GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.02.10. 21:29

Ja, és a TGYÁS-t visszamenőleg 6 hónapra lehet igényelni.

nandy # 2009.02.10. 21:28

a GYES-t le lehet mondani visszamenőleg ?

Igen.

a TGYÁS a gyermek születésétől illet meg minket v. az igénylés dátumától ?

A jogosultság a gyermek várható születését megelőző 28 napon belül már jár, de rajtatok múlik, mikortól igénylitek.

Estur # 2009.02.10. 21:12

Tisztelt Szakértő !

Szeretnék feltenni néhány kérdést !
Első gyermekünkkel idénre megigényeltük a GYES-t . 2009 01.18.-án , kicsit hamarabb a vártnál , megszületett második gyermekünk . A járandoságok adminisztratív intézését , szerintem érthető okokból , februárban kezdtük csak meg .
Kérdéseim a következők :

  • a GYES-t le lehet mondani visszamenőleg ?
  • a TGYÁS a gyermek születésétől illet meg minket v. az igénylés dátumától ?

Előre is köszönöm !

nandy # 2009.02.10. 20:51

Akkor igényelhetsz álláskeresési járadékot, ha az igénylést megelőző 4 éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezel. Ez nálad megvan, így jogosult leszel az álláskeresésire.
A párod pedig igényelheti a GYES-t. :)

Ami hátrány érhet: 2009.02.01-től passzív GYED-et fogsz kapni, ami nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt.
Idézet:
A passzív gyed egy kényelmes, de veszélyes dolog. Azért veszélyes, mert a rengeteg előnye mellett – ugyanolyan összegben jár végig, egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot jelent, összeköti a biztosításokat, ami így folyamatos maradhat, nyugdíjhoz szolgálati időnek minősül, beszámít a tgyáshoz az előzetes biztosításba – egyetlen hátránya van csak és aki ezt nem tudja, vagy nem veszi komolyan, az később, egy következő babánál kellemetlen helyzetbe kerülhet. A következő gyed egyik, nehezebben teljesíthető jogosultsági feltétele ugyanis megint az lesz, hogy az előző 2 évben legyen 180 nap biztosítás, de ebbe a passzív gyed már nem számít bele.
forrás: http://www.csaladinet.hu/…a_tb_szotar/

lilla04 # 2009.02.10. 19:17

Üdvözlet!
Köszönöm a választ a szabadsággal kapcsolatban. Nagyon jókor érkezett, mert megszünt jogutód nélkül a munkahelyem január 31.-ével és a felszámoló Úr a szabadságmegváltást egész véletlenül elfelejtette.A tájékozottságom segített! Most az lenne a kérdésem, hogy 2. gyermekemmel vagyok GYED-en 2010. március 01-ig. Munkaviszonyom (felszámolás miatt) megszünt január 31.-ével. Van valami teendőm? Munkanélküli segélyre elmehetek ha lejár a Gyed ?(párom igényelné meg a GYES-t.) A kialakult helyzet okozhat valahol valamilyen hátrányt?
Köszönettel,
Ágnes

nandy # 2009.02.10. 18:56

Hudeyo:

Nekem is lenne egy kérdésem, aki tud, kérem segítsen.
Ha aláírok egy határozott idejű munkaszerződést, és a lejárta előtt mondjuk 1 hónappal szülök, akkor az milyen következményekkel jár számomra? Ha megtudják, hogy terhes vagyok, próbaidő után is kirúghatnak?

A határozott idejű munkaviszony a szerződésben meghatározott napon megszűnik. Függetlenül attól, hogy te közben terhes lettél, táppénzen vagy, stb.

nandy # 2009.02.10. 18:55

Vagy kezdjek el dolgozni, aztán legyek táppénzen míg a baba meg nem születik?

A táppénz nem alapja a TGYÁS-nak, GYED-nek.

nandy # 2009.02.10. 18:54

zituska:

A szabijaidat akár szeptemberben is kiveheted. Ha nyáron veszed ki, az azt jelenti, hogy nyáron mész vissza dolgozni - és egyből szabival kezdesz.
GYES mellett (a gyermek egy éves korától) korlátlanul lehet munkát végezni, ezért ne mondd le! Sőt, egyébként se mondd le, mert ha dolgozol, de még kapod a GYES-t, akkor felmondási védelem alatt állsz.

