GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2010.06.08. 08:52

ilca 2010.06.07. 17:12

Tisztelt Szakértö!

Segitségét szeretném kérni a következö kérdésekben.

2002.jan.20-tol 2010.ápr.08-ig volt munkaviszonyom­.(felmondtak)
2010.ápr. 09-én táppénzre mentem 2010. máj. 11-ig irt ki az orvos (ugy tudom 30 napra jár a pénz, tehát ápr.09-máj.08-ig), de a volt munkáltato ápr.09-máj.07-ig számolta el a táppénzt pedig ez csak 29 nap!!!!!A TB kiskönyvembe is ápr.09-máj.07 irt be, de zárojelben 30 napot irt a 29 helyett!!!!!I­lyen esetben mi a teendö?
Táppénz számitását szeretném kérni.

2009 évi netto jövedelmem: 921.538.- (táppénzen nem voltam 6 éve)
50 vagy 60% jár a fent emlitett idöre?
És hogy kell kiszámolni a fent emlitett idöre járo összeget?

Nagyon köszönöm szépen a segitséget!
ilca 2010.06.07. 17:12

Válasz:

  1. Ahogyan az előző hozzászóló is jelezte a táppénzt nem a nettó, hanem a bruttó jövedelemből számítják.
  2. A megadott adatokkal a táppénzt a 2009.01.01-től 2009.12.31-ig elért jövedelemből kell kiszámolni. Amennyiben csak rendszeres jövedelem volt, úgy ezen összeget 365 nappal kell elosztani, így kapjuk meg az 1 napi 100%-os tp-t. A táppénz mértéke -tekintettel a több éves folyamatos jogviszonyra -60%, azaz az előbbi összegnek vesszük a 60%-át. Ez lesz a bruttó táppénz. Ahány (naptári) napra van orvosi igazolás annyival kell beszorozni, így kapjuk meg a bruttó táppénz összegét, ami adóköteles ellátás, azaz abból adóelőleg vonható.
  3. Amennyiben a TB ügyintéző "elnézte" a dátumokat célszerű arra a figyelmét felhívni és kérni a kijavítást.

Ha nem teszi meg a REP PEEO Osztályvezetőjénél kell írásban panaszt és a kijavítási kérelmet előterjeszteni.

4. A 30 napon túli időre a kifizetőhely (hiányában az illetékes REP PEEO) köteles a táppénz igényt alakszerű közigazgatási határozattal elutasítani. Amennyiben ez sem történt meg, úgy azt is célszerű a REP felé jelezni.

5. A kifizetőhely a dolgozó (beleértve a volt dolgozókat is) kérésére köteles a táppénz (passzív táppénz) kiszámításának módjáról az ügyfelet (akár írásban is) tájékoztatni.

Bővebben erről:
Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek

(REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

(Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Manióka # 2010.06.08. 09:50

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi adatok alapján kérném segítségét a Gyed pontos kiszámításához:

  • 5 éve dolgozom köztisztviselőként
  • 2009.április közepén táppénzre mentem gyermekem születéséig: 2009.október 22.
  • Szüléstől igényeltem a Tgyást, majd 2010.április 8-tól Gyedet folyósítanak.
  • 2009.évben az összes bérjövedelmem 2,7M Ft volt

Internetes kalkulátorok segítségével számolva a maximális Gyed összegre vagyok jogosult, ezzel szemben május hónapra 70ezer Ft-ot utaltak adójóváírással együtt.
Előfordulhat-e, hogy a táppénz miatt nem kapom meg a maximális összeget? Milyen lehetőségeim vannak ebben az esetben? pl: ha visszamennék 1 hónapra dolgozni, utána a gyeddel együtt meg lenne a 180 nap jövedelmem és újraszámolnák a Gyedet?

A Gyed lejárta előtt szeretnék újra szülni. Ha a jelenlegi Gyeden már nem tudok változtatni, mit kell tennem, hogy a következő babámmal a maximális Gyedet és minél több Tgyást kapjak? Vissza kell mennem 1-2hónapra dolgozni, vagy szabadságot kivenni?

