett terhes 9 hónapon át akkor a csed, gyedet a bruttó béréből számolják?
Megvan a 2 éves folyamatos biztosítási jogviszonya.

Segítségüket köszönöm!

Igen, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait (pl. csed, gyed) a pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelemből (bruttó bérből), hiányában a munkaszerződés szerinti jövedelemből számolják ki.

További kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához fordulhat.

További, csed, gyed ellátásokat érintő, hasznos információkat itt talál:

http://aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Lilyenne69 # 2016.08.23. 14:49

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy:

Júliusban kezdtem a munkahelyemen dolgozni. Dolgoztam 5 napot,miután hétvégén kiderült kisbabát várok. Nyilván rá 2 napra mentem is az orvoshoz,aki mondta,hogy mivel tavaly meg tavalyelőtt vetéltem veszélyeztetett terhesnek vesz. Kérdezte mit dolgozom,mikor mondtam azt mondta felejtsem el. Hát aznapmég erősen készültem dolgozni menni,dehát a természet közbeszólt,rettenetes rosszullétek fogtak el,el kellett menjek a háziorvoshoz kiiratni magam. A főnökömet felhívtam, hogy hát 6 hetes terhes vagyok,nem tudok dolgozni,mondta semmi gond,nyugodjak meg,következő ultrahangnál hívjam hogy mizu. 8.héten is voltam uh-n,ahol már a papírt is kiállították,hogy magas kockázati besorolás,körzeti is mondta, hogy ne is próbálkozzak,amúgyis 9-es kóddal folyamatos táppénzen vagyok. Főnököm hívott másnap, hogy mi van velem, majd megkérdezte, hogy megtartom-e a babát, meg hogy most akkor nem is dolgozhatok?(Azt megjegyzem, hogy a júliusi táppénzes papírt mikor bevittem,a munkaügyes csaj kezébe nyomtam,akinek szinté jeleztem,hogy állapotos vagyok,szót nem szólt,csak hogy jó rendbe,mindig adjam le a beteglapot)Az lenne a kérdésem, hogy mivel 1 hetet dolgoztam, próbaidős vagyok, plusz veszélyeztetett,kirúghatnak?Mert én azt hallottam, hogy a munkáltatómnak egy forintjába nem kerül az én táppénzem ilyen esetben 9-es kódnál,mert nem betegszabadság stb van hanem táppénz. Kérem segítsenek ebben, mert már fogalmam nincs mik a kilátásaim.
Köszönöm; Ildikó

Horvath_Tunde (törölt felhasználó) # 2016.08.24. 09:28

Tisztelt Szakértők!
GYED utáni visszatéréssel kapcsolatban lenne kérdésem. Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok, GYEDen kisebbik gyermekemmel, lassan 8 hónapja. Kb egy éves kora után szeretnék visszamenni dolgozni. Tudom, hogy a törvény szerint "munkavállaló
munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor
szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló
által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek,
végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen
másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja"
Szóval, 15 éve dolgozom a munkahelyemen, határozatlan idejű szerződéssel, középvezetői szinten, X munkabérért.
Tegyük fel, ha nincs betöltetlen középvezetői szintű, X bérezésű munkakör a cégnél, és felajánlanak beosztott szintű, Y bérezésű (X-nél alacsonyabb!) állást, és ezt elutasítom, akkor még járhat nekem a végkielégítés?
köszönöm a tanácsot!

Horvath_Tunde (törölt felhasználó) # 2016.08.24. 09:28

Tisztelt Szakértők!
GYED utáni visszatéréssel kapcsolatban lenne kérdésem. Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok, GYEDen kisebbik gyermekemmel, lassan 8 hónapja. Kb egy éves kora után szeretnék visszamenni dolgozni. Tudom, hogy a törvény szerint "munkavállaló
munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor
szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló
által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek,
végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen
másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja"
Szóval, 15 éve dolgozom a munkahelyemen, határozatlan idejű szerződéssel, középvezetői szinten, X munkabérért.
Tegyük fel, ha nincs betöltetlen középvezetői szintű, X bérezésű munkakör a cégnél, és felajánlanak beosztott szintű, Y bérezésű (X-nél alacsonyabb!) állást, és ezt elutasítom, akkor még járhat nekem a végkielégítés?
köszönöm a tanácsot!

