GYED,GYES, táppénz


zsuzsika13 # 2010.02.08. 18:45

Ha méltányossági kérelmet szeretnék beadni GYED-re, akkor a páromnak kérnünk kell jövedeleimgazolást?

zsuzsika13 # 2010.02.08. 18:50

Ha méltányossági kérelmet szeretnék beadni GYED-re, akkor a páromnak kérnünk kell jövedeleimgazolást?

gd28 # 2010.02.08. 18:55

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy lehet kiszámolni a táppénz összegét erre az évre vonatkozólag?

Köszönöm,
gd

HusztiKati # 2010.02.08. 19:17

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, gyerekek után járó szabadnap ügyben.

1., 2 héten belül megszületik második gyermekem,a második férjemtől. Én most THGYÁS-on leszek. Így ő igénybe veheti az éves 2 napot? (A munkahely teljesen elzárkózik a korrekt tájékoztatástól, azt mondták nézzük meg a neten.)

2., Első férjemtől született nagylányom után is igényelheti a 2 napot? Így a két gyerekre kérhet 4 napot pluszban ebben az évben?
Az édesapja 2.5 éve nem tartja velünk a kapcsolatot, gyerektartást nem fizet, soha nem igényelte a szabadnapot magának. Viszont az ő nevét viseli, jelenlegi férjem nem fogadta örökbe, de 1 éves kora óta neveli. Hogyan igényelhetné ő a szabadnapot mivel ő tartja el, ő neveli?

Nagyon megköszönöm a válaszotokat!

Tilton # 2010.02.08. 20:03

Tisztelt Szakértő

Segítségét kérném a 2 X bruttó 49.000,-Ft-os bérkiegészítés kérdésében. Közalkalmazottként dolgozom 10 éve. 2009-ben szinte megszakítás nélkül dolgoztam, azonban szeptembertől veszélyeztetett terhesnek minősített a szülész-nőgyógyász, így táppénzen leszek 2010. március-áprilisáig (szülésig). Már többször olvastam az ide vonatkozó rendeletet, de számomra nem igazán egyértelmű ez a jogviszony kérdés. Mivel a rendeletben jelölt időszakokban táppénzen voltam/leszek a babám érdekében, ezért nekem nem jár a bérkiegészítés?!?!
Segítségét előre is köszönöm.

pöszörke # 2010.02.09. 07:12

Tisztelt Szakértők!

Gyermekemmel 2007.12.03-tól GYES-es vagyok, tartósan beteg. 2 éves volt a gyermekem, amikor GYES mellett visszamentem dolgozni teljes munkaidőben, folyamatosan dolgozok.2010.02.01-től teljes munkaidős (heti 32 órás) munkaidőben alkalmaznak. Kérdésem a következő, ha most én mennék el táppénzre saját jogon, milyen összegű táppénzt kapnék, ill. gyermekem után jár -e ez a juttatás vagy sem? Ilyen esetben célszerű a GYES megszakítása betegség esetén?

Köszönöm segítségüket.
üdvözlettel:pöszörke

manino # 2010.02.09. 09:04

Tisztelt Szerkesztőség!
Kérdésem a következő lenne: pedagógusként dolgoztam, majd 2006. 09.16-án és 2008. 10. 30-án két gyermekem született. Most (ill. szeptember 1-től) vissza kell mennem dolgozni. Munkáltatóm azt mondja, hogy köteles kiadni az eddig felgyülemlett szabadságomat, így márc. 1-től szabadságra kellene mennem. Ekkortól meg kell szüntetnem a 2. gyermek után járó GYED ellátást. KÉrdésem, hogy igényelhetem-e ennek ellenére a GYES-t a szabadságom lejárta után -szept. 1-től- (mert együtt a kettőt nem lehet- ha jól tudom), még akkor is, ha a 2. gyermekem bölcsődébe fog járni.
Köszönettel: Manino