Előre is köszönöm segítségét!!

nandy # 2010.06.08. 11:28
  1. A táppénz, TGYÁS összege nem számít bele a GYED alapjába, a betegszabadságra kapott 70%-os bér azonban igen!
  2. A 2,7 MFt összes jövedelem egy kicsit soknak tűnik nem egész négy havi bérre...
  3. Ha megszakítod a GYED-et, és később újra kéred, nem fog változni az összege (azaz a korábban már megállapított GYED-et kapod majd).
Manióka # 2010.06.08. 11:48

A bérjövedelmet a táppénzzel együtt értettem.
Ezek szerint a minimálbéres szabály alapján kell kiszámítani? Vagyis a maximum Gyedre vagyok jogosult?

Következő szülésem előtt mit kell tennem, hogy maximális gyedet kapjak, ha most mégis kevesebbet kapok?

nandy # 2010.06.08. 12:28
  1. Mivel a GYED-et április 8-tól kapod, ezért még a régi szabályokat kell nézni.
  2. Az irányadó időszak nálad 2009.01.01-től 2010.04.07. lesz. Mivel az irányadó időszakban nincs összesen 180 nap bérjövedelmed, ezért...

42/D. § (3) A (2) bekezdésben nem említett jogosult gyermekgondozási díjának naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme, illetve a munkanélküli ellátás alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.

Tehát azt kellene tudni, hogy 2009.01.01-től 2009.05.... ig összesen mennyi bért, betegszabadságot, jutalmat stb. kaptál, mert annak alapján számolják a GYED-et.

Wagga # 2010.06.09. 10:08

Üdvözletem. Jelenleg 6-dik hetes terhes vagyok, aminek nagyon örülök. Olyan cégnél dolgozom, ahol rengeteg stressznek vagyok kitéve, szó szerint leizzadok már a délelőtti órákban a stressztől, kb 6-7 ember munkáját végzem egyszerre. Sajnos a cégnek nem áll módjában több embert alkalmazni. Nem akarom egyelőre elmondani a kollégáimnak hogy terhes vagyok, attól félve hogy elbocsátanak a munkahelyemről. Sajnos minimálbérrel vagyok bejelentve, ami ha jól kalkuláltam a gyes-em, gyed-em és tgyás-omat is súlyosan érinti, magyarul kb 20-40 ezer Ft közötti havi segélyt fogok kapni ha elmentem szülni. A párom állami cégnél normál módon bejelentett állással rendelkezik, kézhez 100.000,-Ft-ot kap. Mit tudna javasolni? Az ő nevére kérjük meg a szülés után a lehetségesen igényelhető támogatásokat és segélyeket? Illetve mit javasol? Menjek el táppénzre vagy betegszabadságra? Sajnos az is elég kevés havi juttatás lenne részemre. Elvetélni meg nem akarok a minden napos idegeskedéstől. Várom szíves válaszát.

Emerenc75 # 2010.06.09. 12:14

Kedves Nandy!

Egyszer kértem a tanácsodat, sokat segítettél akkor. Jelenlegi problémámra szeretném újbóli tanácsodat kérni.
2 éves a kisfiam, 2009 szeptember 1-től visszamentem dolgozni GYES mellett. Akkor ügyvédi segítséggel sikerült csak, a cég nem akart visszavenni.Most azonban véleményem szerint rendkívüli felmondással szándékoznának elküldeni, mivel egy helytelen adatbevitel miatt írásbeli figyelmeztetést toltak elém, amit nem írtam alá (megjegyzem ebből az elírásból semmilyen anyagi veszteségük nem származott, noha konkrétan ez szerepelt a figyelmeztetésben). "Következő hibát már szándékos kötelezettségmulasztásnak minősítik" állt a papíron.
Jelenleg táppénzen vagyok GYES mellett. Mit javasol ebben a helyzetben? Menjek vissza és várjam hogy mikor mondanak fel rendkívüli felmondással vagy addig legyek táppénzen amíg nem találok állást? Bármikor kirúghatnak?

Köszönöm megtisztelő válaszát:
Emrernc75

nandy # 2010.06.09. 12:42

Adatrögzítésnél egy-egy alkalomszerű, véletlen elütést nem lehet szándékosnak minősíteni! Még akkor sem, ha ők közlik veled, hogy a továbbiakban annak veszik!

Az elütés egyébként is csak gondatlanságot feltételez, nem pedig szándékosságot. A szándékossághoz az is kell, hogy a tetted következményeit kifejezetten akarjad is...

Lehet, hogy az lenne a legjobb, ha kivárnád, míg rendkívülivel felmondanak, aztán bíróságra mennél. Tutira megnyernéd! Csak addig eltelik egy-két év, kérdés, hogy találsz-e másik állást, hogy legyen pénzed kivárni.

nandy # 2010.06.09. 12:44

A szándékosság és a gondatlanság, ill. súlyos gondatlanság között azért kell különbséget tenni, mert...

