GYED,GYES, táppénz


henri # 2010.05.26. 19:20

Üdv mindenkinek. Feleségem 2008.06.09én szült most hogy 2 éves lesz a babánk menne vissza dolgozni. A cégünk ügyintézője azt mondta hogy a gyed egy részére nem jár szabadság és az lenne a kérdésem hogy ez tényleg igy van e? Tehát kb fél év amire nem járt szabadság. Létezik ilyen? Választ előre is köszönöm.

ityam # 2010.05.27. 09:23

Illetve még egy plusz kérdés: Megpróbálok a BKVtól is valamit kiszedni mert van elvileg egy Generális utasbiztosítás a BKVnak és a baleset a buszról történő lelépésnél történt ahogy a járdaszigeten hiányzott egy térkő és azon ment ki a bokám.A feltételeket elolvasva nem vagyok biztos benne hogy az fog fizetni(és persze elérni őket nem lehet telefonon) de ha fizet baleseti keresőképtelenségre napidíjat akkor amit feltüntetnek összeget(500ft/nap) azt ők csak a megszakításig fizetik vagy a megszakítás után ugynúgy fizetik mint a sima táppénzt?

ityam # 2010.05.27. 09:39

előző hosszászólásom eleje lemaradt ugyhogy leírom mégegyszer:
Üzletkötőként dolgozok kizárólag teljesítménybéres elszámolásban alkalmazottként(heti 40órás) tavaly május óta. Előtte munkanélkülin voltam.Történt egy kis balesetem múlt hét csütörtökön a munkahelyemről hazafele tartva és péntektől(május 21.) felvettek táppénzre. Mivel Júni 5. től nyaralás van lefoglalva ezért mondta a doki hogy arra az időre ki kell venni engem a táppénzről és szabadságot kell kivennem. Ezzel nincs is gond.Kérdém hogy jelent e számomra valamilyen hátrányt/előnyt hogy a táppénzes időszakomban lesz egy megszakítás szabadság miatt? Illetve hogy a mukavédelmis kollega azt mondta hogy szerinte a táppénzt a legutolsó teljes hónapom alapján fogják fizetni. Lehetséges ez ? csak mert mindenhol előző évi keresetből számolják és jó lenne tudni hogy akkor most melyikből kell?lehet e így számolni egy teljesítménybéresnél amit nekem mondtak?

Dödölle1 # 2010.05.27. 18:37

ityam 2010.05.27. 11:39

Kérdém hogy jelent e számomra valamilyen hátrányt/előnyt hogy a baleseti táppénzes időszakomban lesz egy megszakítás szabadság miatt? Illetve hogy a mukavédelmis kollega azt mondta hogy szerinte a baleseti táppénzt a legutolsó teljes hónapom alapján fogják fizetni.ityam 2010.05.27. 11:39

Válasz a teljesség igénye nélkül a kérdéseid baleseti táppénzre vonatkozó részére:

A munkavédelmi megbízottnak az úti baleseti táppénz összegére vonatkozó tájékoztatása helyes, a baleseti táppénz összegét a főszabálytól eltérően valóban nem az előző évi, hanem elsődlegesen a baleseti keresőképtelenséget megelőző hónapban elért, tényleges munkáért járó bérből számolják.

Amennyiben tehát májusban szenvedtél úti balesetet és májustól vagy keresőképtelen a baleseti táppénzt főszabályként a 2010 áprilisi béredből fogják kiszámolni.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy az úti balesetre 2010.01.01-től már nem 100%-os, hanem csak 90%-os mértékű táppénz jár, illetve fontos, hogy csak a tényleges munkáért járó bér vehető figyelembe, azaz nem baleseti táppénz alap a szabadságos bér, betegszabadságos bér.

Részletes tájékoztatásért a kifizetőhelyi ügyintézőhöz, vagy a REP PEEO Osztályvezetőjéhez érdemes fordulni. Ennek módjáról a hozzászólásaim többségén olvashatsz részletesen. Javasolom egy kicsit visszalapozni.

A megszakítás következménye, hogy ha újra keresőképtelenné válsz ugyanazon úti balesetből eredően, úgy a baleseti táppénz összegét újra számolják. Pl. szeptemberben újra bal tp. akkor az alap az augusztusi béred lesz.

Van egy kedvezményszabály, amely szerint ha az előző baleseti tp. összege több, mint a "másodiknál" kiszámolt, úgy az előző, kedvezőbb összeggel kell az ellátást folyósítani, feltéve, hogy a két keresőképtelenség között nem telt el 180 nap.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

55.§. (7) A baleseti táppénz összege azonos a baleseti táppénzre való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári hónapban végzett munkáért, tevékenységért kifizetett (elszámolt), a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmének naptári napi összegével.

