GYED,GYES, táppénz


galszilvia # 2012.01.05. 09:01

Kedves Mindenki,

Tegnap egész nap a netet bújtam, mert baba-projektben vagyunk (mint már írta tegnap is) és hát nem mindegy hogy mennyi lesz az itthoni kasszában.

Szóval ha GYED alatt megszületik a második baba akkor (mivel nincs 180 nap bérezett napom a szülés előtt - ugye gyedet kapok) a szerződés szerinti bérem 70%-a, DE maximum a minimálbér 2x-ének a 70%-át kapom TGYÁS-ként. Nálam összegszerűen a minimálbérrel kell számolni (mert a szerződésemben szereplő összeg több lenne..jól ki van ez találva) Tehát: a minimálbér 2012-ben 93000.-Ftx2=186000.-Ft a 70%-a 130200.-Ft - ebből vonnak SZJA-t = így a végösszeg amit kapnék TGYÁS-ra:109368.-Ft.(?)
Vagy legalábbis valami ehhez hasonló/közelítő összeg lenne.
A GYED-emet ugyanígy kell számolni, csak abból még eübiztosítást is vonnak - viszont ott a maximum 102000.-Ft lehet az alap - tehát nettó 76000.-Ft lenne ugye a pénzem továbbra is.(?)

Valaki nálam okosabb írja meg légyszi hogy jól következtettem-e ki és jól számoltam-e ki a pénzeket!!! LÉGYSZI!

Viszont egy kérdésem csak lenne.
A cégünknél "divat" lett hogy csak 1 éves szerződésre vesznek fel lányokat/nőket és mindenkinek át is írták a szerződését határozott idejűre (kivéve aki 3 éve ott van). A kérdésem jogi vonatkozású - nekem a szerződésem átírhatják-e 1 éves határozott idejűre amennyiben visszamegyek a kislányom 2.születésnapja előtt dolgozni (konkrétan szeptemberben és decemberben lenne 2 éves). Mert így a 3. szülinapja előtt lejár a szerződésem... és oda a "a kirúgás elleni védettségem"

Van még egy ötlet "csakhát" ez elég "GÁZ": ha visszamegyek dolgozni szeptemberben kiveszem a szabikat (kb.másfél hónap) utána még maradok kb.5 hónapot és bejelentem hogy terhes vagyok. Na ez biztos kiverné a biztosítékot a vezetőségben és valahogy megoldanák, hogy ne tudjak visszamenni dolgozni a 2.baba után.

Kérdéseim:
1.)Terhességem bejelentése után nem rúghatnak ki ugye? (remélem ez nem változott)
2.)1 éves határozott idejűre módosítható-e a szerződésem? (a fent leírtak alapján)
3.)Jól számoltam-e ki a pénzeket? (fent)

Várom a választ és köszönöm!
üdv,
Szilvi

josifa # 2012.01.05. 08:07

Tisztelt Válaszoló!

1995-től folyamatos munkaviszonyom van.
2009. július 15 - 2009.augusztus 29-ig táppénzen voltam.
2009.augusztus 30 - 2010 február 13-ig TGYÁS-t kaptam.
2010. február 14 - 2011. augusztus 30-ig Gyed-et kaptam.
2011. augusztus 31 - Gyes + 2011. Szeptember 1-től 6 órában dolgozom.
2012. január 4-től táppénzen vagyok.

Jelenleg 9 hetes terhes vagyok, a gyermek várható születési időpontja 2012. augusztus 11.

A kérdésem az lenne, hogy ha visszamondom a gyest, és visszavesznek 8 órában dolgozni, és kiveszem visszamenőleg a szabadságomat, ami kb. 30-40 nap ( pontosan még nem számolták ki ), majd a szabadság letelte után ismét eljövök táppénzre( elvileg meg lenne a 180 nap biztosítási időm), akkor hogyan kapnám a TGYÁST, illetve a Gyedet?
Mikor lenne érdemes visszamondanom a Gyest? Februártól, vagy később, hogy a gyermek születéséig itthon tudjak maradni, és kapjak táppénzt?

A választ előre is köszönöm.