Mt. 96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
kucsdia # 2010.06.10. 14:13

Tisztelt Hozzáértők!

Én is arról szeretnék kérdezni, hogy vajon megkaphatom-e a tgyás, gyes és gyed ellátásokat a következő esetben:
Közalkalmazottként dolgozom 4 éve. Folyamatos a munkaviszonyom, de 2010. június 30-án lejár a szerződésem, s mivel 11 hetes terhes vagyok nem fogják meghosszabbítani. 2011. január 1-re vagyok kiírva, ami persze még változhat addig, de a lényeg, hogy kb. akkor szülök. Valószínűleg ebben az esetben nem fognak kapkodni értem a munkaadók, így ha júliustól elmegyek munkanélkülire megkaphatom a fent említett juttatásokat?

Válaszát/válaszukat előre is köszönöm!

Diána

nandy # 2010.06.10. 15:01

Igen.

Léda521 # 2010.06.10. 16:49

Tisztelt Hozzáértők!

A következő kérdésem lenne: szeptember 25-én jár le a gyedem és szerettem volna gyes mellett 4 órában visszamenni dolgozni a régi munkahelyemre, ahol azt a választ kaptam, hogy nem tudnak visszavenni különböző okokra hivatkoztak.

Megtehetik-e ezt, vagy van valami jogszabály arra, hogy vissza "kell venniük" 4 órába dolgozni gyes mellett?

Segítségüket előre is köszönöm!

Léda521 # 2010.06.10. 17:12

Elnézést! Visszaolvastam, megtaláltam!

Tehát akkor elvileg vissza kellene venniük!

Köszönöm.

marguly # 2010.06.10. 21:19

Szép jóestét! (S.O.S.)
A fiam Junius 3.-án tölti be a 2 évet. Már mind ketten dolgozunk, és szeretnék elmenni vele gyesre. Megoldható ez úgy hogy én dolgozok mellette? A cégemet kell-e erről értesíteni?
köszönettel egy Apuka


Küzdeni az igazunkért!

Dittke75 # 2010.06.10. 23:18

Tisztelt Szakértő!
2010. jún.22-én lejár a gyesem. 2005. júl.1. óta dolgozom itt, a munkáltató költségcsökkentésre hivatkozva nem akar foglalkoztatni tovább. Munkaszerződésem határozatlan idejű, teljes munkaidős, de 2008. szept.1-től 2009. jún.30-ig dolgoztam ugyanitt 4 órában, majd újra visszamentem gyesre. Kérdéseim: mi jár nekem? A védettség ugye megillet 30 napig, de mivel nincs szabim (a 4 órás mviszony megkezdése előtt kivettem) akkor azt le kell dolgoznom? Felmondási idő a 30 nap védettség után kezdődik, ha jól számoltam 45 nap? És ugye megillet a végkielégítés 5 év után két hónapra? Mivel nagy arányú fizetésemelés is volt a gyesem ideje alatt kb. br. 30.000 forint a különbség, köteles-e a munkáltatóm is ebből számolni a kifizetendő juttatásokat, vagy a 4 órás munkaviszony után kapott bérem kétszeresét veszi.
Köszönöm válaszát !

Sylvie1987 # 2010.06.12. 10:23

Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni gyed témában.33 hetes terhes vagyok 22 éves.2010 január 1.-ig folyamatos munkaviszonyom volt,a tavalyi évet is végigdolgoztam.2010 január 1-vel elküldtek a munkahelyemről,innentől kezdve nappali tagozatos iskolába járok ezáltal biztosított vagyok.Kérdésem az lenne hogy így jár e gyed?mert a biztosításom és a biztosított időm amik a kitételek megvannak.Ha eseteleg más megoldás is lenne kérem jelezze.Előre is köszönöm:
Szabó Szilvia Taj szám: 090-481-136

anne01 # 2010.06.12. 17:33

marguly

  1. Megoldható.
  2. Igen.
Dittke75 # 2010.06.12. 17:37

Köszönöm, a kérdéseimre megkaptam a választ.

anne01 # 2010.06.12. 17:42

Sylvie 1987

Tgyás, gyed igénylésének két feltétele van:

  1. aktuális biztosítás
  2. 365 nap előzetes biztosítás

Az első feltétellel nem rendelkezel. A nappali tagozat csak egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosít, tgyás-ra, gyedre nem. Munkaügyi központhoz be kell jelentkezned és utána igényelheted ezeket.

onesome # 2010.06.13. 05:46

Tisztelt Szakértő!