Dödölle1 # 2010.02.09. 09:23

Tilton 2010.02.08

Tisztelt Szakértő

Segítségét kérném a 2 X bruttó 49.000,–Ft-os bérkiegészítés kérdésében. Közalkalmazottként dolgozom 10 éve. 2009-ben szinte megszakítás nélkül dolgoztam, azonban szeptembertől veszélyeztetett terhesnek minősített a szülész-nőgyógyász, így táppénzen leszek 2010. március-áprilisáig (szülésig). Már többször olvastam az ide vonatkozó rendeletet, de számomra nem igazán egyértelmű ez a jogviszony kérdés. Mivel a rendeletben jelölt időszakokban táppénzen voltam/leszek a babám érdekében, ezért nekem nem jár a bérkiegészítés?!?!
Segítségét előre is köszönöm.

----
Válasz:

Jól tudod, valóban nem jár sem az első, sem a második, mivel a jogszabály által meghatározott időszakban 2009.10.01-től 2010.03.01-ig folyamatosan, keresőképtelenség miatt voltál/leszel távol.

Üdv.

nandy # 2010.02.09. 11:01

Anetti:

A GYED kézhezkapott összege havonta változó lehet, mert az igény elbírálásánál napi összeget állapítanak meg (bruttó), és az adott hónap napjainak száma alapján fizetnek. Tehát más összeget kapsz januárra (ami 31 napos), és megint mást februárra (ami 28 napos)...

nandy # 2010.02.09. 11:03

Az szja-kulcsok/sávok változása miatt lehet még kb. 500 forint csökkenés havonta.

Anetti # 2010.02.09. 13:03

Köszönöm a választ, de sajnos nem válaszolt a kérdésemre.
Egyrészt én az OEPtől kapom a GYEDet, és eddig minden egyes hónapban azonos összegű ellátást kaptam, függetlenül a napok számától. Másrészt a január pont 31 napos, tehát úgymond a legmagasabb GYEDet kellene kapnom, ha az Ön által említett napok számát is figyelembe vesszük.
Ennek ellenére nettóban mégis kevesebb GYEDet kaptam januárra, pedig a bruttó GYED összege emelkedett. Miért?
Erre szeretnék választ kapni, ha lehet.
Előre is nagyon köszönöm!
Anetti

Anetti # 2010.02.09. 13:08

Bocsánat, csak most jelent meg a második válasza a képernyőmön.
Igazából a tavalyi nettó GYEDhez képest kb. 1600 Ft-tal kaptam kevesebbet, pedig 2800Ft-tal nőtt a bruttó GYED. Ez kicsit hihetetlen, hogy ennyire rosszul változtak az adószabályok. Épp az ilyen alacsony jövedelemkategóriában.
A szuperbruttósítás érinti a GYED-et is?

bubamara55 # 2010.02.09. 14:15

Tisztelt Szakértő!

Azért kérem a segítségét, mert a REP két munkatársa egymással nem megegyező információt adott a várható tgyás juttatásomról (egyikük szerint a maximum a minimálbér kétszeresét kaphatom, a másikuk szerint nem kell alkalmazniuk a "plafont"), illetve hozzáteszik, hogy csak a jelenlegi jogszabályok alapján mondanak bármit is, - holott a szeptemberi szülés miatt rám már az új, máj. 1-től érvényes szabályok vonatkoznak majd. Egyszóval az OEP mostanában igen óvatos… De mindegy, mondom a kérdéseimet.

Tehát először az adatok:

Jelenleg gyed-en vagyok itthon egyéves gyerekemmel. Lassan visszamentem volna dolgozni, de újra teherbe estem: várhatóan szept. elején érkezik a következő gyerkőc.
A biztosítotti jogviszonyom majdnem tíz éve folyamatos, egy nagy állami cégnél vezető beosztásban immáron a legmagasabb adósávba tartozó bért kapok (már amikor dolgozom…)
2009. február közepén szültem, a 2009-es év krónikája: 16 bérezett nap, 10 nap betegszabadság, majd a februári szülést követően (a 2008-as évi bér alapján alapján igen tisztességesnek nevezhető) tgyás, majd azt követően - a mai napig - gyed.