Hajnala # 2012.01.04. 22:33

Kedves Válaszoló!

Gyermekemet szeretném bölcsődébe íratni. Várandós kismama vagyok, jelenleg GYED-en. Milyen lehetőségeim vannak, ha a minimálisra szeretném levinni az esetleges felmondást a munkáltatóm részéről?

Azt szeretném, ha a biztosítási jogviszonyom megmaradna, és hogy gyermekemet bölcsődébe adhassam a váradnóság hátralévő idejére, és a testvér megszületése után, akivek én maradnék otthon.

Lehetséges-e, hogy a GYED megszakításával engem egyből táppénzre vegyenek?

Köszönettel:
Hajnalka

xy23 # 2012.01.04. 21:03

ÜDV!! Ez a téma engem is nagyon érdekel! ezt írta az előttem szóló:
galszilvia # e-mail 2012.01.04. 12:26

Szóval, az lenne a kérdésem, hogy kislányommal vagyok gyeden (2012.november 18-ig) - szeretnénk második babát - sajnos az anyagiaktól függő időpontban.

1.) Ha visszamegyek dolgozni mennyi időt kell dolgoznom a 2. baba tgyás és gyed maximális összegéért? (naptári 1 évet vagy 180 napot vagy 365 napot vagy mennyit)

2.) Ha nem megyek vissza és megszületik a 2.baba a jelenlegi gyed alatt, akkor valóban a 2.baba tgyás összege a jelenlegi gyeddel lesz egyenlő-e? és mennyi lesz a 2.baba után járó gyed??

Én 2012 okt.22ig vagyok gyeden. kérdésem az lenne hogy ha pl szeptemberben már terhes vagyok, és nem megyek vissza dolgozni, hogyan tovább? melyik az a lehetőség amivel a legtöbbet kapom, és nem gyesen leszek. kapom tovább a gyeded a második baba kétéves koráig? most jelenleg 72ezer ftot kapok gyedre.

Nagyon várom a válaszod, ÜDV Nóri-xy23

Adrianka # 2012.01.04. 14:58

Köszi szépen a gyors választ.
Kérhetnék még annyit, hogy megírd pontosan melyik paragrafus is vonatkozik erre? Szeretnék konkrétan hivatkozni valamire, amikor még egyszer nekifutok és beszélek a hr vezetővel.
Köszi előre is,
Adri

pazs # 2012.01.04. 14:21

femo76:

1.Mikor köteles visszavenni a munkáltató? Amikor szeretnék visszamenni v. csak a 6 év lejárta után (iskolakezdéskor)?
Amikor te kéred.

2.Hogyan kell ezt jeleznem? (Írásban, 30 nappal a kezdés előtt..?)
Célszerű írásban és 30 nappal előbb, bár elvileg a szabadság kiadásával kell kezdeni. Konkrét szabály nincs erre, de azért járjál el együttműködően és jóhiszeműen, ahogy írtad is.

3.Mi a teendő, ha a levélre nem válaszol, nem "hajlandó" a munkakezdésről semmilyen formában beszélni?
A fizetés nélküli szabadságot megszakítását követő napon (azaz amit megjelöltél a leveledben) bemész a munkahelyedre és munkára képes állapotban a munkaidőd alatt rendelkezésre állsz, amíg írásba nem adják, hogy (i) kiadták a szabadságod vagy (ii) felmentenek a munkavégzési kötelezettség alól. Akkor a papírnak megfelelően járj el (és mondjuk gyere is ide vissza).

4.A visszavétel után mennyi a védettség? Úgy hallottam, általában 30 nap (1 gyerek),ikreknél viszont a GYES teljes időtartamára igaz ez; tehát ha hamarabb visszamegyek, akkor sem küldhetnek el, míg le nem jár a 6 (7) év (minden munkaügyes mást mond). Mi az igazság?
A gyerekek hároméves koráig védett vagy rendes felmondás ellen, plusz 30 napig. Utána, a gyes időtartama alatt csak akkor, ha fizetés nélküli szabadságon vagy gyerekápolás céljából.

