GYED,GYES, táppénz


gigianyu86 # 2010.03.17. 14:07

Sziasztok!!
Lenne 1 nagyon nagy problémám.
Ma bementem a TB-hez és ott szembesültem a ténnyel a fönököm kirugott ki is léptetett a mai nappal a Tb-és a APEH rendszerböl.De én a mai naptól táppénzen vagyok mert veszélyeztett terhes vagyok.Én nemtudtam róla hogy kirugott pénteken mondta hogy kifog rugni rendkivüli felmondással de én szombaton kórházba kerültem kedden engedtek ki.Kedden még a kórház védett a kirugástól mátol viszont a táppénz.De pénteken még dolgoztan.Ilyenkor mit tudok tenni???Én papirokat nem irtam alá mert nem is tudtam arrol hogy kirugot.Hova tudok fordulni ilyen ügyben.?Ezt megtehette szabályos volt ez a lépése a fönökömnek???
Novemberbe fogok szülni.Az a baj ezzel hogy igy kirugott de persze papiron még nem mert nem iratott velem alá semmit csak a számitogépén jelentetet ki mindenhonann ezzel azt érte el hogy csak passziv táppénzen lehetek 30 napig pedig nekem végig azon kéne lennem mert veszélyeztett terhes vagyok.De igy nem tarthaznak azon:(:(:(

Kérlek segitsetek bármilyen tanácsot elfogadok!!!!
Előre is kösznöm Gigianyu86

nyüzsi # 2010.03.17. 14:49

Tisztelt szakértő!

Jelenleg gyeden vagyok, 2010.szeptemberig. Akkor lejár a 2 év, de szertnénk még egy babát. A kérdésem a következő lenne. Hogyan fogják a második baba után a gyedemet számolni?
Jól gondolom hogy a második babaára nézve az a tv lessz irányadó hogy :
Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.
Tehát e tv alapján én meg fogom kapni a gyedre való jogosultságot 2 évre?

Mi lenne a jobb megoldás hogy optimalizálni tudja a gyedem összegét?

  • Ha a szülés után kivenném a szabadságomat, majd elmennék táppénzre? Ez azt jelentené, hogy szeptembertől decemberig szabadságon lennék utánna pedig januárban 15 nap betegszabi, malyd táppénzes állomány ( a bérem br 150.000 Ft): Ez esetben a gyed alapja a 4 hónap bér + a 15 nap betegszabi átlagkeresete lenne? Jól gondolom?
  • Mi lenne abban az esetben ha nem mennék vissza dolgozni, hanem a gyed lejárta után egyből táppénzre mennék? Egyeltalán ez lehetséges? Akkor mi lenne a táppénz alapja? És a későbbi gyedemet sz hogyan befolyásolná? Ha így járok el akkor az alábbi tv figyelebevételével a gyedem alapja a 147.000 ft lessz?

    A szülőnek nincs 180 napi jövedelme

Ha nem lehet a táppénzszabályok alkalmazásával megállapítani a gyermekgondozási díj összegét,

akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része

figyelembevételével kell azt megállapítani.

Mert ha ez így van akkor akkor sem járok rosszabbul ha a szabimat nem veszem ki hanem nem igénylek gyest és a gyed után egyből betegszabadságra megyek? Vagy eben az esetben a betegszabi 15 napja bérrel ellátotnak minősül és akkor a betegszabi 15 napja után fogják számítani a gyedem alapját?
Gondolom a Tgyás alapja ua lessz mint a Gyed alpaja.
Vagy az lenne a jó eljárás ha a 4 hónap mellé mé 2 hónapot ledolgoznék, és akkor meg lenne a 180 napom és akkor a vissza 180 napot számítanák be? De akkor a gyedem nem változna jelentősen hoszen csak a 15 nap betegszabi csökkenti és az majdnem mindeggy hogy 40 vagy 6 hónapra oszlik el. Jól gondolom?

Ha a gyest lemondom a betegszabi előtt akkor a gyermek apja megigényelheti akkor is ha nem lakunk egy háztartásban? Vagy akkor a gyereket át kellene jelenteni hozzá, és lemondeni a családi pótlékot és azt is neki kellene megigényelni?

Válaszát előre is köszönöm

Ágnes

Akoska38 # 2010.03.17. 14:59

Tisztelt Szakértő!

Számomra nagyon fontos kérdés szeretnék feltenni, beteg gyermekemmel jelenleg GYES-en vagyok, mivel újra kisbabát várok azt a tájékoztatást kaptam, hogy a GYES ellátás mellett kaphatok betegszabadságot majd táppénzt is.
A táppénzes papírt leadtam a munkáltatómnak kaptam is betegszabadságot és táppénzt is, majd értesítettek, hogy nem járt volna ez az ellátás és vissza kell majd fizetnem.
Szeretném meg tudni, hogy valóban nem járt az ellátás, vagy valami félre értés történt.

