GYED,GYES, táppénz


dne81 # 2009.01.19. 21:35

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg Gyes-en vagyok de hamarosan lejár ennek időtartama(pontosan február 10.-én).Mivel gyed-en is voltam ezért a gyed idejére visszamenőleg szabadság jár.

  • Kérhetem e ezt a szabadságot febr.11-től? vagy vissza kell mennem dolgozni, bizonyos időt újra munkába kell töltenem hogy megkaphassam?

Azért szeretném tudni mert sajnos nem tudok visszamenni a munkahelyemre mert a munkavégzés helye megváltozott.

  • Megteheti e a munkáltató , ha állást kínál más helyen és én elutasítom, ezért nem adja ki a szabimat?

Valószínű hogy közös megeggyezéssel fog megszűnni a munkaviszonyom.

  • Igaz e hogy ha közös felmondás után a felmondástól számított 3 napon belül táppénzre kérhetem magamat?
  • Munkaviszony megszűnése után (így gyes után) jár e nekem a munkanélküli segély?(természetesen gyed előtt megvolt a 180 nap biztosításban töltött időm).

Elnézést kérek a kissé össze-vissza kérdésekért.De sokminden kavarog a fejemben.
Nagyon szeretném tudni ezeket az információkat mielőtt beszélek a munkáltatómmal.

Előre is köszönöm segítségét!!!

reni79 # 2009.01.19. 17:46

Kedves Nandy!

A válaszodat nagyonszépen köszönöm, de sajnos ezekszerint nem fogalmaztam teljesen érthetően, megpróbálom mégegyszer!A kérdésem a következő lenne: Gyes mellett részmunkaidőben dolgoztam, január 16-ig egy "A" középiskolában. A munkáltatómnak "B KFT"-nek telefonon bejelentettem, hogy máshol vállalok munkát. A tb ezt lehetővé teszi, nem szükséges felmondani az eredeti, ezsetben "B KFT"-nél. Most szeretném a gyedet visszaiggényelni, melyhez a foglalkoztató "B KFT" újbóli igazolása szükséges. A munkáltatóm " B" felmondással fenyeget, mivel írásban nem jelentettem be a munkavállalásomat., illetve arra hivatkozik , hogy a munkaszerződésemben megtiltja a máshelyen való munkavállalást. A kérdés összetett: a munkáltatónak joga van e korlátozni a munkavállalást, ha igen ez a szerződés hatályos e a fizetelen szabadság ideére (gyed ideére), illetve a szóbeli megállapodás nem számít, kötelességem lett volna írásba bejelenteni a munkavállalást, s ez a mulasztás magaután vonja e a felmondás lehetősőgét. Válaszukat nagyon szépen köszönöm!Újbóli válasz előre is köszönöm: Reni

nandy # 2009.01.19. 16:41

Sajnos csak GYES fog járni.

Az eü. szolgáltatási járulék megfizetése (ami 2008-ban 4.350,-Ft volt, idén pedig 4.500,-Ft) csak természetbeni eü. szolg. igénybevételére jogosít - pl. ha orvoshoz mész -, pénzbenire nem.

ancsi767 # 2009.01.19. 15:48

Sziasztok, a segítségeteket kérném a gyermekágyi segéllyel kapcsolatban.
2006. szept.1-től 2008. júni 30-ig közalkalmazottként dolgoztam, júl. 9-től nov. 19-ig pedig álláskeresési járadékon voltam. Mikor lejárt álláskeresési támogatást (azt hiszem, így hívják) nem kértem a polgármesteri hivatalban. Most vasárnapra várom a kislányomat, tehát elvileg túl vagyok azon a bizonyyos 42 napon, amin belül kellett volna születnie ahhoz, hogy jogosult legyek a TGYÁSra. Mivel az egészségbiztosítási járulékot magamnak fizetem azóta, így a biztosítotti viszonyom végső soron nem szűnt meg. A kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem így a TGYÁS? Köszönöm a segítséget.

t_zsu # 2009.01.19. 12:36

Kedves nandy!

Köszönöm gyors felvilágosítását. Sokat segített!

nandy # 2009.01.19. 07:03

Egyébként a biztosítási jogviszony fizetési kötelezettséget is keletkeztet, nincs már ingyen biztosítás.