2010. aug. 31-én lejár a teljes állású határozott idejű munkaszerződésem,melyet fél állásra akarnak módosítani 2011. aug. 31-ig. Közben úgy alakult a helyzet, hogy jelen pillanatban gyermeket várok, a szülés 2011. januárjára tehető. A kérdésem a következő:

  1. Ha nem vállalom el a fél állást, akkor passzív táppénzre mennyi ideig vagyok jogosult?
  2. Mivel járok jobban, a fél állással (és esetenként ez alatti táppénzzel), vagy a passzív táppénzzel és munkakeresési járadékkal?

Válaszát előre is köszönöm!

illestincsi # 2010.06.13. 07:33

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő lenne. Jelenleg 19 hónapos kislányommal vagyok itthon GYED-en.Ez azonban novemberben lejár, onnantól kapnám a GYES-t. Viszont közben várandós lettem a második babával, aki kb. 2011. márciusában fog megszületni. A kérdésem az lenne, h hogy járok jobban. Ha mondjuk a GYED lejárta után elmegyek táppénzre a szülésig? Közalkalmazott vagyok, határozatlan idejű szerződéssel. Első gyermekem születése előtt 2 évet dolgoztam.Jelenleg 72000 a GYED-em.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Illésné

nandy # 2010.06.13. 10:35

1. Ha nem mész táppénzre, akkor

  • TGYÁS alapja a szerződés szerinti béred lesz, de max. a minimálbér kétszerese
  • GYED alapja pedig az az összeg, mely alapján az előző GYED-et megállapították (de max. a min.bér duplája)

2. Ha táppénzre mész:

  • TGYÁS alapja a keresőképtelenség első 15 munkanapjára kapott 70%-os bér lesz
  • GYED alapja ugyanaz, mint az első esetben

Az első verzió jobbnak tűnik (nem mész táppénzre), kivéve, ha eleve nagyon magas a szerződés szerinti béred, mondjuk úgy 220-250.000,-Ft/hó feletti.

Egyébként nem javasolt a táppénz, helyette inkább vedd ki a felhalmozódott szabadságokat, előtte/közben/utána maradj gyes-en.

nandy # 2010.06.13. 10:37

onesome:

biztosítás hiányában nem leszel jogosult sem TGYÁS-ra, sem pedig GYED-re! Munkanélkülivel szerezhetsz biztosítást, kérdés, hogy anyagilag jobban jársz-e...

Passzív táppénz 30 napig jár.

Mano0705 # 2010.06.14. 05:19

JÓreggelt!!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen támogatásra leszek jogosult??? 2010.Junius 18-án lesz egy éve, hogy dolgozom, és most úgy néz ki 4 hetes terhes vagyok!!! Mi az ami jár, és mi nem???? Előre is köszönöm válaszát!!

Dödölle1 # 2010.06.14. 06:36

JÓreggelt!!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen támogatásra leszek jogosult??? 2010.Junius 18-án lesz egy éve, hogy dolgozom, és most úgy néz ki 4 hetes terhes vagyok!!! Mi az ami jár, és mi nem???? Előre is köszönöm válaszát!!

-------
Válasz:
  • A szülést követően jogosult lesz: anyasági támogatásra és családi pótlékra.
  • Amennyiben a jogviszonya nem szűnik meg és a munkáját a terhessége miatt nem tudja ellátni a szülésig jogosult lehet táppénzre.
  • Amennyiben -főszabály szerint- a jogviszonya nem szűnik meg jogosult lesz THGY-ra és GYED-re.

Bővebb tájékoztatásért a REP PEEO Osztályvezetőjéhez fordulhat.

A témáról többet a www.oep.hu, www.allamkincstar.gov.hu és a http://www.tbinfo.eoldal.hu weblapokon olvashat.

Amennyiben a jogviszonya a szülés előtt megszűnik a jogosultsági feltételek megváltoznak!!!

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudja használni most, vagy egy későbbi ügyében:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy éljen a jogszabály adta lehetőséggel és keresse fel a lakóhelye szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyen magával minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérje meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon Önre negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeit.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.

Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.
Üdv. :)