Kérdéseim a következőek:

  1. Úgy tudom, hogy ha a gyed alatt szülök is, újra jogosult leszek tgyás-ra. A mértéke azonban nem világos: valóban max. a minimálbár kétszeresét kapom majd, vagy a 2009-es év bérezett napjai alapján újra "plafon" nélkül számolják ki majd a tgyás-t?
  2. Mi a helyzet a tgyás-t követő gyed-del? Abból is újra megkaphatom a maximálisat?
  3. Felvetődött, hogy a szülésig visszamegyek dolgozni. Ám mivel veszélyeztetett terhes vagyok, megeshet, hogy táppénzre kell mennem. Ennek mértéke nyilván befolyásolja a "kockázatvállalást". Tegyük fel, hogy a felgyülemlett 30 nap szabadság kivétele után kiír az orvos. Mekkora táppénzre számíthatok? Ha ugyanis ennek mértéke jelentősen nem haladja meg a mostani gyed-em összegét, érdemesebb egyszerűen itthon maradni, és nem kínozni magamat - meg a családot - a munkával.

Köszönöm válaszát!

eszterxx # 2010.02.09. 15:48

Tisztelt Dödölle1,

Köszönöm részletes válaszát, visszakérdeznék még egy dolgot akkor a biztosítási jogviszonyommal kapcsolatban; ha jogviszonyonként külön-külön bírálják el a tgys-t, akkor ez azt jelenti, hogy a leányvállalatokban való munkaviszonyom után tgys és gyed nem jár, azonban ott rögtön igényelhetem a gyest, miközben a másik jogviszonyom alapján tgys-n vagyok? Ez olyan nagyon furcsának tűnne nekem.

Vagy amennyiben valaki munkahelyet vált szülés előtt 1 évvel, akkor az már nem számít biztosítottnak? Csak mert keresem benne a jogbiztonságot, hisz a gyakorlatban semmi az égadta világon nem változott, a tavalyi bruttó jövedelmem maradt végig, csak aug1-től szétosztva 3 cégre. Akkor miért ér engem hátrányos elbírálás ahhoz képest, mintha ugyanazt a jövedelmet egy cégből fizettem volna?

És még egy kiegészÍtő információ: gyes mellett végzem jelenleg is a munkámat, ez esetben sem számít biztosítási viszonynak?

Válaszukat előre is köszönöm!

eszterxx

(ps. idemásolom az eredeti kérdést, hogy ne kelljen keresni, miről is volt szó...
Tisztelt szakértők!

A következő problémám lenne: 2009.08.01-vel munkaszerződést változtattunk a munkahelyemen, az addigi béremet és munkaidőmet szétosztottuk a leányvállalatok közt, hogy az adóbevallásokat mint munkavállaló alá tudjam írni. Igy a régi cégemnél folyamatos jogviszonyom van, a leányvállalatoknál pedig 2009.08.01-vel kezdődött a jogviszony. Időközben teherbe estem, 2010. juniusra várom a gyermeket, közben folyamatos a jogviszonyom. A leányvállala­tokban heti 4–4 órás munkaviszonyom van, az anyavállalatban 32 órás, hogy a táppénzzel ne legyen probléma.

A bérszámfejtő arról tájékoztatott, hogy az új jogszabályok alapján, mivel nincs 360 napos biztosítási jogviszonyom a leányvállalatokban, ezért nem jár tgyás.

Kérdésem az lenne, hogy ez valóban igy van-e, kb. 270 napos jogviszony alapján egyáltalán nem jár tgyás? Vagy csökkentett mértékben? Hogy tudom ezt kiszámolni? Gyed, gyes tekintetében van eltérés?

