GYED,GYES, táppénz


pazs # 2011.05.23. 16:12

Hajrá! És mindenképp jelentkezz, hogy mi lett.

adrianna83 # 2011.05.23. 15:27

pazs

Köszönöm, valami ilyesmire gondoltam én is.
Azt hiszem először kipróbálom a 3-as verziót, aztán ha úgy nem megy, akkor jön az 1-es!
Ha akkor sem hajlandó fizetni, akkor pedig jön a munkaügyi per.
Attól félek, hogy ha az 1-es verzióhoz kerülök, a nyakamba fog varrni valamit (leltárhiány stb.-volt már ilyen munkaadóm...)
Közben utánajártam a helyi munkaügyi kirendeltségben, és azt mondták, fél évig a közös megegyezés után és a munkáltatói rendes felmondás után is kapnék ellátást, ugyan azzal az elbírálással (vagyis 4 évre visszamenőleg nézik a munkaviszonyt).
Ezt csak azért írtam le, hogy ha valaki hasonló helyzetbe kerül (ne adj Isten), akkor ezt is tudja!
Ha nem gond, jelentkezek ismét, ha bármi fejlemény van az ügy kapcsán.
Egyenlőre várok péntekig, ha nem küldi az ígért nyilatkozatot, akkor írok az ajánlatról a közös megegyezéses felmondáshoz.
Köszönök mindent! Ancsa

pazs # 2011.05.23. 14:16

(1) Pontosan. És persze vezesd a jelenléti ívet és kezdj el dolgozni :)
(2) Semmi. Ha nem akarod, nem írod alá. Nincs ilyen, hogy megtagadja a munkavállaló a kapcsolatfelvételt, ha minden kötél szakad, kommunikáljatok írásban.
(3) Mindegy, hogy melyikőtök kezdeményezi a közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetést, hiszen úgyis meg kell egyezni. Írj neki levelet, hogy ajánlatod van a munkaviszonyod közös megegyezéssel megszüntetésére és írj bele mindent, amit kapni szeretnél (végkielégítés, felmondási idő és az arra járó bér, szabadságok megváltása, ha van) és hogy milyen dátummal szeretnél megszüntetni. Aztán majd reagál rá valamit. Véletlen se lehessen egy mondatát se úgy érteni, hogy ha nem fogadja el, akkor te felmondasz, hanem úgy, hogy ha nem fogadja el, akkor a munkaviszonyod változatlanul fennmarad. A legrosszabb, ami történhet, hogy munkáltatói rendes felmondással megszünteti a munkáltatód a munkaviszonyodat (ha persze nem adsz okot rendkívüli felmondásra például azzal, hogy nem töltöd a munkahelyeden a munkaidőt), akkor meg jár a végkielégítés és a felmondás idő amúgy is.

adrianna83 # 2011.05.23. 12:52

Kedves pazs!
Köszönöm a gyors reagálást.
Tehát, ha nem küld nekem semmiféle papírt a munkáltatóm, akkor
(1) Júni 4-én reggel 9-kor álljak a bolt ajtóban, hogy "jöttem dolgozni".
Eddig világos. Mi van, ha nem jön a főnök, csak a másik két alkalmazott?(mivel ez szombati nap)
Vagy (2): mi van ha kapok papírt a 2 órás módosításról, vagy szól, hogy mehetek aláírni?
Persze nem írom alá, de akkor mit tehet ezek után?
Mert akár le is tagadhatja, hogy személyesen találkoztunk volna és az mondhatja, hogy én megtagadtam a kapcsolat felvételt (kinézem belőle).
(3) Ha belemegyek a közös megegyezésbe, azt tényleg nekem kell írásban kérni?
Mit írjak/írhatok? Valamint természetesen én szeretném legalább a végkielégítést kicsikarni belőle, akkor azt is írjam bele?
Fura egy helyzet, őszintén megvallva egyiket sem tudom így gondolatban igazán átélni... :)

pazs # 2011.05.23. 12:31

Hát... talán a niok.hu?

