GYED,GYES, táppénz


nemethkati # 2012.06.29. 15:08

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni tőletek az új MT-ben történt módosításokkal kapcsolatban.

Jelenleg GYES-en vagyok, 2013.márciusáig.Kisfiam 2010. márciusában született.Jelenleg 72nap szabadságom van a "fizupapírom" szerint.

Szeretnék felmondani augusztusban, mert találtam egy közelebbi munkahelyet, ahol kezdhetek dolgozni.

A munkáltatóm ma azt mondta, hogy az új Mt szerint nem kötelesek nekem kifizetni az itthon töltött évek alatt felgyülemlett szabadnapjaimat. Azokat most "elbuktam".
Tényleg így van? Egyetlen napot sem kell megfizetniük?

Van valami fontos amit előre tudnom kellene a felmondásommal kapcsolatban?

Válaszokat előre is nagyon köszönöm.

bombi21 # 2012.06.29. 14:37

Tisztelt Szakértő!

Segítségért fordulnék önökhöz!Párom Gyesről megy vissza munkahelyére,felhalmozott szabadságát tölti,májustól...Áprilisban kapott levelet h munkaviszonya csoportos létszámleépítés miatt megszűnik,tehát kirúgják...Szabadság alatt teherbe esett,jelenleg 6 hetes terhes,és pár napja táppénzre is vetette magát...Ha jól értelmezem a törvényt,mivel őt tájékoztatták h elküldik,és ez után esett "teherbe",akkor is elküldhetik??Valaki tudna ebben segíteni?Előre is köszönöm...Esetleg nem lehet megtámadni a tájékoztató levelet,mivel tudták h megszűnik a védettség,ezért jóval előre kiküldenek egy darab papírt,teljesen sarokba szorítva minket...

kjumika # 2012.06.29. 09:43

Tisztelt Szakértő!

Egy kis segítségre lenne szükségem:

2010. augusztus 6-án szültem kisfiamat, onnantól kezdve TGYÁS-t kaptam 2011. januárig, utána pedig GYED-et, ami még jelenleg is jár. (2010-es éves szabadságomat az évi májusban kivettem, ha ez számít esetleg)
Az lenne a kérdésem, hogy az utolsó teljes havi GYED kifizetése után (amit most aug. elején kapok meg) kérelmezhetem a munkáltatómtól, hogy adja ki a 2011-2012-ben felgyűlt szabadságaimat? Vagy esetleg meg kell várnom a szeptember elejét, hogy még az augusztusi 6 napra járó gyedemet is megkapjam és csak utána kérhetem? Egyáltalán van erre a szabadságkérésre mód? Mi ennek a menete? Azért lenne rá szükségem, mert a bölcsődei beszoktatás is 1 hónap, azalatt nem tudok még visszamenni dolgozni. Még azt is megkérdezném, hogy összesen hány napot tudok kivenni 2011-12-re? (30 éves múltam, 1 gyermekem van)
Köszönettel, Judit

nandy # 2012.06.28. 09:58

angel21:

Főszabály szerint mindig az igénylés évét megelőző év jövedelme az alap.

nandy # 2012.06.28. 09:56

A feltűnően rövid idejű munkavégzés és az azt követő hosszabb idejű keresőképtelenség mindig utal arra, hogy esetleg ún. színlelt szerződés jött létre a felek között, melynek célja az volt, hogy párnapos járulékfizetésért cserébe több havi ellátást szerezzen a "biztosított".
Tovább erősítheti a visszaélés gyanúját, ha a foglalkoztató rokoni kapcsolatban áll a munkavállalóval, valamint az is, hogy ha a határozott idejű szerződés lejárta "véletlenül" épp a szülés utáni időszakra esik.

Nem állítom, hogy a te esetedben is ez történt, de általában ez szokott...

Ha színlelt szerződés miatt vizsgálat indul, ott valóban nem elég, ha bemutatjátok a munkaszerződést, bejelentéseket stb... Bizonyítani kell, hogy te ott valóban munkát végeztél. Valószínűleg nem tudtátok hitelt érdemlően bizonyítani a munkavégzés tényét, ezért került törlésre visszamenőleg a biztosítási jogviszonyod.

