GYED,GYES, táppénz


Bugyborek # 2011.04.28. 06:06

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:

Kormánytisztviselő vagyok és május 1-től állok újra munkába a GYES lejártát követően. Május 1-től kiveszem a a T-gyás és a GYED első évére járó szabadságomat. Abban az időszakban, amelyre vonatkozóan megillet a szabadság vezető beosztásban voltam, de mostanra megszűnt az a szervezeti egység, és május 1-től egy alacsonyabb fizetéssel járó beosztásba kerültem.

Kérdésem, hogy a szabadság idejére milyen fizetésre vagyok jogosult, a régi vezetői beosztáshoz tartozó illetményre vagy az új besorolás szerintire.

Mielőbbi válaszukat előre is nagyon köszönöm!

aceface # 2011.04.27. 19:01

Valaki legyen szíves nekem is válaszolni. Előre is köszönöm!

nandy # 2011.04.27. 12:25

Franky68:

  1. a munkáltató köteles foglalkoztatni Téged
  2. ha az eredeti munkakörödben nem tud, akkor átmenetileg 40 napra más munkakörbe irányíthat (átirányítás), de a másik munkakör is a végzettségednek, eü. és családi állapotodnak megfelelő kell hogy legyen.
  3. Ha a felajánlott másik munkakört eü. vagy más okok miatt nem tudod elfogadni, akkor vagy visszatesz az eredeti munkakörödbe, vagy fizeti az állásidőt.

http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…itas-keretei

Franky68 # 2011.04.27. 09:36

Tisztelt Jogi fórum!
Lenne néhány kérdésem a GYES utáni munkába való visszaállással kapcsolatban.
Jeleztem a munkáltatómnak, hogy letelik hamarosan a Gyesem, szeretnék visszamenni dolgozni. Erre azt közölték velem, hogy a munkaköröm már foglalt, bár visszavesznek, de olyan munkakörbe helyeznek amit nem fogok bírni, és én fogok néhány hét után felmondani! Az a kérdésem, hogy ezt valamilyen jogcímen megtehetik-e, vagy kötelesek az eredeti munkakörömbe visszavenni? A másik kérdés: az általuk felajánlott másik munkakört, ha egészségileg nem bírom (és erről van orvosi igazolásom is)köteles vagyok-e elfogadni, illetve a munkáltató köteles-e újabb munkakört felajánlani? Köszönettel: Franky68

aceface # 2011.04.26. 21:03

Üdvözlök mindenkit!
A következő ügyben kérném a segítségüket.
Táppénzen töltött időm alatt a főnököm kijött ellenőrizni. Mivel aludtam, nem nyitottam neki ajtót. Fegyveres szervnél dolgozom, a főnököm jelentést tesz a nagyfőnökök felé arról, hogy nem talált otthon, illetőleg valószínűleg retorziókat várhatok. Kérdésem annyi lenne, hogy ez mennyire jogos? Értem ez alatt, hogy nem tudja bizonyítani, hogy nem voltam otthon, illetőleg nem voltam fekvőbeteg, egyszerű keresőképtelen táppénzen voltam. Esetlegesen mit tudok lépni ez ellen? Válaszukat előre is köszönöm.

nandy # 2011.04.26. 20:17

sziszi:
Nincs konkrét határidő, de általában javasolni szoktuk, hogy egy-két héttel a tervezett visszatérés előtt jelezzen a kismama.

nandy # 2011.04.26. 20:16

Anita:

A munkaviszonyod megszűnése után még 30 napig leszel jogosult ún. passzív táppénzre, mely egy alkalommal méltányosságból újabb 30 napra meghosszabbítható.
Hogy utána mi lesz?

nandy # 2011.04.26. 20:14

Nem a táppénz lesz a későbbi GYED alapja (a táppénz egyébként soha semminek nem az alapja...), henem a ténylegesen elért kereseted.

Gigi80 # 2011.04.26. 15:18

Kedves Szakértők!

Próbáltam utánaolvasni,de egyszerűen elveszek az információk között.
Kérdésem az,hogy babát szeretnénk,viszont munkakörömből adódóan,(fertőző osztályon dolgozom)első perctől kezdve táppénzre kell mennem.
Viszont ha az idén teherbe esek,és csak jövőre szülök, az év nagy részét táppénzen töltöm,tehát sokkal kevesebb lesz a Gyedem,mivel a táppénz csak 60%-a a fizetésnek.
Jól értelmezem?

Nekem tehát anyagi megfontolásból(?) érdemesebb jövő év elején teherbe esni,hogy még az évben megszülessen a baba és az előző évi keresetet vegyék figyelembe?

valentino r # 2011.04.26. 14:28

Tisztelt szakértök!