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.05.23. 12:29

Hali!

Olyan keresőt szeretnék találni a neten, ami a közhasznú illetve a kiemelten közhasznú szervezeteket tartja nyilván? Tud valaki ilyet?

pazs # 2011.05.23. 12:26

boribor: olvass vissza, nandy ezeket már sokszor leírta. De nehéz jósolni az ellátások tekintetében.

boribr # 2011.05.23. 12:11

Kedves Fórumozók!
Tud valaki nekem válaszolni? Esetleg abban segiteni, hogy hol tehetem fel a kérdésemet?

pazs # 2011.05.23. 09:56

Akkor egyelőre nincs módosítva a munkaszerződésed, amikor lejár a szabid, menj be és állj rendelkezésre munkára kész állapotban a munkaszerződésedben foglaltak szerint (munkaidő, munkavégzés helye) és addig el ne jöjj onnan, amíg írásba nem adják, hogy fel vagy mentve a munkavégzés alól. Évi 42 napra viszont átirányíthat másik munkakörbe (de ez a fizetésedet nem érinti és nem lehet jelentősen hátrányos rád nézve).
Igen, a gyereked miatt töltött fizetés nélküli szabadság időtartamát is figyelembe kell venni a végkielégítés és a felmondási idő szempontjából, tehát ha te sem akarsz tovább ott dolgozni, akkor legalább ezt kérd abban a bizonyos közös megegyezésben.
Végül, ami nem jog: ügyes vagy, hogy kiálltál magadért és nem írtál alá olyat, amit nem akartál.

adrianna83 # 2011.05.23. 09:03

Kedves pazs és más hozzáértők!

Leírtam történetemet, nem tudom van-e valami ami esetleg hiányos még.
Kérem ha tud valaki tanácsot adni, segítsen. köszönöm!
Tehát: 2006. május 24-e óta vagyok folyamatos munkaviszonyban adott vállalkozónál bolti eladóként. 2011. április 9-én szűnt meg a GYES-em, a munkáltatómnál 2011. június 3-ig vagyok szabadságon.
A többit a találkozóról már írtam.

Fogalmam sincs mit tegyek!
Én nem szeretnék 2 órában, ráadásul adott időszakban (16-18 h) dolgozni, minimum 6 órában szeretnék kiegyezni, de ettől a főnököm teljesen elzárkózott, mondván meg van elégedve a dolgozóval, aki helyettem felvett 3 éve.(pedig egy éve levélben azzal "hitegetett" visszavár-igaz csak kötelezettségből- de megírta ezzel együtt azt is, hogy akkor el kell bocsátania a másik munkavállalót, akinek minimum 3 évre tett ígéretet, hogy alkalmazza)
Azt akarja, hogy mivel én nem egyezek bele a módosításba, mondjak fel, vagy írjam meg a kérelmemet a közös megegyezéses felmondáshoz (állítása szerint van ilyen).
Kértem tőle a nyilatkozatát a 2 órás munkaviszonyról, hogy legyen meg írásban, ha esetleg arra később szükség lenne, erre már fenyegetéssel kezdett vádolni.
Ezek után nem valószínű, hogy okos lenne bármennyi időre is neki dolgoznom, de ellátás nélkül semmiképp sem szeretnék maradni.
Előre is köszönöm a segítséget, észrevételeket, tanácsokat! Ancsa

erasterck # 2011.05.22. 15:08

Kedves Ildó001!

