GYED,GYES, táppénz


fdrienn # 2010.08.17. 15:54

Még egy bugyuta feltevés: Amikor betefonáltam az oep-hez, információért, hogy hogyan lehet kérvényezni ezt a vizsgálatot, azt mondta nekem egy egyébként nagyon kedves ügyintéző, hogy mivel gyesre ment és előtte bejelentette, hogy dolgozni szeretne jönni, ő tulajdonképpen munkaviszonyban áll, és nem áll védettség alatt, mert nem kérte a fizetés nélküli szabadságot. Ily módon nem számít, gyesen van-e vagy sem és mivel nem vette fel a munkát a megadott időben, a tb sem jár neki, és rendes felmondással megszüntethető a munkaviszonya. Tökéletesen levezette, hogy mi kirúghatjuk, de jól gondolom, hogy ez az egész nem igaz, ugye?

pazs # 2010.08.17. 15:54

Az a baj, hogy amíg gyesen van, addig rendes felmondással nem küldhetitek el, csak rendkívülivel - az lehet például azért, mert nem is keresőképtelen, mégis táppénzen van. Ha viszont keresőképtelen (és ezt bármikor utólag jogerősen megállapítja a hatóság/bíróság), akkor kérheti a munkaviszonya visszaállítását.
Arra nem tudok mit mondani, hogy le lehet-e fizetni a felülvizsgáló orvost...

fdrienn # 2010.08.17. 20:06

Köszönöm a segítséget, akkor nincs mit tenni, mint imádkozni és reménykedni. Az a baj nálunk, hogy a munkáltatót már semmi sem védi. Én megértem a munkavállalók, pláne kismamák védelmét (én is az vagyok, a cég a férjemé). De aki ezzel visszaél, megússza büntetlenül. És ez így nagyon nincs rendjén...még egyszer, köszönöm a választ.

Dödölle1 # 2010.08.18. 07:16

1. Mi az, hogy megússza büntetlenül? Ha a dolgózó a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi jogviszonya rendkívüli felmondással megszüntethető.

Hozzászólásaidban ilyen okot megjelölni nem tudtál, csupán utaltál rá, hogy arra rég rászolgált.....

Ha ilyet nem tett, akkor ezt a joginézményt alkalmazni nem lehet.

2."Az a baj nálunk, hogy a munkáltatót már semmi sem védi."

Egyelőre a munkavállaló és nem a munkáltató van kiszolgáltatottabb helyzetben ennek figyelembevételével került megalkotásra az Mt.

3."de ha jól tudom, ...fellebbezhet"

Jól tudod jogorvoslatért az ORSZI-hoz fordulhat.
Lásd. Ebtv. 77.§

4. „...egy egyébként nagyon kedves ügyintéző, hogy mivel gyesre ment és előtte bejelentette, hogy dolgozni szeretne jönni, ő tulajdonképpen munkaviszonyban áll, és nem áll védettség alatt, mert nem kérte a fizetés nélküli szabadságot. Ily módon nem számít, gyesen van-e vagy sem és mivel nem vette fel a munkát a megadott időben, a tb sem jár neki, és rendes felmondással megszüntethető a munkaviszonya. Tökéletesen levezette, hogy mi kirúghatjuk, de jól gondolom, hogy ez az egész nem igaz, ugye?

Valóban nem, bár egy nagyonm kedves ügyintéző levezetését osztottad meg velünk.

90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
  2. a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
  3. a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),
  4. a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
  5. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő,időtartama alatt.
sedy # 2010.08.18. 19:30

Tisztelt Szakértő
3 gyerek után 195nap szabim lesz amit 2011febr -tól adnának ki,akkor még a legkisebb gyerekem másfél éves lesz, szeretném kikérni mivel a fizetésem igy jóval több lessz és lakáshitelt tudnék intézni ,kérdésem
kirughatnak ha közlöm a tényeket hogy mit is szeretnék?vagy titkoljam és tegyek ugy mintha tényleg vissza akarnék menni,és aztán később jelentsem be hogy bocsi de a gyerek nem tudott beszokni a bölcsibe,
vissza helyeznek szabiról gyesre?vagy majd akkor rúgnak ki amikor a gyermekem 3éves és mennék vissza?