Nem biztos hogy idevág a kérdésem de nem találtam másik fórumot.
2010 decemberében haza költöztem Magyarországra Ausztriából.Ausztriában szültem,onnan kaptam gyest,családit.Haza költözésemkor vissza mondtam minden osztrák támogatást mert az itteni államkincstárnál azt mondták nem vagyok jogosult rá mivel eljövök onnan.2011 januárjában beadtam a kérelmemet M.o-on a gyesre és családira,majd hivtak márciusban hogy mégis ausztriábol kell hogy kapjak mindent mert az a kifizetö ország(vagy teljesen onnan vagy a 2 ország különbözetét kell hogy kapjam de ausztriából)Mondta az ügyintézö hogy felveszik velük a kapcsolatot de azóta sem kaptam semmi értesitést hogy hol tart az ügy,telefonon nem érem el öket és emailre se válaszolnak,tavaly december óta ellátás nélkül vagyok és nevelem a gyerekemet a családom segitségével.Ja és kint csak a gyerek 2,5 éves koráig jár a gyes,ez letelt decemberben és azt mondta az ügyintézö lehet az ittenit a maradék fél évre nem is fogom kapni.Lehet ilyen,mért ne kapnám hisz magyar állampolgár vagyok és is és a gyerekem is.Azért irok ide hogy tud e valaki segiteni ebben mert minden államkincstárnál mást mondanak már ha sikerül valakit elérnem telefonon mert amióta az is menüpontos lett hogy nyomj ide meg oda el se lehet érni öket.Tehát hova forduljak hogy kapjak a maradék fél évre is gyest M.o-on.
Köszönöm.

tucsok84 # 2011.04.26. 12:39

Tisztelt Szakértők!

Jelenlegi munkaviszonyom április 30án megszűnik, most 15 heted kismama vagyok. A héten minősített az orvosom veszélyeztetett terhesnek.
Ha táppénz ideje alatt szűnik meg a határozott idejű munkaviszonyom, akkor is folyósítható tovább a táppénz?
Vagy ilyen esetben mi a teendő?
Aki tud, segítsen!

Köszönöm! Anita

Krissz1222 # 2011.04.26. 09:02

Tisztelt Szakértők!

Pedagógusként dolgozom, most 15 hetes terhes vagyok. Kérdésem az lenne, hogy a kötelező terhes vizsgálatok során ( cukorterhelés, AFP), táppénzre kell-e mennem, mivel pedagógusként szabadságom nincs, vagy tényleg fizetés nélküli szabadságot kell igénybe vennem?
Nem tudom, milyen jogszabály vonatkozik erre, de abszurdnak tartom, hogy a vizsgálatok miatt csökken a bérem, vagy egyáltalán nem is kapok arra a napra.

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Kriszti

sziszi1978 # 2011.04.25. 16:35

Tisztelt Szakértők!

Tudna nekem vki válaszolni?
A holnapi nap miatt igen sürgős lenne!

Köszönettel

sziszi1978

dorca # 2011.04.25. 08:51

Tisztelt Szakértők!
Február 23-án letelt a GYED-em,jelenleg a felhalmozott szabadságomat töltöm.Május 24-én mennék vissza dolgozni,de közben férjemnek változott a munkabeosztása,így sehogysem tudjuk megoldani a kislányunk felügyeletét délutánonként,úgyhogy elmennék GYES-re,de nem számolnék le a munkahelyemről.Kérdésem,hogy megtehetem-e így hogy már a szabimat kivettem.A munkahelyemen nem hinném,hogy nagy problémát jelentene,mert "ideiglenesen"áthelyeztek.
A másik kérdésem,hogy GYES kiegészítésként besegítenék Édesanyám vállalkozásába,azt tudom,hogy heti max 30 órában tehetem,de dolgozhatok-e neki mint segítő családtag vagy mindenképpen be kell jelentenie?
Köszönöm a segítséget!
Dorka

Bugyborek # 2011.04.23. 22:05

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:

Kormánytisztviselő vagyok és május 1-től állok újra munkába a GYES lejártát követően. Május 1-től kiveszem a a T-gyás és a GYED első évére járó szabadságomat. Abban az időszakban, amelyre vonatkozóan megillet a szabadság vezető beosztásban voltam, de mostanra megszűnt az a szervezeti egység, és egy alacsonyabb fizetéssel járó beosztásba kerültem.

Kérdésem, hogy a szabadság idejére milyen fizetésre vagyok jogosult, a régi vezetői beosztáshoz tartozó illetményre vagy az új besorolás szerintire.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

sziszi1978 # 2011.04.23. 21:38

Kedves Nandy!