Hasonló cipőben jártam pár éve, mikor babát vártam. A javaslatom az lenne, hogy úgy jelentkezz be a munkaügyhöz, hogy a szülés napjáig még járadékot kapjál. Fontos, hogy járadék legyen, ne segély. Majd a szülést követően írj kérelmet a munkaügynek, miszerint kéred, hogy 2-3 nappal tovább kapd a járadékot a szülést követően, így erre a pár napra még nem tgys-t, hanem járadékot kapsz, ezzel biztosított leszel a szülés napján is, így jogosult leszel gyedre is! Ezt akkor egy kedves mep-es ismerősöm javasolta és kaptam a gyedet rendesen a kicsi 2. életévéig.

adrianna83 # 2011.05.20. 15:43

Ja és amit még elfelejtettem.
Feljött szóba a közös megegyezés, amibe belemegy ugyan, de azt mondta, hogy azt nekem kell kérvényeznem, írásban a könyvelőknek átadva!
Szerintem ilyen nincs! Mi az, hogy a munkavállaló kérvényezi a közös megegyezést, amikor ő nem akar visszavenni?
Valamint jól tudom?- ha én nem írom alá egyik változatot sem, ő a szabi leteltével nem küld el, akkor júni 4-én ha bemegyek dolgozni és a kezembe lesz a nyilatkozata, miszerint ő 2 órában tud alkalmazni, természetesen én nem írom alá, akkor ledolgozom a 2 órát és 8 órában kell azt elszámolnia?
(mivel rajtam kívül álló okok miatt nem tud 8 órás munkát biztosítani, de a szerződésemben az áll)?

adrianna83 # 2011.05.20. 15:34

Szóval: igen szerettem volna 6 órában visszamenni a munkáltatómhoz.
Hajlandó lettem volna szerződést is módosítani ez ügyben;
Viszont most, hogy megvolt a megbeszélés, az alábbiakban módosult a helyzetem.
Aláírtam a szabadság engedélyes papírokat,és a kifizetett szabadságról a bérjegyzéket, azzal nem volt gond.
Aztán bejelentette, hogy jelenlegi gazdasági helyzetében a vállalkozásában napi 2 azaz két órás munkát tud nekem biztosítani, azt is 16-18 óra között!
Hát, sokat nem gondolkodtam, mondtam, hogy 6 órában tudok kiegyezni.
Azt mondta, ha nem jó a 2 óra, akkor elfogadja és ezt a felmondásomnak tekinti.
Felvilágosítottam, hogy egyoldalúan nem módosíthat semmit és nem írok alá semmilyen felmondást!
Kértem, hogy adjon papírt az itt elhangzott ajánlatról, de a könyvelők elfoglaltságára hivatkozva semmit nem adott.
Említettem neki az állásbért, hogy azt sem kértem tőle, mert arra számítottam, hogy vissza tud venni, meg a levelében ezt írta:
"amikor 2008.áprilisában szült, új munkavállalót vettem fel, akinek azt ígértem legalább 3 évig foglalkoztatom Ön helyett...
...Amennyiben lejár a GYES folyósítása, természetesen újra köteles vagyok Önnek munkát biztosítani, tehát kérem 2011. márciusában jelentkezzék, mert egyeztetnünk kell a szabadság kiadása, a munkába lépés napjával kapcsolatban, hisz a másik munkavállalót akkor el kell bocsátanom."
Szóval fogalmam sincs mit tegyek, mi a következő lépés, hiszen szóban megmondta, ő nem fog felmondani! (mivel kiderült pont május 24-én töltöm az 5 éves munkaviszonyomat, vagyis elméletben járna a 3 havi végkielégítés). Egyébként ez biztos? Vagyis a teljes 3 év (GYED, GYES alatti fizetés nélküli szabadság) is beleszámítható?
Ha valaki okosabb nálam tudja a kialakult helyzetre a legjobb megoldást, igen hálás volnék, ha megosztaná velem! :)
Ezer köszönet!

pazs # 2011.05.20. 12:00

Egyáltalán mikor jár le a gyesed? És amikor jelezted, hogy munkába állsz, az még a gyes alatt volt? Akkor nem kaptál állásidőre járó bért, pedig megtagadták a munkavégzést? Vagy nem is kérted a munkába állást?

Hopp, most visszaolvastam. Nos, te mit akarsz? Ott maradni? Négy órában dolgozni? Elmenni?
A legfontosabb, hogy mikor jár le a gyesed, akkor ugyanis megszűnik a védettséged. Hogy mit érdemes beleírni a közös megegyezésbe, az nagyban ettől függ (nyilván ne kevesebbet, mint ami rendes felmondás esetén járna).

