GYED,GYES, táppénz


anya 45 # 2009.04.19. 10:16

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen válaszát!
Pontosítok: nyugdíjba vonult óvodavez. helyére egy évre megbízott vezetőt jelölt az önkormányzat óvónők közül. Ezzel egyidőben takarékossági okokból megszüntettek egy státuszt. Így egy fővel kevesebb lett az óvónői létszám.
Most pályázatot írtak ki óvodavezető állásra. Amennyiben ezt nem belső ember nyeri meg, a jelenleg státuszon lévő óvónők közül valakit el kell küldeni. Mivel az önkormányzat nem szándékozik a megszüntetett státuszt vissza állítani.
Ezért érdekelnek a lehetőségek.

nandy # 2009.04.19. 08:17

Edit.B.

Ha Angliában volt biztosítási jogviszonyod, akkor igen, beleszámíthat. De mindenképpen jelezni kell az itthoni biztosító felé, lehetőleg minél előbb. Ők majd felveszik a kapcsolatot az angliai biztosítóval. De az ellátás alapjába nem fog beleszámítani a külföldön szerzett jövedelem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.19. 00:10

Na most. Vagy többen vannak azok az óvónők eggyel, mint ahányra szükség van, vagy nincsenek többen. Ha többen vannak, akkor logikátlan azt elküldeni, aki nincs is ott - hiszen így még mindig lesz egy fölösleg. Ha pedig nincsenek többen, akkor nem indokolt a létszámcsökkentés.

A gyermekgondozás céljából biztosított fizetés nélküli szabadság alatt egyébként nem éléhet rendes felmondással (felmentéssel) a munkáltató.

anya 45 # 2009.04.18. 20:28

Tisztelt Szakértő!
Kérem világosítson fel a következőkről:
Óvodánkban úgy alakult, hogy egy státuszt meg kell szüntetni. Van egy gyesen lévő közalkalmazottunk, akinek helyén szerződéses óvónő dolgozik. A többiek határozatlan idejű (státusz) kinevezéssel dolgoznak.
Megszüntethető e a mai törvények szerint a gyeses kolléganő munkaviszonya, vagy ő védelmet élvez és mindenképpen a többiek közül kell elküldeni valakit?
Válaszát előre is köszönöm!

ige9mc # 2009.04.18. 20:01

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm gyors válaszát! Kérték, hogy személyesen jelenek meg, gondolom, a munkaviszonyom megszüntetése lesz a téma. Mit tehetek? Időközben elköltöztünk, így egyébként sem állt szándékomban visszamenni erre a munkahelyre dolgozni, viszont mivel gyermekem csak idén szeptemberben kezdi az óvodát, és addig nem tudok új munkahelyen dolgozni, szerettem volna, ha minél tovább tart a munkaviszonyom. Mit tehetek? Itt csak munkáltatói rendes felmondásról lehet szó? Jár a végkielégítés is? 2000 őszétől dolgozom itt, előtte 2 évig dolgoztam egy másik helyen, a munkaviszonyom folyamatos volt.Ha felmondanak, elmehetek-e táppénzre, ez meghosszabbítja-e a munkaviszonyomat, ha elmehetek, akkor mikortól? Attól a naptól, amikor felmondanak?Előre is köszönettel, Éva!

Edit.B # 2009.04.18. 18:02

Tisztelt Szakértő!

2008. novemberétől állok munkaviszonyban Magyarországon. Előtte 1 hónapig regisztrált munkanélküli voltam, ezt megelőzően pedig jó egy évig Angliában dolgoztam és adóztam. Jelenleg 3 hónapos terhes vagyok.
A kérdésem az lenne, hogy a külföldi munkaviszony bele számít-e a TGYÁS-ba, GYED-be?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
Edit

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.17. 14:13

A szabadság nem akadálya a munkáltatói felmondásnak. Amit a felmondási idő végéig nem tud kiadni, azt kifizeti.

ige9mc # 2009.04.17. 14:06

Tisztelt Szakértő!