Arpika72 # 2016.08.28. 07:47

Tisztelt Szakértők!

GYED alatt mennék új munkahelyre. A régi hely kifizetőhely volt, ahonnan a GYED-et munkabér jellegű juttatásként kaptam. Kilépéskor az új munkahelyemen leszek bejelentve, ők intézik a GYED-et. Kérdéseim az alábbiak:

  1. Késik-e majd a GYED kifizetése a váltás miatt?
  2. Ha az új munkahelyem a próbaidő alatt úgy dönt, hogy nem tart meg, akkor elesek-e a GYED-től, illetve ez esetben ki és hogyan intézi a GYED-et, ha mégis jár?
  3. A régi munkahelyemen passzív állományban voltam, mivel határozott idejű szerződésem volt. Van-e ez esetben szabadságmegváltás vagy egyéb elmaradó juttatás, ami járna?

köszönöm a tanácsot!

oildi # 2016.08.28. 14:25

Tisztelt Szakértő!

18 hetes kismama vagyok, 2017 január 20.-ára vagyok kiírva. A gyermeket egyedül vállaltam. Már van egy nagyfiam, aki jelenleg végzős középiskolás (1998.02.28.-án született). Pedagógusként dolgozom, határozott szerződéssel(minden évben hosszabbítanak már évek óta), mely 2017.07.31-én jár le. Bruttó bérem: 255.000 Ft/hó. December 31.-ig nem szeretnék táppénzre menni, addig munkaviszonyban leszek.
A kérdésem a következő lenne: Várhatóan mennyi csedet fogok kapni? A csed összegét a gyermekek után járó családi adókedvezmény befolyásolja-e?
A 2017-es évre járó időarányos szabadság napjaimmal várhatóan mi lesz?

Köszönöm szépen előre is a segítségét!
Tisztelettel: Ildi

intentio # 2016.08.30. 12:04

oildi 2016.08.28. 16:25
Tisztelt Szakértő!
18 hetes kismama vagyok, 2017 január 20.-ára vagyok kiírva. A gyermeket egyedül vállaltam. Már van egy nagyfiam, aki jelenleg végzős középiskolás (1998.02.28.-án született). Pedagógusként dolgozom, határozott szerződéssel(minden évben hosszabbítanak már évek óta), mely 2017.07.31-én jár le. Bruttó bérem: 255.000 Ft/hó. December 31.-ig nem szeretnék táppénzre menni, addig munkaviszonyban leszek.
A kérdésem a következő lenne: Várhatóan mennyi csedet fogok kapni? A csed összegét a gyermekek után járó családi adókedvezmény befolyásolja-e?
A 2017-es évre járó időarányos szabadság napjaimmal várhatóan mi lesz?
Köszönöm szépen előre is a segítségét!
Tisztelettel: Ildi

Kedves Ildi!

Kb. a bruttó munkabér 70%-át. (Ez a bruttó csed, gyed összege. A csed csak adóköteles, a gyed adó és 10% nyugdíjjárulék köteles ellátás, azaz a bruttó összeg ezekkel csökken. Pontos összeget a MÁK ISZI tud mondani.

GYED-nél ha a bér nagyobb, mint a minimálbér kétszerese, úgy legfeljebb a minimálbér kétszeresesének 70%-át.
Igen, befolyásolja.

A mv. megszűnésekor pénzben megváltják. (Kifizetik.)