Előre is köszönöm

pazs # 2010.03.17. 15:08

gigianyu86: a terhesség és a betegszabadság/táppénz a rendkívüli felmondás ellen nem véd. Meg kéne tudnod, hogy mi volt a rendkívüli felmondás oka, ha nem kapod meg írásban a napokban (feltételezem, hogy tértivevényes levélben feladta a munkáltatód), akkor irány a munkaügyi bíróság.

richike # 2010.03.17. 19:09

Üdvözlöm! 03.10-én írtam önnek,hogy a gyedemet megszakítva jelezném a munkáltatóm felé azt(2010.04.04-én lesz egy éves) ,hogy szeretnék visszamenni dolgozni,és ha nem tud nekem munkát biztosítani akkor neki kötelessége állásidőre járó bért kell fizetnie.Azt viszont elfelejtettem megkérdezni,hogy ilyenkor szabadságot írnak,vagy hogy számolják el ezt a két évet?A másik kérdésem az,hogy ha felkínál nekem más munkakört akkor köteles vagyok e elfogadni vagy nem.Az anyagi helyzetem nagyon rossz azért szeretném ezt a lehetőséget kihasználni,nem szeretnék két szék közé esni!A válaszát előre is köszönöm!

gigianyu86 # 2010.03.17. 19:33

sziasztok

szerintetek a Megbizásos szerződés minek számit??Ugyan ugy fizette a TB és kaptam bérpapirt.
Előre is köszönöm a választ

mmihaly # 2010.03.17. 21:29

Sziasztok! Ti mi alapján választotok ügyvédet? Végzünk egy kutatást az ügyvédválasztási szokásokról. Kérlek, segítsetek a kérdőív kitöltésével! http://internetstrategia.hu/felmeres/ Köszönöm!

Dödölle1 # 2010.03.18. 07:38

Tisztelt Szakértő!

Számomra nagyon fontos kérdés szeretnék feltenni, beteg gyermekemmel jelenleg GYES-en vagyok, mivel újra kisbabát várok azt a tájékoztatást kaptam, hogy a GYES ellátás mellett kaphatok betegszabadságot majd táppénzt is.
A táppénzes papírt leadtam a munkáltatómnak kaptam is betegszabadságot és táppénzt is, majd értesítettek, hogy nem járt volna ez az ellátás és vissza kell majd fizetnem.
Szeretném meg tudni, hogy valóban nem járt az ellátás, vagy valami félre értés történt.

Előre is köszönöm Akoska38 --------
  • Válasz:

A válaszhoz tudni kellene, hogy "csak" GYES-en vagy, vagy a GYES mellett keresőtevékenységet is végzel?

Előbbi esetében választhatsz a GYES, vagy a táppénz között, de a kettő együtt nem jár.
1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

(2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

A választásról a jogszabály a teljesség igénye nélkül így rendelkezik:
(6) Az (1)-(5) bekezdésben említett ellátások között a biztosított, illetőleg a szülő a jogosultság fennállása alatt választhat. A táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt választott újabb ellátást a választás napjától - a korábban folyósított ellátás folyósításának megszüntetésével - lehet megállapítani és folyósítani.

Aki GYES mellet dolgozik az kaphat táppénzt az alábbiak szerint:
49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

  1. a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,
  2. a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.
----------
Fontos: Az igényt elutasítani alakszerű határozatban kell a munkáltatónál működő TB kifizetőhelynek/REP-nek! Ettől érvényesen eltérni nem lehet! A határozat indokolásában az ügyfél számára világos és érthető formában le kell írni azt, hogy miért nem jogosult az adott ellátásra.

Tvábbi kérdéseiddel fordulj a REP PEEO Osztályvezetőjéhez. Ennek módjáról bővebben az előző hozzászólásaim többségének a végén található részben olvashatsz.

