Feri53 ! Az előrehozott nyugdíjat a fidesz eltörölte ! A korhatár előttit is ! Az 53-as pasiknak a nyugdíjkorhatára 63 év ! / A jó ég áldjon meg ! hol éltél az elmúlt fél évben ? /
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Mindenki!
A kérdésem a következő lenne:
Egyházi fenntartású óvodában egyik dolgozónk előrehozott nyugdíjat igényel 2013. január 9-től. A felmentési időt hogyan kell meghatározni számára, ha az óvoda 2012. július 23.- augusztus 17-ig zárva tart, tehát a szabadságot akkor tudja kivenni. Azt tudjuk, hogy 8 hónap a felmentési ideje és ebből 4 hónapot ténylegesen nem dolgozhat, valamint a felmentési időre is jár a szabadság. Lehet megszakítani a felmentési időt ebben az esetben? A kilépő papírokat 2013. január 8-val kell kiállítani? Mennyivel előtte kell a dolgozónak a nyugdíjfolyósítónál a kérelmét benyújtani?
(Elnézést kérek, ha blőd dolgokat kérdeztem, de még soha nem intéztem nyugdíjba menetelt.)
Előre is köszönöm a segítséget.
Baranyka
Baranyka
Kedves Fórumozok!
1953-as születésű férfi vagyok.
43 év szolgálati idővel rendelkezem. -kiszámoltatva-
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy idén menjek el előrehozott nyugdíjba vagy várjak még vele. Valahol itt az oldalon olvastam 2012-ben a bruttó bér a nyugdíjalap, 2013-tól pedig a nettó bér valahány százaléka. Közalkalmazott vagyok havi 118 000 Ft bruttóval.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Mamamacoka ! 8 év csak 3 v több gyerkőc esetén érvényes , amúgy 1gyerek = 3, 2= 6 év.
tksz !
Nincs olyan a környéketekbe akivel tudna Anyukád osztozni az ápoláson ? mert, ha a 40-essel nem tud elmenni a 65 éves korhatár még odébb van !
Kedves fórumozok!
Édesanyám 1958.januárjában született. 1974.-től van folyamatos munkaviszonya megszakítás nélkül. 1972-1974 ig szakmunkásképző intézetben járt ahol elvileg a gyakorlati idő alatt fizettek utána járulékokat. Kérdésem, hogy Önök szerint mikor mehet leghamarabb nyugdíjba. Mivel nagymama nagyon beteg így valószínű, hogy a munkahelyét fel kell adnia, hogy az édesanyját ápolja. Ha a szakmunkásképző intézeti időket is beleszámítják akkor megvan a 40 éves szolgálati ideje.
Köszönöm a válaszukat!
szafari,MlleR
Az előrehozott öregségi nyd megszűnt.
http://www.onyf.hu/?…
A 6. pont szerint korhatár előtti ellátásra mehettek, ha az itt leírtaknak megfeleltek.
Üdv: Korall (53-as nö)
Kedves Fórumozók!
1952-es születésű férfi vagyok.
42 év szolgálati idővel rendelkezem. -kiszámoltatva-
Jelenleg álláskeresőként vagyok nyilvántartva.- ez valóban oka lehet,hogy ne tudjak elmenni csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba?
Információim szerint 2011. decemberétől munkaviszonyban kellene állnom,ahhoz,hogy élhessek ezzel a lehetőséggel.
(én 2011-ben is regisztrált álláskereső voltam)
Helyesek az infóim,vagy tévedek?
Köszönöm!
Kedves Fórumozók !
Előrehozott nyugdíjba készülök.
Nem találtam témába vágó fórumot, ezért kérek itt tanácsot, hátha van már valakinek erre vonatkozó tapasztalata.
Tavaly szolgálati idő kiszámítást kértem és a megkapott adatokból úgy tűnik, mintha 1993-ban 9 hónapon keresztül nem fizette volna be a munkáltatóm a nyugdíjjárulékot. Szolgálati időként elismerték ezt az időt, de 0 forintos jövedelemmel.
