GYED,GYES, táppénz


olgacsek # 2012.04.02. 14:20

Tisztelt Tanácsadók!

2002. szept.-től állok munkaviszonyban, mint tanító egy általános iskolában. 2011. jan. 4-én gyermekem született. Idén szeptembertől munkát szeretnék vállalni egy másik iskolában, de gyógypedagógusként. Tanítóként 24, gyógypedagógusként 21 a heti kötelező óraszámom. GYES melletti munkavégzésről volna szó. Most heti 30 órát engedélyez a törvény. Ez azt jelenti, hogy teljes állásban visszamegyek+ megkapom a GYES-t? A másik munkahelyemen fel kell mondanom vagy kérhető áthelyezés is (két külön intézmény egy városban)? Ha igen, mennyi a felmondási idő? Valamint mennyi szabadság jár még nekem? Milyen pótlék vagy illetmény jár a gyógypedagógusoknak? Előre is köszönöm.

uhaszaszlo # 2012.04.02. 11:15

Tisztelt fórumozók!
Rokkant vagyok. 2011. 09. 29. én állapitott meg a bizottság 59%-os munkaképesség-csökkenést. De nyugdijszerú ellátást nem kaphatok,mert táppénzt kapok.
2011.09.01. óta vagyok táppénzen.Valaki megmondhatná,meddig vagyok táppénzre jogosult, és mikortól igényelhetek nyugdijszerü ellátást.

salsa1969 # 2012.04.02. 06:15

Tisztelt Mindannyian!
Május végén letelik a fizetés nélküli szabadságom, amit gyermeknevelés céljából igényeltem, fiam ekkor tölti be a 3. életévét. Gyes-t nem igényeltem. Az új családvédelmi törvény emleget valami 60-és 30 napos bejelentkezési kötelezettséget. Nekem is jelentkeznem kell a munkáltatóm felé 60 nappal előtte, hogy akarok, vagy sem munkába állni? Vagy evidens, hogy menni fogok. Ha ezt nem tettem meg, mire számítsak? Elmarasztalhatnak? Van valami kötelezettség? És kezdhetek e szabival, mert állítólag ez is változott, nem köteles rögtön kiadni a felgyülemlett szabadságaimat....Köszönöm a gyors választ.