Kb. 10 éves munkaviszonyom van egy cégnél, határozatlan idejű munkaszerződéssel. Két gyermeket szültem egymás után, így már majdnem 6 éve nem dolgozom, voltam táppénzen, gyeden, és gyesen. Jelenleg már 1 hónapja a szabadságomat töltöm, ami kitart nyár elejéig. A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatóm ebben a helyzetben megszüntetheti-e a munkaviszonyomat most a szabadságom kifizetése mellett, vagy a szabadságom végéig mindenképpen marad a munkaviszonyom, ha úgy akarom.Előre is köszönettel!Éva

Pallerin20 # 2009.04.16. 13:32

benevar koszonom szepen az informaciot.

Udvozlettel:
Manyo

andus78 # 2009.04.15. 18:30

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg itthon vagyok a 21 hónapos kisfiammal, 16 hetes kismama vagyok (táppénzen vagyok), és érdeklődni szeretnék, hogy így beirathatom -e a kisfiamat szeptembertől bölcsödébe abból az okból kifolyólag, hogyha véletlenül valami baj történne a második babával (bár ne történjen),és vissza kellene mennem dolgozni, akkor legyen helye a kisfiamnak a bölcsiben? Természetesen ha minden rendben lesz, akkor nem menne bölcsibe (ha jól tudom, nem is mehet, ha itthon vagyok a kistesóval).
Ezen kívül a második kérdésem az lenne, hogy amennyiben majd a nagyobbik gyermekem betölti a 3 évet, és a kisebbikkel még itthon leszek, akkor valóban csak 4 órát tölthet az óvodában, és a 4 órára viszont kötelesek felvenni az oviba?
Válaszát nagyon köszönöm!
Üdvözlettel, Andrea

casino # 2009.04.15. 17:01

Tisztelt Jogi Fúrom!

Fegyelmi Tanács határozatot hozott egy köztisztviselővel szemben, melyben hivatalvesztés fegyelmi büntetést szabott ki. A Fegyelmi Tanács – a határozat kézbesítésétől kezdve annak jogerőre emelkedéséig – az érintett köztisztviselő teljes illetményének visszatartását rendelte el. A Ktv. 52. § (1) bekezdése alapján a hivatalvesztés az állásból való felfüggesztéssel együtt jár. A köztisztviselő a határozat kihirdetését megelőzően betegállományba ment. Kérdésem, hogy jár-e ebben az esetben részére a táppénz, tekintettel az állásból való felfüggesztés tényére?

benevar # 2009.04.15. 14:22

T. Cs.H!

A tartós beteg gyermek jogán folyósított GYES időszaka alatt csak a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt nem lehet jogszerűen élni munkaviszony munkáltatói rendes felmondással való megszűntetésével. A gyermek 3 éves kora után folyósított GYES melletti munkavégzésnél már nem védett a szülő, létszámleépítésnél alkalmazható a munkáltatói rendes felmondás, ill. közös megegyezés. Ha a szülő a fizetés nélküli szabadságot nem kívánja igénybe venni, a munkáltató köteles visszavenni. GYES mellett 8 órában is végezhető keresőtevékenység.
GYES folyódítása mellett a gyermek csak nappi ellátást biztosító intézményben helyezhető el, a bentlakásban nem.
A cég megszüntetése (végelszámolás, felszámolás) esetén a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is megszűnik a munkaviszony. A munkavállalót megilletik a juttatások.

benevar # 2009.04.15. 14:05

T. Angéla!

Ha a GYED igény 2009. decemberben megnyílik, az ellátás alapja a 2008. évi jövedelem. Mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70%-a, azzal, hogy összege maximalizálva van a mindenkori minimálbér 70%-ban (jelenleg: max. 100.100 Ft).
A TGYÁS-re jogogosultság kezdőnapja a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyike lehet, legkésőbb a szülés napja. Az igény valóban benyújtható a szülést megelőző 4 héttel korábbi időpontra.

benevar # 2009.04.15. 13:47

T. Pallerin 20!

A keresőképtelenség időszakára járó ellátás függ az előzményektől. Alap esetben naptári évenként a keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadság jár, azt követően táppénz. Az új munkáltatónál a 15 nap időarányos része a betegszabadság (április eleji kezdésnél max. 10 munkanap), akkor, ha jan.01-től az előző munkáltatónál (ha volt) ebből nem került felhasználásra, ha igen akkor a fennmaradó napok. Táppénz jogosultság a betegszabadság leteltét követően nyílik meg. A betegszabadság időszaka is beleszámít a jogszerző időszakba. Táppénz folyamatos biztosításnak megfelelő időn át, max. 1 évig folyósítható. Folyamatos a biztosítás, ha nincs 30 napot meghaladó megszakítás.