Minden papírnál általános szabály, hogy elolvassuk, amit nem értünk, azt megkérdezzük és kétség esetén nem írjuk alá. Ide is visszajöhetsz kérdezni, a csak itt, csak most ajánlatoknak általában nem érdemes hinni. Ha nem hagynak kérdezni, az mindig gyanús és ha minden kötél szakad az ellenállásban, akkor csak dátummal írd alá úgy, hogy "Jogfenntartással átvettem".

adrianna83 # 2011.05.20. 10:12

Kedves Fórumozók, aki tud segítsen!
Nemsokára indulok (15 h) munkamegbeszélésre (GYES-ből visszatérés).
Mint írtam már a történetemet, júni 3-án jár le a felhalmozott szabadságom.
Nem valószínű, hogy a munkáltató alkalmazni kíván, mivel ezt GYES ideje alatt is- gazdasági helyzetre hivatkozva-megtagadta (írásban kértem)!
állásbért nem kaptam, mint utóbb kiderült az nem automatikusan jár, hanem igényelni kell.
Kérdésem az lenne, mi volna a leg célszerűbb, ha ezek után sem kíván alkalmazni, mit írhatok alá és mit nem?
Mi van a szerződés módosítással, a 4 órás munkaviszonyt figyelembe veszik-e nyugdíj kiszámításánál, illetve mik még a hátrányai?
Ha közös megegyezéssel mondunk fel, mire kell figyelnem a szerződés aláírásakor?
Köszönöm!!!!!!

menkecs # 2011.05.19. 22:12

Kedves fórumozók? Abban tudna-e valaki segíteni, hogy ha GYES-en és ezt követően hónapokig szabadságon voltam, akkor a felmondáskor kifizetett átlagbérnek mi az irányadó alapja? A mostani bérem + a szülés előtti, vagy úgy kell tekinteni erre, mintha a munkaviszony 4 naptári évnél rövidebb lenne, és akkor csak a mostani bért alapul venni? Köszönöm a segítséget.

Sardonyx # 2011.05.19. 14:25

Kedves Szakértők,

Remélem, jó helyen teszem fel kérdésem.

Idén mennék vissza GYED-ről dolgozni. A szülés előtt egy bankban dolgoztam fiókvezető beosztásban.

Kérdéseim a következőek lennének:

  • Kötelező e azonos pozícióba visszavenniük?
  • Ha nem áll rendelkezésre üresen vezető pozíció, milyen megkötések vannak az ajánlható pozíciók tekintetében?
  • Mennyire térhetnek el az eredeti munkabéremtől? Ajánlhatnak e más munkabért? Csökkenthetik e?

Én aggódom, hogy ha nincs számomra megfelelő pozíció, akkor kevesebbért ajánlanak mást.

Előre is köszönöm.

boribr # 2011.05.19. 12:57

Kedves hozzáértő/k!
Az alábbiakban szeretnék segitséget kérni, mert akit kérdeztem, mindenki másképp vélekedik.
Gyermekem jővő augusztus 1-én lesz 3 éves.
Folyamatos munkaviszonyom volt több mint 10 éve un.annál a cégnél.
Szabadságaim már 2009-ben is bentmaradtam, mivel táppénzen voltam a terhesség utolsó szakaszában. Évi szabadságom: 28 nap. Igy kb. mennyi jár nekem gyes után?
Kistesót tervezünk kb.jövő nyárra-őszre.
Kérdésem, hogy mire leszek jogosult, ill. hogy járok jobban?
Ahogy innen-onnan tájékoztattak: létezik-e hogy:
kb. Jövő júniusban felveszem a munkát mondjuk 2-3 hónapra, majd elmegyek táppénzre a szülésig?
Vagy jövő júniustől letöltöm a szabadságomat és szabadságról megyek el táppénzre?
A lényeg, hogy szeretnék ismét tgyás-ra jogosult lenni.
Kérem, ha valaki tud segitsen nekem!
Köszönettel: Judit.