üdvözlettel
sedy

tibeeboy # 2010.08.19. 05:44

Tisztelt szakértő!

Én abba szeretnék, segítséget kérni, hogy a párommal 2009 novemberében megtudtuk, hogy babánk lessz. A baba megszületett 2010.07.29-én. Az orvos tanácsára nem ment el a párom szülési szabadságra, mondta, hogy majd szülés után, mert akkor jobban jár. Na most azóta már semmit nem tudunk, nem értünk, beadtuk az Igénylésünket Tgyes-re amire a TB-től kaptunk egy levelet, hogy csak 282napi biztosítási idővel rendelkezik a párom, ugyhogy elutasítják. A TB ügyintézőtöl megkérdeztük, hogy a párom nem ment szülési szabadságra, azt mikor hogyan kellene, erre közölte arra se mehet... Ezeket szeretném megérteni, hogy mi mikor és hogyan jár (járt volna) és hogy mi mikor a babát terveztünk még csak 180napi biztosítási idő kellett ezekhez a dolgokhoz és így elesünk mindentől mert már tenni nemtudtunk semmit... Valahol olvastam, hogy csak azokra vonatkozik, akik a kihírdetés után fogantak...

Dödölle1 # 2010.08.19. 05:59

Tisztelt szakértő!

Én abba szeretnék, segítséget kérni, hogy a párommal 2009 novemberében megtudtuk, hogy babánk lessz. A baba megszületett 2010.07.29-én. Az orvos tanácsára nem ment el a párom szülési szabadságra, mondta, hogy majd szülés után, mert akkor jobban jár. Na most azóta már semmit nem tudunk, nem értünk, beadtuk az Igénylésünket Tgyes-re amire a TB-től kaptunk egy levelet, hogy csak 282napi biztosítási idővel rendelkezik a párom, ugyhogy elutasítják. A TB ügyintézőtöl megkérdeztük, hogy a párom nem ment szülési szabadságra, azt mikor hogyan kellene, erre közölte arra se mehet… Ezeket szeretném megérteni, hogy mi mikor és hogyan jár (járt volna) és hogy mi mikor a babát terveztünk még csak 180napi biztosítási idő kellett ezekhez a dolgokhoz és így elesünk mindentől mert már tenni nemtudtunk semmit… Valahol olvastam, hogy csak azokra vonatkozik, akik a kihírdetés után fogantak”…

Válasz:

  1. A REP nem levelet küldött, hanem közigazgatási határozatot.
  2. Az új jogszabályt, amely szerint THGY-ra az jogosult aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 nap biztosításban töltött idővel a 2010.04.30. után született gyermekek esetében kell alkalmazni. Ebből, illetve a közölt adatokból úgy tűnik, hogy a REP helyesen járt el.
  3. Akkor sem lett volna jogosult THGY-ra ha a szülési szabadságot a Munka Törvénykönyvében szabályozott módon a szülés várható időpontját megelőző 28 nappal veszi igénybe. (Ettől korábban szülési szabadságra nem mehet...)Lásd: Mt. 138.§ (1)
  4. A babára kaphat GYES-t, egyszeri anyasági támogatást és családi pótlékot. Mindhárom ellátást a Magyar Államkincstár Családtámogatási Irodájától kell/lehet igényelni.

Üdv. :)

tibeeboy # 2010.08.19. 06:24

Tisztelt szakértő!

Még annyi kérdésem lenne, hogy ha a szülést követően elment volna a párom szülési szabadságra, akkor táppénzt kapott volna, vagy a szülési szabadság fizetés nélküli szabadság?!

tibeeboy # 2010.08.19. 07:10

Tisztelt szakértő!