Lehet emiatt fellebbezni, de sok sikert én nem fűznék hozzá.
Tbj. szerint a biztosítási jogviszony a tényleges munkábalépés napjával jön létre. Nem elég a munkaszerződés megkötése. Ha az ellenőrzés során nem találtak semmilyen munkavégzésre utaló jelet, akkor utólag sem fognak már.

trebla1975 # 2012.06.23. 11:07

Sürgős segítségre lenne szükségem!

Óvónő vagyok, de 2011. dec. 31-én elbocsátottak. 2012. jan 1 és 5-e között egy őstermelőnél dolgoztam. Közös megegyezéssel bontottunk szerződést, mert állásajánlatot kaptam egy óvodában, csakhogy nem jött össze, így munkanélküli lettem. Február 15-én az őstermelő újból alkalmazott határozatlan időre (gázolajszámlákat gyűjtöttem és vittem fel az adatokat számítógépre, valamint a termőföldek bérleti szerződéseit kezeltem), de február 27-től nőgyógyászom tanácsára táppénzre mentem, mert veszélyeztetett terhes lettem.
Az egészségügyi pénztár vizsgálat alá vonta munkaadómat és engem. 4 hónapig semmilyen ellátást nem kaptam úgy, hogy erről sem én, sem munkaadóm nem kapott értesítést. Ezek után június közepén (ekkor tudtuk meg, hogy vizsgálat alatt állunk) munkaadómat, majd engem is behívtak kihallgatásra. Másfél órán keresztül vallattak 6 hónapos terhesen, hogy ismerjem be, hogy nem végeztem valós munkát - gyakorlatilag táppénz csaló vagyok.Többször kijelentette vallatóm, hogy nagyon rossz dolgot tettem, emberi méltóságomban megaláztak. Semmit nem találtak, szabályos munkaszerződésem volt, munkaadóm mindent határidőn belül lejelentett és elküldött. Abba kötöttek bele, hogy egy dokumentumon sincs az aláírásom, de aláírási joggal nem is rendelkeztem és nem vettem részt alkalmassági vizsgálaton (ez igaz). Ezekből a tényekből megállapították, hogy nem végeztem tényleges munkát és törölték munkaviszonyomat, vagyis elvették táppénzjogosultságomat! Ezt meg lehet tenni? Fellebbezést szeretnék tenni, ehhez kérek jogszabályokkal alátámasztott segítséget!

Előre is köszönöm

angel21 # 2012.06.22. 18:54

Tisztelt Szakértő!

Szeretném kérdezni, hogy én folyamatos munkaviszonyom van 2003-tól, 2012 márciusában terhes lettem és veszélyeztetett terhességre vettek, Mire számíthatok? Táppénz mennyit kapnék, 2013-ban születik meg a babám TGYÁ, GYes-t mi alapján számolnák? Jelenleg bruttó 108.000 Forinttal vagyok bejelentve.

köszönöm válaszát

Frutti # 2012.06.22. 06:34

Kedves Szakértő!
Kislányom 2010.02. 22-én született.A második babával 2013.02.04-re vagyok kiírva.
Gyes ideje alatt szülök.Igénybe vehetem a gyest az első babára és a tp a második babára egyszerre,vagy csak a tp.mindkét babára.Visszamentem volna dolgozni de a munkáltató nemtudott munkátadni 2007 óta dolgozom a cégnél/takarító cég/ így pont jókor jött a babóca.Válaszát előre is köszönöm.

nandy # 2012.06.18. 10:12

1997. évi LXXXIII. törvény
39. §

Szerintem egyértelműen fogalmaz.

Emellett még:

http://www.oep.hu/…_2012_01.PDF

Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermek(ek) után egyidejűleg mindketten jogosultak lennének az egészségbiztosítási ellátásokra, akkor is – a szülők választása szerint – csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani az ellátást.