Ha a biztosított a baleseti táppénzre való jogosultságot megelőző hónapban nem volt pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, a baleseti táppénz összege a balesetet megelőzően elért tényleges, annak hiányában a szerződés szerinti jövedelméből számított naptári napi átlagjövedelem.

56.§(5) Ha a sérült az első ízbeni baleseti táppénzre való jogosultság megszűnését követő 180 napon belül ugyanazon üzemi baleset következtében újból keresőképtelenné válik, a baleseti táppénz összege a korábbinál kevesebb nem lehet.

55.§.(9) ..... a baleseti táppénz összege azonos.....jövedelme naptári napi összegével, úti baleset esetén annak kilencven százalékával

Dödölle1 # 2010.05.27. 18:45

henri 2010.05.26. 21:20

Üdv mindenkinek. Feleségem 2008.06.09én szült most hogy 2 éves lesz a babánk menne vissza dolgozni. A cégünk ügyintézője azt mondta hogy a gyed egy részére nem jár szabadság és az lenne a kérdésem hogy ez tényleg igy van e? Tehát kb fél év amire nem járt szabadság. Létezik ilyen? Választ előre is köszönöm.
henri 2010.05.26. 21:20

Válasz: Igen, tényleg így van, az ügyintéző helyesen tájékoztatott. Lásd az alábbi rendelkezést:

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

Rendes szabadság

130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.

(2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:

  1. a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára;
  2. a szülési szabadság tartamára;
  3. a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első évére;
ityam # 2010.05.27. 19:21

Köszönöm. Közben a munkavédelmis emberkével beszéltem és nem nagyon tetszett neki az hogy elmenjek 1 hét szabira és aztán visszajöjjek táppénzre. Hogy ezt nem nagyon lehet. Mert hogy 1 balesetből 2X elmenni az ugy nem módi. Lehet hogy ebből tényleg probléma lesz?
Mondjuk azt sem tudom hogy mennyi ideig akart volna a doki egyébként felvenni táppénzre.

nyuszi73 # 2010.05.27. 19:29

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő:
Ha a gyermek 2011 februárjában születik, és az anya már 2010 júliusától táppénzen van, akkor ha jól tudom a 2010-es táppénz alapja a 2009-es bruttó jövedelem, de a 2011-es táppénzt és a TGYÁS-t hogyan számolják?
A táppénz marad a 2009-es jövedelem alapján, de a TGYÁS összegének alapja már a 2010-es jövedelem?
A 2010-es jövedelmet (TGYÁS alapját)hogyan számolják, ha az anya már júliustól táppénzen van? A 180 „bérezett“ napot naptári, vagy munkanapok alapján?
Válaszát előre is köszönöm!

nandy # 2010.05.29. 12:09

Főszabály szerint az ellátások alapja mindig az igénylés évét megelőző évben elért jövedelem.

Nálatok biztosan ez a szabály érvényesül, mert az irányadó időszakban lesz 180 bérezett naptári nap (ha valóban júliustól megy táppénzre a kismama).

A TGYÁS, GYED alapja a 2010. január 1-től július... ig elért jövedelem lesz, tehát a bér, betegszabadságra járó bér (keresőképtelenség első 15 munkanapja), esetleges jutalom stb.
A táppénz nem lesz alap, nem rontja le az ellátások összegét.

nandy # 2010.05.29. 12:14

Köszönöm. Közben a munkavédelmis emberkével beszéltem és nem nagyon tetszett neki az hogy elmenjek 1 hét szabira és aztán visszajöjjek táppénzre. Hogy ezt nem nagyon lehet. Mert hogy 1 balesetből 2X elmenni az ugy nem módi. Lehet hogy ebből tényleg probléma lesz?

A Munka Törvénykönyve szerint nem lehet olyan napra szabadságot kiírni, amikor a munkavállaló egyébként sem kötelezett a munkavégzésre.
A keresőképtelenség okán te jelenleg nem vagy köteles munkát végezni.
Ennek fényében elég furcsának tűnik, hogy épp nyaralás miatt akarod megszakítani a táppénzedet.