Köszönöm a gyors válaszokat!
Értem, ezek szerint köteles kiadni a szabadságomat.
Már csak eyetlen problémám van: A Gyedem 2011.04.26-al azaz jövő kedden jár le, szabadságomat tehát jövő szerdán szerettem volna illetve szeretném megkezdeni, viszont írásban erre vonatkozó kérelmet sajnos a húsvétra való tekintettel már csak jövő kedden, tehát a gyed-em utolsó napján tudom beadni, eddig ugyanis ezt írásban nem tettem meg, illetve azt sem, hogy munkába állási szándékom írásban jelezzem.
Nincs ez túl későn? Mármint jogi értelembe véve.
Besétálok jövő kedden, és kérlemezhetem írásos formában persze,h másnaptól vegyen vissza állományba, és egyből adja ki a szabijaimt?Ha ehhez valóban jogom van,én megteszem.
Illetve ne haragudj még 1 kérdés: mit tehetek,ha ott helyben elutasít?

nandy # 2011.04.23. 20:32

Tkp. visszamész dolgozni, de a törvényi szabályozásnak megfelelően rögtön szabival kezdesz. Nincs különbség, kivétel, a munkáltató köteles "foglalkoztatni", és a szabadságaidat kiadni, kifizetni.

sziszi1978 # 2011.04.23. 12:26

Kedves Nandy!

Ne haragudj, sokéig keresgéltem, de sehol nem találtam olyan hozzászólást ami választ a adna a kérdésmre, én ugyanis 2. gyermekünk ez év augusztusában történő érkezése miatt nem állok vissza munkába. Jövő kedden azaz 2011. 04.26-án lejár a gyedem, de ezután én nem mennék vissza dolgozni, hiszen ez év augusztusában születik a kistesó.
Ha visszamennék dolgozni világos lenne a válasz,de mivel nem megyek vissza dolgozni erre a fennmaradó 4 hónapra, ezért számomra a a bizonytalanság, h megteheti e a munkáltató, h nem adja ki a szabijaimat??
A gyed lejárta után szerettem volna kivenni a szabadságomat majd a fennmaradó időre táppnzre menni, de mint előző hozzászólásomba említettem a munkáltatóm arra hivatkozva, h nincs státusz az igazgatóságon, nem adhatja ki a szabimat,csak táppénzre tudok menni, ami anyagilag nyilván sokkal rosszabb.
Bocsánat, h értetlenkedem, illetve, h még 1x leírtam ugyanazt, de nekem ezt nagyon fontos lenne biztosan tudni, hiszen ha ismerném a jogi lehetőségéket, melyeket érvekkel is alátudnék támasztani, újra felkeresnéma munkáltatót,és elmondanám neki ezeket!!

Röviden akkor a kérdésem:gyedem lejárta után köteles kiadnia munkáltató a szabimat akkor is ha a terhesség miatt a gyed után nem mnegyek vissza dolgozni?

Nagyon hálás lennék a válaszért,

köszönettel

sziszi1978

nandy # 2011.04.23. 12:09

kedves sziszi, legalább 100x leírtuk már, hogy a munkáltatónak nincs mérlegelési jogköre. Ha te írásban bejelented, hogy x naptól visszamész dolgozni (és rögtön a szabikkal kezdesz), akkor azt ő köteles tudomásul venni.
Olvass vissza egy picit, pl. a "gyes melletti munka" topikban, de sok más helyen is írtunk már erről.

sziszi1978 # 2011.04.23. 10:30

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni:
2011. 04.26-án kislányom betölti a 2. életévét, ezzel lejár a Gyed-em. 2. gyermekünk várhatóan 2011.08. 30-án születik meg.
Szerettem volna a Gyed lejárta után azaz 2011. 04.27-től kivenni szabadságaimat ezt követően pedig táppénzre menni, de munkáltatóm azt mondta, h mivel nincs szabad státusz a cégnél ezért nem tudok szabadságra menni, nem tudom eddig összegyűlt szabadságaimat kivenni, ehelyett azt javasolta, h 2011.04.27-től-2011.05.01-ig igényeljem meg a Gyest,majd 2011. 05.02-től a táppénzt egészen a szülésig. Az teljesen világos számomra, h anyagilag így rosszabbul járok, ami fontosab kérdés számomra, h jogilag helyesn jár el e a cég azzal, h nem adják ki a szabadságaimat, vagy épp ellenkezőleg,kötelesek lennének kiadni őket?

Várom válaszaikat,
Köszönettel
sziszi1978

nandy # 2011.04.22. 11:58

viki13.

A munkáltatónak igaza van, a korábbi évekről bentmaradt szabadságot rögtön ki kell venned.

