Előrehozott öregségi nyugdíj

Boglár # 2009.05.20. 15:08

Elnézést,de lemaradt.Nő vagyok!!!

Veci # 2009.05.20. 19:24

Kedves Boglár!

Itt a törvénymódosítás, ami még a köztársasági elnök aláírására vár:

Tny. 18/B . §
(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950 . december 31-ét követően született férfi,valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5 . § (1) bekezdés a)–b) és e)g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét
a) annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb ,
b) 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni,ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti .

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosul t
a) az az (1) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki
aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ab) 1955-ben született és 61 . életévét betöltötte,
ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte ,
ad) 1957-ben született és 62 . életévét betöltötte,
ae) 1958-ban született és a 62 éves és 183 napos életkort betöltötte ;

Tehát te majd 61 éves korodban mehetsz el előrehozott nyugdíjba. 2009-től már nincs gyermekkedvezmény.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

erzsebet530203 # 2009.05.20. 20:00

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat, mostmár értek mindent.
Arra szeretnélek megkérni, hogy amikor értesülést szereztek arról, hogy a korengegményes nyugdíjazást meghosszabítja a kormány akkor nekem légyszíves írjátok meg.Számomra azért nagyon fontos, mert a vállalatom megadná, ha lahetne, így 2010.febr. elmehetnék nyugdíjba.
Köszönök előre is mindent.
Üdv: Erzsébet

Veci # 2009.05.20. 21:02

Kedves erzsebet530203!

Majd emlékeztessél. Szerintem, ha már hatályos lesz a törvénymódosítás, a Közlönyben is megjelenik, utána a Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon lehetne pontosítani. Vagy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ügyfélszolgálatánál. A munkáltatód is érdeklődjön, neki is ugyanolyan fontos tudni, mint neked.
Miért 2010-ben mehetnél el? Ugye azért, mert a felmentésed áthúzódik? Nem csinálnák meg neked az idén? A mostani nyugdíjszámítás még a tapasztalatom szerint jó, de hogy milyen lesz jövőre, azt még jósolni sem merném :(

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

didu # 2009.05.21. 07:29

Kedves Veci!

Olvastam a törvénymódosítást, de számomra ebből nem derült ki, hogy az 1953 végén született nók mikor mehetnek előrehozott öegségire. Eddig úgy tudtam, hogy 59 évesen, tehát 2012 végén. Most már viszont nem értem, mert emelkedik évente fél évvel. 1972 óta dolgozom. Igaz, hogy arról van tudomásom, hogy egyik munkáltatóm 1 évet nem fizetett utánam. Ha lesz kis időd válaszodat megköszönném.:)

Üdv! Kori

didu # 2009.05.21. 07:41

Kedves Veci!

Közben láttam másnak válaszoltál már, ami rám is vonatkozhat. Akkor csak az a kérdés, hogy érinthet-e az a munkáltató által nem fizetett időszak. Kb. 1990-ben még azt mondták a TB.-nél, hogy engem ezért nem érhet kár.
Bocs, hogy zavartalak ismételt kérdéssel!

Üdv! Didu

Mártusika # 2009.05.21. 10:26

Öregségi nyugdíj jogosultságra kérnék szakértői választ, tanácsot.
Édesanyám 50 %-os szociális járadékot kap, 2005. 11. hótól. 1952. novemberi születésű. Addigi éveinek száma 32 év, 117 nap.
A kérdésem, hogy számára bármilyen más juttatás, öregségi nyugdíj, vagy egyéb kórengedményes nyugdíj megjár-e? Ill. mikortól kaphat teljes összegű nyugdíjat?
Köszönöm válaszát
Márti

M-tusika

Veci # 2009.05.21. 11:34

Kedves Mártusika!

Úgy tudom, hogy a szociális járadék nem számít szolgálati időnek, csak az ideiglenes rokkantsági nyugdíj és az időleges rokkantsági járadék folyósításának időtartama.
Olvasd el te is:Edi53-nál leírtakat.