További kérdéseivel –tekintettel arra, hogy a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájához, mint a közszféra központi kifizetőhelyéhez fordulhat.

intentio # 2016.08.30. 12:11

Lilyenne69 2016.08.23. 16:49
Tisztelt Szakértők!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy:
Júliusban kezdtem a munkahelyemen dolgozni. Dolgoztam 5 napot,miután hétvégén kiderült kisbabát várok. Nyilván rá 2 napra mentem is az orvoshoz,aki mondta,hogy mivel tavaly meg tavalyelőtt vetéltem veszélyeztetett terhesnek vesz. Kérdezte mit dolgozom,mikor mondtam azt mondta felejtsem el. Hát aznapmég erősen készültem dolgozni menni,dehát a természet közbeszólt,rettenetes rosszullétek fogtak el,el kellett menjek a háziorvoshoz kiiratni magam. A főnökömet felhívtam, hogy hát 6 hetes terhes vagyok,nem tudok dolgozni,mondta semmi gond,nyugodjak meg,következő ultrahangnál hívjam hogy mizu. 8.héten is voltam uh-n,ahol már a papírt is kiállították,hogy magas kockázati besorolás,körzeti is mondta, hogy ne is próbálkozzak,amúgyis 9-es kóddal folyamatos táppénzen vagyok. Főnököm hívott másnap, hogy mi van velem, majd megkérdezte, hogy megtartom-e a babát, meg hogy most akkor nem is dolgozhatok?(Azt megjegyzem, hogy a júliusi táppénzes papírt mikor bevittem,a munkaügyes csaj kezébe nyomtam,akinek szinté jeleztem,hogy állapotos vagyok,szót nem szólt,csak hogy jó rendbe,mindig adjam le a beteglapot)
Az lenne a kérdésem, hogy mivel 1 hetet dolgoztam, próbaidős vagyok, plusz veszélyeztetett,kirúghatnak?
Mert én azt hallottam, hogy a munkáltatómnak egy forintjába nem kerül az én táppénzem ilyen esetben 9-es kódnál,mert nem betegszabadság stb van hanem táppénz.
Kérem segítsenek ebben, mert már fogalmam nincs mik a kilátásaim.

Köszönöm; Ildikó

Kedves Ildikó!

Igen, a próbaidő alatt bármelyik fél, indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt.
Kivéve az egyenlő bánásmód követelményének a megsértését. Lásd a hozzászólás végén található linket.

Rosszul tudja. A táppénz 1/3-hoz 9-es kód esetén is köteles a munkáltató hozzájárulni, azaz az állam kötelezi a munkáltatóját arra, hogy a TB által Önnek kifizetett nettó táppénzének az 1/3-át fizesse be a NAV-nak.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósága marasztalta (300.000 Ft. bírság megfizetésére kötelezte) azt a munkáltatót, aki a terhes munkavállalójának próbaidő alatt, azonnali hatállyal felmondott mivel nem akarta fizetni a táppénzhez kapcsolódó közterheket (Tbj. 19. § (5) bekezdése szerinti táppénz egyharmad hozzájárulást), illetve nem akarta állni a szülési és fizetésnélküli szabadság alatt felhalmozódó szabadság anyagi terheit. Tekintettel arra, hogy a munkavállaló bírósághoz is fordult a bíróság kérelmező munkaviszonyát helyreállította.

A hatósági eljárásban a feleknek lehetőségük van egyezséget is kötni, azaz a munkáltató vállalhatja, hogy bírság helyett inkább kártérítést fizet a munkavállalónak.
Az ezzel kapcsolatos és egyéb hasonló J O G E S E T E K itt, http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?… ,

valamint Egyenlő Bánásmód Hatósága honlapján olvashatóak:

http://egyenlobanasmod.hu/…ebh-141-2015 (bírság+jogviszony helyreállítás)
http://egyenlobanasmod.hu/…/ebh-84-2015 (egyezség)
http://www.egyenlobanasmod.hu/…iew/122_2010 (bírság)
http://www.egyenlobanasmod.hu/…ex/jogesetek (további jogesetek)

Viktória0202 # 2016.08.30. 13:03

Tisztelt Szakértők!