Még mindig felmerülnek bennem kérdések a 365 biztosítási idővel kapcsolatban.
Ugyanis a párom a 282nap bejelentett munka elött ugyanugy, ugyanennél a munkáltatónál dolgozott alkalmi munkavállalói kiskönyvel, és emelett a Népjóléti Osztálytól Rendelkezésreállási Támogatást kapott, amivel ugyanugy biztosítva van, elmehet orvoshoz, és nem kell külön TB-t fizetnie maga után. Ezt nem számolják bele a biztosítási időbe?!

Dödölle1 # 2010.08.19. 07:49

Tisztelt szakértő!

Még annyi kérdésem lenne, hogy ha a szülést követően elment volna a párom szülési szabadságra, akkor táppénzt kapott volna, vagy a szülési szabadság fizetés nélküli szabadság?!

A szülési szabadség leegyszerűsítve azt jelenti, hogy erre az időre (168 nap) a dolgozónak nem áll fenn a munkavégzési kötelezettsége, azaz nem kell munkába járnia, a munkáltató köteles erre az időre mentesíteni a munkavégzés alól.

A szülési szabadság időtartamra -ha a feltételeknek megfelel- a biztosított ( biztosított alatt leegyszerűsítve azokat értjük akinek van munkahelyük és járulékot fizetnek) kaphat THGY ellátást, mintegy keresetpótló juttatást a befizetett járulékokért cserébe.

Aki a feltételeknek nem felel meg, az sem marad ellátatlanul az kaphatja a GYES-t.

(A GYES-t az állam a befolyt adókból finanszírozza, a THGY-t fedezetét a levont járulékok biztosítják)

Táppénz annak jár, aki keresőképtelen beteg. Aki a terhessége miatt keresőképtelen az csak a szülést megelőző napig kaphat táppénzt.

Kivételes esetben az is jogosult táppénzre, aki megszült, de THGY-ra nem jogosult.

Lásd: 1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

44. § Keresőképtelen,a) aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;

  1. aki terhessége, illetőleg szülése miatt nem tudja munkáját ellátni, és terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult;

Itt jegyzem meg, hogy a gyakorlatban ezt a verziót szinte soha nem alkalmazzák, de a jogi lehetőség megvan rá. Tárgyban javasolom megkeresni a REP PEEO Osztályvezetőjét, aki szóban részletesebb tájékoztatást tud adni, illetve az ilyen keresőképtelenséget a háziorvosnak kell igazolni a "6"-os kódot alkalmazva.

Lásdaz ezzel kapcsolatos OEP Tájékoztatót:

6.1.5. A keresőképtelenség igazolása

A keresőképtelenség és keresőképesség elbírálása orvos-szakmai tevékenység, amelyet a 102/1995. (VIII. 25.) kormányrendelet szabályoz. A rendelet értelmében a biztosított keresőképtelen állományba vételére és a keresőképtelenség folyamatos elbírálására, valamint a keresőképessé válás megállapítására és igazolására az illetékes MEP-pel szerződést kötött orvos jogosult.
A keresőképtelenség, illetve keresőképesség elbírálására, illetve igazolására jogosult a REP ellenőrző tevékenysége során eljáró főorvosa is.

Magyarázat:

A keresőképtelenséget igazoló orvosi igazolást az orvos munkahelyének bélyegzőjével és személyi orvosi bélyegzőjével kell ellátni.

Az orvos a keresőképtelenség okát az orvosi igazoláson a felsoroltak alapján köteles jelölni:

  • üzemi baleset „1”,
  • foglalkozási megbetegedés „2”,
  • közúti baleset „3”,
  • egyéb baleset „4”,
  • beteg gyermek ápolása „5”,
  • terhesség-szülés miatti keresőképtelenség „6”,
  • közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés „7”,
  • egyéb keresőképtelenség „8”.