Ha GYES mellett dolgozol, akkor a végzett munka alapján (a szabi is ide számít) jár a táppénz, de csak annyi időre, ahány napot a visszatérésed után dolgoztál (vagy szabin voltál).

Gyermekápolási táppénz:
Eb. 46. § b) egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, illetőleg ápolása címén a gyermek egyéves koráig;

  1. egyévesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként nyolcvannégy naptári napon át;
  2. háromévesnél idősebb, de hatévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként negyvenkettő, egyedülállónak nyolcvannégy naptári napon át;
  3. hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként tizennégy, egyedülállónak huszonnyolc naptári napon át.

(jár)

nandy # 2009.02.10. 18:45

kismuki:

A GYED-nek nem alapja a TGYÁS, táppénz. Alapja a munkabér, egyéb járandóságok (pl. jutalom).
Ha 2009-ben igényled a GYED-et, akkor azt a 2008. évi jövedelmed alapján fogják megállapítani, a január - augusztusi időszak bére alapján.

nandy # 2009.02.10. 18:42

Nov. 18-tól te még 15 munkanapon át betegszabadságon voltál, amit a munkáltatónak kell kifizetnie. Illetve kellett volna kifizetnie decemberben és januárban.

Kb. dec. 9-től jár neked a táppénz, mégpedig a jövedelmed 60%-a, mivel nincs folyamatosan legalább 2 év biztosítási jogviszonyod.
(De ha előtte volt más munkahelyed, vagy m.nélküli járadék, stb., akkor az a bizt. jogviszonyba beleszámít. Továbbá beleszámít még a nappali iskolai rendszerű oktatás ideje, ha az az egy évet meghaladta)

tanita105 # 2009.02.10. 11:33

November 18-tól vagyok táppénzen mert kisbabát várok,jelenlegi munkahelyemen okt.5-én töltötem az egy éves munkaviszonyom.90600 ft bruttó a munkabérem,a decemberi hónapra kaptam 37000ft táppénzt.Én egy kicsit keveslem bár nemigazán vagyok tisztába a jogosutságommal.

kismuki # 2009.02.09. 13:36

Tisztelt Szakértők/Hozzáértők!
Speciális kérdésem lenne. 2008. szeptember 10-én született a kisfiam. Sajnos munkáltatóm - vagyis az általuk megbízott könyvelő cég - hibájából csak idén februárban kaptam meg a tgyást (visszamenőleg). Mivel így csak januártól augusztusig kaptam bért, utána pedig csak a családi pótlékot decemberig, ezért nem igazán tudom, hogy mi alapján fogják kiszámolni a gyedet, ami hamarosan esedékessé válik? Őket nem szívesen kérdezek, mert volt már rá példa, hogy félrevezettek. Köszönöm a válaszokat előre is! B.V.

zituska001 # 2009.02.09. 12:30

Tisztelt Szakértő!

jelenleg 20. hónapos gyermekemmel vagyok itthon GYED-en. 2007.06.18-án született, attól a naptól szülési szabadságon voltam, majd az lejárta óta GYED-en vagyok. Idén júniusban lejár a GYED,utána GYES -en leszek és idén szeptembertől megyek vissza dolgozni. Vegyem ki nyáron az összegyűlt szabadságaimat? Munka mellett kaphatom a GYES-t is? Ha már dolgozok, és kapom a GYES-t is, akkor táppénzre is jogosult leszek (pl. kisfiam megbetegszik, vagy én )?
Szeretnénk második babát. Kérdésem az, hogy járnánk a legjobban? Menjek vissza dolgozni, ameddig bírom dolgozzak állapotosan is, utána vegyem ki a szabadságaimat, he kell utána táppénz, majd a baba megszületésétől TGYÁS-on legyek? Aztán ismég GYED?
Vagy kezdjek el dolgozni, aztán legyek táppénzen míg a baba meg nem születik?
Már 7 éve folyamatos munkaviszonyom van.Ha szeptemberben visszamegyek dolgozni, és a második baba 2010-ben születik mi alapján számolják a TGYÁST, GYED-et?
SEgítségét előre is köszönöm.
Liza

Hudeyo # 2009.02.07. 15:52

Sziasztok!

