Határozatlan idejű munkaszerződés határozottá válása

F. Krisztina # 2005.07.18. 07:35

A kérdésem a következő:

Hogyan lehet egy határozatlan idejű szerződést határozottá idejűvé tenni? Munkaszerződés módosítással?

A válaszokat előre is köszönöm!

Kála # 2005.07.18. 07:58

Ahogy írod, közösen a munkavállalóval és a munkáltatóval szerződést kell módosítani.

Szakbarbár # 2005.07.18. 07:58

Igen, de azt - ahogy kötni is - csak közös megegyezéssel lehet.

F. Krisztina # 2005.07.18. 11:17

Természetesen közös megegyezéssel történne, de a formai és tartalmi elemekre lennék kíváncsi.

F. Krisztina # 2005.07.18. 12:46

Az Mt-ben nem találtam erre vonatkozóan semmit, hol lehet ennek utánanézni? Sűrgős lenne!

Rexor # 2005.07.18. 12:55

Tartalmilag szerintem írjatok annyit, hogy hivatkozva a munkaszerződés xy pontjára (amely tartalmazza a munkaszerződés időtartamát), a szerződést ...-ig tartó határozott időtartamra változik, alul két aláírás, és kész.

F. Krisztina # 2005.07.21. 08:10

Ez így biztos, hogy törvényes, sajnos akiktől eddig megkérdeztem azt mondták, hogy ilyet nem lehet csinálni, az ellenkezője minden további nélkül megy, de ez csorbítja a munkavállaló érdekeit. Mi az igazság?

Rexor # 2005.07.21. 08:23

Akkor csorbítaná a munkavállaló érdekeit, ha egyoldalúan történne. Közös megegyezéssel, tehát a munkavállaló jóváhagyásával minden további nélkül lehetséges.

Bogie # 2005.07.21. 08:47

Nyilván, ha az érdekeit csorbítja, akkor nem fog belemenni a munkavállaló a változtatásba.

Egyébként előfordulhat tényleg, hogy nem érdeke. Gondolok itt olyasmire, hogy ha határozatlan idejű maradna a szerződése, akkor lenne felmondási ideje, amire fizetést kapna stb.

Azonban úgy gondolom, hogy ezeket a problémákat át lehet hidalni. Mégpedig azzal, hogy kompenzáljátok cserében azért, hogy határozott idejűre változtatja a szerződését.

Szakbarbár # 2005.07.21. 18:19

Abból, amit írtál, nem lehet eldönteni, hogy jogszerű-e határozott idejűre módosítani a szerződést.

Ha ennek ésszerű és tényleges oka van, pl. akinek termeltek, szolgáltattok, az most bejelentette, hogy csak X ideig tart igényt rátok, az úgy szvsz rendben van.

De ha semmi nem történt, csak a tulajdonosoknak kényelmesebb így, mert jobban alszanak attól, hogy tudják, nem kell majd felmondási időre járó bért fizetni, akkor az valóban jogszerűtlen. Általában ez a variáció szokott lenni. Eddigi kérdéseid alapján a konkrét esetben ebben még bizotosabb vagyok.

De mindkét esetben a dolgozón múlik, hogy belemegy-e a szerződés módosításba, mert a jogszerű okból történőt sem köteles elfogadni. Ha pedig ez Nektek nem felel meg, akkor a Ti oldalatokon beállt változás miatt nektek kell felmondanotok és ki kell fizetni mindent, ami a határozatlan idejű szerződés felmondásakor jár, mert egyelőre még határozatlan idejű.

F. Krisztina # 2005.07.22. 06:22

A cégnek olyan gondja van, hogy a termelés jelentősen vissza fog esni. Én öszintén óckodom ettől a megoldástól, de a főnökség ezt tartja jó megoldásnak, így nekem az a feladatom, hogy kiderítsem ez lehetséges-e így.

Kála # 2005.07.22. 06:43

Lehetséges, de először is meg kell tudni győzni a dolgozókat, hogy ez a számukra jó (és nyilván olyan feltételeket kell teremteni, hogy tényleg jó legyen) különben nincs olyan őrült aki ebbe belemenne.

Ha mégis belemenne, aztán hirtelen a határozott idő lejáratakor a cég megválna a határozott időssé tett munkavállalók többségétől, vagy valamennyitől, akkkor elég csak egynek elmenni a bírósághoz, azt állítani, hogy a cég rosszhiszeműen járt el, mert a munkaszerződés módosítás eleve azt célozta, hogy később majd fizetési kötelezettség nélkül megválhassanak a dolgozóktól - megnyeri a pert (mert nem fogjátok tudni ennek ellenkezőjét bizonyítani), és a cég szépen fizethet valamennyi érintett dolgozójának.
Halkan kérdezem meg, ennél nem lenne jobb egy tisztességes leépítést végigcsinálni?

the big cat # 2005.07.22. 06:45

Ebben az esetben egyértelműen jogszerűtlen a módosítás, hiszen a cég előrte látja, hogy majd fel kell mondania a munkáltatók egy jelentős csoportjának (ami akár csoportos leépítést is eredményezhet), ennek akakr elébe menni azzal, hogy a dolgozók szerződését határozott idejűre változtatja, így majd amikor a termelés visszaesik, a szerződések megszűnnek, nem kell kifizetni a járandóságokat.

ha ezek után bárki a dolgozók közül bírósághoz fordul, ott kifilézik a céget.