Ezt érdemes áttanulmányozni:
http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…es-a-nyugdij

Munkaviszonynak nem minősülő jogviszonyok figyelembevétele
Szolgálati időként kell figyelembe venni
a táppénz, a betegszabadság, a baleseti táppénz, illetőleg a kártalanítási segély, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyógykezelési járadék, az ideiglenes rokkantsági nyugdíj és az időleges rokkantsági járadék folyósításának ,
”időtartamát

A törvénymódosítás, ha a köztársasági elnök aláírja:
18 . § (1) A társadalombiz­tosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki
a) 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62 . életév,
b) 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183 . nap,
c) 1953-ban született, a betöltött 63 . életév,
d) 1954-ben született, a 63 . életév betöltését követő 183 . nap,
e) 1955-ben született, a betöltött 64 . életév,
fi 1956-ban született, a 64 . életév betöltését követő 183 . nap,
g) 1957-ben vagy azt követ ően született, a betöltött 65 . életév.

(2) Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki
a) a születési évének megfelelő – az (1) bekezdésben meghatározott – öregségi nyugdíjkorhatárt (a továbbiakban : öregségi nyugdíjkorhatár) betöltötte, és
b) legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint

1. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5 . § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Csökkentett előrehozott nyugdíjba, csak akkor mehetne el 59 évesen, ha legalább 37 évi szolgálati idővel rendelkezne. A szociális járadék nem számít be a szolgálati időbe, ezért csak a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár alapján 62,5 évesen mehetne el, mivel nem rendelkezik az előrehozott nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

Tehát sajnos nem tudna semmiképpen előrehozottba menni. Esetleg arra volna esély, ha az állapota rosszabbodott és ezen a címen kezdeményezi az ORSZI-nál a vizsgálatot, s ha az össz-szervezeti egészségkárosodása meghaladná az 50 %-ot (ez a mostanai 67 %-os munkaképesség csökkenésnek felel meg), s ha rehabilitálható, akkor rehabilitációs járadékot kaphatna, vagy a rokkansági nyugdíjat, ha nem rehabilitálható.

Olvass vissza a Szoki-nak írt válaszomra ebben a topicban (2009.05.18. 23:20)

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

erzsebet530203 # 2009.05.22. 19:07

Kedves Veci!
Én igazából szeretnék akkor menni nyugdíjba amikor a legkorábban mehetek.Az éveim megvannak, mert juliusban már 42-évem lesz. A törvények sokszor nem egyértelmüek.Szerited meglehetne ezt még ez évben valahogyan oldani? Ha igen, van rá mód, akkor légyszíves írd meg nekem.
Üdv: Erzsébet

Veci # 2009.05.22. 19:33

Kedves erzsebet530203!

Sajnos nincs meg az életkori feltételed, csak akkor lehet előrehozott nyugdíjba menned, ha betöltöd az 59. évet és másnaptól kérheted a nyugdíjad megállapítását. Vagyis te 2012.02.04-től, ha a jogviszonyod megszűnteted. A szolgálati időd alapján pedig csökkentés nélkül érvényesítheted. Tudom, hogy mennyire nehéz kivárni, de sajnos ez van.
Neked nem volt korkedvezményes munkaköröd? Pl. fonoda, pékség, röntgen, stb. ezeket példának írtam.

Ezért szoktam azt írni annak, aki rendelkezik az előrehozott nyugdíj feltételeivel és vacillál, hogy elmenjen-e nyugdíjba, vagy majd jövőre, hogy "de sokan szeretnének már elmenni nyugdíjba!"

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

erzsebet530203 # 2009.05.24. 14:59

Kedves Veci!
Azokban a munkakörökben nemdolgoztam, amiket felsoroltál. Én 1969-óta a jelenlegi MOL NYRT-nél, és annakelőjeinél dolgozom folyamatos műszakos munkarendbe.A mi bánatunk az, hogy / mert hárman vagyunk/ két éve,bevezette a vállalatunk, hogy ha a 25-évet meghaladta a folyamatos műszakozása a dolgozójának és jelenleg is műszakos állományba van kap 2-év korengedményt. Bánatunkra ezt a kormány valószínű, hogy 2010-től megszünteti.Senkit nemérdekel, hogy mi 40-éven át milyen nehéz fizikai munkát végeztünk, rákkeltő anyagokkal dolgozunk,megjegyzem minket is megilletne a korkedvezményes munkakör. Azt sem tudom, hogy ezzel, hogy ezt megkapjuk kinek kéne foglalkoznia? A kormány tagjainak, a törvényhozóinknak elkellene töltenie csak 1-2évet ilyen munkehelyen bitosan máshogyan bírálnák el az egészet.
Neharagudj, ha esetleg untattalak, de röviden ez az igazság.Ezért reménykedem abban, hogy nemtörlik el a korengedményt amivel elmehetnék nyugdíjba 2010. febr,-ban valamivel több mint 42-év munkaviszonnyal a hátammögött.
Üdv: Erzébet

Veci # 2009.05.24. 17:56

Kedves Erzsébet!