Üdv. :)

pazs # 2010.03.18. 08:14

gigianyu86: itt valami nagyon nem stimmel, mert ha megbízási szerződésed volt, akkor nem voltál munkaviszonyban és magadnak kellett volna fizetni a járulékaidat, még most is, amikor a megbízási szerződésedet felmondták, így nem passzív táppénzen lennél. Ha viszont munkaviszonyban voltál (bérpapír, a munkáltatód fizette a járulékaidat stb. - ezt egyébként honnan gondolod?), akkor viszont mi lehet ez a megbízási szerződés?
szóval: miről vannak papírjaid és azok miről szólnak?

gigianyu86 # 2010.03.18. 08:21

szia pazs

Onann kezdődött hogy megbizásos szerződéssel kezdtem ennél a cégnél 2008.novemberben.2009.áprilistól lettem rendes szerződéssel felvéve.De megbizásos szerződésnél is kaptam bérpapirt,és fizette a TB-met.
Engem az érdekelne hogy meglehet-e a 365 napom.4-6 órás voltam.Mert terhes vagyok .

pazs # 2010.03.18. 08:26

Gigianyu86: ha munkaviszonyod volt és terhes vagy, akkor azt nem lehetett volna felmondani rendes felmondással, a rendkívüli felmondás pedig csak írásban érvényes (a rendes is, de az most neked mindegy). Ez azt jelenti, hogy ha munkaügyi bírósághoz fordulsz, akkor az vagy visszahelyez a munkaviszonyodba (és azt a terhesség és a gyes ideje alatt, a gyermek hároméves koráig) nem lehet rendes felmondással megszüntetni, legalábbis a munkáltatód részéről, vagy pedig az erre az időre járó bért és egyéb járandóságot kifizetteti neked. Azt hiszem, ennek előnyét nem kell ecsetelnem.
Hogy a 4-6 órás munkaviszony elég-e a 365 naphoz, azt sajnos nem tudom, nem értek a tb-hez. Keresd nandy-t vagy Dödöllét.

nandy # 2010.03.18. 09:48

A törvény 365 nap biztosítási jogviszonyt ír elő, a munkaviszony mindenképpen biztosítási jv-t hoz létre, függetlenül a munkaóráktól.
Megbízási jogviszonynál akkor keletkezik biztosítás, ha a jövedelem (bevétel - ktg., vagy 10%) eléri a minimálbér 30%-át.
(Nagyvonalakban)

nandy # 2010.03.18. 09:50

Gigianyunak azt javaslom, hogy írásban kérje a REP segítségét, írja le pontosan a tényeket, mutassa be a munkaszerződését, egyéb iratait pl. bérfizetési jegyzék stb. (ha van)

Az nyilvánvaló, hogy a munkáltató eljárása jogtalan, és valószínűleg arra irányul, hogy ne kelljen a táppénz egyharmadot ill. később a szabadságokat kifizetni.

nandy # 2010.03.18. 09:55

Üdvözlöm! 03.10-én írtam önnek,hogy a gyedemet megszakítva jelezném a munkáltatóm felé azt(2010.04.04-én lesz egy éves) ,hogy szeretnék visszamenni dolgozni,és ha nem tud nekem munkát biztosítani akkor neki kötelessége állásidőre járó bért kell fizetnie.Azt viszont elfelejtettem megkérdezni,hogy ilyenkor szabadságot írnak,vagy hogy számolják el ezt a két évet?A másik kérdésem az,hogy ha felkínál nekem más munkakört akkor köteles vagyok e elfogadni vagy nem.Az anyagi helyzetem nagyon rossz azért szeretném ezt a lehetőséget kihasználni,nem szeretnék két szék közé esni!A válaszát előre is köszönöm!

A szabadságaidat ki kell adniuk (és fizetni), de az nem fog két évig tartani. A fennmaradó időben fizetett távolléten leszel.

Nem vagy köteles más munkakört elfogadni. De én inkább azt javaslom, hogy ha megfelel a felajánlott munkakör, inkább fogadd el. A béredet viszont nem csökkenthetik akkor sem!

milsza # 2010.03.18. 10:50

Sziasztok, kérlek válaszoljatok a TGYÁS igénylés témakörénél.
Köszönöm szépen:)

vivko # 2010.03.18. 10:54

tiszttelt szakértő!
Segitséget szeretnék kérni,2004 óta vagyok állományban egy cégnél, 2005óta itthon voltam folyamatosan gyeden (2005, 2008-ban születtek a lányaim)2009 november 2.án felmondtam a gyedemet azóta 2001.03.08-ig töltöttem a szabadságomat.Novemberben jeleztema munkáltatómnak, hogy a szabadság lejárta után munkába szeretnék állni 8 órában, tudomásul vette és azt mondta oké.(persze csak szóban)Amikor ismét visszamentem hogy lassan kezdenék akkor kijelentette hogy csak 12 órás státuszuk van és nem tud 8 órásat feljánlani. Én anno változó munkaidővel lettem felvéve.Mivel 12 órában nem dolgozhatok és egyéb okokból kifolyolag nem is tudnék már, a munkáltató azt mondta hogy 03.09-vel vegyem ki a maradék részarányos szabadságomat 2010-re ami 1 nap, és mondjak fel.Nem mondtam fel mert a kisebbik lányom beteg lett és itthon kellett nmaradnom vele.tehát még mindig állományban vagyok, de munát nem tudnak adni.Nem tudom hogyan tudom érvényesiteni jogomat miszerint 8 óránál többet nem dolgozhatok gyes mellet!hétfőtöl mind a 2csajom mehen közösségbe , tehát én is mehetnék dolgozni, de nem tudom hogyan.
Előre is köszönöm a válaszokat, nagyon fontos lenne, mert már teljesen belekavarodtam annyian mondtak sokfélét. Mert azt nem szeretném, hogy igazolatlan napom legyen.üdv. vivko