A Dödölle által beidézett Eb. tv. szerintem inkább arra az esetre vonatkozik, ha a táppénzt követően visszamész dolgozni, és közben derül ki, hogy továbbra sem tudod ellátni a munkádat.

ityam # 2010.05.29. 18:32

Én nem akarok a táppénzről lejönni csak az orvos mondta hogy nyaraláshoz ki kell hogy vegyen engem táppénzről mert barmikor mehetnek ellenőrizni hogy otthon vagyok e. Márpedig nyaralás alatt nem leszek otthon. Ezért mondta a doki hogy vegyem ki szabinak azt a hetet amikor megyek nyaralni, és ebből jött ez a dolog.
Vagy nyugodtan elmehetek nyaralni a táppénzes időszak alatt? Mert az lenne természetesen a legjobb. Csak elvileg pont azon a héten kellene a traumatológushoz visszamennem amikor nyaralok.Szal mindenképpen észreveszik ha nem megyek az orvoshoz amikor kellene, és akkor meg félek hogy abból van a baj.

Mit javasoltok az én esetemben? Mi a jó megoldás? Most leszek először táppénzen és pont ekkor már meg is van kavarva...
Mindenesetre nem értem hogy miért kell otthon lenni a táppénzes időszak alatt és miért ne gyógyulhatnák valahol máshol.
Az a baj hogy elég sürgős kezd lenni a dolog mert jövőhét szombaton utaznánk, és jó lenne tisztázni hogy akkor hogy a legmegfelelőbb ha el akarok menni nyaralni én is.

richike # 2010.05.30. 06:03

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne ,hogy ha gyedről mennék vissza dolgozni de az én munkaköröm megszűnt,akkor köteles vagyok e más munkakört elfogadni,vagy mondhatom azt,hogy köszönöm szépen nem, és akkor állásidőre járó bért kell fizetniük!Előre is köszönöm a válaszát!

ityam # 2010.06.02. 12:12

Gondoltam kicsit felhozom a témát hátha...
a problémám 2 hsz el lejjebb olvasható. Holnap megyek vissza a sebészhez aki felvett táppénzre. Örülnék valami tanácsnak hogy mi fele érdemes terelnem.
Sajnos egyre sürgetőbb a dolog mert most szombaton mennénk utazni, de még mindig nem döntöttem el hogy most merjek menni vagy sem. :( Ha igen akkor milyen felállásban.

szikrat # 2010.06.02. 13:31

Tisztelt Szakértő!

Alább olvastam egy kérdést, mely minket is érint, és nagyon érdekelne a válasza. Nekünk is ezt mondták a munkáltatónál:

Micimacko10:„Ezenkívül: amennyiben az apa igényli a Gyest 8 órás munkavégzés mellett, mennyiben változik meg a jogviszonya a munkahelyén? Hátrányos helyzetbe kerülhet ezáltal? Ugye, nem küldhetik fizetés nélküli szabadságra? Merthogy a cégnél azt mondták ez esetben új határozott időre szóló szerződést kell írniuk, mivel ezzel másik jogviszony lép életbe.” Mégis, miért lenne szükség erre?

A munkáltató végett tisztázandó kérdésem pedig, a következő: GYES melletti munkavégzés esetében járna-e táppénz egy esetleges megbetegedéskor?

Válaszunkat előre is köszönöm! Szikrat

nandy # 2010.06.02. 16:16

GYES melletti munkavégzés esetében járna-e táppénz egy esetleges megbetegedéskor?

Igen, jár, de csak annyi napra, ahányat a gyes ideje alatt dolgoztál.
Az összege is max. a minimálbér lehet.

Pofi77 # 2010.06.03. 09:37

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék jogaimról terhesség és munkanélküli segély esetén.

Kb 2,5 évig dolgoztam bejelentve, miután közös megegyezéssel elvesztettem munkámat 2008 decemberében. Azóta nem találok szakmámban munkalehetőséget, annak ellenére, hogy folyamatossan pályázok. A munkanélküli segélyt munkám elvesztése után még nem kérvényeztem meg.

Kérdésem az, hogy, ha teherbe esek és időközben a munkanélküli segélyt is kérvényezem, ez esetben mire lennék jogosult? Gyesre, vagy gyedre? Továbbá mekkora összeg járna nekem? Például, hogy, ha a gyes/gyed-re a munkanélküli segély státuszából mennék el?"

Előre is köszönöm segítségüket.