5.Milyen bérrel és pozícióba köteles visszavenni? Elég sok változatot hallottam erről is.

A munkaszerződésednek megfelelő pozícióba és bérrel, kiegészítve a távolléted alatt a hasonló pozícióban lévők (ha ilyen nincs, a teljes cégnél az átlagos) béremeléssel. Már a szabadságot is ezzel kell tölteni.

6.Vonatkozik-e rám, letöltetheti-e velem a munkáltató a szerződésben szereplő 1 hónapos felmondási időt, ha GYES alatt én mondok fel, mert új állást kerestem, találtam? V. azonnal kezdhetek a másik munkahelyen? (Gyakorlatilag nem vagyok aktív állományba visszahelyezve)
Letöltetheti, de buta dolog lenne, inkább kiadná a szabit. De ha ez a terved, akkor csak mondj fel a fizetés nélküli szabid alatt, úgy nem is tudja letöltetni, a szabadságot meg ki kell fizetnie.

7.És nagyon érdekelne a szabadságom száma, mert 32 napot számoltak ki nekem majdnem 4 évre! Mennyi szabadság jár? 35 éves vagyok, az éves szabim talán 24 nap. Van 3 teljes évem: 2009, 2010, 2011. Szerintem 2008-ban sem vettem ki szabit, májustól voltam táppénzen, de egyelőre a 3 teljes évre lennék kíváncsi, de nagyon :-)
Szabadság a fizetés nélküli szabadság első évére jár, utána már csak ha dolgozol. Számold ki :) Nem jár a teljes négy évre, hanem csak a szülési szabi és a gyed első évére.

Még egy: gyes alatt manapság csak napi hat órában lehet dolgozni, de ha neked nyolcórás szerződésed van, nem köteles a munkáltatód módosítani a szerződésed. A felmondási védelem viszont a gyerekek hároméves koráig jár függetlenül attól, kapsz-e gyest.

Adrianka: a munkáltatónak nincs választási lehetősége, "vissza kell vennie", ha akarod. Ha nem tud a munkaszerződésednek megfelelően foglalkoztatni és nem tud elküldeni rendes felmondással (ugye a gyereked hároméves koráig), akkor állásidőt kell fizetnie.

Adrianka # 2012.01.04. 14:01

Tisztelt Szakértő!
Kislányommal gyeden vagyok 2012.03.06-ig. A munkáltató nem akar visszavenni,mert nincs olyan munkakör ami a tudásomnak megfelelne, és mivel a pozíciók mindegyikéhez felsőfokú nyelvtudás szükséges, esetemben arra sem tudnak várni, hogy felszabadul egy pozíció. Azt javasolták, hogy igényeljem a gyest és felhívták a figyelmemet, hogy létezik egy olyan opció, hogy a főállásom mellett a gyes ideje alatt más cégnél is vállalhatok munkát részmunkaidőben.
Kérdésem az lenne, hogy megtehetik azt, hogy nem vesznek vissza dolgozni a gyed lejárta után? A megállapodás a fizetés nélküli szabadságról 2012.03.06-ig szól. Ezt utána meg kell majd hosszabbítanom? Olvastam un. állásdíjról is, ez az én esetemben igénybe vehető?
Köszönöm előre is a segítséget,
Üdv,
Adri

femo76 # 2012.01.04. 12:22

Tisztelt Szakértő!

Egy komplexebb problémával fordulnék önhöz, mivel ikres anyuka vagyok.2008 máj.01.-től voltam táppénzen,2008. szept. 11.-én születtek meg a gyerekek, aztán TGYÁS, GYÁS, GYED, GYES. Elvileg nekem a GYES 6 éves korukig (iskolakezdésig) jár, viszont szeretnék most vissza menni dolgozni, hogy 2011. szept.11.-én betöltötték a 3 évet, oviba járnak.