Nekem is lenne egy kérdésem, aki tud, kérem segítsen.
Ha aláírok egy határozott idejű munkaszerződést, és a lejárta előtt mondjuk 1 hónappal szülök, akkor az milyen következményekkel jár számomra? Ha megtudják, hogy terhes vagyok, próbaidő után is kirúghatnak?

benevar # 2009.02.06. 17:13

Kedves Echo!

Valószínűleg nem voltam elég érhető a válaszom, az álláskeresési támogatásban részesülő személy is biztosított, így jogosult Tgyás-ra és Gyed-re is. Az igényléssel kapcsolatban fogadd meg Nandy tanácsát.

nandy # 2009.02.06. 12:02

A felszámolóbiztos nevét és címét pedig megtalálod a cégjegyzékben.

ecegjegyzek.hu

nandy # 2009.02.06. 12:01

Echo:

Ha a szülés előtt megszűnne a cég - és azzal a te munkaviszonyod is -, akkor menj el álláskeresésire (munkanélküli).
Arra figyelj, hogy ne a szülés napjától igényeld a TGYÁS-t, hanem utána egy-két nappal. A munkanélkülit is csak a szülés napjával - vagy utána - mondd le, ne előtte! Mert akkor a szülés napján még lesz biztosítási jogviszonyod, ami alapján jár majd a GYED is.

nandy # 2009.02.06. 11:56

Adri-Kami:
A GYED mellett nem lehet semmilyen keresőtevékenységet folytatni. Ha dolgozni szeretnél, akkor mondd le a GYED-et, kérj GYES-t. Bár GYES mellett sem lehet dolgozni a gyermek 1 éves koráig.

nagyg # 2009.02.06. 07:47

Sziasztok! Valaki tudna segíteni. már többször írtam, de sajnos nem jött válasz egyszer sem!
köszönöm!

Tisztelt Szakértő!

Tudom ez a GYES-es, téma már nagyon sokszor felmerült mégis a saját esetemet szeretném leírni.
2009. július 5-én jár le a GYES-em, mivel kislányom betölti a 3 évet. 2006.07.05-én született. Vele megkaptam TGYÁS-t, GYED-t.
Jelenleg második kisbabámat várom. A szülés várható ideje: 2009.06.27.
Következő lenne a helyzet.
Munkahelyem azt javasolta, hogy április, május hónapban vegyem ki a 3 év alatt felgyülemlett szabijaimat, ami kb. 41 nap. Ez kb. május 31-ig tart ki az én számításaim szerint. A június hónapra pedig a gyermek születéséig táppénzt javasoltak.
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor jár-e TGYÁS és hogy ilyenkor milyen jövedelmet fognak alapul venni. Az utolsó bérpapírom szerint a besorolási bérem 129.000,–! Jó-e ez a megoldás így vagy van-e más lehetőség. én még arra gondoltam, hogy táppénz helyett június hónapba már TGYÁS-ra mennék ha lehetséges, de nem tudom, hogy hány nappal a szülés előtt lehet igénybe venni (persze ha igénybe vehetem) és mi van olyankor, ha a szülés tolódik pár napot, esetleg egy hetet, mivel első gyermekem is később született egy héttel. válaszát előre is köszönöm! N.G.

Adri-Kami # 2009.02.05. 20:12

Elnézést, ha nem a megfelelő fórumon kérdezek, de biztos tudtok segíteni.
Második gyermekemmel vagyok gyeden, még jó ideig. Úgy tudom, hogy gyed mellett nem lehet kereső tevékenységet folytatni, magyarán dolgozni. Van vmi kitétel? Megoldható lenne, h családi bt ad számlát, én pedig kültagként nem vagyok náluk alkalmazásban... vagy bármilyen hasonló verzió? Feltételezem, h egyéni vállalkozó sem lehetnék. Agyedről nem szeretnék lemondani, úgy már nem érné meg, mert csak némi távmunkáról lenne szó.
A másik kérdésem, bár ez már tényleg nem biztos, h ide tartozik: itt a kerületben nem vesznek fel bölcsibe olyan gyereket, akinek az anyukája kisebbel van otthon, csak azoknak van hely, akik dolgoznak. Nagyobb gyermekemet csak úgy vehetik fel bölcsibe, ha én lemondok a gyedről? Mert ugye az nem jár, ha a gyermek bölcsis. De a második után részesülök gyedben, vagy az mindegy? Magyarán le kellene mondanom a második után járó gyedemről, hogy az első bölcsibe járhasson?
Remélem érthetően vázoltam fel a dilemmám.
Előre is köszönöm a segítséget.