Pallerin20 # 2009.04.15. 12:50

Koszonom Sandor, annyit meg kerdeznek, hogy mikortol lenne jogosultsagom a tizenot naphoz, ha mar van tizenot ledolgozott napom annal a cegnel.

Elore is koszonettel:
Manyo

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 12:46

Tenyleg. És annak sincs akadálya, hogy a jogviszonyodat a próbaidő alatt indoklás nélkül megszüntessék.

Pallerin20 # 2009.04.15. 12:22

Kedves Jogaszok es Forumozok,

Egy bolcsodeben helyezkedtem el, ket nap utan belazasodtam. Az orvos megallapitotta, hogy skarlatom van, nem a bolcsibol kaptam. A gyogyulasi ido 2–3 het. Kozoltem a vezetovel, hogy mi a diagnozis. Tajekoztatott, hogy mivel csak ket napot dolgoztam eddig, nincs tobb tappenzem, csak ezutan a ket nap utan jar a tappenz. Hozzatennem, hogy a 4 honap probaidonek meg igen az elejen jarok. Kerdeznem, hogy szabalyos-e igy az eljaras, tenyleg csak ket nap utan jar a tappenz.

Koszonettel:
Manyo

csongiangi # 2009.04.15. 12:14

Tisztelt Jogi Fórum!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy 2009. július 25-re vagyok kiírva, első szülésem lesz. Már több, mint öt éve dolgoztam egy hipernél, tehát a biztosítási időm az megvan, viszont idén március 16-tól táppénzen vagyok. Számításaim szerint, ha szülés után kapom a gyást (és tegyük fel, hogy a kiírt időpontban szülök), akkor a gyedem áthúzódik 2010-re, így annak az összegét az ez évi keresetemből számolják ki. Ilyen esetben kérhetem a szülésem előtti 4 héttel a gyást, ami azt jelentené, hogy kb. dec. elején jár le, így a gyedet még a 2008-as keresetemhez mérik? Köszönöm válaszukat!
Angéla

Hajnalanya # 2009.04.15. 07:45

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő: ha az anya gyermeke súlyos és végleges fogyatékossága miatt a gyermek 10 éves koráig jogosult gyes-re, abban az esetben is ugyanazok a szabályok érvényesek a munkavállalásra, felmondási tilalomra, mint 3 éves korig járó gyes esetén? Konkrétan:

dolgozhat-e gyes mellett napi 4–6–8 órában az anya, miközben gyermeke nappali ellátásban (bölcsőde, korai fejlesztés) részesül?
köteles-e visszavenni aktív állományba a munkaadója, ha az anya kéri azt?
felmondhat-e a munkaadója a gyes lejárta, illetve 10 éves kora előtt az anyának?
megteheti-e ezt a munkaadó létszámleépítés (de nem a cég teljes megszüntetése!) mi­att?
Válaszukat – jogszabályi helyek pontos megjelölésével, ha lehet – előre is köszönöm.

Cs.H.

ecica # 2009.04.13. 18:51

Sziasztok!

Légyszíves ha valaki tud segítsen! 2008 szeptember 16.-ától dolgozom közalkalmazottként. Előtte álláskeresési járadékot kaptam. Határozott idejű szerződésem van, amely 2009 június 30-al lejár. Azt szeretném megtudni, hogy milyen úton módon lennék jogosult gyed-re. Ha még a szerződés lejárta előtt elmegyek táppénzre? De úgy tudom, hogy akkor a szerződés lejárta után passzív táppénzre minősül, hiába várok babát.... Vagy hogyan lehetne ezt megoldani? Menjek el munkanélkülire a szerződés lejárta után azonnal? Hogyan járnék legjobban?

Köszi a választ!

Stabika # 2009.04.13. 07:05

Azért kérdezek ennyit, mert amunkáltatom nem túl korrekt. És ha egyedül leszek előtte és nyomat valami fals infót, azt én hogy tudom a munkaügyi bíróságon igazolni, hogy nem akarta figyelembe venni, pl.: kollektív szerződés. Vagy baja hogy nincs nálam a betegácsis utolsó lap, miért küldtem be amunkaügyre, stb.... (Nagy bank, sok kirendeltsége van.)