Aliena # 2012.06.15. 09:47

Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy miért nem vehetek én igénybe az újszülött babám után TGYÁS-t (ami ha jól tudom, táppénznek minősül), a férjem pedig a két éves nagyobbik után GYES-t. Telefonon a családok támogatásáról szóló törvényre hivatkoztak, (a kiküldött levélben még erre sem) mely szerint csak egy ellátás vehető igénybe egyszerre, de a törvényben a TGYÁS és a GYED sem szerepel, mint ellátási forma, így tehát nem értem.
Sajnos jelenlegi helyzetünkben nagyon nem mindegy, hogy kapjuk-e azt a pénzt, így eléggé kellemetlenül érintett minket, pláne amikor visszafizettették velünk a már elutalt GYES-t.
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát.

Üdv:
Dóri

csillagpor # 2012.06.14. 20:17

köszi pazs!

háp # 2012.06.14. 15:33

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Egyetemi hallgató és leendő anyuka vagyok. Aziránt érdeklődnék, hogy a bejelentett (családi vállalkozás) munkahelyem tud-e nekem járulékokat fizetni, ha van mellette aktív nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom, vagy azt erre az időre (180nap) fel kell függesztenem, hogy a (tgyás, gyed..) juttatásokat megkaphassam?
Köszönettel: háp

Bossy80 # 2012.06.13. 18:25

T.Szakértő!
Az alábbi levél értelmezésével kapcsolatban kérném segítségét. GYEd-ről megyek vissza dolgozni főállásba, erről írásban időben tájékoztattam a munkáltatóm, aki írásban engem is értesített: A levél lényege, hogy a korábbi, MSZ szerinti fióktelep megszűnt, átszervezéssel egy másik fióktelepen folyik tovább a munka, így a továbbfoglalkoztatás egykori fióktelepen nem lehetséges. Mindazonáltal a munkáltató tisztában van a foglalkoztatási kötelezettségével. (utolsó mondat szó szerint idézve)
Akkor most ezt úgy kell vennem, hogy visszamehetek dolgozni, esetleg a MSZ-ben lesz módosítva a fióktelep? Ugyanakkor a szabadság pontos számát is megadja, hozzájárulva a szabadság letöltéséhez, de semmilyen dátum nem szerepel a levélben mettől meddig tart a szabi,stb... , illetve semmilyen munkába állást megelőző teendő (pl. üzemorvosi vizsgálat...)Ez a munkáltató részéről szabályosan megírt levél?

Várom mihamarabbi válaszát!

köszönettel

pazs # 2012.06.13. 16:27

csillagpor: egy gyermek esetén annak hároméves koráig. Ikrek esetén hatéves korig.

Georgina0218: nem tudsz úgy felmondani, csak a munkáltatód. De ha jól értem, te akarod megszüntetni a munkaviszonyodat.

Edike02: még munkaviszonyban vagy, ugye?

csillagpor # 2012.06.13. 15:44

2évig jár a gyes most akkor vagy 3évig?
köszi

Edike02 # 2012.06.12. 17:32

Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhőz, hogy 2012 március közepén munkába álltam egy új munkahelyen. Előtte GYEDEN voltam ami augusztus 18-án járt volna le. A próbaidőm alatt kiderült, hogy terhes vagyok ismét. Szeretném megtudni, hohy mi alapján fogják számolni a GYED összegét, és, hogy jogosult vagyok-e TGYÁSRA, GYEDRE. Úgy tudom, hogy 180 napomnak meg kell lenni, és akkor jogosult vagyok mindenre.

Köszönöm

Georgina0218 # 2012.06.12. 14:30

Tisztelt Szakértő!

Én Gyes-en vagyok 5 éve dolgozok a munkáltatómnál,ami egy multinacionális cég.Érdelkődök,hogy milye módon mondjak fel,hogy végkielégítés is járjon?Mert költözünk Németországba,így ha akarnék se tudnék ide vissza menni dolgozni.
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel:Georgina