Szívélyes üdvözlettel:
Pofi77

zitus001 # 2010.06.03. 16:12

Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni:

Kisfiam 2007.06.18-án született, 2009. jún. 19. -től GYES-en voltam vele. 2009.szept. 3-tól dolgoztam GYES mellett. 2009. NOvembertől férjem nevére került a GYES, ő dolgozott GYES mellett, én meg rendes munkaviszony alapján. 2010. május 1-jétől vissza kellett íratni a nevemre a GYES-t, és azóta ismét GYES mellett állok munkaviszonyban 2010.06.18-ig,ugyanis akkor lesz kisfiam 3 éves, és lejár a GYES. Azt az információt kaptam a munkahelyen, hogy május 1-jétől ismét újra indul a tv-ben meghatározott 180 naptári nap, melynek el kell telnie ahhoz, hogy a rendes fizetésem alapján kaphassak táppénzt, ne csak a minimálbér után. Arra nem tudtak választ adni, hogy ha csak 1,5 hónapot dolgozok GYES mellett, akkor is mind a 180 napnak el kell-e telnie. Tud valaki felvilágosítást adni? Köszönöm.

kucsdia # 2010.06.03. 17:00

Tisztelt Hozzáértők!

Én is arról szeretnék kérdezni, hogy vajon megkaphatom-e a tgyás, gyes és gyed ellátásokat a következő esetben:
Közalkalmazottként dolgozom 4 éve. Folyamatos a munkaviszonyom, de 2010. június 30-án lejár a szerződésem, s mivel 10 hetes terhes vagyok nem fogják meghosszabbítani. 2011. január 1-re vagyok kiírva, ami persze még változhat addig, de a lényeg, hogy kb. akkor szülök. Valószínűleg ebben az esetben nem fognak kapkodni értem a munkaadók, így ha júliustól elmegyek munkanélkülire megkaphatom a fent említett juttatásokat?

Válaszát/válaszukat előre is köszönöm!

Diána

Dödölle1 # 2010.06.04. 06:12

ityam 2010.06.02. 14:12

Vagy nyugodtan elmehetek nyaralni a táppénzes időszak alatt? Mert az lenne természetesen a legjobb. Csak elvileg pont azon a héten kellene a traumatológushoz visszamennem amikor nyaralok.Szal mindenképpen észreveszik ha nem megyek az orvoshoz amikor kellene, és akkor meg félek hogy abból van a baj.

Mit javasoltok az én esetemben? Mi a jó megoldás? Most leszek először táppénzen és pont ekkor már meg is van kavarva…
Mindenesetre nem értem hogy miért kell otthon lenni a táppénzes időszak alatt és miért ne gyógyulhatnák valahol máshol.

Válasz a teljesség igénye nélkül:

  1. Azt, hogy keresőképtelen vagy-e az orvos dolga eldönteni.
  2. Amennyiben igen az idő alatt nem lehet nyaralni.

3.Érted, nem érted az Ebtv. és a vonatkozó Kormányrendelet szerint a keresőképtelenség ideje alatt -főszabály szerint- a lakóhelyeden kell tartózkodni, a gyógyulásodat nem késleltetheted, az orvos utasításait köteles vagy betartani. Amennyiben nem teszed a baleseti táppénz megvonható.

4. Nem javasolok semmit. Ha keresőképtelen betegt vagy, akkor gyógyulj az otthonodban -kivéve pl. orvosi beutalóval gyógyfürdő stb.-, ha keresőképes vagy akkor a nyaralásodat az éves, rendes szabadságod terhére old meg.

102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet
a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről

3. § A biztosított köteles a keresőképtelenség ideje alatti tartózkodási helyét (lakcímét) a keresőképtelenségét elbíráló orvosnak bejelenteni. Ha a keresőképtelen biztosított tartózkodási helye keresőképtelenségének időtartama alatt megváltozik, a keresőképtelenséget megállapító orvos a keresőképtelen állományba vételt lezárja és arról, valamint a beteg állapotáról igazolást ad ki, amellyel a biztosított felkeresi az új tartózkodási helyén lévő, keresőképtelenség megállapítására jogosult orvost.

5. § Ha a biztosított az egészségi állapota javulásának következtében munkája elvégzésére már alkalmas, illetőleg, ha az általa ápolt gyermek egészségi állapota miatt további ápolást már nem igényel, a keresőképtelenséget elbíráló orvosnak a biztosítottat keresőképessé kell nyilvánítania.

6. § (1) A biztosított a keresőképtelenségének elbírálásához köteles az orvost tájékoztatni munkavégzésének (tevékenységének) az egészségi állapotával összefüggő körülményeiről, annak egészségi szempontból lényeges elemeit a betegdokumentációban rögzíteni kell.

(2) A keresőképtelen biztosított köteles

  1. betartani az orvos utasításait, így különösen a gyógyulását elősegítő, meghatározott idejű ágynyugalomra, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására vonatkozóan,
  2. az elrendelt vizsgálatokon megjelenni,
  3. ha a keresőképtelensége alatt más orvos is kezeli, erről a keresőképtelen állományban tartó orvost tájékoztatni.