Előtte és utána is egy ideig ugyanaz volt a munkáltatóm, a többi hónap mind rendben van.
1995-ben eladták ezt a céget és ismeretlen a további sorsa.
Mindenki, aki ott dolgozott és már nyugdíjba ment, ugyanígy járt, az a 9 hónap 0 forintos befizetéssel rendesen lerontja az éves átlagot. Senkinek nem sikerült fellebbeznie.
Megvan az a papír, amit a következő év elején a munkáltató az adóbevalláshoz adott, amin úgy szerepelnek az adatok, mintha befizették volna a terheket. Ennek alapján készítettem el a következő évi adóbevallást.
Ilyen papírral is próbálkozott az egyik volt kolléga, ezt se fogadták el.
Tényleg nincs ilyenkor lehetőség jogorvoslatra?
Van valami elég érthetetlenül megfogalmazott rész a nyugdíjtörvényben, hogy lehetőség van más módon, pl. tanúkkal is igazolni valamit - ez mire vonatkozik ? Előre is köszönöm, ha útba igazítotok.
Sajkod53
Kedves Fórumozók!
Az édesapám 1952. szept 11-én született. Védett korban van, de a munkahelye rendkívüli okok miatt megszűnik. Kérelmet adtunk be a szolgálati éveinek kiszámításához. Jelenleg 41,5 év szolgálati időt állapítottak meg neki 2011. december 31-vel bezárólag. Amit megfellebbezett. Most várunk, hogy meglesz e a 42 év vagy nem. Merthogy 42 év szolg. idő és betöltött 60. életév kell az előrehozott nyugdíjba vonuláshoz. Persze, lehet valamit rosszul tudunk.
A kérdésem az, hogy ha a fenti opció nem válik be, akkor milyen lehetőségek léteznek, arra hogy nyugdíjba mehessen valamiképp. Számomra felfoghatatlan, hogy ebben a korban ilyet megtehetnek emberekkel.
Előre is köszönöm!
Kedves Csutak57!!!!!! Pont nemrég olvastam,hogy meg van még a védett kor a TÉNYLEGES/!!!/ nyugdíjba menetel előtt öt évvel! DE! Sajnos a mai viszonyok között a munkáltató jóformán azt csinálhat,amit akar!Mindenre/szemétségre,aljasságra is!/ is képes és erre lehetőséget is kap,mert úgy állítja be a dolgozóval szembeni eljárást,hogy az "szabályos" legyen!Csak a nagyon korrekt,EMBERSÉGES munkaadók vannak tekintettel a dolgozóra is!!! Készülj fel "mindenre" és NE LEPŐDJ MEG SEMMIIN!/amit a munkaadód /adóid/ tesznek,vagy készülnek tenni !!!
Kedves Fórumozók!
Iskolánkban leépítés lesz. 20 éve tanítok ebben az intézményben. Az igazgató engem szeretne áthelyezni másik intézménybe, mert szerinte én rövid időn belül nyugdíjba megyek.(Védett korban vagyok)20 év után én nem szeretnék új iskolában tanítani, s onnan menni nyugdíjba,megint eegy új közösséget megszokni. Magyart tanítok, rajtam kívül van még 4 magyar szakos kollega, közülük 1 idén jött az iskolába.Kérdésem az, hogy védett korban - akaratom ellenére - áthelyezhetnek-e másik intézménybe, még ha határozatlan időre szóló szerződéssel is, és a kerületben maradva? Vagy megtagadhatom az áthelyezés aláírását. Válaszotokat előre is köszönöm.
Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz
Riperes ! nem létezik , megszünt ! dicső politikusaink elvették ezt a lehetőséget . Az 52-es pasik is csak akkor tudnak elmenni ,idén nyd-ba ha tavaly kötöttek egy megállapodást a munkáltatójukkal , és tavaly megkezdték a felmondási , felmentési idelyüket !
Tisztelt Fórumozók!