Köszönettel,

eszterxx)

Gyurcsánné # 2010.02.09. 16:38

Tisztelt hozzáértők!
Jelenleg gyed-en vagyok, munkahelyemre nem szeretnék visszamenni. 12 órás munkarend van.
Juniusban jár le a gyedem. De találtam egy jobb munkahelyet melyet a közeljövőben kellene betöltenem egy pénzintézetben.
Mi a menete a felmondásnak. Ha most visszamegyek dolgozni hamarabb mint ahogy lejárna a gyed-em attól a gyes jár még. Mert ugy értesültem hogy ha gyes alatt visszamegyek dolgozni, a munkabérem mellé jár egy évig a gyes is.
Remélem érthető volt a problémám.
Ha valaki tud válaszolni nekem, megköszönném.

Gyurcsánné # 2010.02.09. 16:38

Tisztelt hozzáértők!
Jelenleg gyed-en vagyok, munkahelyemre nem szeretnék visszamenni. 12 órás munkarend van.
Juniusban jár le a gyedem. De találtam egy jobb munkahelyet melyet a közeljövőben kellene betöltenem egy pénzintézetben.
Mi a menete a felmondásnak. Ha most visszamegyek dolgozni hamarabb mint ahogy lejárna a gyed-em attól a gyes jár még. Mert ugy értesültem hogy ha gyes alatt visszamegyek dolgozni, a munkabérem mellé jár egy évig a gyes is.
Remélem érthető volt a problémám.
Ha valaki tud válaszolni nekem, megköszönném.

attileee # 2010.02.09. 17:49

Tisztelt Hozzáértök!

Tavaly terhesség miatt téppénzre vett az orvos. Dunakeszin laktunk, de a baba miatt Pestre költöztünk. Sajnos novemberben elvetéltem. Március 1-ig maradhatok táppénzen. Viszont mivel Pestre költöztünk, nem tudok 3 műszakba visszamenni Dunakeszire. Ráadásul szeretnék megint teherbe esni, bviszont rosszabbul járok, ha újra elkezdek dolgozni, és úgy esem teherbe. Mi ilyenkor a megoldás? Hogy érhetném el, hogy legalább addig táppénzen maradhassak, míg nem esem megint teherbe, vagy míg nem találok Pesten munkát??
Előre is köszönöm a válaszát!

Dödölle1 # 2010.02.10. 11:32

eszterxx 2010.02.09

És még egy kiegészÍtő információ: gyes mellett végzem jelenleg is a munkámat, ez esetben sem számít biztosítási viszonynak?

T.Kérdezők!

Érdemi válaszra csak akkor számítsanak, ha az Önök által megadott adatok valósak és teljeskörűek!

A fenti tény nem mintegy mellékes, ahogy Ön fogalmaz kiegészítő információ, hanem az ügy szempontjából releváns információ, amit hogy-hogynem
előzőleg elmulasztott közölni.

A hasonló, sokszor pongyola, hiányos vagy felületes kérdésfelvetés következményeként panaszkodnak arra, hogy a REP-nél az egyik ügyintéző egyféle, a másik azzal ellentétes választ adott, miközben Önök azok, akik az előadókkal eltérő tényeket/adatokat közölnek. :(

"visszakérdeznék még egy dolgot akkor a biztosítási jogviszonyommal kapcsolatban; ha jogviszonyonként külön-külön bírálják el a tgys-t, akkor ez azt jelenti, hogy a leányvállalatokban való munkaviszonyom után tgys és gyed nem jár, azonban ott rögtön igényelhetem a gyest, miközben a másik jogviszonyom alapján tgys-n vagyok? Ez olyan nagyon furcsának tűnne nekem."
Nekem is furcsa, hogy miközben releváns adatokat nem ad meg furcsának találja a választ.

A GYES-t nem jogviszonyonként bírálják el, ilyet nem írtam!

:(

nandy # 2010.02.10. 12:46

Bubamara:

Mivel nem lesz 180 bérezett napod (a tgyás, gyed, táppénz nem számít annak), így a TGYÁS maximuma valóban a minimálbér kétszerese lehet.

bubamara55 # 2010.02.10. 13:23

Köszönöm - és persze sajnálom, de ha már két szakértő is mondja...