A „6”-os számú kódot, csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha a szülő nő terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult, e tényről a kifizetőhely tájékoztatja a keresőképtelenség elbírálására jogosult orvost.

Az úgynevezett veszélyeztetett terhesség esetén a keresőképtelenséget elbíráló orvos a „8”-as számú kódot alkalmazza.

Még mindig felmerülnek bennem kérdések a 365 biztosítási idővel kapcsolatban.
Ugyanis a párom a 282nap bejelentett munka elött ugyanugy, ugyanennél a munkáltatónál dolgozott alkalmi munkavállalói kiskönyvel, és emelett a Népjóléti Osztálytól Rendelkezésreállási Támogatást kapott, amivel ugyanugy biztosítva van, elmehet orvoshoz, és nem kell külön TB-t fizetnie maga után. Ezt nem számolják bele a biztosítási időbe?!

Az alkalmi munkavállaló nem biztosított, csak eü-i természetbeni ellátásra (mentő, háziorvosi, járóbeteg, fekvőbeteg stb.) jogosult.

(A biztosított a járuléktörvény szerint a TB valamennyi ellátására jogosult lehet. Mivel a Tbj. 5. § az alkalmi munkavállalót biztosítottként nem nevesíti, így nem is tekinthető annak.)

A RÁT szintén nem biztosítási jogviszony, csak eü. szolgáltatásra jogosít!
Mégegyszer: Biztosított alatt leegyszerűsítve azokat értjük akinek van munkahelyük és -általában az összes, a jogszabályban előírt járulékfajtát levonják a bérükből....)

Néhány gondolat a REP PEEO-ról:

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező az elbíráláshoz minimálisan szükséges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez…………..
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)
Jó tudni, hogy a 2005.11.01-től hatályba lépett a 2004. évi CXL. törvény, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól és immár a nevében is deklaráltan előtérbe helyezi a közigazgatási tevékenység szolgáltató jellegét, azaz a hatósági tevékenységről a hangsúly átkerült a szolgáltatásra, amibe beletartozik az ügyfelek részletes, teljeskörű tájékoztatása is. További fontos rendelkezése, hogy az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez (ez főszabály szerint 22 munkanapot jelent) való jog. (Lásd: Ket. 4.§, 33.§, 33/A §)
Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy REP a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen részletes, írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

KeseG # 2010.08.20. 07:34

T. Szakértő!

A problémám a következő: 2010.08.16-tal létesült határozott idejű munkaviszonyom. Szerencsétlen egybeesés, hogy a feleségemnek is sikerült elhelyezkednie, a szerződésem aláírása után. Mivel ő magasabb fizetést fog kapni, úgy döntöttünk, én maradok otthon a lányommal GYED-en. 2010.08.18-án beadtam az igénylőlapot a cégnél ahol dolgoztam ( gyed igénylése 2010.08.19-i dátummal ), mivel kifizetőhely. 2010.08.19-én ismét elmentem a humánpolitikára hiánypótlás miatt, amikor is elém rakták a felmondást. A GYED igénylőlapot visszaadták, hogy tegyem el, nem is foglalkoztak vele. Tudomásom szerint már 19-én nem is kellett volna dolgoznom, el kellett volna küldenie a cégnek fizetetlen szabadságra.
Még azért is harcolnom kellett, hogy fénymásolják le a GYED igényléséhez szükséges dokumentumokat, illetve, hogy az igénylés egyik példányát ugyan hitelesítsék már és adják át nekem, ez megtörtént. Tehát van nálam egy példány, ami bizonyítja, hogy az igénylésemet 2010.08.18-cal átvették.
A felmondást nem írtam alá, azt mondták nem probléma, majd kipostázzák, csatolva mellé azt is, hogy nem vagyok jogosult GYED-re, mivel megszüntették a munkaviszonyomat.
Érdeklődnék, hogy jogszerűen megteheti-e ezt a cég, ha nem milyen lehetőségeim vannak a továbbiakban.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel. K. Gergely

nandy # 2010.08.20. 09:27

Ha a munkaszerződés szerint próbaidős voltál, akkor jogszerű a felmondás. (Próbaidő alatt semmi nem véd meg a rendes felmondástól)

nandy # 2010.08.20. 09:32

A GYED-jogosultságod már más kérdés.