  1. Mikor köteles visszavenni a munkáltató? Amikor szeretnék visszamenni v. csak a 6 év lejárta után (iskolakezdéskor)?
  2. Hogyan kell ezt jeleznem? (Írásban, 30 nappal a kezdés előtt..?)
  3. Mi a teendő, ha a levélre nem válaszol, nem "hajlandó" a munkakezdésről semmilyen formában beszélni?
  4. A visszavétel után mennyi a védettség? Úgy hallottam, általában 30 nap (1 gyerek),ikreknél viszont a GYES teljes időtartamára igaz ez; tehát ha hamarabb visszamegyek, akkor sem küldhetnek el, míg le nem jár a 6 (7) év (minden munkaügyes mást mond). Mi az igazság?
  5. Milyen bérrel és pozícióba köteles visszavenni? Elég sok változatot hallottam erről is.
  6. Vonatkozik-e rám, letöltetheti-e velem a munkáltató a szerződésben szereplő 1 hónapos felmondási időt, ha GYES alatt én mondok fel, mert új állást kerestem, találtam? V. azonnal kezdhetek a másik munkahelyen? (Gyakorlatilag nem vagyok aktív állományba visszahelyezve)
  7. És nagyon érdekelne a szabadságom száma, mert 32 napot számoltak ki nekem majdnem 4 évre! Mennyi szabadság jár? 35 éves vagyok, az éves szabim talán 24 nap. Van 3 teljes évem: 2009, 2010, 2011. Szerintem 2008-ban sem vettem ki szabit, májustól voltam táppénzen, de egyelőre a 3 teljes évre lennék kíváncsi, de nagyon :-)

Válaszát előre is köszönöm!
Femo

galszilvia # 2012.01.04. 11:26

Tisztelt Szakértő,
Kedves Mindenki!

Először is boldog új évet kívánok mindenkinek!

Szóval, az lenne a kérdésem, hogy kislányommal vagyok gyeden (2012.november 18-ig) - szeretnénk második babát - sajnos az anyagiaktól függő időpontban.

1.) Ha visszamegyek dolgozni mennyi időt kell dolgoznom a 2. baba tgyás és gyed maximális összegéért? (naptári 1 évet vagy 180 napot vagy 365 napot vagy mennyit)

2.) Ha nem megyek vissza és megszületik a 2.baba a jelenlegi gyed alatt, akkor valóban a 2.baba tgyás összege a jelenlegi gyeddel lesz egyenlő-e? és mennyi lesz a 2.baba után járó gyed??

Előre is köszönöm a segítséget!

üdv,
Szilvi

anne01 # 2012.01.03. 20:55

Sampo

Sem gyedre, sem gyesre nem jogosult.

Nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha

a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek 3 évesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 7 órás időtartamot nem haladja meg.
olyan gyermek után igényli a gyermekgondozási segélyt, akit a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján ideiglenes hatállyal elhelyeztek, átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek, továbbá 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el
előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve

  1. a gyermekgondozási segélyt és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá a települési önkormányzat jegyzője által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díjat,
  2. társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján járó nyugellátást, illetve annak minősülő nyugellátást, a rehabilitációs járadékot, a rokkantsági járadékot, az átmeneti járadékot, a rendszeres szociális járadékot és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadékát

1993. évi III. törvény 4. §(1)

  1. rendszeres pénzellátás: a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, az öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, a rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, az öregségi járadék, a munkaképtelenségi járadék, az özvegyi járadék, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék, az özvegyi nyugdíj - kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, továbbá a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó személy özvegyi nyugdíját -, a baleseti táppénz, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a hozzátartozói baleseti nyugellátás, az Flt. alapján folyósított pénzbeli ellátás, az átmeneti járadék, a rendszeres szociális járadék, a bányászok egészségkárosodási járadéka, a rokkantsági járadék, a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az időskorúak járadéka, a rendelkezésre állási támogatás, a bérpótló juttatás, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély, az ápolási díj, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, a közszolgálati járadék, valamint az uniós rendeletek alapján külföldi szerv által folyósított egyéb azonos típusú ellátás;
anne01 # 2012.01.03. 20:52