Ráadásul, ahogy már írtam, a GYED-hez mindenképpen élő biztosítás kell, tehát pl. munkahely. Ez pedig neked nincs, és ha jól értem, a külföldi szülés idejében sem volt. Ez a probléma.

nandy # 2009.01.19. 06:59

Igen, de ha jól értem, neked már a hazaköltözés előtt megszűnt a biztosítási jogviszonyod.
Az pedig nem indul itthon újra automatikusan csak azért, mert hazajöttél.

murof # 2009.01.18. 23:22

Tudom hogy nem itt kell meggyőznöm bárkit is, de idézet az EUvonal tájékoztatójából:

Amennyiben az egész család hazaköltözik, és mindkét félnek megszűnik a biztosítási jogviszonya az adott tagállamban, már a magyar szabályok szerint itthon jogosultak a családi ellátásokra (Családi pótlék, GYES/GYED).

murof # 2009.01.18. 23:05

Biztosított voltam csak éppen nem Magyarországon, mert itthon nem lehettem.
A lényeg hogy külföldön már nem kaphatok ellátás itthon pedig szintén nem, így az csak elmélet miszerint az nem történhet meg, hogy valaki egyik tagállamban sem kap ellátást. Azoknak akik az Eu-s irányelveket magyarul megfogalmazták valahogy nem sikerült összhangba hozniuk a magyar rendeletekkel.
Ettől függetlenül köszönöm a választ.

nandy # 2009.01.18. 10:35

Továbbá a GYED igénylésének feltétele az, hogy a szülés napján a szülő nő biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Ami nálad nincs.

További infó itt:
http://www.oep.hu/…GYIK0510.PDF

2. oldal

nandy # 2009.01.18. 10:31

murof:

Kevés az infó.
Főszabály szerint a magyar állampolgár Magyarországon biztosított.
De ha EU-s tagállamban vállal munkát a magyar állampolgár, és ez (egybefüggően) meghaladja a 180 napot, továbbá a munkáltató is külföldi, akkor abban az államban lesz biztosítási kötelezettsége, ahol dolgozik, életvitelszerűen él.

nandy # 2009.01.18. 10:26

Még egy: a munkáltatónak csak kivételes helyzetben van joga korlátozni a más helyen történő elhelyezkedést.
És ezért külön pénzt szoktak fizetni...

nandy # 2009.01.18. 10:23

reni:

Az biztos, hogy a felmondásod csak akkor érvényes, ha azt írásba is adod. Sajnos a munkavállalók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy szólnak a főnöknek, vagy küldenek egy e-mailt, de nem írják le két sorban és nem vetetik át a munkáltatóval.

Ennek az is lehet a következménye, hogy ha ezt követően a munkavállaló nem jelenik meg a munkahelyén, akkor az igazolatlan hiányzásnak minősül, ami valóban alapot ad a munkátatónak az azonnali felmondásra. A munkavállaló pedig nem tudja bizonyítani, hogy ő már előbb felmondott. Egyébként a Munka Törvénykönyve szerint is írásban kell közölni a felmondást.

(Ez igaz arra is, amikor a főnök mondja szóban: ki vagy rúgva.... A dolgozó nem megy többet, és ezzel megint alapot ad a rendkívüli felmondásra.)

Ogre300 # 2009.01.18. 09:36

Nandy!

Köszönöm szépen a választ.

Szilvi

murof # 2009.01.17. 15:35

Tisztelt Szakértők!
Több évig Eu-s tagországban éltünk, biztosítottként ott szültem majd a kislányunk születése után közvetlenül hazatértünk Magyarországra. Itthon Gyed igénylésemet azzal utasították el, hogy a szülés pillanatában nem voltam Magyarországon biztosított, ami eleve nem lehettem hisz két helyen nem lehet az ember egyszerre biztosított. Külföldön már nem vagyok jogosult ellátásra (nem is vettem igénybe semmit), itthon pedig nem kaphatok csak segélyt (gyest, ami független a biztosított viszonytól).
Hogy érvényesül akkor az az Eu-s irányelv, miszerint az nem fordulhat elő, hogy valaki egyik tagállamban sem kap ellátást?
Többéves munkaviszonnyal rendelkeztem itthon és külföldön is, méltatlannak tartom hogy most filléreket számlálva élünk napról-napra egy olyan ellátásból, amit az is ugyanugy megkap aki egy fűszálat nem tett le az állam asztalára.

reni79 # 2009.01.17. 15:30

Üdvözlet!