Adri-Kami # 2009.02.05. 20:12

Elnézést, ha nem a megfelelő fórumon kérdezek, de biztos tudtok segíteni.
Második gyermekemmel vagyok gyeden, még jó ideig. Úgy tudom, hogy gyed mellett nem lehet kereső tevékenységet folytatni, magyarán dolgozni. Van vmi kitétel? Megoldható lenne, h családi bt ad számlát, én pedig kültagként nem vagyok náluk alkalmazásban... vagy bármilyen hasonló verzió? Feltételezem, h egyéni vállalkozó sem lehetnék. Agyedről nem szeretnék lemondani, úgy már nem érné meg, mert csak némi távmunkáról lenne szó.
A másik kérdésem, bár ez már tényleg nem biztos, h ide tartozik: itt a kerületben nem vesznek fel bölcsibe olyan gyereket, akinek az anyukája kisebbel van otthon, csak azoknak van hely, akik dolgoznak. Nagyobb gyermekemet csak úgy vehetik fel bölcsibe, ha én lemondok a gyedről? Mert ugye az nem jár, ha a gyermek bölcsis. De a második után részesülök gyedben, vagy az mindegy? Magyarán le kellene mondanom a második után járó gyedemről, hogy az első bölcsibe járhasson?
Remélem érthetően vázoltam fel a dilemmám.
Előre is köszönöm a segítséget.

Echo # 2009.02.05. 19:37

T.Benevar!

Köszönöm a gyors választ!

Ha jól értem a válaszát...ha TGYÁS jogosultsági idő előtt befejeződne a cégfelszámolás:
se TGYÁS-ra, se GYED-re nem leszek jogosult.
Marad a munkanélküli támogatás szülés előtt és utánna alanyi jogon csak a GYES jár, ugye?

Ez egy kis kft. volt, ahol dolgoztam.A berendezés kiárúsításával az anyagi ügyek rendezése úgy tudom megtörtént. A cég beszállítóit is kifizette, legalább is ezt a tájékozatást kaptam, gondolom ezek gyorsító tényezők... Nem tudom a főnököm mire alapozza az 1-3 hó felszámolást...Ez akkor nem reális? Aggódom kissé.

  • Méltányossági alapon ez estben, nem kérhető TGYÁS,GYED ?
  • Van valami nyilvános elérhetőség, ahol közlik ki a felszámoló biztos? Ténylegesen mikor kezdték meg a felszámolást?
  • Csak végelszámoláskor köteles kifizetni a tavalyi bent maradt szabikat?
  • Mi a teendő ha épp TB.szolgáltatást vennék igénybe pl.ultrahang,szülés és akkor derül ki, hogy megszünt a jogosultságom?

Válaszát előre is köszönöm!

nika33 # 2009.02.04. 22:01

Tisztelt Szakértő!
Gyeden vagyok a 15hónapos kisfiammal,aki 2007.10.30.-án született.Szeretnénk 2.babát,a kérdés csak az mikor szülessen,hogy továbbra is ilyen jó gyedet kapjak,mint most(78000ft)?Ha a gyes alatt szülök,akkor mennyi gyed jár?és igénybe tudom venni az anyasági segélyt újra?

Néni # 2009.02.04. 20:43

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni,hogy a 180 napba (amit célszerű lenne munkával tölteni mielőtt bevállaljuk a 2.babát)
beleszámít a szabadság,illetve hogy csak a munkanapok számítanak,vagy a naptáriak?
Anyagilag úgy járunk a legjobban ha GYED után visszamegyek erre a 180 napra,mielőtt megszületik a második kicsi?

Néni

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.04. 14:04

Igen.