Eb. tv. 42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult386

  1. a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

ikeranyu # 2010.08.21. 11:42

Kedves Szakértők:

szeretném megkérdezni, ha a nagyszülő igényli a GYES-t a gyerekek 3 éves koruk után (ikrek), akkor mehetenk ők oviba?

másik kérdésem:
ha apa igényli a GYES-t, akkor neki ebből nem származik semmi "hátránya" anyagilag? (többet vonnak le). és dolgozhat mellette 8 órában?

azért muszáj valaki nevére átadnom a GYES-t, mert a munkáltató addig nem tud nekem felmondani, (mivel úgy tudom, hogy ikreknél 6 éves korig védett az anya.)
és ha ez elrendeződött, akkor simán visszaigénylehetem a nevemre?

Köszönöm előre is!!!!!!

kgeorgina # 2010.08.22. 07:40

Kedves Szakértő!
2010 01 18-án szültem kislányom, aki után a szülés napjától kaptam a tgyest. A hónapban kezdtem el kapni a gyedet.
Jelenleg babát várok, várható szülés 2011 02 17. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mi lesz a tgyes alapja. Az idei évi bruttó bérem, ami kevesebb mintha dolgoznék, a gyed miatt, vagy a munkában töltött utolsó évem. Brutto fizetésem 270000.-
Köszönettel kgeorgina

nandy # 2010.08.22. 11:52

TGYÁS alapja a szerződés szerinti béred lesz, de max. a 2011-ben érvényes minimálbér kétszerese, mert nem volt 180 bérezett napod.
A GYED alapja pedig megegyezik majd a TGYÁS alapjával, azaz a szerződés szerinti béreddel (itt már mindenképpen a minimálbér kétszerese a plafon).

nandy # 2010.08.22. 11:55

ikeranyu:

Ha visszamész dolgozni, és a gyermek(ek) elmúlt(ak) hároméves(ek), akkor a gyes ellenére is felmondhat neked a munkáltató. A gyes akkor jelent továbbra is védettséget, ha otthon maradsz fizetés nélküli szabin.

Csak ezért nem kell átadni másnak a gyes-t.

Móni37 # 2010.08.22. 14:56

Tisztelt Szakértő!
A segítségét szeretném kérni! 2010 10.05-ig GYES-en vagyok, szeretnék visszamenni dolgozni a munkahelyemre. Viszont úgy hallottam, ott nem akarnak visszavenni az eredeti pozíciomba, ajánlanak helyette egy számomra kedvezőtlenebb beosztást. Ezt köteles vagyok elfogadni? Ha nem fogadom el, akkor a munkáltatómnak kell rendes felmondással elküldenie, vagy ebben az esetben nekem kell felmondanom? Még egy kérdés. Úgy tudom, ha visszavennének eredeti pozícióba, akkor a GYES alatt elmaradt fizetésemeléseket meg kell kapnom. Már a felhalmozott szabadság letöltésének idejére kapott béremet is ezzel a megemelt összeggel kell számolniuk?
Válaszát előre is köszönöm!

nandy # 2010.08.22. 15:52

Nem vagy köteles elfogadni más munkakört, de a munkáltatónak jogában áll a védelmi idő lejárta után rendes felmondással megszüntetni a munkaviszonyod.
A felmondási védelem időszaka alatt elvileg köteles az eredeti munkakörödben foglalkoztatni, de ehelyett elkezdheti kiadni az előző évek szabadságait, ill. 42 napra át is irányíthat más munkakörbe a beleegyezésed nélkül.
A béredet viszont rendeznie (emelnie) kell, ha a hasonló munkakörben dolgozó, hasonló végzettséggel rendelkező munkavállalók kaptak béremelést, vagy ha nincs ilyen munkatárs, akkor a cégnél történt béremelésnek megfelelően.
A szabadságokat pedig valóban az emelt bérrel kell fizetnie.

fdrienn # 2010.08.22. 15:58

Kedves Dödölle1!