vivko # 2010.03.18. 11:23

egy kis kiegészités az előbbihez.Mivel 2010.03. 10vel munkába kellett volna állnom(12 órába)Ezért 2010.03.10-03.19-ig kaptam a gyerekorvostól a táppénzes papiromat amit holnap viszek is be a munkáltatóhoz.ismételten felmegyek az illetékeshez hogy 8 órában munkába tudok állni hétfőtöl.Mivel tényleg dolgozni szeretnék, mondtam hogy nem ragaszkodom az eddigi munkakörömhöz(kórházi osztályos dolgozó, végzettség nélkül)"bármilyen"megoldásra nyitott vagyok.Ezt multkor is mondtam mikor bementem.De mi van akkor ha még mindig "nincs" 8 órás státuszuk . ilyenkor mit tehetek?

Kismama25 # 2010.03.18. 11:25

Kedves Szakértő!
Ápr végére várunk babát, a TGYÁS után a párom menne el GYED-re. Azt a tanácsot kaptuk, hogy ezt táppénz alatt jelezze a munkáltatónak, különben elküldhetik miatta és elesik a GYED után őt megillető szabi kifizetésétől és nem kötelesek visszavenni. Ezt értem is. A kérdésem viszont az lenne, hogy ha táppénz alatt bemegy és jelzi, hogy GYED-re szeretne menni, és (bár tudom, hogy elvileg köteles a munkáltató a papírok kitöltésére) a munkáltató megtagadja a papírok kitöltését vagy nem küldi be az igényünket, mit tehetünk? Vagyis inkább az lenne a kérdés, hogy mit tehetünk ennek elkerülése érdekében? Mégsem csattoghat be az uram sem ügyvéddel, sem pisztollyal, hogy márpedig töltsék ki a szükséges nyomtatványokat!
Válaszát előre is köszönöm.

pazs # 2010.03.18. 11:43

vivko: eredetileg mi szerepel a munkaszerződésedben? 12 órás vagy 8 óras vagy aszerint?

vivko # 2010.03.18. 11:48

az eredeti szerződésemben nincs számszerűsitve, csak annyi hogy változó munkaidő.

nandy # 2010.03.18. 12:30

Munkaidőkeret azért csak meg lett határozva...

vivko # 2010.03.18. 12:39

kicsit utánanéztem 12 órába vettek fel.Tehát ha jol tudom akkor ebbe köteles visszavenni gyed után, de gyes mellett lehetetlen.ilyenkor mi van?Kicsit tartok a következő találkozótol, mert most ugy néz ki a helyzet hogy tényleg fel kell mondanom?ő nem tud 8 órás státuszt adni én meg nem tudok 12-be menni.

nandy # 2010.03.18. 12:55

Jól látod a helyzeted.:(

krisztianyu # 2010.03.18. 14:43

Kedves Szakértő!
Gyeden vagyok jelenleg és megkapom a maximális gyedet. Egyik barátnőm szintén, viszont az ő megmaradó nettó összege magasabb mint az enyém. Ennek az lehet az oka, hogy én magánnyugdíjpénztári tag vagyok és lehetséges, hogy ugyanazt az összeget (kb. 10.000,-Ft) is levonják a "bruttó" gyedemből, mint amit akkor levontak, mikor dolgoztam?
A gyedem idén júliusig jár, tavaly egész évben gyedet kaptam. Az idei évre jár esetleg az adójóváírás? Megemelheti ez ez összeget? Előre is köszönöm a választ!

bedi # 2010.03.18. 16:35

Tisztelt Szakértő!

Én is hasonló cipőben járok, mint előttem itt sokan: GYES mellett szeretnék dolgozni, de a munkaadó azt mondta, nincs hely. Tudom, hogy köteles visszavenni, ezért írtam egy levelet, mert előzőleg csak szóban jeleztem a szándékomat. A levélre azonban még nem kaptam választ, de április 6-tól már kezdhetne a bölcsiben a gyerek. Megteheti, hogy nem ad választ a levelemre? Mi a következő lépés a részemről, ha hetekig halogatják a választ?