putyu # 2012.06.11. 18:37

Kedves Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni a következő probléma kapcsán.
A Keresztlányom terhes lett,ezért táppénzre ment! Az erre való jogosultsága április 14.-én lejárt! A munkáltató csak 24.-én értesítette erről és felajánlotta, hogy felveszi a kapcsolatot az OEP-el és megkérdezi, mi a módja a méltányossági táppénz igénylésének! Május közepéig, nem sikerült vele beszélni, ugyanis nem telefonált és Ő sem tudta elérni! Ekkor hívta fel Ő OEP-et, ahol közölték, hogy töltse ki az igénylő lapot és vigye be személyesen! Ezután végre sikerült beszélni a munkáltatóval és lett neki szólva, hogy a kifizetési papírok alapján (melyek nála vannak) töltse ki és küldje el az egészségbiztosítási járulékokat, havonkénti lebontásban! Ez azóta sem történt meg, pedig napi szinten "zaklatja"! Én úgy tudom, hogy a méltányossági táppénz igénylésére 15 nap áll rendelkezésre!!! Ez azt jelenti, hogy önhibáján kívül már kifutott az időből és nem kaphatja ezt az ellátást?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: putyu

Mancikácska # 2012.06.11. 18:05

Kedves Szakértő!

A segítségét szeretném kérni. A problémám a következő.
Közel négy év után, orvosi beavatkozás után jött a gyermekáldás nálunk. Munkahelyemen a terhességem 17. hetéig dolgoztam mikor is többszöri megalázó és sértegető kijelentés után betelt a pohár. Bár a fizetésre nagy szükségem volt, mégis úgy döntöttem, hogy a babám egészsége érdekében kérem a betegállományba vételemet. A háziorvos a nőgyógyász kérésére fel is vett. A munkáltatómat telefonon értesítettem a veszélyeztetett terhességről és még aznap amikortól kiírtak ajánlottan feladtam a táppénzes papírt részére.
Ezután kaptam a cégemtől egy figyelmeztető levelet amit feltehetőleg az ügyvédje írt miszerint a táppénzes papíromat nem fogadja el, annak hitelességét vitatja illetve egy napon belül jelenjek meg a munkahelyemen ellenkező esetben a munkaviszonyomat rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszünteti.
Továbbiakban még úgy tudom, hogy a táppénz folyósításához szükséges a munkáltató részéről kiállítandó dokumentumok nem kerültek továbbításra az OEP felé, így itt leszek várandósan minden pénz nélkül.
Kérem szíves tanácsát az ügyemmel kapcsolatban. Köszönöm.

pazs # 2012.06.08. 11:54

Ikres Márti: a munkáltatód nem küldhet gyesre. Természetesen kereshet helyettest, de nem küldhet el rendes felmondással, amíg védett vagy (a gyerekeid betegsége pedig nem ok a rendkívüli felmondásra). Július 1-től viszont védettséged nem a gyerekek hároméves koráig tart, hanem csak annyi ideig, amíg táppénzen/fizetés nélküli szabadságon vagy.

pazs # 2012.06.08. 11:52

Csak gyesre, az alanyi jogon jár. Az egészségügyi járulék fizetésével pénzbeli ellátást nem lehet vásárolni, csak természetbelit (azaz ellátnak a kórházban, de táppénzt, gyedet stb. nem kapsz).

Mjuriele # 2012.06.08. 09:25

Tisztelt Szakértő,

Várhatóan 34 nap múlva szülni fogok.
Eddig regisztrált pályakezdő munkanélküli vagyok több mint 365 napja.
Az egészségügyi hozzájárulást minden hónapban fizettem, jelenleg szociális segélyen vagyok.
Mit vehetek igénybe még esetleg szülés után?
Méltányossági gyes-re illetve Tgyás-ra jogosult vagyok?

Üdvözlettel:Mjuriele

Ikres Márti # 2012.06.07. 15:03

Tisztelt Szakértők!

2001. óta tartó munkaviszonyom mellett 2009.03.31.-én ikergyermekeket szültem, kikkel 2011.09.04.-ig voltam otthon.
2011.09.05.-én GYES mellett munkába álltam eredeti munkahelyemen heti 30 órában.

A gyermekek bölcsődébe járnak, mellyel sajnos együtt járnak betegségek is, amiket ezidáig a nagyszülők oldottak meg 90%-ban. Ennek ellenére a munkáltatóm megfenyegetett, hogy visszaküld gyesre.