5 évet dolgoztam pedagógusként, majd 2014. szeptemberben született az első gyermekem. A kislányom szept.-ben tölti a kettőt,a 2.baba dec.-ben születik.Így Gyesen lennék 2,5 hónapot,utána jönne a Csed.Gondolom a Gyest ilyenkor nem kell megszüntetni.
Pedagógus szerződéssel kapcsolatban kérdeznék.Az első gyermekkel töltött időszak alatt történt a béremelés,tehát változott a bér papíron csak.A 2.babánál melyik szerződés bérét számítják?Azt amelyikkel az elsônél mentem szülni vagy azt,ami megváltozott,bár azzal még nem dolgoztam. Van-e lehetőség, hogy az új szerződést számítsák?

Nagy köszönettel,
Viktória

Zengőbérci # 2016.08.30. 13:14

Viktória0202 2016.08.30. 15:03

Tisztelt Szakértők!

5 évet dolgoztam pedagógusként, majd 2014. szeptemberben született az első gyermekem. A kislányom szept.-ben tölti a kettőt,a 2.baba dec.-ben születik.Így Gyesen lennék 2,5 hónapot,utána jönne a Csed.Gondolom a Gyest ilyenkor nem kell megszüntetni.
Pedagógus szerződéssel kapcsolatban kérdeznék.Az első gyermekkel töltött időszak alatt történt a béremelés,tehát változott a bér papíron csak.A 2.babánál melyik szerződés bérét számítják?Azt amelyikkel az elsônél mentem szülni vagy azt,ami megváltozott,bár azzal még nem dolgoztam. Van-e lehetőség, hogy az új szerződést számítsák?

Nagy köszönettel,
Viktória

Kedves Viktória!

Amennyiben az ellátást a szerződésében/kinevezésében szereplő béréből kell megállapítani, úgy mindig az ellátásra való jogosultság napján érvényes szerződésben/kinevezésben szereplő összeget kell figyelembe venni.

Szerződés szerinti havi jövedelem fogalma 2015.07.01-től:

 betegszabadságra jogosultak esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított távolléti díj, illetve az illetmény egy hónapra járó összege,

 egészségügyi szabadságra jogosultak esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított, egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj,

 egyéni és társas vállalkozók esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér másfélszerese,

 a Tbj. 5. § (1) bekezdés g) pontja esetében a 30 napot meg nem haladó biztosítási jogviszony esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér, egyéb esetben a jogviszony alapjául szolgáló szerződésben meghatározott díj,

 mezőgazdasági őstermelő esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér;

marianna82 # 2016.08.31. 06:34

Tisztelt Szakértő.

2014 áprilisától 2016 februárjáig Ausztriában dolgoztam.Februártól áprilisig nem dolgoztam majd április 14.-től 3 hónapot dolgoztam a munkahelyemen(Magyarországon) majd táppénzre mentem mert kisbabát várok veszélyeztetett terhes vagyok.Ez a táppénzem most lejár október 14.-el.A szülés időpontja január 29.-e.
A kérdésem -kérdéseim a következők:
Októbertől a szülésig kapok-e valamiféle juttatást ?Amennyiben nem úgy mit tudok tenni?A jelenlegi munkáltatóm felmondhat-e nekem?Szülést követően milyen juttatást kapok és ezeket hol tudom elintézni?

Köszönöm válaszát:
Marianna

Jereván # 2016.08.31. 07:24

marianna82 2016.08.31. 08:34
Tisztelt Szakértő.
2014 áprilisától 2016 februárjáig Ausztriában dolgoztam.
Februártól áprilisig nem dolgoztam.
Aprilis 14.-től 3 hónapot dolgoztam a munkahelyemen(Magyarországon) majd táppénzre mentem mert kisbabát várok veszélyeztetett terhes vagyok.
Ez a táppénzem most lejár október 14.-el.
A szülés időpontja január 29.-e.
A kérdésem -kérdéseim a következők:
Októbertől a szülésig kapok-e valamiféle juttatást ?
Amennyiben nem úgy mit tudok tenni?
A jelenlegi munkáltatóm felmondhat-e nekem?
Szülést követően milyen juttatást kapok és ezeket hol tudom elintézni?
Köszönöm válaszát:
Marianna

Kedves Mariann!