K.Szilvi # 2012.04.01. 20:59

Tisztelt Szakértő!
2010. január 5-én szültem gyermekem külföldön. Én Magyarországon 10 évet már dolgoztam és a munkaviszonyom a mai napig is fenn áll. Férjem külföldön dolgozik. Mivel kint tartózkodtam a szüléskor, ezért ott intéztük el a családi pótlékot, valamint a gyermek után kapott támogatást, mely két éves koráig járt. 2010. február közepén, Magyarországon megjelentem a MÁK-nál és beadtam a kérvényt családi pótlékra és anyasági támogatásra, de mivel úgy gondoltam, hogy csak egy helyen jár ezért, a MÁK ügyintézőjével közöltem, hogy külföldön már kapjuk a családi pótlékot és részesülünk egy családi támogatásban is, melynek az elnevezését nem tudom, de a családi minisztériumtól kapjuk. Az ügyintéző közölte velem, hogy a kérelmeket beadhatom, de az ügyemet felküldik Bp-re, mivel külföldön kapom a családi pótlékot, és felfüggesztik az itthonit. A másik külföldi támogatásommal nem foglalkoznak, mivel másképp hívják, mint itthon a gyed-et, így az jár mindkettő országban. Közöltem az ügyintézővel azt is, hogy én folyamatosan itthon és kint is tartózkodom, hol egy hónapot itthon, hol egy hónapot külföldön. Ezt követően munkahelyemen megjelentem, ahol a GYED-met intézték el. A MÁK levélben értesített, hogy a GYED jár és a családi pótlékomat felfüggesztették.
2010. júl. 05-ig kaptam a fizetésemet, majd ezt követően Magyarországon elkezdtem kapni a GYED-et. 2012. február közepén megjelentem ismét a MÁK-nál, hogy intézzem a GYES-met. Újból az ügyintézővel közöltem, hogy a családi pótlékot még mindig külföldről kapom. Majd megkérdezte, hogy jelenleg részesülök-e külföldön más családi segélyben. Én válaszoltam, hogy nem, mivel valóban külföldön csak a gyerek 2 éves koráig járt a támogatás. Ezt követően közölte, hogy adjam be a kérelmemet és megbeszéltük, hogy felküldi BP-re, mert az előző iratokat is oda továbbították. Március közepén kaptam a helyi kirendeltségtől levelet, hogy csak akkor továbbították BP-re kérelmemet. Múlt héten kaptam MÁK Nemzetközi Kapcsolatok Osztályától levelet, melyben megtagadták a GYES utalását és közölték velem, hogy visszamenőleg nyilatkozzak arról, hogy milyen ellátásokban részesültem külföldön és itthon a gyerek születése óta. A levelükben az 883/2004./EK. rendeletre hivatkoznak. Elolvastam interneten ezt a rendeletet, mely ha jól tudom Magyarországon 2010. május 01-én lépet hatályba, tehát csak azt követően miután én már beadtam kérelmeimet és a MÁK megállapította, hogy mire vagyok jogosult. A rendelet alapján az unióban minden támogatást, melyet a család kap (Magyarországon GYED) azonos támogatásnak minősül, tehát csak az egyik országban jogosult rá a család. Természetesen a magasabb támogatásra jogosult. Tehát nem a Magyarországira.
Ezt követően mire számíthatok? Ki hibázott? A MÁK-nak nem kellett volna újból 2010. május 01-én kiértesítenie, hogy nyilatkozzak és az alapján szerintem fel kellett volna függeszteniük a GYED-et? Én nem tudtam erről a rendeletről, hogy hatályba lépett. Vissza kell fizetnem a GYED-et, amit kaptam és eredetileg jogosan adtam be rá a kérelmet? A hivatal méltányolja azt, hogy én már adóztam utána. 2010. július 06-tól kapott összeget kell visszafizetnem, hiszen úgy gondolom, hogy addig a fizetésemet kaptam, ami jogosan járt? Mit tudok tenni ezek után? Jár a GYES részemre?

Köszönöm segítségét, válaszát várom!

Domicsili # 2012.04.01. 15:29

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne:
2005 óta van folyamatosan munkaviszonyom. 2012 május 12-ig gyeden vagyok az első kisfiammal. Szeretnénk még egy babát, de nem tudom hogy hogyan érné meg jobban visszamenni dolgozni. A munkahelyemre nem tudok visszamenni, mert felszámolás alatt van. Ha sikerülne teherbe esnem, úgy tudnánk megoldani, hogy a régi helyemen felmondok és egy ismerős fel tudna venni a cégébe, majd kb két hónap után elmennék táppénzre. Viszont addig nem szeretnék felmondani a jelenlegi munka helyemen amíg a 12. hetet be nem töltöm. (félek a vetéléstől). Viszont ha ebben a hónapban sem esem teherbe, akkor gyesre kell mennem. A kérdésem az lenne, hogy meddig maradhatok gyesen, hogy ne a minimálbér alapján számolják majd a tgyást és a gyedet, hanem a bejelentett bér alapján. A másik kérdésem pedig az, hogy ilyenkor hogyan nézik a bejelentett bért. Mivel év elején még gyedet kaptam ezért csak azt a jövedelmet nézik amit utána kerestem, vagy beleszámolják a gyedet is.
Válaszát előre is köszönöm
Csilla

radics27 # 2012.03.31. 18:01

Kedves Szakértők!

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:
10 év munkaviszony után 2011. augusztus eleje óta vagyok munkanélküli,azóta álláskeresési járadékban részesülök.Ami 2012 április végén lejár.
2012. október közepén várom első gyermekem.Vagyis, ha eddig jól informálódtam, akkor jogosult vagyok Gyedre mert a jövőt tekintve, majd októbertől az elmúlt 2 évben 365 napot biztosított leszek,viszont ott van a májustól októberig tartó időszak amikor már semmit nem fogok kapni.Tehát ez azt jelenti, hogy nem fogok kapni teljesen két évig GYEDET? Vagy ha befizetem magam után a TB-t arra az időszakra, akkor kaphatok két évig GYEDET??
Válaszukat előre is köszönöm

Goodwitch # 2012.03.31. 10:52

Rika 85!
Az OEP-től ezt miért nem kérdezted meg? Esetedben az a kérdés, hogy lesz-e elég biztosítási időd a szüléskor. Szülést megelőző két éven belül legalább 365 nap kell TGYÁS-hoz, ÉS az, hogy biztosítás tartama alatt, vagy biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szülj.