menkecs # 2011.05.19. 12:45

Tisztelt fórumozók!
Engem is a GYES utáni írásbeliség érdekel. Telefonon kezdtem hívogatni a főnököm, hogy megmondjam, a GYES lejártakor már szeretnék asztalhoz ülni és dolgozni, így még a GYES alatt elkezdeném a szabijaim letöltését, de sosem fogadta a hívásom.Mire aztán ment a tértivevényes levél, végre fogadtak a megbízottjai,akik pedig tagadják, hogy én már kerestem őket. Így több hónappal csúszott a munkába állásom.Tehát akkor csak az írásbeli bejelentés számít vagy a híváslistám is elég bizonyító erejű? Köszönöm a válaszokat

kkatalin6 # 2011.05.17. 19:14

T Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy szerződéses katona betegszabadság ideje alatt utazhat e külföldre közvetlen családtagjához (az EU területén belül),gyermekéhez,ahol a katona is bejelentett lakcímmel rendelkezik (hivatalos tartózkodási hely)
Köszönöm
Katalin

bigdady # 2011.05.17. 18:43

Sziasztok!

Csak gyes mellett kell adóbevallást késziteni?

Dödölle1 # 2011.05.17. 16:01

szufi

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szerenék kérni. Július 11-e a szülésem várható ideje, július 1-től tervezek Tgyásra menni. 2009. okt. 1-től folyamatos a munkaviszonyom, előtte Gyeden voltam. 2011. február 1-től új munkahelyem van, itt jóval magasabb a bruttó fizetésem, ezen kívül két alkalommal is volt 2011-ben nem rendszeres jövedelmem (végielégítés és bónusz kifizetés). Az volna a kérdésem, hogy mi alapján kapom majd a Tgyást (és majd a Gyedet), mert rendkívül előnytelen lenne számomra, ha csak a 2010-es jövedelmemet vennék figyelembe, de ezt mondta egy szakértő.
Előre is köszönöm
Ruzsa Kata

0. A hivatkozott szakértő helyesen tájékoztatta.

1.Főszabály szerint ha a jogviszony folyamatos, azaz abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs egy 2011.07.01-én induló THGY ellátás alapja a 2010.01.01-től 2010.12.31-ig elért jövedelem feltéve, hogy 2010-ben volt legalább 180 bérezett (naptári) napja.

Lásd 1997. évi LXXXIII. törvény 40-42/D és 48. § rendelkézéseit.

2. A Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) értelmében a végkielégítésből nem kell 2%-os mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékot vonni, így az nem képezi sem a táppénz, sem a THGY, sem a GYED alapját.

3. A THGY 168 napig folyósítható. Ha ezen ellátást 2011.07.01-től veszi igénybe úgy -az Ön által közölt adatok alapján- a GYED ellátást is 2011-ben indul, azaz az összegét ugyanúgy a 2010-es peb. járulékalapot képező jövedelme alapján fogják megállapítani, mint ahogyan az történik a THGY ellátásnál.

4.MINDEN, AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAIVAL (táppénzt, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz) KAPCSOLATOS KÉRDEZŐ FIGYELMÉBE AJÁNLOM AZ ALÁBBIAKAT:

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudja használni most, vagy egy későbbi ügyében:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének) és/vagy a TB Kifizetőhelyeknek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy éljen a jogszabály adta lehetőséggel és keresse fel a lakóhelye szerinti Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyen magával minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon Önre negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeit.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseire, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretne bizalommal forduljon a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező az elbíráláshoz minimálisan szükséges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.

Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez…………..