Nem értem, ha a munkáltató 25 év után adhat a folyamatos műszak miatt, egészségre ártalmas körülményekre tekintettel 2 év korkedvezményt (és nem korengedményt, ez a kettő nem ugyanaz), akkor miért nem tud a megfelelő hivatalos helyen utána nézni. Ha járhat a 2 év korkedvezmény, akkor te már elmehetnél 57 évesen előrehozott nyugdíjba. Mert az 1953-as születésű nők előrehozott nyugdíjba mehetnek 59 évesen, ettől 2 évvel korábban pedig a korkedvezmény miatt. Ha MOL- nál a 25 év utáni 2 év korkedvezményt jogszabály alátámasztja, akkor neked az 57. szülinapod utáni naptól lehetne előrehozott nyugdíjba menni. Nem találtam rá sehol erre a speciális helyzetre szabályt, ezért sürgessétek a munkáltatót, hogy nézzen utána.

Vagy ti kérdezzétek meg a SZMM ügyfélszolgálatot:
www.szmm.gov.hu/download.php?…
Itt a korengedméyes és korkedvezményes nyugdíjról van tájékoztató:
Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály
1054 Budapest, Hold utca 1.
Ügyfélszolgálat: 1054 Budapest, Akadémia u. 3
telefon: (06-1) 331-1394

Ki szerezhet korkedvezményre jogosultságot?
Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas – jogszabályban meghatározott munkakörben – meghatározott időn át dolgozott, az korkedvezményben részesül.
A korkedvezményre – 2010. december 31-éig – a 2006. december 31-én hatályos rendelkezések szerinti munkakörök (munkahelyek) jogosítanak. 2011. január 1-jével kezdődő időszakra a korkedvezményre jogosító feltételek meghatározásáról külön törvény fog rendelkezni.

Itt található A korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke, ebben nem találok a te esetedre semmit:
http://www.apeh.hu/…08_2mell.pdf
www.honvedelem.hu/…amu_mell.doc

Ezt olvad el, javasolom, hogy forduljatok Olajipari Szakszervezethez, biztos tudnak nektek konkrét tájékoztatást adni:
http://www.geocities.com/…kep0301.html

Mégegyszer felhívom a figyelmed a korengedmény és korkedvezmény nem ugyanazt jelenti. A korengedmény: amikor a munkáltató megállapodik a munkavállalóval a korengedményes nyugdíjazásról. A korkedvezméyes nyugdíjazásról fentebb írtam.

A korengedményes nyugdíjazás további feltételei
a) a munkáltató a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának az eléréséig a - nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által megállapított - nyugdíjának az évenkénti emelések és kiegészítések nélküli összegét a fizetési értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elkülönített számlájára egy összegben befizeti;
b) a munkáltató ezen kívül megtéríti az első tényleges folyósítás naptári évében irányadó összegben a postaköltségeket is annyi naptári hónapra, amennyire a korengedményes nyugdíjat folyósítani kell.
” Ennek a lehetősége 2009.12.31-ig áll fenn (egyenlőre).

Üdvözöllek és nem untatsz a kérdéseiddal, Veci

Üdvözlettel Veci

bekkkka # 2009.05.27. 14:07

Tisztelt Cím!

Édesanyám nyugdíjazásával kapcsolatban szeretnék Önöktől segítséget kérni.
Születési idő: 1952.04.14.
1966-ban kezdett szakmunkás tanulóként, majd 1969-től kezdődött meg a munkaviszonya, mely jelenleg is tart.
Kérdésem az lenne, hogy mikor mehet legkorábban nyugdíjba, van-e mód esetleg előnyugdíjazásra?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel
Kné Bosánszi Ágnes

Veci # 2009.05.27. 14:35

Kedves Ágnes!
A törvénymódosítást még a köztársasági elnök nem írta alá. Ez várható és itt olvasható: http://www.parlament.hu/…180-0017.pdf

A Tny. 18/A. §
„(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60 . életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5. (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Tehát édesanyád az 59. születésnapja utáni naptól kérheti a nyugdíj megállapítását, csökkentés nélkül, mert a szakmunkástanulói évek is szolgálati időnek minősül.