Nelli83

  • Nem kell aláírnod. Ha már voltak olyan figyelmetlenek, hogy meghosszabbították a szerződésed ezt az egy évet még kibírják. Ha mást nem, ezzel időt nyersz és elgondolkozhatsz a jövődön. Mivel gyeden vagy nekik nem kerül semmibe, majd csak akkor, amikor megszűnik a munkaviszonyod és ki kell fizetniük a szabadságmegváltást.
  • Felmondási védelem a rendes felmondásra vonatkozik. Határozott idejű munkaviszonyt nem lehet megszüntetni rendes felmondással, csak közös megegyezéssel vagy úgy, ha a még hátralévő időt kifizetik.
  • Családi pótlékkal, gyeddel kapcsolatban nem kell tenned semmit.
anne01 # 2012.01.03. 20:42

adam-

Az eredeti kérdés arra vonatkozott, hogy egy időben lehet -e az apa az első gyermekkel gyesen, az anya pedig a második gyermekkel tgyáson.
Amiről te írsz valóban működik, de az anya ott táppénzen van, nem tgyáson.

musso # 2012.01.03. 19:00

Tisztelt Szakértő!

Közel félidős terhes vagyok, a szülés várható ideje 2012. június eleje. Munkaviszonyom 3 éve ugyanannál a cégnél folyamatos. Az lenne a kérdésem, milyen jövedelem az alapja a Gyed-nek?
Konkrétabban: ha most táppénzre mennék a szülésig, akkor ez rontja-e a várható gyedem és tgyás összegét? Ha az előző éves átlag a számítás alapja, akkor beleszámít-e a táppénz összege? mert ha igen , akkor az jelentősen csökkentené a várható gyed összegét. Vagy csak a tényleges bér számít bele ? Hány százalék most a táppénz és mennyi a gyed? Naptári napra adják vagy munkanapra?

Előre is köszönöm a válaszát.

pazs # 2012.01.03. 14:14

szidi33: az általános szabályok szerint lehet kivenni (1/3-ával rendelkezik a munkavállaló, 15 nappal hamarabb kéri a szabadsága kiadását) és nem, nem jár több a szülés évében (miért járna?).

Gabci85 # 2012.01.03. 13:40

Tisztelt Szakértő!
Segítséget szeretnék kapni!
2007 dec 6-tól bejelentett munkaviszonyom volt, 2008 júl 16-án megszületett a kisfiam, vele tgyáson, gyeden, majd gyesen voltam 2011 júl 16-ig! Utána valamennyi szabadságot kivettem, s 2011 aug 28-től munkanélkülin vagyok 9 hónapig! Olyan kérdésem lenne, hogy ha esetleg most még jönne egy kistestvér, már csak gyesre lennék jogosult? Munkanélküli után nem mehetek el táppénzre? Én úgy hallottam, hogy 3 hónapos terhesség után mehetek táppénzre! Ez nem számít biztosított időnek? Válaszát előre is köszönöm!
Gabi

Kata85os # 2012.01.03. 10:27

Tisztelt Szakértő!
Először is Boldog Új Évet kívánnék.

Ezúton kérném szépen a segítségét, mert mindenhol és mindenkitől csak találgatásokat kapok, hallok.
2011 szeptember elsejétől dolgozom a mostani munkahelyemen.
November 30.tól kórházi ellátásban részesültem, ezáltal december 4.-től táppénzen vagyok. A diagnózisom fenyegető vetélés csak volt) Mára már egészséges kismama vagyok, 15 hetes.

Rögtön a lényegre is térek: Munkám fizikai jellegű, takarítok egy Intézményegységben ahol a fertőzésveszély is előfordul. Nőgyógyászom javaslatot adott volna háziorvosomnak, hogy írjon ki a továbbiakban teljesen a terhességem végéig mivel indokolt lett volna. Én ezt nem szerettem volna elfogadni, előbb szerettem volna utána járni, mégis meddig pihenhetek itthon.

Bár van információm, kérem segítsen, jól tudom- e ezeket: Mivel 3 hónapot dolgoztam(november 30ig)és decembertől táppénz állományban vagyok, úgy tudom, nem tölthetek több időt táppénzen, mint ahány ledolgozott munkanapom van. Én esetemben 3 hónap. Ez lenne az első kérdésem, ez így korrekt?Ha bármi bajom lenne a terhességem folyamán, nem lehetnék többet táppénzállományban mint 3 hónap?