Nem egyértelmű számomra ,létezik előre hozott öregségi nyugdij,vagy megszünt ez a lehetőség.53-s férfi vagyok 42 év feletti szolgálati idővel.Köszi a választ,üdv M. Gábor
Tisztelt Fórumozók! PÉP-es voltam, előrehozott nyugdíjamat most intézem. Közalkalmazott voltam. A munkáltató szerint nem jár jubileumi jutalom. Igaz ez? Aki tud tanácsot adni, kérem tájékoztasson!
szafika
Volt már itt szó a korhatár előttiek utazási kedvezményéről. Akkor én azt hámoztam ki, hogy az kapja, aki tavaly már valamilyen korai nyd-ban volt, csak jan-tól átnevezték korhatár előttire + elmúlt 57 éves. Akinek az idén újonnan indul a korhatár előtti ellátás, az nem kap, hiába múlt 57 éves.
Bocsánat 53 -as ! nem 57 -es , / a tavaly betöltött 57 év járt az eszem be ! /
Kedit ! Hamarosan megkapod a határozatot , ha kapsz utazásit , azzal megjön az is . Ha korhatár előtti leszel nem kell fizetni a 6.300-at / na ezt lássa + a politikus , még kisüti h nem fizettünk még eleget ! / A bérletet nem tudom , a nagybátyám felesége 57-es , idén lesz majd korhatár előtti , azt mondták neki a nyufinál , utazásit nem fog kapni ! nem értem ma se, h miért nem , a férjem is korhatár előtti , ő kapott utazásit is , valahogy nincs benne semmi logika !
Tegnap postázták a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság végzését "korhatár előtti ellátás"-om megállapításáról. Hurrá. Ehhez kapcsolódó kérdéseim:
1. Kell-e fizetnem továbbra is az eddig havonta fizetett egészségbiztosítási 6300 Ft-t?
2.Kaphatok-e nyugdíjas BKV bérletet?
3. Van-e általános szabály a további nyugdíjasoknak járó kedvezmények igénybevételének lehetőségeiről?
...bocsánat : idejük !!!
Sanyi 20 , úgy rémlik, h Anyukád 54-es , de az 53-ban született nők az utolsó korosztály akik elmehetnek úgy, h nincs meg a 40 éves jogosultsági idelyük , csak akkor tud majd , ha ez meglesz ! Ahogy Korall írta ! Bővebben írd meg Gyertyának a dátumokat , mert így nem tud segíteni !
Sanyi20
Az általad 2012.05.06., 18:31-es beírásodban közölt adatok alapján válaszoltam neked, hogy édesanyád, ha továbbra is lesz folyamatosan munkája, akkor a női kedvezményes nyugdíjat 2016 aug. végén kaphatja meg. Ehhez 40 év jogosultsági idő kell, amit a második válaszomban elmagyaráztam, hogy miben különbözik a szolgálati időtől.(2012.05 09., 21:01) Tehát 2016-nál hamarabb semmiképpen nem tud nyugdíjba menni, sajnos.
Az özvegyi nyugdíj témáját egy másik fórumozó profi módon tudja, Gyertya név alatt szokott válaszolni az „özvegyi nyugdíj” c. topikban. Visszalapozva kb a 4. oldalon megtalálod, ott kérdezd meg. (Az is számít, hogy az özvegy gyermeke meddig tanult, meddig kapott árvaságit, ezt is írd meg.)
Üdv mindenkinek!
Lehet nekem gyenge a felfogásom, de még mindig nem tudom, hogy elmehet e édesanyám akár csökkentett összegű nyugdíjba, ha megvan a 40 éves szolgálati ideje. Nagyon fontos lenne, mert ha nem mehet el 2013 augusztusáig, akkor nem kapja meg az özvegyi nyugdíjat, amit tudomásom szerint édesapám halála után 10éven belül érvényesíteni kell.
Korall54!
Borzasztó, mindent megtehetnek velünk?
Üdv: Piroska
Piroska75
Riasztó!
Van itt más is:
http://www.mszfszk.hu/index.php?…
A kijelző 10.percétől nézd a műsort! (a számláló hátralévő időt mutat, tehát az
utolsó 10 percet keresd!, de az utolsó 4 perc se semmi.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02