VAGY, az korengedményes nyugdíjazás az 57. születésnap utántól a munkáltató megállapodása alapján, ha kifizeti az előrehozott nyugdíjjogosultságig a nyugdíjat és a postaköltséget. Erre 2009.12.31-ig van lehetőség. Ha édesanyád meg tudna a munkáltatóval egyezni erről a lehetőségről, akkor már az idén elmehetne (nem sok munkáltató megy bele).

Itt találsz rá tájékoztatót a korengedményes nyugdíjról:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvüzöllek Veci

Üdvözlettel Veci

gina13 # 2009.05.27. 17:35

Üdvözlöm!
Férjem 1951-ben született, én 1953-ban. 1971-1976 között nappali tagozaton jártunk egyetemre, utána rögtön munkába álltunk (férjem egyetem előtt még egy év sorkatonai szolgálatot is teljesített), munkaviszonyunk jelenleg is tart. Kérdésem: mikor mehetünk leghamarabb előrehozott öregségi nyugdíjba, úgy, hogy csökkentés nélküli nyugdíjat kapjunk. Tudom, hogy csak a köztársasági elnök aláírása után lehet pontosan tudni mi lesz, de mi várható? Olyan információkat is hallottunk, hogy az 1951-ben született férfiak csak csökkentett összeggel mehetnek 60 éves korukban előrehozott öregségi nyugdíjba, abban az esteben is ha a csökkentés nélküli nyugdíjhoz szükséges szolgálati idejük is megvan.
Még egy kérdés: a barátnőm akkor született mikor én, iskoláit ugyanúgy végezte, ugyanúgy kezdett el dolgozni, azzal a különbséggel, hogy 2005-től 67 %-os rokkant nyugdíjban van, ami nem végleges. Hamarosan újabb felülvizsgálatra megy. Kérdés ha esetleg rehabilitálják, neki milyen lehetőségei vannak az előrehozott öregségi nyugdíjra, szolgálati időnek számítanak-e a rokkantsági nyugdíjban töltött évek?
A választ előre is köszönöm!

tati-53 # 2009.05.27. 17:43

Tisztelt Cim
1953 ban szüttem.jelenleg 41 év igazolt szolgálati
idővel és 2 év korkedvezményes idővel rendelkezem.
Azt szeretném megtudni hogy az uj nyugdijtörvény életbelépése után mikor és milyen feltételekkel mehetek előrehozott öregségi nyugdijba.
válaszát előre is köszönöm.

kyaa # 2009.05.27. 19:10

Kedves Fórumozók!
Édesanyám nyugdíjával kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni.
1952. októberében született, és a mai napig 37 év szolgáltai ideje van, illetve két gyermeke. Probáltam kiolvasni a hozzászólásokból, hogy rá akkor mi és hogyan vonatkozik, de sajnos nekem - mint kívülálló - egy kicsit zavaros. Mikor és milyen összeggel tudja anyukám a nyugdíjas éveit megkezdeni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Veci # 2009.05.27. 19:14

gina13

http://www.parlament.hu/…180-0017.pdf

18 . § (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki
a) 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62 . életév,
b) 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183 . nap,
c) 1953-ban született, a betöltött 63 . életév,
d) 1954-ben született, a 63 . életév betöltését követő 183 . nap,
e) 1955-ben született, a betöltött 64 . életév,
f) 1956-ban született, a 64 . életév betöltését követő 183 . nap,
g) 1957-ben vagy azt követ ően született, a betöltött 65 . életév.

A férjed a 60. születésnapja utáni naptól elmehet előrehozott nyugdíjba 2011-ben, ha legalább 37 év szolgálati ideje van, ekkor csökkentett, ha meg lesz a 40 év, akkor csökkentés nélkül. A sorkatonai szolgálat, egyetemi tanulmányok is szolgálati időnek számítanak. A korhatár emelés csak az 1952-ben születettektől kezdődik, ebből az következik, hogy az 51-es születésűek az eddigi feltétellel mehetnek előrehozott nyugdíjba, az pedig 40 év szolgálati idő esetén csökkentés nélküli. Erre egyébként az SZMM ügyfélszolgálatánál érdeklődtem, ahonnan úgy tájékoztattak, hogy 40 év felett csökkentés nélküli a nyugdíj. A Nyugdíjbiztosító Igazgatóságon pedig az új, módosítással kapcsolatos tájékoztatást akkor adnak, ha a Közlönyben megjelenik.