Közalkalmazottként a munkáltatód köteles részmunkaidőben foglalkoztatni, ha te azt kéred.

nandy # 2011.04.22. 11:57

A szülési szabadság időtartamát a Munka Törvénykönyve szabályozza, ennek értelmében a szülési szabadságot úgy kell kiadni, hogy abból 4 hét LEHETŐLEG a szülés várható időpontja elé essen.
Tehát nem kötelező 4 héttel korábban kiadni, a munkavállaló dönthet úgy is, hogy csak a szülés napjától igényli azt.

Adrics # 2011.04.22. 11:37

Kedves Szakértők, fórumtagok!

Előre is elnézést, ha a kérdés már szerepelt, csak részben olvastam az előzményeket.

A problémám és egyben kérdésem röviden a következő: a munkáltatómmal megegyeztünk, hogy szülésem várható időpontja előtt 4 héttel (2011.04.11.) abbahagyom a munkát, és ettől szülésem időpontjáig táppénzen leszek, majd csak a baba születésétől (várhatóan 2011.05.8.) megyek szülési szabadságra. Mentem is az orvosomhoz, hogy a szükséges papírt beszerezzem, de ő azt mondta, sajnálja, de a szülés előtt 4 héttel már nem tud táppénzre, csak terhesállományba felvenni, mivel eddig nem voltam táppénzen, és a papírt is ennek megfelelően állította ki. Utólag azonban felvetődött bennem, hogy ez az érvelés nem helyes, hiszen a születési szabadságot legkésőbb a szülés napján lehet megkezdeni, de a pontos kezdő időpontot tudtommal munkáltatójával egyeztetve a kismama joga megadni. A bérszámfejtőnknek átadtam az orvostól kapott "terhesállományba vételről szóló igazolást", ő később azzal keresett, hogy ezen a papíron ráadásul 8as kód van feltüntetve, amivel szerinte az időszak sima táppénznek is elszámolható lenne, de ennek még utána fog járni.

Mi az igazság ebben a helyzetben? Lenne rá lehetőségem, hogy a szülésig táppénzen legyek?

Minden segítséget előre is köszönök!

Adrienn

viki13 # 2011.04.20. 12:48

Tisztelt Fórum!

2012 februájában jár le a gyedem. Ezt követően gyes mellett részmunkaidőben szeretnék dolgozni. A szülési szabadság alatt összegyűlt szabadságokat a gyes lejárta után szeretném kivenni.
Kötelezhet a munkaadóm, hogy előbb vegyem ki a szabadságokat? Szerintük addig nem állhatok munkába, amíg a szabadságokat nem vettem ki.

Jól tudom, hogy amennyiben nem akarnak 6 órában foglalkoztatni, rendelkezésre állási bért kell fizetniük? Ez hogyan működik akkor, ha pedagógusként csak pl. heti 5 órában akarnak foglalkoztatni a 6 órának megfelelő 16,5 helyett? Ilyenkor 5 órára bért fizetnek plusz a többi le nem dolgozott időre pedig rendelkezésre állási bért vagy ezt így nem lehet kombinálni?

Ha részmunkaidőben dolgozom és szeretném az eredeti teljes állásra szóló kinevezésemet fenntartani a gyermekem 3 éves koráig (+30 napig), akkor arra a részmunkaidős időszakra külön szerződést kell aláírnom? Ennek tartalmaznia kell azt, hogy az eredeti státuszom megmarad? Nem akarok úgy járni, hogy aláiratnak velem egy szerződésmódosítást, és aztán erre hivatkozva érvényét veszti a teljes állásra szóló megbízásom.
A dolgot bonyolítja még, hogy 2012 júniusában 1 napra megbízást akarnak adni számomra egy vizsga lebonyolítására. Amennyiben részmunkaidős vagyok, gondolom, ennek semmi akadálya, de ha úgy kapok bért, hogy ténylegesen nem dolgozom (lsd. fent írtak), akkor elvállalhatom ezt a megbízást?
Tiszetlettel megköszönöm, ha a részletes, sok kérdést tartalmazó levelemre válaszolnak.
Köszönettel: Viki

Gigi80 # 2011.04.20. 08:15

Kedves Szakértők!

Próbáltam utánaolvasni,de egyszerűen elveszek az információk között.
Kérdésem az,hogy babát szeretnénk,viszont munkakörömből adódóan,(fertőző osztályon dolgozom)első perctől kezdve táppénzre kell mennem.
Viszont ha az idén teherbe esek,és csak jövőre szülök, az év nagy részét táppénzen töltöm,tehát sokkal kevesebb lesz a Gyedem,mivel a táppénz csak 60%-a a fizetésnek.
Jól értelmezem?

Nekem tehát anyagi megfontolásból(?) érdemesebb jövő év elején teherbe esni,hogy még az évben megszülessen a baba és az előző évi keresetet vegyék figyelembe?