GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2012.03.27. 13:19

aquarius75 2012.03.27. 13:53

Tértivevényes levélben -8 napos határidő kitűzésével- kérdezzen rá ismét a TB kifizetőhelyre.

Amennyiben nem kap érdemi választ panaszával -az eddig keletkezett összes iratanyag másolatának csatolásával- forduljon az OEP Főigazgatójához. 1139 Budapet Váci út 73/A

A panaszban hivatkozzon az Alaptörvény XXV. cikkében foglaltakra, amely jogszabályi hely szerint „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy egyedül vagy másokkal együtt, írásban kérelemmel, panasszal vagy javaslattal forduljon bármely közhatalmat gyakorló szervhez”, illetve a 2004. évi XXIX. törvénynek a közérdekű kérelmekkel, panaszokkal és bejelentéssel kapcsolatos eljárásról rendelkező 141.§. , 142.§. és a 143.§-ban foglaltakra.

Megjelölheti még az Ebtv. 5. § és a Vhr. 39. § (3)rendelkezését is.

5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

Hivatkozhat továbbá az ombudsman OBH 3135/2008 számú jelentésére.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve, külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. „új”, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy az egészségbiztosító a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Ezt követően adja elő az un. történeti tényállást hangsúlyozva, hogy többszöri szóbeli és írásbeli kérése ellenére sem kapta meg a jogszabályban előírt, érthető, teljeskörű tájékoztatást.

Végezetül kérje az OEP Főigazgatóját, hogy utasítsa az irányítása alatt álló szerveket a jogszabályok maradéktalan betartására, a szükséges tájékoztatás megadására.

pazs # 2012.03.27. 12:04

Nagyfenyő:

  1. munkáltatói rendes felmondással nem. Rendkívülivel igen (például ha nem is vagy keresőképtelen állapotban vagy máshol dolgozol a táppénz alatt).
  2. maximum 1 év
  3. a tudatos idegi kikészítés miatt nem (még ha úgy is van, irtó nehéz lenne bizonyítani), de ha az elbocsátás indoka nem okszerű és valós (és a rendkívüli felmondás határidejét nem tartották be vagy rendes felmondást kapsz táppénz alatt), akkor irány a munkaügyi bíróság.
Martia # 2012.03.27. 11:59

Tisztelt Szakértő!

Főállásomban 10 éve heti 40 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal rendelkezem. A 2011. évben ezen felül többször is volt megbízási szerződésem a munkáltatómmal. Ez önálló tevékenységből származó jövedelemként szerepelt és nem vonták le belőle a 2 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Továbbá vállalkozói tevékenységből is volt bevételem, de ezután sem fizettem a 2 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Ha 2012 decemberében még megszületne gyermekem, csak a főállásomból származó jövedelmem szolgálna az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás alapjának (tgyás, gyed, gyes), mert csak azután fizettem a 2 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Jól gondolom?

Viszont az új törvények szerint, 2012. január 1-től a 3%-os mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékot minden egyes biztosítási jogviszonyban megszerzett jövedelem után meg kell fizetnie a magánszemélynek. Ez alapján, ha 2012-ben ugyanúgy fennáll majd a 40 órás főállásom, a vállalkozói tevékenység és megbízási tevékenységből származó jövedelmem

  • fizethetek vagy (fizetnem kell) a vállalkozói tevékenység és a megbízási tevékenység után is pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, hogy az esetlegesen 2013-ban születendő gyermekemmel mind a 3 jövedelmemet figyelembe vegyék az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás alapjához (tgyás, gyed, gyes)?

Köszönettel: Martia
Köszönettel: Martia

aquarius75 # 2012.03.27. 11:53

Kedves Dödölle 2012.03.08. 16:18
A munkáltatómnál azt ígérték, majd "újra rákérdeznek" az OEP-nél, hogy jól történt-e a számfejtés. Az elmúlt majd' 3 hétben semmi nem történt azóta. Az OEP-nél szintén kértem írásban, hogy ugyan közöljék már, hogy mennyi gyed-re vagyok jogosult. Minden adatomat megadtam (illetve feltételezem, hogy van valamilyen központi nyilvántartás, amelyben TB azonosító, adószám stb. alapján tudnak keresni). Ez a válasz érkezett:

"Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz intézett ismételt megkeresésére – melyet a folyósított gyermekgondozási díj összegének alakulásával kapcsolatban írt – a következő tájékoztatást adom.
Az előző levelemben foglaltakat kiegészítve, és az abban közölteket fenntartva kérem, szíveskedjék, a foglalkoztatójánál működő – hatáskörrel rendelkező – társadalombiztosítási kifizetőhelyet megkeresni, mert az ellátásának megállapításával és folyósításával kapcsolatos adatokkal (pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem, irányadó időszak, számítási időszak, osztószám stb.) a kifizetőhely nem pedig az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve rendelkezik."