2012.05.21.-én mindkét gyermekem kórházba került tüdőgyulladással, természetesen velük mentem én is. 2012.05.31.-én hazaengedtek bennünket, de orvosi javaslatra még 2 hétig itthon maradunk a teljes gyógyulás érdekében.

Ezt jeleztem a munkáltatómnak, aki közölte, hogy keresik az utódomat, és szerinte vissza kellene jönnöm gyesre (az ikrek után ugye iskolaérettségig lehetek gyesen).

Kérdésem, hogy ezt megtehetik-e, illetve akár fel is mondhatnak? És mi lesz a helyzet a július 1.-én életbe lépő változások után?

Segítő válaszukat előre is köszönöm!

Hné Évi # 2012.06.07. 06:42

Kedves Szakértő!
Én a főiskola után rögtön 2008.05.01-től határozatlan idejű munkaszerződéssel, 138000Ft munkabérrel munkaviszony. (184 nap)

1. gyermek - Natasa 2008.11.06-án született
TGYÁS 2008.11.01-től
Utána GYED, majd GYES.
TGYÁS, GYED számítás a munkabér alapján.

2. gyermek - Szilveszter 2011.10.22-én született- GYES ideje alatt
TGYÁS a szülés napjától - GYES lemondva.
TGYÁS a munkabér alapján számolva megkaptam, majd most a 168 nap lejárta után 04.06-tól GYED jogosultságot állapítottak meg, de a minimálbér alapján, és csak 2013.04.06-ig a gyermek másfél éves koráig. Az ügyintéző az OEP-nél azt mondta, hogy ez egy 2012.01.01-i rendelet alapján van így, hogy aki GYED, GYES szül újra, akkor csak minimálbér alapján kap ellátást, az időt nem tudta megmagyarázni.

Ön szerint ez valóban így van, mert van egy másik kolleganő akinél ugyanez a helyzet és ő nem a minimálbér alapján kapja az ellátást.
Mindjárt leírom azt is.
Most az ő adatai, mert a ügyintéző szerint neki is minimálbér után kellene kapnia, de neki nem azt számfejtettek - persze a cégtől semmiféle papírt nem kap./Kifizető hely a cég/

Határozatlan idejű munkaviszony 2003.01.06-tól folyamatos 140000Ft munkabér

1. gyermek: Balázs 2008.09.11. TGYÁS szüléstől, utána GYED, GYES.

GYES lejárt 2011.09.11-én. 2011.09.12 munka, majd 2011.09.13-tól szabadság egészen Anna születéséig 2011.10.23. onnan TGYÁS, majd 2011.04.07-től GYED. Ön milyen összegben és mennyi időre állapítaná meg a GYED-et, mert az ügyintéző az OEP-nél már engem is elbizonytalanított.

Válaszát előre is köszönöm.

putyu # 2012.06.06. 18:45

Kedves Dödölle1!

Tanácsot szeretnék kérni a következő probléma kapcsán.
A Keresztlányom terhes lett,ezért táppénzre ment! Az erre való jogosultsága április 14.-én lejárt! A munkáltató csak 24.-én értesítette erről és felajánlotta, hogy felveszi a kapcsolatot az OEP-el és megkérdezi, mi a módja a méltányossági táppénz igénylésének! Május közepéig, nem sikerült vele beszélni, ugyanis nem telefonált és Ő sem tudta elérni! Ekkor hívta fel Ő OEP-et, ahol közölték, hogy töltse ki az igénylő lapot és vigye be személyesen! Ezután végre sikerült beszélni a munkáltatóval és lett neki szólva, hogy a kifizetési papírok alapján (melyek nála vannak) töltse ki és küldje el az egészségbiztosítási járulékokat, havonkénti lebontásban! Ez azóta sem történt meg, pedig napi szinten "zaklatja"! Én úgy tudom, hogy a méltányossági táppénz igénylésére 15 nap áll rendelkezésre!!! Ez azt jelenti, hogy önhibáján kívül már kifutott az időből és nem kaphatja ezt az ellátást?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: putyu