A biztosítási időbe a GYES ideje is beszámít, ha szüléskor még megvan a munkaviszonyod.

GYED-re ugyanekkor vagy jogosult, mint Tgyás-ra, de csak annyi időre, amennyi biztosítási időd volt a szülést megelőzően. Nagyjából. Tehát az, hogy mire leszel jogosult, elég sok mindentől függ, pl. hogy GYED után vissza mész-e dolgozni még szülés előtt stb. stb.

Ja, és senki sem tudja, hogy a szabályok még ebben formában lesznek-e érvényesek akkor, amikor nálad ez esedékes lesz. :-(


Goodwitch

Melcsi87 # 2012.03.31. 06:57

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy jogosult vagyok- e a gyes-en kívül valamilyen juttatásra (pl.gyed-re), kb. mekkora összegben és meddig, ha
~ aug. 20-án fogok szülni,
~ munkaviszonyom 2011.01.12-2012.01.12-ig volt, és a jövedelmem 2011-ben 1002667 Ft volt, 2012-ben 28534 Ft.
~ Ezután jan.18-tól 38 napig álláskeresési járadékot kaptam (összesen 50130 Ft-ot).
~ Márc. 14. óta aktív korúak ellátását kapom (havi 25650 Ft), mely a szülésig jár.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Melinda

rika85 # 2012.03.30. 10:25

Kedves Goodwitch!

Tisztelt szakértők.

A kérdésem a következő lenne.
2010. szeptembere óta Gyeden /Tgyás majd Gyed/ vagyok első gyermekemmel. Tervezzük a második babát, de valakitől azt hallottam hogy ha már a gyed letelte után a gyesbe születik meg a második baba akkor vmiért rosszabb ellátást kapok mint első gyermekemnél. Állítólag így járt az illető aki ezt nekem mesélte.
Na most az OEP-nél is érdeklődtem ill. olvastam a honlapjukat és ott azt mondták/írják, hogy ha vkinek azért nincs bérezett napja mert táppénzen vagy gyeden volt akkor a szerződés szerinti bérét veszik alapul. Na most akkor ez azt jelenti hogy a jelenlegi ellátásomat kapnám továbbra is.
Azt szeretném megkérdezni hogy ez akkor így van e?
Ha csak 2013 ban születne a második baba, ami ugye már biztos akkor is kaphatom továbbra jelen jövedelmem szerint gyedemet?
A bejelentett bérem Br. 143.000.- Ft volt. A jelenlegi gyedem 73000.- Ft. Válaszukat előre is köszönöm.
Erika

Dödölle1 # 2012.03.30. 08:58

Az új, 2012. márciusában megjelent OEP Kifizetőhelyi tájékoztató az alábbi linken található:

http://www.oep.hu/…C22_11-1.PDF

Goodwitch # 2012.03.30. 08:30

Júlia!

Hol az ellentmondás! Ha a szülés előtti egy év határozza meg a TGYÁS és a GYED összegét, akkor igaz az, hogy a még hátralévő idő lesz meghatározó.


Goodwitch

kismami1 # 2012.03.30. 07:29

Kedves Goodwitch!
Nagyon szépen köszönöm a választ!

Juli75 # 2012.03.29. 19:09

Köszönöm a válasz!

Bár Én úgy tudtam ,hogy a szülést megelőző évből számolják a tgyás és gyed összegét,csak biztosítva kell lenni az igénylés időpontjában, tehát akkor elvileg jár nekem tgyás és gyed is!
Kérlek benneteket erősítsétek meg, hogy jól tudom e!

Köszönöm előre is!
Júlia

Goodwitch # 2012.03.29. 18:10

Júlia!