Most akkor fából vaskarika? Az ember konkrétan nem tudja meg semmilyen hivatalos szervtől, hogy milyen ellátásra jogosult?!

Nagyfenyő # 2012.03.24. 12:50

Tisztelt Szakértő!

Én egy multinacionális cégnél dolgozom, akinél mostanában az a gyakorlat, hogy a már rég óta ott dolgozó kollégákat mindenféle indokkal elküldik és helyettük munkakölcsönző cég által közvetített munkaerőt alkalmaznak, minden bizonnyal a költségek csökkentése miatt. Sajnos engem is fenyeget a leépítés veszélye, mert már több mint 10 éve ott dolgozom. Az elmúlt 2-3 évben olyan fokú idegi terhelésnek voltam én és kollégáim is kitéve, amit már nem bírok tovább elviselni és egy ideje - sajnos eleddig kevés sikerrel - állást keresek. Most úgy határoztam, hogy tartós betegállományba megyek el míg nem sikerül egy másik állást találnom, és ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

  1. Tartós betegállomány alatt elbocsáthatnak-e? Ha igen akkor milyen indokkal és jár-e végkielégítés 10 évi munkám után?
  2. Meddig lehet tartós betegállományban maradni - hivatkozási alap idegi kimerültség, alvászavarok - melyekre egyéb iránt rendszeresen gyógyszert is kell szednem, sajnos?
  3. Amennyiben elbocsátanak betegállományom alatt, akkor az előbb felsorolt tudatos idegi kikészítés miatt lehet-e/érdemes-e munkaügyi pert indítani a munkáltató ellen?

Előre is köszönöm szépen a segítségét!
Üdvözlettel:
Nagyfenyő

taduka # 2012.03.23. 09:38

Tisztelt Szakértő!
A következőben kérném a segítségét. 2009 április 27-től TGYÁS-t, május 27-től GYED-et, majd 2011 május 27-től GYES-t kaptam második kislányom után. 2011 június 30-ával megszűnt a munkaviszonyom a GYES alatt. Most harmadik babámat várom 2012 május 19-re. 2012 április 19-től szeretnék újra TGYÁS-t, majd GYED-et igényelni. Ezért lemondtam a GYES-t és 2012 március 8-tól Álláskeresési segély-en vagyok, hogy a szülés illetve a TGYÁS igénylésének pillanatában biztosított legyek. Itt az ellátás alapjául a minimálbért vették?
Szeretném megkérdezni, hogy ez esetben mi lesz a TGYÁS, illetve a GYED alapja? Az elmúlt két évben megvan a 168 nap munkaviszonyom, ami alatt fizetés nélküli szabadságon (GYED-en voltam.) A TGYÁS és GYED alapja az előző GYES, GYED, vagy minimálbér lesz?
Megéri igényelni újra a TGYÁS-t és GYED-et, vagy inkább rögtön a GYES-t?
Köszönettel:
Nánásiné Szabó Viktória

gmka # 2012.03.23. 09:34

Tisztelt nandy,

A kérdésem a következő lenne:
A lányommal 2012. április 2-ig leszek gyeden, a fiammal pedig május 1-ére vagyok kiírva.
Elvileg 28 nap van köztük, tehát igényelhetem a TGYÁST rögtön a gyed végétől.
A kérdés az, hogy mi jobb nekem:

  • ha igényelem a tgyást

(ebben az esetben a TGYÁS, -mivel nem volt keresetem, csak a TGYÁS és a GYED - számítási alapja a bejelenett munkabérem, de max a min.bér 2X-ese vagy megint nem maximalizált?)