Amennyiben szociálisan rászorult októbertől a szülésig kérhet méltányossági táppénzt. (Az osztrák jogviszonyát célszerű igazolni. Az egyes EU-s tagállamokban szerzett biztosítási idők igazolására az E 301-es nyomtatvány szolgál, amelyet annak az államnak az illetékes intézménye (foglalkoztatási hivatalok, munkaügyi központok) ad ki, ahol munkanélküli korábban biztosított volt, tehát dolgozott. Mivel a nyomtatványt a munkavégzés helye szerint illetékes intézmény állítja ki, ezért fontos a munkaviszony megszűntével a nyomtatvány kiállításának kérése, mert a hivatalból történő beszerzés sok időt vehet igénybe. Ha a magyar szabályok szerint nyújtandó pénzbeli ellátás megállapításához szükséges figyelembe venni a külföldi (másik EGT tagállamban) biztosításban töltött időket is, akkor a kifizetőhely az illetékes külföldi biztosító nevének és címének valamint a biztosított adatainak megjelölésével az Egészségbiztosítási Pénztár közreműködésével kérheti a külföldi (pénzbeli ellátásokra jogosító) biztosítási idők igazolását. (Az Egészségbiztosítási Pénztár a magyar nyelvű E 104 jelű nyomtatvány segítségével keresi meg a külföldi biztosítót). )

A Szoc. tv. alapján –ha a feltételeknek megfelel - kérhet szociális segélyt.

Nem „rendes” felmondással nem mondhat fel.

Csed, gyed, gyes, csp, anyasági támogatás ellátásokat. A feltételekről és az igénylés módjáról a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályánál érdeklődhet, előtte azonban olvassa el ezt:

Ügyféljogok CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylésekor:
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Levente80 # 2016.08.31. 10:47

Tisztelt Szakértő!

Feleségem jelenleg GYED-en van, ugyanakkor lehetősége nyílt arra, hogy egy évet ösztöndíjjal (kutatói) külföldön töltsön. Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben az ösztöndíj lehetőségével élünk, akkor ez munkaviszonynak számít-e, szükséges-e a magyarországi munkahelyet tájékoztatni erről és ha igen szükséges-e a munkahely engedélye?
Válaszát köszönöm!
Levente

monoszkop # 2016.08.31. 12:38

Levente80 2016.08.31. 12:47
Tisztelt Szakértő!
Feleségem jelenleg GYED-en van, ugyanakkor lehetősége nyílt arra, hogy egy évet ösztöndíjjal (kutatói) külföldön töltsön.
Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben az ösztöndíj lehetőségével élünk, akkor ez munkaviszonynak számít-e, szükséges-e a magyarországi munkahelyet tájékoztatni erről és ha igen szükséges-e a munkahely engedélye?
Válaszát köszönöm!
Levente

Az ösztöndíj nyilvánvalóan nem munkaviszony.

Munkaviszony esetén a felek Mt. szerinti munkaszerződést kötnek amely tartalmazza pl. a személyi alapbért, a munkavégzés helyét és a munkakört, jellemzője továbbá az alá-fölé rendeltség és a rendelkezésre állási kötelezettség. Ami nem ilyen jogviszony az nem munkaviszony.

A Tbj. 5. § értelmében viszont az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony biztosítási jogviszony.

Igen, az Mt. 6. § (4) értelmében szükséges tájékoztatni.

Az e törvény (Munka Törvénykönyve)hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.