Bocs, de ugye nem gondoltad komolyan, hogy ezt valaki végigszámolja neked?

Minél előbb menj el dolgozni, ha TGYÁS-t és GYED-et akarsz kapni. Előző válaszaimból kiderült, hogy melyik mikor jár.

A Tb kirendeltségen pedig kiszámolnak neked mindent, és segítenek is eligazodni a szabályrengetegben.

A TGYÁS és a GYED összege is jórészt attól függ egyébként, hogy a szülésig még elkövetkező időszakban mennyit fogsz keresni, így ezt számolgatni nem is érdemes.


Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.29. 17:55

Kata77lin!

A szülést megelőző két éven belül kell legalább 365 nap biztosítási jogviszony, amibe beszámít az álláskeresési támogatás ideje is.

Ha ez meg van, akkor kaphatsz GyED-et. Ha melóból (vagy utána 42 napon belül) mész el szülni, akkor TGYÁS-t is kaphatsz.

A Gyede-t viszont csak annyi időre fogod kapni, amennyi biztosítási időt fel tudsz mutatni a szülést megelőző 2 év alatt.


Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.29. 17:48

Kismami!

Elvileg mivel a tájékoztató közlésekor még nem volt keresőképtelen állapotban, így a felmondását akár a betegsége alatt is kézbesíthetik, de a felmondási ideje nem kezdődhet meg csak akkor, ha már keresőképes állapotban lesz újra.


Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.29. 17:39

Andika81!

Mindenképpen el kellene menned a GYED-hez még dolgozni, mert a szülést megelőző két évben kell összesen 365 napon át biztosítottnak lenned. Ebbe a gyed-ed beszámít, de a gyes-ed már nem.

Honnan tudtad meg, hogy a cég megszűnt, azaz megszűnt a munkaviszonyod? Kaptál rendes felmondást, értesítést, bármit?

És tényleg megszűnt? Mert ez így nekem sántít. Ha nem szabályosan szüntették meg a munkaviszonyodat, akkor esetleg azzal lehet valamit kezdeni, de így túl kevés az adat.


Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.29. 16:39

igen, sőt a táppénzed is.


Goodwitch

zsoldi27 # 2012.03.29. 13:27

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni mégpedig abban a kérdésben, hogy ha határozott idejű a munkaviszonyom és a munkaszerződés lejárta előtt elmegyek szülni vagy táppénzre, akkor a munkaviszonyom ettől függetlenül megszűnik a szerződésben feltüntetett időpontban?
Előre is köszönöm a segítséget.

Kata77lin # 2012.03.29. 11:36

Tisztelt Szakértők!

A problémám a következő amire egyértelmű választ még nem találtam.2011.júniusában szűnt meg az állásom.2011.júliusa óta vagyok munkanélkülin ami még 9 hónapig járt.Ez most fog lejárni 03.31-én ami után juttatást már nem kapok de maradok regisztrált álláskereső.Ez idő alatt folyamatosan jártam meddőségi központba kezelésekre ami még a munkaviszonyom alatt elkezdődött.Most 1 hónapos terhes vagyok és az érdekelne, hogy ezekkel a feltételekkel kaphatok-e gyedet?

kismami1 # 2012.03.28. 16:34

Tisztelt Szakértők!

Férjem február végén megkapta az értesítést, hogy április elejétől csoportos létszámleépítés keretében elküldik felmentéssel (közalkalmazott). Ma beteg lett, táppénzre vették. A hivatalos felmondását még nem kapta meg, azt mondták majd április 2-án, vagy 3-án adják át személyesen. Neki 5-én kell visszamennie a háziorvoshoz, és még akkor sem biztos hogy mehet dolgozni, mert lehet hogy meg kell műteni. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor ugyanúgy él a felmondás április elejétől, vagy akkor kezdődik a felmentési idő amikor újra munkába áll?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Andika81 # 2012.03.28. 07:29

Sziasztok!

Segítségeteket kérném, mert teljesen tanácstalan vagyok mi tévő legyek!

Tisztelt Szakértő!
Segítségre lenne szükségem, mert teljesen tanácstalan vagyok, mi tévő legyek!Egyáltalán tudok - e még valamit tenni!