  • ha a fennálló időt a fiam születéséig táppénzen vagy szabadságon töltöm (ekkor bérkompenzációt kapok, tehát megnő az alapnak számított bérem)

Kicsit összetett a kérdés-csomagom, de remélem követhetően fogalmaztam:
Válaszát előre is köszönöm:
Melinda

Kinga09 # 2012.03.22. 18:07

Kedves szakértő!

A következőkben kérnék segítséget:
2003.10.08-óta van bejelentett munkaviszonyom.
2009.01.06-án született a lányom,2008.09.01-től voltam táppénzen a szülésig, vele tgyást, gyedet gyest is kaptam rendesen. 2012. 01. 06-én lejárt a rendes gyesem, de hosszabították a gyerek tartós betegsége miatt.Szeretnénk második babát jövőre. Jelenleg is jogviszonyban vagyok a cégemnél ,a gyes alatt fizetés nélküli szabin vagyok.
A kérdésem,hogy a második gyermeknél kaphatok e újra tgyást és gyedet és ezeknek mi fogja az alapját képezni és mennyi lesz forintban ha gyesről mennék szülni. Amikor eljöttem szülni a bruttó alapbérem 190.000Ft volt.

morcidorci1 # 2012.03.22. 11:48

Kedves Dödölle1!

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ!! :)
Nem tudom, megérné-e időt és pénzt fordítani arra, hogy megkeressem panaszommal az illetékeseket. Mindenesetre nem csak a személyes érintettség miatt érzem 'negatív módon megkülönböztetőnek' ezt a szabályt. Hiszen tulajdonképpen azokat az anyukákat érinti, akkor az év egy bizonyos időszakában szültek, július, augusztus... nekik/nekünk nehezen lehet meg az adott évben a 180 nap. (Esetleg úgy, ha 8 és fél hónapos terhesen is dolgoztam volna - júliusban szültem.)
Köszönöm még egyszer!!

balazseniko # 2012.03.22. 10:43

Kedves nandy!

Köszönöm gyors válaszodat, most egy kicsit megnyugodtam.

Üdv: Enikő

balazseniko # 2012.03.22. 10:39

Kedves szakértő!

GYED-el kapcsolatosan lenne kérdésem.

2006.05.09-től egy cégnél dolgoztam.Innen mentem el szülni és 2008.11.14-től voltam TGYÁS-on és GYED-en. A GYED 2010.11.14-én telt le. A GYES 2011.11.14-én. Mialatt én GYES-en voltam a céget felszámolás alá vonták. 2012.02.13-ig letöltöttem a szabadságomat és a felmondási időmet. 2012.02.14-től munkanélkülin vagyok. 2012.05.01-től egy céghez kerülnék alkalmazásba, viszont második gyermekem érkezése november eleje lesz. Azt szeretném tudni, hogy fogok-e GYED-et kapni, ha igen akkor mi alapján számítják majd.

Valamint régebben volt valami kiskapu, hogy ha a biztosítási idő megvolt, de ez megszakadt, akkor csak az utolsó munkahelyen kapott bért vették számításba, nem pedig az előző évet.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Enikő

M.Zita # 2012.03.22. 09:14

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg gyeden vagyok itthon a fiammal. A gyed lejár július 28-án. Október elején újra bővül a családunk.

  1. Ebben az esetben a gyedet mi alapján számítják? Ugyanannyit fogok kapni, mint most? (7 éve dolgozok határozatlan idejű munkaszerződéssel egy cégnél, ahova bo. 250.000,- forintra vagyok bejelentve)
  2. Hogy járok jobban a 2. gyerekkel igénybe veendő gyed összege kapcsán? Ha otthon maradok gyesen a gyed lejárta és a szülés közt, vagy ha visszamegyek dolgozni és táppénzen vagyok?
  3. Jár ilyen esetben tgyás? Ha igen, és igénybe veszem, akkor az a gyed, amit a lejárta után kapok ugyanannyi lesz, mint amennyi lenne, ha nem veszem igénybe?

A segítséget előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zita

Estimese # 2012.03.21. 17:53

Kedves nandy!

Kérdéseim a következők:

1. Kötelező táppénz esetén is a munkáltatónak bérpapírt adnia? Ugyanis:

Jelenleg táppénzen vagyok (vesz. terhesség) és a munkáltatóm nem küldi a bérpapírt, melyet a következővel indokolja:

"az inaktív dolgozóknak nem küldök bérpapírt"

ettől függetlenül kérésemre megkaptam.