Egyébként tegnap óta alaposan átbogarásztam az adott törvényt meg a kormányrendeletet is az eü. min. honlapjáról, és én - laikusként - képtelen voltam megtalálni az utalást a minimálbér kétszeresére. Csak annyit láttam, hogy ha tgyás, gyed, stb. miatt nincs meg a 180 nap, akkor az ellátás alapja a korábbi állapot.

"48. § (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb."

Márpedig kedvezőbb lenne. De a minimálbér kétszeresét tényleg nem találtam a rendeletben sem. Mi határoza akkor meg?

Köszönettel

bubamara55 # 2010.02.10. 13:23

Köszönöm - és persze sajnálom, de ha már két szakértő is mondja...

Egyébként tegnap óta alaposan átbogarásztam az adott törvényt meg a kormányrendeletet is az eü. min. honlapjáról, és én - laikusként - képtelen voltam megtalálni az utalást a minimálbér kétszeresére. Csak annyit láttam, hogy ha tgyás, gyed, stb. miatt nincs meg a 180 nap, akkor az ellátás alapja a korábbi állapot.

"48. § (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb."

Márpedig kedvezőbb lenne. De a minimálbér kétszeresét tényleg nem találtam a rendeletben sem. Mi határoza akkor meg?

Köszönettel

bubamara55 # 2010.02.10. 13:24

Köszönöm - és persze sajnálom, de ha már két szakértő is mondja...

Egyébként tegnap óta alaposan átbogarásztam az adott törvényt meg a kormányrendeletet is az eü. min. honlapjáról, és én - laikusként - képtelen voltam megtalálni az utalást a minimálbér kétszeresére. Csak annyit láttam, hogy ha tgyás, gyed, stb. miatt nincs meg a 180 nap, akkor az ellátás alapja a korábbi állapot.

"48. § (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb."

Márpedig kedvezőbb lenne. De a minimálbér kétszeresét tényleg nem találtam a rendeletben sem. Mi határoza akkor meg?

Köszönettel

bubamara55 # 2010.02.10. 13:24

Köszönöm - és persze sajnálom, de ha már két szakértő is mondja...

Egyébként tegnap óta alaposan átbogarásztam az adott törvényt meg a kormányrendeletet is az eü. min. honlapjáról, és én - laikusként - képtelen voltam megtalálni az utalást a minimálbér kétszeresére. Csak annyit láttam, hogy ha tgyás, gyed, stb. miatt nincs meg a 180 nap, akkor az ellátás alapja a korábbi állapot.

"48. § (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb."

Márpedig kedvezőbb lenne. De a minimálbér kétszeresét tényleg nem találtam a rendeletben sem. Mi határoza akkor meg?

Köszönettel

bubamara55 # 2010.02.10. 13:24

Köszönöm - és persze sajnálom, de ha már két szakértő is mondja...

Egyébként tegnap óta alaposan átbogarásztam az adott törvényt meg a kormányrendeletet is az eü. min. honlapjáról, és én - laikusként - képtelen voltam megtalálni az utalást a minimálbér kétszeresére. Csak annyit láttam, hogy ha tgyás, gyed, stb. miatt nincs meg a 180 nap, akkor az ellátás alapja a korábbi állapot.

"48. § (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb."

Márpedig kedvezőbb lenne. De a minimálbér kétszeresét tényleg nem találtam a rendeletben sem. Mi határoza akkor meg?

Köszönettel

bubamara55 # 2010.02.10. 13:24

Köszönöm - és persze sajnálom, de ha már két szakértő is mondja...

Egyébként tegnap óta alaposan átbogarásztam az adott törvényt meg a kormányrendeletet is az eü. min. honlapjáról, és én - laikusként - képtelen voltam megtalálni az utalást a minimálbér kétszeresére. Csak annyit láttam, hogy ha tgyás, gyed, stb. miatt nincs meg a 180 nap, akkor az ellátás alapja a korábbi állapot.

"48. § (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb."

Márpedig kedvezőbb lenne. De a minimálbér kétszeresét tényleg nem találtam a rendeletben sem. Mi határoza akkor meg?

Köszönettel