Továbbá:a tavalyi évben kicsivel több mint 180 nap biztosított munkaviszonyom van, azzal a csavarral, hogy az első három hónap az év elején, a köv.közel 4 hónap pedig a nyár közepétől számítva.(előző munkahelyem->Henkel,3hét)
Tehát a két időintervallum között jelentős kihagyás van amit regisztrált munkanélküliként töltöttem, járandóságot nem kaptam.
A második kérdésem az lenne,ezen információk alapján jogosult vagyok- e egyáltalán a GYED-re?
Válaszát türelmesen várom, előre is köszönöm:
Kismama

kriszkrisz # 2012.01.03. 09:23

Tisztelt Szakértő!

Kislányom 2010.12.13-án született.TGYS-t igénybe vetttem.Jelenleg max. GYED-en vagyok.Munkaviszonyom a határozott szerződés miatt 2011.01.31-vel megszünt.(2007.01.01-től folyamatosan dolgoztam).A volt munkáltatóm a közeljövöben visszavennei nem tud.
Ennek értelmében jelenleg nem vagyok bíztosított.Második babát szeretnénk.A párom vállakozó.
A következőek a kérdései:

  • Lemondanék a GYED-ről a párom 6 órában bejelentene határozatlan időre 2012.01.01-től.3 hónapnyi bejelentés elegendő-e hogy ne kezdjen el vizsgálodni az OEP?(korábbi bejegyzéseket olvasva ha rövid időre jelent be az probléma lehet)A 3 hónap után szeretnék visszatérni GYED-re.Ezt megtehetem-e?
  • Ahhoz hogy a második gyerek után GYED-t kapjak minek kell teljesülnie?
  • jó -e az ha a második babát még az első gyermek után járó GYED alatt szülöm meg tehát 2012 december 13-ig.
  • több helyen olvastam ha biztosított vagyok és az első gyerek után járó GYED alatt szülök akkor minden járandóság ugyanannyi mint az elsőnél. Ez valóban Így van?

Vissza szerettem volna menni dolgozni de a volt munkahelyem nem tud helyet bíztosítani ismét. Ha a jelenlegi helyzetben szülök csak GYES-t kapok a második pici után. Ezt szeretném elkerülni persze törvényes úton. Bízom benne hogy kaphatok megfelelő tanácsot!

Köszönöm

Sampo # 2012.01.02. 22:40

Tisztelt Szakértő,

A segítségét szeretném kérni. A kisfiam 7 hónapos és vissza kell mennem dolgozni mert a GYED-ből nem tudunk megélni. Bölcsödébe kell adni a babát amit nem szeretnék. A kérdés az lenne hogy az édesanyám lehetne-e GYED-en vagy GYES-es és ha igen akkor mikortól. A nagymama nem dolgozik és 1 éve van még a nyugdíjig. Jelenleg szociális segélyen van. Azt elveszítené ha mehetne GYED-re GYES-re? Ha mehetne akkor mi alapján számolják ki az összeget?
Remélem tud segíteni mert nem tudok kihez fordulni.
Köszönöm segítségét.

Nelli83 # 2012.01.02. 18:02

Tisztelt Szakértő!

Önkormányzatnál dolgozom, "munkatörvénykönyves" munkavállalói szerződéssel 2007. aug. 1-e óta. Szerződésen 1 évre szóló határozott munkaidejű szerződés, melyet mindig meghosszabbítottunk (eddig). 2010. októberében megszületett első gyermekem, így azóta vele itthon vagyok, jelenleg GYED-en. A mai napon (az általam számított) munkaszerződés helyett egy munkaviszony megszűntetésére vonatkozó dokumentum aláírására hívtak be az irodába. Azonban a szóban elhangzottak alapján ez egy "technikai dolog lenne", mert a GYED mellett nem lehet munkaszerződésem, és már a 2011-es évben is ez hibás eljárás volt a részükről. Elhangzott még, hogy a későbbiekben azonban számítanának rám, és "feljegyzik a naptárba" amikortól én majd vissza akarok menni. (Én azonban úgy gondolom, hogy ők valóban a megszüntetést kívánják érvényesíteni, az utóbbi időben megváltozott vezetői kar egy része nem kíván velem dolgozni, mert "aggatok". Persze munkajogilag ez tárgytalan.)