(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Jó tudni, hogy a 2005.11.01-től hatályba lépett a 2004. évi CXL. törvény, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól és immár a nevében is deklaráltan előtérbe helyezi a közigazgatási tevékenység szolgáltató jellegét, azaz a hatósági tevékenységről a hangsúly átkerült a szolgáltatásra, amibe beletartozik az ügyfelek részletes, teljeskörű tájékoztatása is. További fontos rendelkezése, hogy az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez (ez főszabály szerint 22 munkanapot jelent) való jog. (Lásd: Ket. 4.§, 33.§, 33/A §)

Új, a jogbiztonságot, a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez való jogot elősegítő eleme a Ket. novellának az, hogy ha a hatóság a rá irányadó ügyintézési időt nem tartja be úgy köteles az ügyfélnek visszafizetnie az eljárási illetéket, illetékmentes eljárás esetén pedig köteles a mulasztó hatóság a költségvetés részére befizetni az általános tételű eljárási illetéknek megfelelő összeget, vagy ha az irányadó ügyintézési idő kétszerese alatt sem intézte el az ügyet akkor ezen összeg kétszeresét .

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve, külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy az egészségbiztosító a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének vezetőjétől kérjen részletes, írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

A táppénzről, a THGY-ról, a GYED-ről, a gyermekápolási és a baleseti táppénzről a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és a végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet rendelkezik.
Tájékozódhat továbbá az OEP honlapján, valamint hasznos információkhoz juthat, ha az alábbi linkre kattintva elolvassa az OEP Kifizetőhelyi tájékoztató táppénzzel, THGY-val és GYED ellátással kapcsolatos fejezeteit.

http://www.oep.hu/…_TBKIFIZ.PDF

További ismereteket szerezhet a
http://www.tbinfo.eoldal.hu/

szakmai honlapon.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Ritanéni # 2011.05.17. 06:53

Tisztelt Szakértő!
Nyolc év folyamatos, közalkalmazotti(tanár) munkaviszony után 2009 novemberében született meg a kisfiam. Számításaink szerint 2012 februárjában várható a kistesó. Kérdésem a következő:
Hogyan járnék jobban anyagilag (tgyás, gyed)?
Ha a gyed lejárta után (2011 november) mennék vissza "dolgozni", kivenném a szabadságaimat, majd táppénzre mennék szülésig, vagy ha megszakítanám a gyedet, már 2011 júliustól munkába állnék, és januárig dolgoznék?
Köszönöm szíves segítségét!
Üdvözlettel
Ritanéni

szufi # 2011.05.16. 12:03

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szerenék kérni. Július 11-e a szülésem várható ideje, július 1-től tervezek Tgyásra menni. 2009. okt. 1-től folyamatos a munkaviszonyom, előtte Gyeden voltam. 2011. február 1-től új munkahelyem van, itt jóval magasabb a bruttó fizetésem, ezen kívül két alkalommal is volt 2011-ben nem rendszeres jövedelmem (végielégítés és bónusz kifizetés). Az volna a kérdésem, hogy mi alapján kapom majd a Tgyást (és majd a Gyedet), mert rendkívül előnytelen lenne számomra, ha csak a 2010-es jövedelmemet vennék figyelembe, de ezt mondta egy szakértő.
Előre is köszönöm
Ruzsa Kata

Ildó001 # 2011.05.16. 10:53

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi esetben szeretnék segítséget/információt kapni:
Közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom március végén, és utána 30 napig passzív táppénzen voltam, ami után bejelentkeztem álláskeresőnek. Most derült ki, hogy terhes vagyok, ami biztos, hogy passzív táppénz alatt fogant meg. Ahogy számolgattam, a szülés időpontja valószínűleg január közepe lesz.

A neten próbáltam utána nézni, hogy ilyenkor milyen ellátásra vagyok jogosult, de elég lehangoló infókat találtam. Ahhoz képest, hogy hét évig rendesen bejelentett munkahelyem volt (multicég), mostantól csak a gyes körüli összeget kapnám, ha azonnal bejelenteném a munkaügyi központban, hogy babát várok.

Az lenne a kérdésem, hogy ez tényleg így van-e és ha igen, akkor ebben az esetben mi a számomra a legelőnyösebb amit tehetek?

Válaszát előre is köszönöm!

Esetleg valamilyen tanácsot tud vki adni, hogyan juthatnék normális juttatáshoz a terhesség alatt és után?