2. reális e 25000 ft különbség két havi táppénz között?

jan. hó 22 nap
febr. hó 13+8 nap (13 nap kórházi állomány, ami ugye 50%)

3. visszamenőleges bérpapírok alapján ki lehet számoltatni v.kivel, hogy milyen összeg az, ami alapján a táppénzemet jelenleg számolják?

4. ellenőrizhető a cég ezzel kapcsolatban? kiderül v.mikor, hogy kevesebb összeget fizettek ki részemre?

Válaszait köszönöm!

rika85 # 2012.03.21. 16:56

Kedves nandy!

Sajnos nem értem válaszát. Tehát akkor ha gyes alatt születik meg a második baba már új számítási módszerbe tartozok? Akkor az , hogy a születést megelőző 2 éven belül nem volt bérezett napom mert gyeden voltam így a szerződés szerinti jövedelmemet veszik alapul, nem igaz?
Várom segítségét!

Köszönöm..

Sziló # 2012.03.21. 16:02

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiakban kérném a segítségét:
Hamarosan lejár a GYED-em és vissza szeretnék menni dolgozni a munkahelyemre.

  1. Írásban kell bejelenteni a munkáltatómnak 60 nappal korábban a szándékomat.Ebben minek kell benne lennie?
  2. Ha én 8 órában szeretnék visszamenni, lemondok a gyes-ről, ugye köteles 8 órában visszavenni v 6 órára is módosíthatja a szerződésemet, amit én nem szeretnék?
  3. Ha nem tud visszavenni, és felmond, köteles kifizetni a gyerek 3 éves koráig fennálló béremet?
  4. 2012.07.01-től életbe lépő új munka törvénykönyve szerint is megmarad a kirúgási védelem a gyerek 3 éves koráig? Vagy milyen esetben mondhat fel nekem előtte (3 éves kör előtt)?

Köszönöm,
L.Szilvia

Dödölle1 # 2012.03.21. 13:38

morcidorci1 # e-mail 2012.03.21. 13:15 „Kedves Szakértő!
Szeretnék csatlakozni Polcsihoz. Engem is ez az egyenlőség kérdése foglalkoztat napok óta, mióta a bérszámfejtő tájékoztatott, hogy a gyedem nem növekszik a minimálbér növekedésével, mint kiderült a gyed felülvizsgálatakor.
Pont uez a gondom, ha még júniusban szülök, akkor teljesen más a kép. De mivel júliusban történt a nagy esemény, és előtte táppénzre mentem, így nincs 180 napom. De miért kerülök más megítélés alá, mint az, aki hasonló bérrel és folytonos jogviszonnyal rendelkezik, csak éppen pár héttel előbb szült??
Nagyon szépen köszönöm a választ!!”

Kedves Szakértők!
A fenti hozzászólással kapcsolatban szeretném a véleményüket kérni. Lehet, hogy nincs értelme tovább feszegetnem a kérdést, mert ez van és kész, de ez a '180 bérezett napos' szabály kicsit diszkriminatív néhányukkal szemben?!
Érdekelne a véleményük. Köszönöm.

Polcsi2 # 2012.03.07. 20:00 Üdvözlet!

A következő eset történt meg velünk.
Eddig maximális azaz Bruttó 109.000 FT volt a GYED amit utaltak. Idén februárban kiutaltak nekünk 81.000 Ft-ot. Bementünk megreklamálni és ott közölték, hogy az 2012-es új levonások miatt kaptunk csak ennyit.
Kérdésünkre aztán elárulta, hogy még mindig bruttó 109.000 Ft-tal kalkulálnak az esetünkben. Írtunk egy felülvizsgálati kérvényt amelyre telefonon válaszoltak nekünk. A válasz:
Mivel nem volt meg 2010-ben a 180 Munkával eltöltött idő így csak ennyi jár szerintük.
Munkával eltöltött időbe ők a Táppénzt nem számolják bele.
A szülés előtt 5 évig volt folytonos munkaviszony az utolsó 2 évben már Bruttó 250-260 közt volt az átlag bér. 2011.05.02-án mentem táppénzre és 07.21-én született meg a kisfiam.