Augusztus 18.-i válaszodra szeretnék reagálni.
Először is köszönöm a választ, és azt, hogy megerősítettél abban, hogy az egyetlen járható utat választottuk.
Részleteket azért nem írtam, mert hosszú és magánjellegű, de a lényeg, hogy szívességből lett bejelentve, hogy legyen gyed-e, és ő most ezzel visszaélt, amikor a gyes megkezdésekor közölte, hogy vissza akar kerülni állományba, de dolgozni nem akar a pénzért. És azt is mondta, ha nem fizetünk, tönkretesz minket. (a céget, a családunkat, stb.) Ne érts félre, ha azt mondta volna, hogy ő dolgozni szeretne, mert a gyes nem fedezi a kiadásait, akkor az rendben lett volna. De melyik az a munkáltató, aki munka nélkül fizet valakinek? Tudom, hogy a szívességeknek megvannak a következményei, de ennek is megvolt az oka, ami már megint egy másik, hosszú történet. A fenyegetést viszont nem viseljük el, és nem engedünk, mert akkor sosem lesz vége. Így addig keressük a megoldásokat, amíg meg nem találjuk a módját, hogy kitegyük a cégből.
Tudom, hogy a munkavállaló van kiszolgáltatottabb helyzetben. De mi van a sok jogosulatlanul igénybe vett táppénzzel? Esetünkben azt gondolom, hogy a munkáltató jogosan próbál megszabadulni egy munkakerülő alkalmazottól. De nincs módja rá, mert bármely munkavállaló, ha megneszeli, hogy ki akarják rúgni, táppénzre vonul, és a munkáltató nem tehet semmit (pláne, ha mindent papírokkal alátámaszt, és mégis tudni, hogy semmi baja). Én is kismama vagyok, így mindkét oldalt nézem egyszerre, és így is azt mondom, hogy rászolgált a felmondásra.

Dödölle1 # 2010.08.23. 07:15

fdrienn 2010.08.22. 17:58

Én is reagálnék a reagálásodra.

1. Azt írod: "szívességből lett bejelentve".

Amennyiben ténylegesen nem dolgozott, csak bejelentettétek a vállalkozásba, úgy az a munka és tb. jog nem rendeltetésszerű használatának, illetve joggal való visszaélésnek minősül.

2."És azt is mondta, ha nem fizetünk, tönkretesz minket. (a céget, a családunkat, stb.)"

Arany asszony. Ez a mentalitás a munkaszerződés megkötése előtt, ill. a próbaidő alatt nem tűnt fel?

3. "De mi van a sok jogosulatlanul igénybe vett táppénzzel?"

Jó kérdés. Ha nem tévedek Ti voltatok azok, akik hozzásegítettétek.

4. "Esetünkben azt gondolom, hogy a munkáltató jogosan próbál megszabadulni egy munkakerülő alkalmazottól."

Nosza.

" De nincs módja rá, mert bármely munkavállaló, ha megneszeli, hogy ki akarják rúgni, táppénzre vonul, és a munkáltató nem tehet semmit (pláne, ha mindent papírokkal alátámaszt, és mégis tudni, hogy semmi baja)."

Ez így, ebben a formában nem igaz. Kérheti a REP-et, hogy a keresőképtelenség indokoltságát ellenőrző főorvossal vizsgáltassa....

4. "Én is kismama vagyok, így mindkét oldalt nézem egyszerre, és így is azt mondom, hogy rászolgált a felmondásra."

A gyakorlatban közigazgatási hatósági eljárás keretében én is találkozom tisztességtelen munkáltatóval és munkavállalóval.