2009. 04. 02-án született a kislányom, munkaviszonyból mentem el szülni, először tgyást, majd gyedet /85ezer forintot/ kaptam, végül most gyesen vagyok, ami ugye 04. 02-án lejár, de megtudtam, hogy míg a gyed folyósítása alatt megszűnt a cég ahol dolgoztam /gondolom, akkor a tb fizette a gyedemet/, viszont gyes ideje alatt ismét várandós lettem, a szülés várható időpontja június 9-e.

A kérdésem az, hogy fogok - e kapni gyedet így, hogy üresen marad 2 hónap??

Volna munkahely, ahová eltudnék menni dolgozni, ülő munkát tudok végezni, de van - e értelme???Úgy már kapnék gyedet, ha ismét munkaviszonyból mennék szülni????

Légyszíves segítsetek!!!Köszönöm szépen!!!!

Juli75 # 2012.03.28. 07:21

Elnézést az előzőből kimaradt!!
Jelenleg most 43080.- max havi jövedelmem, napi 1436 Ft. keresetpótló juttatást kapok családi adókedvezménnyel.
Köszönöm segítségét!
Júlia

Juli75 # 2012.03.27. 19:48

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni tgyás,gyed jogosultságáról és igényelhető összegéről,hogy Nekem ebben az esetben mennyi jár majd.
2009.01.28.-tól 3 hónapig 6 órában minimálbért kaptam, majd utána 8órában a szakképzett minimálbért.
Egészen 2011.04.30.-ig mint közcélú foglalkoztatott, majd lejárt a szerződésem és utána 2011.05.01.-től 2011.07.01.-ig munkanélküli segélyt kaptam aminek összege 83 napig 1813 ft és 82 napig 1560.Ezt ugye nem merítettem ki,mert jött egy állás 2011.07.05. - 2011.10.20.-ig tartott bruttó első hó 142 ezer, utána mér 145 ezer bruttó fizetéssel. Ennek megszünte után munkanélküliség ismét a fent leírt maradék, amit ugye 2011.12.24.-ig tartott, majd ezt követően 2011.12.27.-én a helyi önkormányzatnál aktív korúak ellátását igényeletem, ami most 22.800.- Ft.
Jelenleg német tanfolyamra járok, amit a munkaügyi központ támogat és most így 2012.03.20.-tól kerestpótló juttatásban részesülök 2012.10.19.-ig.
A baba aki a pocimban van 2012.11.08.-ra van kiírva a kalkultor szerint.(Orvos még nem erősítette meg az időpontot.)
A kérdésem az lenne,hogy mire lennék így jogosullt, nagyon fontos lenne hogy kapjak tgyást és gyedet is, ezért kérném az Őn tanácsát mit javasol, mikor menjek igényelni tgyást és gyedet!
Azonban lenne még 1 lehetőség, ha most áprilissal elemennék dolgozni,mert lehet sikerülne, de csak minimálbérre 535.-/óra bruttó fizetéssel és amíg nem látszik dolgozok,mert nmost vagyok 8 hetes kismama, és utána táppénzre mennék,tehát minimum 3 hónapos próbaidőt le kell dolgoznom ahoz hogy táppénzre menjek sőt egy kicsit többet is hogy meg legyen a biztosításom a szülés időpontjában tgyáshoz! Hát ez lenne még hogy melyik utat válasszam, de csak határozatlan szerződéssel mehetek el a tanfolyamról,de két szék közül a földre sem szeretnék esni!!
Hát elég kacifántos,remélem azért ki lehet bogozni!!
Nagyon szépen kérem a mielőbbi segítő válaszát!!
Előre is köszönöm szépen és azt is hogy van ilyen lehetőség,hogy ezekben a dolgokban segítséget kapjunk!
Még annyi maradt ki,hogy van egy 16 éves fiam,aki most középiskolába jár nappali tagozaton!

Mennyi lenne tgyás,gyed összege és meddig kapnám?

Köszönettel:
Júlia

aquarius75 # 2012.03.27. 13:24

Kedves Dödölle, köszönöm a válaszát és tanácsát!