A kérdésem az, hogy az OEP-en kívül van-e olyan akihez érdemes fordulni, hogy kiderüljön miért kaptunk csak ilyen keveset.
Hozzátenném, hogy nem 1 nem 2 ismerősöm szült nálam hamarabb (kisebb Bruttó bérrel) és érdekes módon nekik nőtt a GYED-ük.
Mindenki segítségét előre köszönöm.

T. Kérdező!

Igyekeztem visszaolvasni és megkeresni az alapkérdést, amire utalt.

Itt -ha jól értem- az ügyfél részére megállapították a GYED ellátást, amit 2011-ben maximális összegben kapott, ugyanakkor az ellátás megállapításakor az irányadó időszakban nem rendelkezett 180 bérezett nappal.

A tavaly január 01-én hatályba lépett módosítás szerint a GYED összegét évváltáskor a minimálbér emelkedése miatt átszámolni (felemelni) csak azoknál lehet, akiknek az ellátását az Ebtv. 48. § (2)-(3) alapján állapították meg, azaz akiknek az irányadó időszakban volt 180 tényleges bérezett napjuk. (Más megközelítésben akik legalább 180 napi bér után fizettek járulékot.)

Tekintettel arra, hogy az igénylőnek nem volt, így az ellátását a hatályos jogszabály szerint megemelni (átszámolni) nem lehet, Ő 2012-ben is ugyanazon bruttó összegben kapja a GYED ellátást, mint tavaly. Tekintettel az adózás területén bekövetkező változásokra előfordulhat, hogy valaki nettó összegben még annál is kevesebbet kap, mint amit az előző évben kapott.

(A Kormány bér és Jövedelempótlék kompenzációval próbált ugyan javítani a helyzeten, de ez némileg felemásra sikeredett, azaz sokan ezen jövedelempótlékra sem szereztek jogosultságot. Lásd a 6/2012 (II.1) Korm. Rend. előírásait.)

Ahogy az előző hozzászólásomban is írtam sajnos ami jogszerű az nem mindíg méltányos (igazságos).

Kérdésére válaszul:

Amennyiben úgy érzi, hogy az "új" szabályozás diszkriminatív, úgy panaszával megkeresheti az ombudsmant, illetve az illetékes minisztert, vagy az OEP Főigazgatóját. Mindhárom jogosult jogszabályváltoztatás kezdeményezésre azzal, hogy az ombudsman megállapíthatja az alkotmányos visszásságot is.

Amíg azonban a hatályos jogszabály így szól a TB szervek, mint a Kormány végrehajtó szervei kötelesek a jogszabály előírásai szerint eljárni.

A vitatott jogszabály pontosan így szól:

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.
(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.
(3)
(4) A 48. § (2)-(3) bekezdése alapján maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.

A 48. § pedig így szól:

(1)
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

tunde8 # 2012.03.21. 13:37

Tisztelt Szakértők!

A következőt szeretném megkérdezni: 2012 május 27-én két éves lesz a kisfiam, tehát lejár a Gyed-em. Időközben kiderült, hogy terhes vagyok, a második babánkat decemberre várjuk. Azt szeretném megtudni, hogy érdemes-e táppénzre mennem a szülésig, vagy Gyes-re. Az első gyermekemmel még várandósan táppénzre mentem 2010 márciusában. A munkaviszonyom 2010. júliusában megszűnt.

mph7 # 2012.03.21. 13:37

Kedves nandy!

Nagyon köszönöm a választ! Akkor, ha jól értem, a Tgyás-t és Gyed-et mindenképpen a régi/szerződés szerinti béremből fogják számolni, akár Gyes-re megyek, akár táppénzre. Igazából a Gyed utáni, következő szülés előtti időszak az, amit érint a kérdés ezek szerint- mivel a táppénz több, mint a Gyes, akkor táppénzre megyek.

Annaviktoria # 2012.03.21. 13:07

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jelenleg veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok.Kb két hónapja és még nem kaptam egy forintot sem.Most a mai napon kezdek idegeskedni, hogy valamiből élnem is kellene.
Most Csongrád megyében van bejelentve az állandó lakcímem.
Budapestre szeretnék átjelentkezni (lakcím).
Ez megzavarhatja az amúgy is "gyorsan " folyó kiutalást?
Hogyan kezdjem?Kit hívjak fel először?