Engem azok a munkavállalók zavarnak, akik belemennek a fekete foglalkoztatásba (így pl. egyidejűleg kapnak fizetést+álláskeresési jártadékot), majd amikor megromlik a kapcsolat a munkáltatóval azt feljelentik, mintha Ők nem lettek volna tevőleges részesei a csalásnak.

Nálad is egy kicsit ugyanezt érzem. Társultatok az Tb. átverésére és most csodálkozol azon, hogy a másik fél ugyanolyan tisztességtelen eszközöket alkalmaz veled szemben, mint ahogy azt nemrég együtt, egyakarattal tettétek az állammal szemben....

Jelzem nem véletlen, hogy a felvetésedre sokáig senki nem válaszolt....

Üdv.

nandy # 2010.08.23. 09:04

fdrienn:

A segítségüket kérném egy eléggé vitás problémában. Van a cégünkben egy kismama, akinek idén tavasszal járt le a gyed-e és jelezte, hogy a gyes kevés neki, ezért vissza akar kerülni aktív állományba. Dolgozni azonban nem tud és nem is akar, de a pénzt kéri minden hónapban. Erről persze szó sem lehetett, így kiadtuk neki a felgyülemlett szabikat, és hívtuk dolgozni. Természetesen egyből táppénzre ment, a betegség kódja 8. (egyéb betegség), ami szinte megfoghatatlan. A kérdésem, hogy hogyan lehet egy ilyen alkalmazottól megválni? Az ügy mögött még sok minden áll, de a lényeg, hogy rászolgált a kirúgásra, ezért csak olyanok válaszát kérem, akik objektív, segítő válaszokat adnak, nem véleményt, hogy ilyen, meg olyan kicsellózás ez egy szegény anyukával, meg hogy minden a munkavállalót védi. Kiskapuk talán lehetnek, amik elvezetnek a megoldásig. Jelenleg az anyuka nem tartózkodik otthon,e zért gondoltunk egy tb ellenőrzés ráküldésével, vagy őt, vagy az orvos felülvizsgáltatni, de nem biztos, hogy elérünk vele valamit. Segítségüket előre is köszönöm!

Előrebocsátom, hogy egyetértek Dödöllével. Annak idején nem zavart a csalás, mert nem közvetlenül a ti zsebetekre ment a játék, hanem a nagy közös kasszáéra...
A másik, hogy talán érdemes lenne ügyvédet keresni, mert a jelenlegi helyzetben csak rendkívülivel lehetne elküldeni az anyukát, és az nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. sokszor egy szerencsétlen megfogalmazáson múlik minden.

Amiben reménykedhettek: ha az anyuka nem mondta vissza a gyes-t, akkor csak annyi időre jár neki táppénz, amennyit a gyes ideje alatt dolgozott. Ez a ti esetetekben a szabadságos időszakkal egyezik meg. Nagyon leegyszerűséítve: ha két hónapig volt szabadságon, akkor két hónapig jogosult a táppénzre is.
Ha már nem lesz jogosult táppénzre, attól még lehet keresőképtelen, és így nincs továbbra sem munkavégzési kötelezettsége. De táppénzt nem fog kapni, így kénytelen lesz kitalálni valamit. Nem nagyon tud majd... Így abban a pillanatban, ahogy megszűnik a betegség miatti keresőképtelensége, kénytelen lesz bemenni dolgozni. Ha csak egy napot is elmulaszt, és nem tudja igazolni a mulasztás okát, azzal indokot ad a rendkívüli felmondásra.

fdrienn # 2010.08.23. 10:40

Kedves Dödölle1 és Kedves nandy!