A kérdésem a következő lenne: Gyes mellett részmunkaidőben dolgoztam, január 16-ig egy középiskolában. A munkáltatómnak telefonon bejelentettem, hogy máshol vállalok munkát. Most szeretném a gyedet visszaiggényelni, melyhez a foglalkoztató újbóli igazolása szükséges. A munkáltatóm felmondással fenyeget, mivel írásban nem jelentettem be a munkavállalásomat, illetve a munkaszerződésemben megtiltja a máshelyen való munkavállalást. A kérdés összetett: a munkáltatónak joga van e korlátozni a munkavállalást, ha igen ez a szerződés hatályos e a fizetelen szabadság ideére (gyed ideére), illetve a szóbeli megállapodás nem számít, kötelességem lett volna írásba bejelenteni a munkavállalást, s ez a mulasztás magaután vonja e a felmondás lehetősőgét. Válaszukat nagyon szépen köszönöm! Reni

hajka # 2009.01.17. 14:55

nandy,
köszönöm szépen a segítséget!
hajka

nandy # 2009.01.17. 13:40

Szilvi: egy év a maximum. De szülés előtt 28 nappal már igényelni lehet táppénz helyett a TGYÁS-t.

nandy # 2009.01.17. 13:38

Igen, 180 naptári nap kell. Nem kell folyamatosnak lennie.

t_zsu # 2009.01.17. 13:12

Kedves nandy!

Köszönöm válaszát! Remélem megváltoztatják :)
Még azt szeretném kérdezni, hogy a 180 nap az naptári napon értendő és egy munkahellyel kell? Vagy nem baj, ha közben vált az ember, de folyamatos marad a biztosítási jogviszony?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Ogre300 # 2009.01.16. 20:06

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő.
Táppénzen vagyok 4 hónapja. Teherbe estem, de veszélyeztetett terhes vagyok. Kérdésem, hogy táppénzen tudok-e maradni a szülésig. Úgy tudom a táppénz maximális időtartama 1 év. Számít az, hogy a betegség kódja változik?

Szilvi

nandy # 2009.01.16. 16:37

jennyfer:

A TGYÁS-ból valóban kevesebb a levonás, és nincs maximálva, mint a GYED.
A TGYÁS-t legkorábban a szülés előtt 28 nappal lehet igényelni.

nandy # 2009.01.16. 16:33

t_zsu:

A "kölcsönzött munkavállaló" sajnos nem áll felmondási védelem alatt, tehát a terhesség alatt is el lehet küldeni (ezen most terveznek változtatni egyébként).

nandy # 2009.01.16. 16:31

hajka:

Mivel még nem kaptál választ, ezért megpróbálom én, bár nem vagyok jogász.

Nagyon fontos hangsúlyozni azt, hogy ha egyszer valakit felvettek, sőt, vezetőnek kineveztek, az nem jelenti azt, hogy onnantól oda van betonozva.
Megfelelő indokkal vissza lehet vonni a kinevezést, sőt fel is lehet mondani a dolgozónak - utóbbit persze akkor, ha nem áll felmondási védelem alatt.

Amennyiben a munkáltató mond fel a dolgozónak, vagy vonja vissza a vezetői kinevezést, úgy a bizonyítási teher is az övé, neki kell indokolnia az eljárás jogszerűségét. Nyilván erre szolgált az interjúztatás (teszt) is. Azt nehéz lenne innen megmondani, hogy a munkáltató jogszerűen járt-e el (van-e megfelelő indoka).

Az tény, hogy a gyermeked 3 éves koráig, feltéve, hogy a GYES-t még kapod, nem mondhatja fel a munkaviszonyt. Sőt, még a GYES lejárta után 30 napig nem mondhat fel. Nem tudom, te mit szeretnél, de ha a munkaviszonyodat meg akarod tartani, talán jobb lenne megalkudni velük.

nandy # 2009.01.16. 16:23

piromen: ezt nem tudom.