(3) A munkáltató jogosult a betegszabadság, illetőleg a táppénz igénybevétele alatt a munkavállaló keresőképtelenségének felülvizsgálatát kezdeményezni az illetékes REP-nél.

7. § (1) A keresőképtelenség és a keresőképesség elbírálását az ellenőrző főorvos ellenőrzi. Ellenőrző tevékenységet elláthat a REP erre kijelölt főorvosa.

(3) Az ellenőrző főorvos az ellenőrzés keretében jogosult:

a) a beteg vizsgálatára, a kezelőorvos jelenlétében a beteg tartózkodási helyén is,

  1. a betegdokumentációba történő betekintésre,
  2. szükség szerint a beteg szakorvosi vizsgálatra utalására,
  3. a keresőképtelenség, illetve a keresőképesség tényének megállapítására,
  4. javaslatot tenni a táppénzfolyósítás megszüntetésére a táppénzfolyósító szerv felé,
  5. az a)-e) pont szerinti megállapításait a betegdokumentációban rögzíteni,
Anda79 # 2010.06.04. 08:59

Segítséget kérnék: 2008. áprilisában megszületett kisfiam. Most mentem volna vissza dolgozni, de a cég nem tartott rám igényt, ezért felmondtak.
2010.06.04-vel lejárt a felmondási időm.
Javasolták, hogy menjek el passzív táppénzre. Ha szerencsém van akkor hétfőn az orvos még kiírhat. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor jogosult vagyok a GYES-re? Kaphatom együtt a táppénzt és a GYES-t is?

Válaszukat előre is köszönöm
Andi

pazs # 2010.06.04. 09:02

Anda79: eddig nem kaptál gyedet vagy gyest? Mert az véd a rendes felmondás ellen.

Passzív táppénzt az kaphat, aki a jogviszonya megszűnésétől számított három napon belül lesz keresőképtelen, maximum 30 napig, de gyessel együtt nem jár.

ityam # 2010.06.04. 09:07

Köszönöm Dödölle1.

Cifra az eset. Megkérdeztem az háziorvosom is és azt is aki felvett táppénzre és mind2 azt mondta hogy a vizben hasznos mozgatni a lábam, jót tesz neki.
Amit említettél szabályt abban nem tiltás van csak korlátozás a tartózkodási hely elhagyására. Egyébként kifejezetten nem tiltotta meg az orvos hogy elhagyjam a lakóhelyem.Tehát ha elhagyom a lakóhelyem akkor nem szegem meg az orvosi utasításait.
Az ellenőrző főorvos pedig egyeztessen időpontot ha ki akar jönni mert nem jó a csöngőnk és így még ha itthon is vagyok akkor sem biztos hogy észreveszem hogy nálunk járt.

Anda79 # 2010.06.04. 11:19

Kedves pazs!

Áprilisig GYED-et kaptam, most pedig GYES-t kapok. Gazdasági okokra hivatkozott a munkáltató.
De elindítottam ellene egy munkaügyi pert is.
Majd meglátjuk mi sül ki belőle.
Köszönöm a választ.
Üdv
Andi

ilca # 2010.06.07. 15:12

Tisztelt Szakértö!

Segitségét szeretném kérni a következö kérdésekben.

2002.jan.20-tol 2010.ápr.08-ig volt munkaviszonyom.(felmondtak)
2010.ápr. 09-én táppénzre mentem 2010. máj. 11-ig irt ki az orvos (ugy tudom 30 napra jár a pénz, tehát ápr.09-máj.08-ig), de a volt munkáltato ápr.09-máj.07-ig számolta el a táppénzt pedig ez csak 29 nap!!!!!A TB kiskönyvembe is ápr.09-máj.07 irt be, de zárojelben 30 napot irt a 29 helyett!!!!!Ilyen esetben mi a teendö?

Táppénz számitását szeretném kérni.

2009 évi netto jövedelmem: 921.538.- (táppénzen nem voltam 6 éve)
50 vagy 60% jár a fent emlitett idöre?
És hogy kell kiszámolni a fent emlitett idöre járo összeget?

Nagyon köszönöm szépen a segitséget!

Ilca.

nandy # 2010.06.07. 15:38

A táppénzt mindig a bruttó jövedelemből számolják.

pazs # 2010.06.07. 15:48

Anda79: ha nem volt szünet a két ellátás között (és ha volt is, nem pont azon a napon kaptad kézhez a felmondásodat), akkor nyert ügyed van. Drukkolok és majd számolj be, hogy mi volt.