Levente80 # 2016.08.31. 14:07

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm a válaszát! A kérdést elsősorban azért tettem fel, mert aggódunk amiatt, hogy a feleségemnek a munkába való visszaállást követően esetleg hátránya fog származni abból, hogy a GYED ideje alatt, másutt ösztöndíjasként dolgozott. A munkáltató értelmezheti úgy is, hogy ha a feleségemnek a GYED alatt volt ideje és energiája másutt tevékenykedni, akkor a munkahelyére is visszamehetett volna dolgozni. Jogilag bármilyen "retorzióra" (elbocsátás, stb.) ez okot adhat-e?
Köszönettel!
Levente

Jusztasz # 2016.09.01. 06:36

Levente80 A munkáltató értelmezheti úgy is, hogy ha a feleségemnek a GYED alatt volt ideje és energiája másutt tevékenykedni, akkor a munkahelyére is visszamehetett volna dolgozni.

Úgy értelmezi, ahogy akarja, azonban a munkavállaló nem kötelezhető arra, hogy a GYED ideje alatt ugyanoda visszamenjen dolgozni.

Erre hivatkozva jogszerűen nem lehet a jogviszonyt megszüntetni.

Tisztázandó, hogy külföld alatt mit ért EU-s tagállamot, vagy 3. országot? Ugyancsak tisztázandó, hogy milyen ösztöndíjról van szó. A biztosítási kötelezettség elbírálásánál, eü-i szolgáltatás igénybevételénél fontossá válhat.

Ezügyben, ill. a teendőinek tisztázása érdekében, kiutazás előtt keresse fel a megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának főosztályázvezetőjét.

VTCsilla # 2016.09.01. 14:40

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg 10 hónapos kisfiammal vagyok GYED-en ,azonban hamarosan tervezzük a második babánkat. 2009-től folyamatosan volt munkaviszonyom, de határozott idejű munkaszerződéssel dolgoztam, ami tavalyi év december 31-én lejárt, így most passzív jogon kapom a gyed-et a kifigam 2 éves korábig, 2017. októberéig. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a második babánk a Gyed megszűnéséig megszületne, abban az esetben GYED-et kapnék tovább, vagy attől függetlenül már csak a GYES-re lennék jogosult. Válaszát előre is köszönöm.

Viktória85 # 2016.09.01. 15:34

Tisztelt Szakértő!
2016.10.04-én tölti be kislányom a 2. életévét. Jelenleg "GYED-en vagyok".
Jelen helyzetben vállalhatok-e úgy új részmunkaidős állást (4 óra, max. 6 óra) megbízási szerződéssel (nem a jelenlegi munkáltatómnál), hogy a GYED utolsó hónapjában/részhónapjában, illetve a GYES ideje alatt a GYED, illetve a GYES összegétől ne essek el?
Ha igen, mely törvény pontosan mely paragrafusa alapján és milyen feltételekkel?
Jelenlegi munkáltatóm felé, ami egyben TB kifizetőhely is és ahol nem kívánom megszüntetni munkaviszonyomat, bejelentési kötelezettségen túl keletkezik-e bárminemű kötelezettségem?
Előre is köszönöm segítségét.
Üdvözlettel:
Viktória85

cincinnatus # 2016.09.02. 06:33

VTCsilla 2016.09.01. 16:40
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg 10 hónapos kisfiammal vagyok GYED-en ,azonban hamarosan tervezzük a második babánkat. 2009-től folyamatosan volt munkaviszonyom, de határozott idejű munkaszerződéssel dolgoztam, ami tavalyi év december 31-én lejárt, így most passzív jogon kapom a gyed-et a kifiam 2 éves korábig, 2017. októberéig.
Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a második babánk a Gyed megszűnéséig megszületne, abban az esetben GYED-et kapnék tovább, vagy attól függetlenül már csak a GYES-re lennék jogosult. Válaszát előre is köszönöm.

T. Kérdező!

A régi gyerekre kapja tovább a GYED-et 2017. októberéig, az újra pedig a szülés napjától a gyermek 3 éves koráig a GYES-t.

(A GYED extra csomag egyik eleme az, hogy akinek több gyermeke van egyidejűleg több tb. ellátást is kaphat.)

További kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához fordulhat.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…