A te esetedben:
A Tny. 18/A.:
„„(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60 . életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5. (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll ”. Vagyis te az 59. születésnapod utáni naptól kérheted a nyugdíjad megállapítását.

Barátnődnek:
Úgy tudom, hogy a nem végleges rokkantnyugdíj szolgálati időnek minősül. Azt biztosan tudom, hogy a véglegesnek minősített rokkantnyugdíj esetében már nem minősül szolgálati időnek. Meg kellene nézni mi van a határozatban. Pontosítani kellene a Nyugdíjbiztosítónál. A nyugdíj kiszámításánál viszont a keresetet veszik figyelembe.

Ezt érdemes áttanulmányozni:
http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…es-a-nyugdij

Munkaviszonynak nem minősülő jogviszonyok figyelembevétele
Szolgálati időként kell figyelembe venni
a táppénz, a betegszabadság, a baleseti táppénz, illetőleg a kártalanítási segély, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyógykezelési járadék, az ideiglenes rokkantsági nyugdíj és az időleges rokkantsági járadék folyósításának,
Ilyen helyzetben van egy ismerősöm, s ő lemondott a rokkantnyugdíjról és kérte az előrehozott nyugdíj megállapítását. Szerintem a barátnőd az 59. születésnapja utáni naptól kérheti.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.27. 19:29

tati-53

A Tny. 18/B :
„(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950 . december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki
a) legalább 37 év szolgálati időt szerzett, é s
b) azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat
megállapítják, a Tbj . 5 . § (1) bekezdés a)–b) és e)g) pontja szerinti biztosítással járó
jogviszonyban nem áll.

(2)
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
a) ...
b) az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki
ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60 . életévét betöltötte,
bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte .”

A Tny. 19 . §-a :
„19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C . §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult .
(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi
nyugdíj megilletné
. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál
a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni . ”

Vagyis te az 58. születésnapod utáni naptól kérheted a nyugdíjad megállapítását, azaz 2011-ben. Ezt főleg azért tudom, merta férjemre ugyanezek az adatok illenek, mint a tied /vagy talán ő kérdezte ezt?/:).
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.27. 19:42

kyaa

A Tny. 18/A. § :
„(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60 . életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
a) legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5. (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60 . életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59 . életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953 -ban született nő, aki
a) legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és

1. azon a napon, amelyt ől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj . 5 . § (1) bekezdés a)–b) és e)g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll .

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra – 40 év szolgálati időnél
a) 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében – havi 0,1 százalék,
b) 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében – havi 0,2 százalék,
c) 731-1095 nappal rövidebb szolgálati id ővel rendelkez ő személy esetében –
havi 0,3 százalék .
”"

Édesanyádnak leghamarabb az 59. születésnapja utáni naptól lehet kérni a csökkentett előrehozott nyugdíja megállapítását, melynek mértéke 12*0,1 %= 3,6 %. A gyemekek utáni kedvezmény 2009-től megszűnt.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.27. 20:01

Ismételten jelzem, hogy a törvénymódosítás még a Köztársasági elnök aláírására vár!!!

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.28. 12:58

A törvénymódosítás a ami napon kihírdetés állapotába került:
http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…

http://www.parlament.hu/…80/09180.pdf

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.28. 13:11

Kedves Érdeklődők!

A törvénymódosítás a mai napon kihírdetés állapotába került! Kihirdetés dátuma:2009.05.28.

http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…

Itt az iromány szövege:
http://www.parlament.hu/…80/09180.pdf

Üdvözlettel Veci

Üdvözlettel Veci

Ferenc53 # 2009.05.28. 14:36

Tisztelt Veci!
Az onyf.hu-n a mai napon megjelent egy táblázat amiből kiolvasható,hogy ki, mikor,milyen feltételekkel
mehet nyugdíjba.Ebből számomra az derül ki,hogy az 51-ben született férfiak korhatárai valóban nem emelkedtek,de az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba vonulókra csökkentés vár.Hiába van meg a 40 év szolgálati idö.
Ha nem jól értelmezem,kérlek tájékoztass.
Üdv: Ferenc

Veci # 2009.05.28. 15:00

Ferenc!
Hol találtad, írd meg a linket légyszíves. Számomra még kétséges a csökkentés. Majd, ha megjelenik a közlönyben, utána pontosabban tájékozódunk.
Veci

Üdvözlettel Veci