Köszönöm:

Tisztelettel:
Anna

Zseton838 # 2012.03.21. 12:47

Kedves Dödölle1!

Nagyon hálás vagyok tanácsáért, hosszú hónapok óta ez az első konkrétum, amin el tudok indulni. A történet folytatását megírom itt, hátha másnak is tudok ezzel majd segíteni. Még egyszer nagyon köszönöm!

morcidorci1 # 2012.03.21. 12:15

Kedves Szakértő!
Szeretnék csatlakozni Polcsihoz. Engem is ez az egyenlőség kérdése foglalkoztat napok óta, mióta a bérszámfejtő tájékoztatott, hogy a gyedem nem növekszik a minimálbér növekedésével, mint kiderült a gyed felülvizsgálatakor.
Pont uez a gondom, ha még júniusban szülök, akkor teljesen más a kép. De mivel júliusban történt a nagy esemény, és előtte táppénzre mentem, így nincs 180 napom. De miért kerülök más megítélés alá, mint az, aki hasonló bérrel és folytonos jogviszonnyal rendelkezik, csak éppen pár héttel előbb szült??
Nagyon szépen köszönöm a választ!!

Kedves Szakértők!
A fenti hozzászólással kapcsolatban szeretném a véleményüket kérni. Lehet, hogy nincs értelme tovább feszegetnem a kérdést, mert ez van és kész, de ez a '180 bérezett napos' szabály kicsit diszkriminatív néhányukkal szemben?!
Érdekelne a véleményük. Köszönöm.

nandy # 2012.03.21. 10:39

mph7:

A következő lenne a kérdésem: 2012 április 7-én két éves lesz a kisfiam, tehát lejár a Gyed-em. Időközben kiderült, hogy terhes vagyok, a második babánkat novemberre várjuk. Azt szeretném megtudni, hogy érdemes-e táppénzre mennem a szülésig, vagy Gyes-re. Hosszú távon melyikkel járok jól? A munkaviszonyom rendben van, évek óta dolgoztam, amikor az első gyermekemmel még várandósan táppénzre mentem 2010 januárjában.

Ha táppénzre mész, akkor azt azon jövedelem után fogod kapni, ami alapján a GYED-et is megállapították. TGYÁS-t és a köv. GYED-et pedig a szerződés szerinti béred alapján, de max. az idei minimálbér kétszerese.

Ha gyes-re mész, akkor TGYÁS és GYED hasonlóan az előbb leírtakhoz.

nandy # 2012.03.21. 10:31

Manakara: ha 2011.11.25-től keresőképtelen vagy, akkor nem jött létre biztosítási jogviszony 12.19-én.

nandy # 2012.03.21. 10:26

rika85:

Nagyon nehéz így általánosságban válaszolni... Ha visszaolvasol itt a fórumon, láthatod hogy sokszor egy-két napon áll v. bukik minden...
Regényeket lehetne írni.

nandy # 2012.03.21. 10:22

csillagmező:

Mint munkavállaló, neked is van napi munkaidőd (pl. 8:00-16:30), ezen felül havi 168 óra készenlétet elrendelhet a munkaadó. A készenlétre jelenleg 20% pótlék jár, de megállapítható havi átalányban is (mi így szoktuk).

Megjegyzem, hogy a gondnoki munkakör (társasházaknál főleg!) alapvetően készenléti jellegű. Nem állandó és folyamatos munkavégzésről van szó, hanem készen kell állnod arra, hogy ha van elvégzendő feladat, azt megcsináld.

A heti két pihenőnap viszont mindenképpen jár, ezidő alatt nem lehet jogszerűen -folyamatosan- ügyeletet elrendelni!

U.i: ne keverd az ügyeletet a készenléttel! Az ügyelet azt jelenti, hogy a munkaadó által meghatározott helyen kell tartózkodnod, míg készenlét esetén nincs ennyire korlátozva a tartózkodási hely. Gondnokok általában otthon vannak, elmehetnek vásárolni, piacra stb... ez nem ügyelet, hanem készenlét.
Ha éjjel-nappal a gondnoki irodában kellene tartózkodnod, akkor lenne ügyelet.

De egyébként igazad van abban, hogy nem állhatsz készenlétben 7/24-ben...