Csak hogy érthető legyen. Más sok kollegám pereskedett a munkáltatóval. Van rá sajnos - affinítása!

Stabika # 2009.04.13. 07:03

A válaszokat egyébként, nagyon megköszönöm.

Én 3 hetente küldöm be a táppénzes papírt.

Úgy megyek be majd hogy előtte egy héttel beküldöm a táppénzes papírt. íg jó, vagy vigyem magammal az utolsót.
Azt nem annyira szeretném,mert elindul a peltyka bent, és jobb ha csak a munkaügy látja hogy ki állította ki a papírt. Nincs benne csalás. csak bent nag a kaki kavarás. Ezt szeretném megúszni...
Gondolom érthető.

Stabika # 2009.04.13. 06:57

nandy

2008.07.14-től vagyok betegállományban.
2008.10.13-án kelt levélben értesített a munkáltatom a felmondásról. Bele ís irták azt amit te is leírtál. Védelem alatt vagyok. A mai naig havonta kapom az alap fizetés 70%-át.

Kicsit utánaolvastam. Találtam egy ilyet:

"Felmondási idő :

A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

három év után öt nappal,
öt év után tizenöt nappal,
nyolc év után húsz nappal,
tíz év után huszonöt nappal,
tizenöt év után harminc nappal,
tizennyolc év után negyven nappal,
húsz év után hatvan nappal meghosszabbodik.
"

Tehát nekem ha viszamegyek (közvetlenűl a beteg állomány utáni napon, természetesen) akkor nekem nem 30 hanem 45 nap a felmondás, mert 7 éve dolgozom a bankban.

Azt is olvastam, hogy betegállománra is jár a szabadság, ami a korom miatt évi 24 nap. Tavaj bent maradt 24 napom, és ha betegácsi miatt nem tudták kiadni, akkor törvényileg most jár a kb 9 db bal (2009). Azaz 33 nap. Gondolom amunkáltatom nem akar majd dolgoztatni egy napot sem. Tehát megegyezünk hog 45 nap helyett 33 nap a felmondás. És bár 5 év után 2 havi végkielégítés jár (kiküldött levélben rendes felmondás szerepel!), a kollektív szerződés 3 hónapot ír elő.
Konkrét dátumokkal. Ha pl.: 2009. április 20-án bemegyek akkor + 33 nap + 3 hónap = 2009.augusztus 22 jár le a munkaviszonyom.
Ekkor kell bemenem kilépni, vagy ez már előtte megtörténik? És ha ekkor jár le akkor 2009.augusztus 23-án elmenetek dokihoz, és ha ö úgy látja akkor onnantól még 45 napra kiírhat passzí táppénzbe, amit utána a munkáltatomnál le kell adnom? Tehát 2009.október 3-ig lesz fizetésem.
Utána mehetek 2009.október 4-én a munkaügyi központba álláskeresési támogatásért.
Elnézést hogy így részleteztem, de nekem így logkus.
Hátha ez másnak is segít eligazodni.

james # 2009.04.12. 08:50

Tisztelt Szakértők,

a következő kérdésem lenne.

Feleségem GYED-en van kisfiúnkkal, aki 2009. novemberében tölti be a 2 éves kort.
Sajnos fel a GYED alatt (egyéb okokból) fel kell mondania munkaviszonyát.
Kérdésem az lenne, hogy jár-e neki a GYED így is a kicsi 2 éves koráig? Vagy azt ezzel elveszíti?

Köszönettel, james

nandy # 2009.04.11. 12:00

A végkielégítés nem jár biztosítási jogviszonnyal, az inkább egyfajta "kártérítés", ezért a táppénz és a végkielégítés nem zárja ki egymást.
A felmondási idő és a táppénz viszont igen, mert a felmondási idő biztosítási jogviszonyt keletkeztet.

A rendes felmondás akkor változhat rendkívüli felmondássá, ha arra te alapos okot adsz, pl. a táppénz lejártát követően nem jelensz meg munkaképes állapotban a munkahelyeden, és nem tudod igazolni a távolléted okát.

De mondom, nagyon fontos lenne tudni, hogy mikor tájékoztattak a leépítésről.