A fentiek kapcsán az alábbi kérdések merültek fel bennem;

  • teljesen jogszerű-e az eljárás? Aláírható-e részemről a megszüntetésre vonatkozó dokumentum?
  • GYED alatt alatt már nem állok felmondási védelem alatt? Vagy ez a határozott idejű munkaviszony miatt rám esetleg nem vonatkozik?
  • Továbbra is kapok-e majd családi pótlékot és GYED-et? Kell-e tennem ezügyben valamit?

Előre is köszönöm válaszukat!

Adri76 # 2012.01.02. 17:20

Hogyan alakulnak 2012-ben a thgy és gyed ellátások?
Mennyi a napi osztószám maximuma, illetve az ellátások milyen időszakra járnak?

adam- # 2012.01.01. 13:03

nyimike

tévesen írtam, elnézést! Nem a gyedet, hanem a gyest kaphatja a nagymama.

anne01: Én úgy tudom a gyest, amíg meg nem születik a baba kaphatja a nagymama is. Ekkor az anyukának táppénz jár. Azzal a nappal kell visszamondani a gyest és igényelni a Tgyást, amikor a második gyermek megszületett.

anne01 # 2012.01.01. 12:05

adam-

  • Nagymama sem. Csak akkor, ha anyuka lemond tgyásról.
  • Anyuka a gyerek 3 éves koráig akár gyesen is maradhatna. Nyilvánvaló és érthető okból szokták a táppénzt választani. Látni kell a másik oldalt is. Amíg a munkavállaló táppénzen van a munkáltató megfizeti utána a táppénzharmadot, ha anyuka ismét munkába áll, ki kell adni, vagy most már megállapodás alapján ki is fizetheti a bennmaradt szabadságokat (a fizetésnélküli szabadság első félévére járó szabadságot illetve a szülést megelőzően ki nem vett és tgyás idejére járó szabadságokat), ha úgy dönt felmond, akkor végkielégítest és felmondási időt is kell fizetni azokra az évekre is amíg anyuka tgyáson, gyeden, gyesen volt. Amikor egy munkáltató egy kismamától szabadulni próbál, ezeket a kifizetnivalókat is el akarja kerülni.
  • Ha nagyon rugalmatlan a munkáltató, akkor a gyesről egyből táppénzre történő váltást adminisztratív eszközökkel meg is nehezítheti.
adam- # 2011.12.31. 13:45

nyimike

  • Az apa nem, de a nagymama, ha a közelben lakik igen! Ráadásul ő a teljes gyed összegét megkapja, ha már nyugdíjas.
  • Szerintem ez nem trükközés, csak segít magán az ember.

Egyébként a menete: rögtön elmégy táppénzre, mihelyt megtudod, hogy babát vársz. Ennek az alapja (ha jól tudom) a fizetésed amit az első baba előtt kaptál.
Ezt követően amint megszületik a második gyerkőc tgyás, stb.Ennek közel azonosnak kell lennie az első gyermeknél kapott összeggel.

anne01 # 2011.12.31. 10:37

nyimike

  • Nem lehet.
  • Ahogy pazs is írta, teljesen felesleges trükközni, bár bennem felmerült az is, hogy inkább azért mennél táppénzre, mert annak az összege mégiscsak magasabb, mint a gyes. Táppénz, tgyás, gyed igénylést mindig a foglalkoztató intézi, papírokat neki kell leadni.

http://www.oep.hu/…_2011_03.PDF
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF

anne01 # 2011.12.31. 10:33

Réka0222

Jogosult vagy. Tgyást, gyedet alapesetben az igénylést megelőző év jövedelme alapján számolják. Tüdőszűrő papír az egészségügyi kiskönyvedbe kell, üzemorvosi vizsgálathoz. Az állapotod miatt nyilván most nem mehetsz tüdőszűrésre.
Olvasgatásra:
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF