Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2007.10.24. 04:26

Dezset! Köszi a választ. Veci

Üdvözlettel Veci

csumák # 2007.10.24. 06:36

Nem akarna senki nyugdíjba menni, ha a munkáját megbecsülnék, nem várnák meg, míg a hamut is mamunak mondja, ha engednék, hogy a fiatalok is az úr asztalához férjenek.
Tudom, nem itt van sirató fal...

jano

manyó # 2007.11.01. 16:52

Előrehozott nyugdíjjal kapcsolatban van kérdésem.1952-ben születtem, az új szabályozás szerint 59 évesen,2011-ben mehetek előrehozott nyugdíjba.41 éves munkaviszonyom lesz,így a 2006 évvégén elfogadott tv.szerint teljes összegű nyugdíj járna.De, most olvastam, hogy ezt módosították, és ahány hónap hiányzik a 62 évhez, annyiszor 0,4%-ot vonnak le, az amúgy is nettósított bérből. Igaz lehet ez? Az 52-ben születettekre nincs valami átmeneti rendelkezés?
Ki tud erre válaszolni, fontos lenne tudni, hogy marad-e a sok levonással terhelt béremből valami a nyugdíjra is?

Veci # 2007.11.01. 18:41

Ezt olvastam:
A kormány módosítja a bonus-malus rendszert is. A bonus, tehát a nyugdíjkorhatár felett nyugdíjba vonulók esetében számolt, a nyugdíjat növelő érték változatlanul havi 0,5 százalék marad. Változik azonban a malus, azaz a csökkentési szabály, amit a korhatár előtti nyugdíjba vonulás előtt kell alkalmazni. A csökkentés mértékét alapvetően az életkor határozza majd meg. 2009-től a javaslat alapján a 61-62 év közötti időszakra havi 0,3 százalék mértékű, 61 év alatti időszakra pedig havi 0,4 százalékos mértékű lenne a csökkentés.

A hosszú szolgálati idővel rendelkezőknek – 2009-től a 40 éves, 2013-tól a 41 éves szolgálati idő után – 50 százalékkal kisebb lesz a csökkentés mértéke. A módosítások természetesen azokra nem vonatkoznak, akik a változások hatályba lépése, azaz 2009 előtt megszerzik az előrehozott öregségi nyugdíjra a jogosultságot, de nem vonultak nyugdíjba.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. október 16.

Üdvözlettel Veci

dezset # 2007.11.01. 19:42

Veci idézete tartalmilag korrekt; Manyo csökkentése 59 éves korában 41 év szolg idővel tehát 6,6%.
Annyi kiegészítést azért fontos hozzáfűzni, hogy mindezek még "csak" tervek, az Ogy. még nem szavazott róla, bár várhatóan elfogadják majd. Előfordulhat a mértékek tekintetében még változás.

Az sem állja meg a helyét, hogy a változások nem vonatkoznának a 2008 végéig jogosultságot szerzettekre, ha később kérnek megállapítást. A jövő évi változások is érvényesek, nem igyekezni mindenki az idén elvonulni.

Tivadar

Veci # 2007.11.03. 14:16

Dezset!
Te mindig jó tanácsot és választ adsz a kérdéseinkre. Bizonyára nagyon otthon vagy a témákban. Köszi, hogy korrekt válaszokat adsz és segítesz eligazodni.

Most ismét kérdéseim vannak.
A férjem 1953-ban született és van 2 év korengedményre jogosultsága (12 évig üveggyárban a hutában dolgozott). Ő, ha ismét módosul az előrehozott nyugdíj és 60 éves korban mehetnek a férfiak előrehozott ny-ba, a korengedmény miatt 2 évvel előbb (58 évesen)vonulhatna nyugdíjba. Ilyesmiről már informálódtam (láttad a manyónak írt válaszomból, hogy próbálok sokmindent megnézni). Addig, ha jogviszonyban marad a férjem 43 éves szolgálati ideje lesz. Ha most az idén az OGY elfogadja bonus-malus rendszer módosítását (erre minden esély megvan), szerinted mennyivel csökkenne, csökkenhetne a nyugdíja? Szerinted 58 és 62 év közötti időt vennék figyelembe a csökkentésnél?

OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. október 16. hírforrásban a bonus-malus rendszer módosításáról ez volt írva: "A módosítások természetesen azokra nem vonatkoznak, akik a változások hatályba lépése, azaz 2009 előtt megszerzik az előrehozott öregségi nyugdíjra a jogosultságot, de nem vonultak nyugdíjba." Ezt idéztem az manyónak is.

Te a manyónak írt válaszodban utaltál arra, hogy a változások nem vonatkoznának a 2008 végéig jogosultságot szerzettekre, ha később kérnek megállapítást. Érintett vagyok a dologban, mert én 51-es vagyok.
Ténylegesen mobil még minden ez ügyben.Bocs, hogy ennyi "butaságot" kérdeztem. Köszi a válaszod. Üdvözlettel Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2007.11.03. 14:54

1 évvel ezelőtt is ezt akarta keresztülvinni a kormány, de nem sikerült, bízzunk abban, hogy most sem fog.
Felesleges számításokat végezni, egy mi lesz, akkor, ha...-ra.
Ráadásul, akinek még 8-10 éve van a jelenlegi nyugdíjkorhatárhoz, valószínű, hogy még megél (?) egy - két módosítást.
Veci, bár nem nekem címezted, de, aki egyszer nyugdíjjogosultságot szerzett, azt bármikor érvényesítheti, de mindig a megállapítás idejében hatályos számítások szerint állapítják meg a nyugdíj összegét.

Veci # 2007.11.03. 19:35

Lyonne! Köszönöm a reagálásod. Azért jó ez a fórum, mert egymásnak segítve tudunk ismereteket átadni. Engem azért foglalkoztat a dolog, mert erős az érdekeltségünk. Bár neked legyen igazad több dologban is.
Jó lenne, ha maradna az a lehetőség, ami az 1997-es nyugdíjtörvény szerint 2009-2012. között a férfiak előrehozott nyugdíjba vonulásának alsó korhatára 59 évre csökkenne átmenetileg.

Ez esetben a férjem eljöhetne 57 éves korában nyugdíjba, mivel van 2 év korengedménye. Meg is érdemelné, hisz nehéz fizikai munkát végez.

Szerintem jól látod, hogy lesznek még jócskán változások, ami a te korosztályodat is érintheti (erre következtetek, miután utaltál a 8-10 évre a jelenlegi nyugdíjkorhatárhoz viszonyítva).

Üdvözlettel Veci

Veci # 2007.11.03. 20:11

Kíváncsiságból kérdezem, hogy mit lehet érteni az alábbi idézetben foglaltakon (főleg az a) pontban leírtak esetében), mivel én 56 éves vagyok és a mai napig rendelkezem 41 év igazolt szolgálati idővel.

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelettel ezt írja:

Tny. 9. § (1) Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnál legkorábban öt évvel alacsonyabb életkorban, de legfeljebb az ötvenötödik életév betöltésétől, előrehozott öregségi nyugdíj jár annak a nőnek, aki

a) 1945. december 31-e után született és legalább 38 év,

1. 1945-ben született és legalább 37 év,
  2. 1944-ben született és legalább 36 év,
  3. 1943-ban született és legalább 35 év,
  4. 1943. január 1-je előtt született és legalább 34 év

szolgálati időt szerzett.

Nekem (szerintem másoknak sem) adják meg a tájékoztatásban azt, amit az a) pontban leírtak. Mindig csak az 57. évről szólnak (1951-ben született nők esetében).
Mit lehetne ebből érvényesíteni?
Milyen sikerrel lehetne érvényesíteni a nyugdíj kérelmet?
Ez jelenthet-e nyugdíjjogosultságot? Szerintem erről a pontról azért nem tájékoztatják az érintetteket, mert az idén még kedvező feltételekkel mehetnénk előrehozott öregségi nyugdíjba (gondolok itt a nyugdíjszámításra, a jogviszonyt nem kell még az idén megszűntetni). Egyre inkább zsenéroz ez a kitétel, ha még jelenleg is hatályos.

Üdvözlettel Veci

dezset # 2007.11.04. 18:33

Kedves Veci!

Látom, valóban nagyon foglalkoztat a téma, amit természetesen megértek.
Ilyenkor azonban hajlamosak vagyunk arra, "elkap a hév", és félreértelmezünk valamit, amiből csúnya kalamajkák lehetnek. :-)

Ami biztos: az Ogy. előtt van egy törvénymódosítás, amely szerint (többek között):
1.) a férfiak előrehozott korhatára 2009-től 60 év lenne
2.) az előrehozással élő személyek induló nyugdíja csökkene attól függően, hogy milyen messze vannak a rájuk irányadó korhatártól.

Ezek még módosulhatnak, de egy biztos: a kormányzati szándék megvan, és szinte 100 %, hogy az idén elfogadják. Lehetséges még a mértékek tekintetében (csökkentés), hogy változtatnak, az is lehet, hogy marad az 59-es korhatár a férfiaknál, de én ezekre nem számítok.

Tehát a férjed (jelen állás szerint) 58 éves korában mehet nyugdíjba, a csökkentése mértéke a sok szolgálati ideje miatt (jelenlegi számokkal) legfeljebb 4,2 % ([120,3+120,4]/2lehet.

Te ha van legalább 38 év szolgálati időd, akkor az 57-dik évet betöltésekor mehetsz el nyugdíjba valamikor 2008 folyamán.

Én azt soha nem állítottam, hogy 2008-as szabályok szerint mehetne később bármikor nyugdíjba, épp ellenkezőleg a november 1-i bejegyzés szerint.
Tehát Lyonee válasza abszolút korrekt és kellett.

A 3-a esti beszúrásodat pedig nem értem.
Szerintem egyértelmű a szöveg, hiszen végig erről beszéltünk. Az előrehozott nyugdíjjal a korhatár előtt legfeljebb 5 évvel lehet élni, és a 45. dec 31-e után születetteknek ehhez 38 év szolg idő szükséges.

Tivadar

Veci # 2007.11.04. 20:20

Kedves Dezset/Tivadar!
Valóban nagyon foglalkoztat a téma és szeretnék minél többet tudni róla. Ma visszamenőleges kérdéseket elolvastam az arra adott válaszokkal. Nem rég óta vagyok fenn a fórumon, ezért nem lapoztam vissza. Általam feltett kérdésekre is találtam választ. Jó, hogy ennyire kibeszéljük a témát. A 3-i beszúrásom azért volt, mert egy korábbi internetes infón találtam és kíváncsivá tett. Azóta viszont azt is megtaláltam, ami ezt 2006-ban megváltoztatta.
Köszi a válaszod. Üdvözlettel Veci

Üdvözlettel Veci

Hajóskapitány # 2007.11.07. 18:47

Sziasztok, nekem is volna egy kérdésem:
57 évesen, 50%-os egészségkárosodással, 42 év munkaviszony után megkaptam átmeneti járadékot. Most fogom a 60. évemet betölteni. Azt szeretném kérdezni, hogy jogosult leszek-e az öregségi nyugdíjra, és mit kell tennem, hogy megkapjam??
Segítő tanácsokat előre is köszönöm !

Hajóskapitány # 2007.11.07. 19:01

Azt kihagytam a kérdésemből, hogy 2008-ban töltöm a 60-at. Ahogy olvasgatok, úgy látom az időpont abszolut nem mindegy.

dezset # 2007.11.07. 19:18

Kapitány!

Jövőre még mindegy, 60 a korhatár.
Annak betöltésekor a területileg illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon nyújthatsz be igényt előrehozott öregségi nyugdíjra, a szolg időd bőve lesz hozzá.

Tivadar

Hajóskapitány # 2007.11.07. 21:39

dezset!

Köszönöm a választ, de volna még kérdésem. Mikor megkaptam az áÁtmeneti járadékot, kiszámolták a nyugdíjamat. Ha most 60 éves koromban kérvényezem az előre hozott öregségi nyugdíjat, akkor újra számolják, vagy az akkori megállapítást veszik figyelembe? A másik kérdés, hogy mennyivel csökkentik ?

dezset # 2007.11.08. 07:07

Kapitány! :-)

Persze hogy kiszámolták anno, mert az átmeneti járadék összege a leendő nyugdíjad 75 %-a.
Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy újraszámolják vagy csak "megemelik", de véleményem szerint kérheted az új megállapítást is.
Csökkentésről nincs szó az esetedben, mert 40 év szolg idő már elég a csökkentés nélküliséghez (per pillanat még), ez az alapul szolgáló átlagkereseted 80 %-ával megegyező nyugdíjra jogosít. (40 + minden további év 1,5 % plussz)

Üdv és sok sikert!

Tivadar

manyó # 2007.11.09. 17:06

Dezset!

Olyan jó, hogy van közöttünk olyan ember, aki járatos a témában, és információt tud adni.
Azt kérdezném Tőled, hogy szerinted én a 41 éves szolgálati időmmel, a várható 6,6% csökkentéssel, ugyanakkor a valorizáció utolsó 3 évre történő kiterjesztésével sokkal rosszabbul járok a jelenleginél, vagy a valorizáció némileg kompenzálja az egyéb elvonások miatt várható megállapított nyugdíjat.
Tehát az a kérdésem, hogy valóban megéri-e 2011-ben 59 évesen előrehozott nyugdíjba menni, illetve mennyivel lenne kedvezőbb, ha megvárom a 62 évet.

Köszönöm, és várom válaszodat.

dezset # 2007.11.09. 18:52

Manyó!

Teljesen jól látod, a teljes valorizációval az induló nyugdíj kb. 8 % magasabb, a járuléktól való megtisztitással pedig kb 16-17 % alacsonyabb lesz jövőre.
Hogy mikor éri meg elmenni nyugdíjba, nem tudom megmondani neked. Egy rakat módosító javaslat érkezett a nyugdíj-törvény módosításához, és nem tudni, melyik megy át a bizottságokon, majd az ogy-n.

Ha szeretsz dolgozni, érdemes minél tovább, mert a csökkentés, akármekkora is, a teljes nyugdíjas éveidet "sújtja".
A megállapítás szabályai változhatnak még, ezért korai erről még bármit mondani. (elég jó "rálátásom" van a nyugdíj-jogalkotásra) :-)

Tervezem, hogy amint kirajzolódnak a dolgok, nyitok egy topikot, és összefoglalom a nyugdíjszabályokat, mert úgy látom igény van rá, pláne, hogy a jövőben komoly változások lesznek.

Tivadar

Lyonee # 2007.11.09. 20:31

Dezset!
Ha beírod a keresőbe a "nyugdíj" szót, 127 olyan topikot találsz, aminek a címében szerepel. Nem tudnám összeszámolni, hogy hányszor írtam le ugyanazokat; előrehozott, korkedvezményes, korengedményes, stb. A Nyufigra linkeket iránítottam. Többször készítettem összefoglalókat a változásokról, és nem csak én. A fórumozás általános szabályait sajnos nem tartják be a fórumozók. Illene a kérdések előtt a témával foglalkozó topicokat átnézni. Csinálhatsz 128.-kat is, ha nem olvassák vissza, sokkal kényelmesebb újra és újra feltenni ugyanazokat a kérdéseket. Az emberek valóban tájékozatlanok, de a legtöbbet ne m is érdeklik a jogszabályok, csak arra kíváncsiak, hogy, ők konkrétan mikor mehetnek nyugdíjba. Ha nem tetszik a válasz, akkor 1 hónap múlva a másik topikban újra felteszik a kérdést. Sok türelmet kívánok A 128. nyugdíjas topichoz! A korábbi topicokba azért te is belenézhetsz!

monalisa1 # 2007.11.09. 21:28

Lyonne!

Én is - de főleg a fórum jogász hozzászólói - hányszor de hányszor tudnának egy ilyen beírást küldeni egy kérdezőnek: némi önálló kutatómunka..., és a mások közel hasonló eseteiből sokat lehet(ne) tanulni, hiszen számtalan esetben már kivesézett egy-egy téma.

Nincs kétségem afelől, hogy nincs erőd- türelmed ugyanazt újra és újra leírni, elmagyarázni.
Megértem.

Dezset!
Balra az Adattár rovatban megtalálod a "kereső" rovatot.

dezset # 2007.11.10. 10:25

Kedves Lyonee és Monalisa!

Köszönöm a tényszerű összefoglalót. :-)
Sajnos maximális egyet kell értsek veletek.

Tivadar

Remete # 2007.11.12. 08:23

Üdvözlet mindenkinek!

A Tb. nyugdíj módosításáról szóló törvényjavaslathoz már 20 módosító javaslatot benyujtottak. Ezek nagy része ráadásúl kormánypártiaktól érkezett és ami a lényeg, hogy bizottsági támogatást is élveznek. A módosítók lényege, hogy a malust 40 éves szolgálati időtől nem alkalmaznák és olyan javaslat is van, hogy a férfiak esetében 2009-2012. között maradna az 59. éves kor. Nők esetében még csökkentést is megfogalmaztak. Nem dőlt el tehát semmi, sőt nagy remény van a kedvező változtatásra. Akit részletesen érdekel a téma, az a következők szerint érheti el az irományokat: www.parlament.hu - irományok - Folyamatban levő törvényjavaslatok - Irományok lekérdezése 2006-(görgetve) T/4094 (katt)
Itt olvasható az eredeti törvényjavaslat, a 20 módosító és T/4094/24. szám alatt a bizottsági ajánlás is. A részletes vita ma lesz a parlamentban, a szavazás várhatóan jövő hétfőn.
A témához bizonyos fokig kapcsolódik egy másik törvénymódosítási javaslat is. "T/4304 Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosítása" Ezt November 9én nyújtották be. Ebben kiterjesztenék a "Prémiumévek" konstrukciót a 100-os állami tulajdonú vállalatokra is. Ez esetünkben azért érdekes, mert ha valaki egy ilyen vállalatnál már aláírt hasonló szerződést, (pl. a MÁV-nál a MÁV-ÉVEK" akkor egy esetleges korhatáremelésnél (férfiak 59-60) nem marad ellátatlan. Aki pedig egy ilyen vállalatnál munkavállaló, annak lehetősége lesz a korhatárhoz hiányzó 1-2 évet ilyen szerződéssel eltölteni.
Az elérhetésége ennek e javaslatnek a fentiek szerinti, érteklem szerűen a T/4304. számra klikkelve.

Remete # 2007.11.12. 08:25

Bocsánat! a 100-os az 100%-os akart lenni.

dezset # 2007.11.12. 11:58

Remete!

Szerintem ne egyszerűsítsük le ennyire a dolgokat, és pláne ne riogassuk vagy bíztassuk szegény fórumolvasókat.

A 20 módosító indítványból 7 érdemi, ennek feléből sem lesz semmi. A kormányzati szándék egyértelmű...

Várjuk meg a zárószavazást.

Tivadar

Remete # 2007.11.12. 12:10

Kedves Dezset!

Hol talált Ön a bejegyzésemben riogatást?
Egyáltalán nem riogattam. Az riogat aki ilyen törvényjavaslatot egy év után benyújt!
Legalább a reményt engedjék meg nekem. (Én is érintett vagyok.) Arra azért van fogadásom, hogy 40 évi munkaviszony után 2012-ig nem lesz malusz!
Az meg mindenképpen biztató, hogy a bizottsági ajánlás ebben a kérdésben pozitív. A bizottságban azok szavaznak, akik a végleges döntést hozzák. A képviselők többsége a végső szavazásnál a vezérszónokok bekiabálása alapján döntenek.
Zoltán