Bocsássatok meg, hogy egy hozzászólásban válaszolok, de nagyjából hasonló dolgot írtatok arról, hogy mi is csaltunk. Abszolút egyet értek vele, és ne higgyétek, hogy nem zavar. A férjem cégéről van szó, és a hölgy a férjem volt barátnője, aki terhes lett, de mivel munkája nem volt, a férjem bejelentette a cégbe, hogy legyen neki majd gyed-e. Akkor még én nem voltam a képben, a férjem fején még rózsaszín köd ült, és kötelességének érezte, hogy segítsen. A lány vállalta, hogy dolgozik, de nem tette, kirúgni pedig terhesen nem lehet, szóval maradt. Nyolc hónapos terhesen elhagyta a férjemet, a mi kapcsolatunk utána kezdődött. Na ennyit röviden a magánéleti szálról, csakhogy lássátok, miről van szó. És hogy lássátok azt is, igenis zavar a "csalás" (bár nem annak indult, mert dolgoznia kellett volna a pénzért, ha lett volna benne annyi becsület), jelenleg azon gondolkodunk, hogy feljelentjük magunkat, kifizetjük valahogy (talán részletekben ki tudjuk fizetni) a büntetést, és akkor tőle is meg tudunk szabadulni.

Jelzem, hogy jeleztem az első e-mailben, hogy tudom, mik lesznek a vélemények, éppen ezért objektív segítséget kértem, elvégre azt gondolom, ezért van ez a fórum. Igen könnyű ismeretlenül ítélkezni, ezért kértem mindenkit, hogy ne tegye. Nem értem miért nem válaszoltak sokáig? (értem miért írtad, de nem értek egyet) Olvastam itt már ennél cifrább történetet is, és nem kaptak ilyen választ. N.B. Még annak is válaszoltak, aki pl. épp tb. csalásra készült.

Én nem vádaskodni, védekezni és vitázni szeretnék a fórumon, és szeretném megköszönni Nektek, hogy voltatok olyan kedvesek, és az esetleges haragotokat, negatív véleményeteket félretéve válaszoltatok nekem. Nandy, köszönöm, amit a táppénzről írtál, ezt nem tudtam, de talán segít. Amúgy van már ügyvédünk, de szerettem volna máshonnan is tanácsot kérni, de arra nincs pénzünk, hogy 20 ügyvéd véleményét kikérjük.

nandy # 2010.08.23. 11:09

Ha saját magatokat feljelentitek, azzal sem fog megoldódni a probléma.

Tudom, hogy késő bánat, de ha korábban utánajár a férjed, akkor jobb megoldást is találhatott volna, pl. határozott idejű munkaszerződés, vagy a kismama csinált volna a saját nevére egyéni vállalkozást, így lett volna biztosítása...

Utólag már nem sokat tehettek. Az biztos, hogy a pénz nem hullik csak úgy senki ölébe, ha a hölgy már nem lesz keresőképtelen, akkor munkavégzési kötelezettsége van. Csak akkor lenne jogosult munkavégzés nélkül munkabérre (állásidő), ha a munkáltató nem tud munkát adni. De ha tud, csak éppen a munkavállaló nem akar dolgozni...
A REP-es felülvizsgálat is egy eszköz lehet.

tibeeboy # 2010.08.25. 06:53

Tisztelt Szakértő!

Korábban már írtam a párom különböző problémáíról a táppénzel és a terhességi-gyermekágyi segély ellűtás iránti kérelemmel kapcsolatban.
Most a következő merült fel. A párom következő táppénzéről megjött az elszámolás, azaz a 07.05-07.28 időszakról. 07.28-án vették fel kórházba és 07.29én megszült. 08.03-án engedték haza a kórházból. Na most az elszámolásban a korábban is említett 07.28 nap van, a 6nap kórházban viszont nincs. Felhívtam a TB-nél az ügyintézőt, akihez a terhességi-gyermekágyi segély ellűtás iránti kérelem tartozik. Erre ő közölte miwel a terhességi- gyerekágyi segélyhez lett bekönyvelve igaz azt elutasították, de nem tudnak semmit csinálni azt a 6napot elbuktuk. Könyörgöm akkor is táppénzen volt és akkor is kórházba. Ez lehetséges?!