Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2009.05.12. 08:42

Pannam!

A férjednek 1 évvel kitolódik a nyugdíjkorhatára 63 évre. Előrehozott nyugdíjba 2 évvel korábban mehet. Jelenleg regisztrálja magát a Munkaügyi Központba.
Ellátási jehetőségek: http://munkajog.com/…llatasa.html#…

• 270 nap támogatás, ebből 91 nap Álláskeresési járadék az átlagkereset 60 %-a (bruttó), max. a minimálbér 120 %-a (nem dolgozhat kiskönyvvel), 85 800 Ft.
• 179 nap Álláskeresési segély a minimálbér 60 %-a (bruttó) kb. 42 900 Ft, ekkor dolgozhat kiskönyvvel
• újabb 6 hónap, ekkor a minimálbér 40 %-a (bruttó), 28 600 Ft (ez annak lehet, aki betöltötte az 55. évét)
• utána nyugdíj előtti segély 28 600 Ft (bruttó), aki 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt van a regisztrált munkanélküli. Sajnos a nyugdíjkorhatár kitolódásával ez is kitolódott.

Érdemes elolvasni 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
V. Fejezet A MUNKANÉLKÜLIEK ELLÁTÁSA
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Szolgálati időnek számít, de a nyugdíj kiszámításnál nem veszik figyelembe, tehát nem rontja a nyugdíj összegét.

Sajnos még az alkalmi munkavállalói kiskönyvvel tudna munkát vállalni.

Még ezt is nézd meg: http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Üdvözlettel Veci

hegyipeter # 2009.05.12. 09:17

Köszönöm, Lyonee, most már minden világos.

Pannam # 2009.05.12. 09:23

Köszönöm Veci !
Nagyon sokat segitettél, további szép napot.

nagymami # 2009.05.12. 11:23

A feleségem 1955-ben született, és az érdekelne,hogy mikor mehet nyugdíjba,vagy előrehozott öregségi nyugdíjba,és milyen feltételekkel, az új, jelenlegi szabályok szerint.Azt szeretném még megtudni,hogy a ledolgozott 40 év után elmehetne-e és milyen csökkentéssel jár ez.Köszönöm

lang # 2009.05.12. 11:46

Kedves Lyonee!
Hegyipeter kérdéséhez kapcsolódom.
Számít az valamit, ha nem 37 évem van hanem 38, 39, 40 netán 41? Esetleg ez mindegy?
Üdv.

kissnapocska # 2009.05.12. 11:58

A férjem 48.09.27-én született. 1970. 08. 01-vel állt munkába.(folyamatosan 1 munkahelyen dolgozik-pedagógus) Azt szeretnénk ha felmondana a vezetőség neki úgy, hogy 2010.aug.1-vel teljen le a 8 hónap felmondási idő. Így pontosan meglenne neki a 40 év szolgálati viszonya is és járna neki a jubileumi jutalom is és a végkielégítés is???? (sajnos elbocsátások vannak, előrehozott nyugdíjba küldenék) Hogy jár jobban? Kizárja-e egyik a másikat? Köszönöm a választ!

Veci # 2009.05.12. 12:27

nagymami

Az 1955-ben születtet nő 61 évesen mehet el előrehozott nyugdíjba, minimum 37 év szolgálati idővel a tegnap elfogadott, új szabályok szerint.
Hallgassátok meg a vasárnapi Szólás szabadsága adását http://www.mtv.hu/videotar/?…. Ott azt hozták le, ha jól értelmezem, hogy a 40 év szolgálati idő eseén nem csökkentett. Minél többen értelmezzük, annál jobban megértjük az összefüggést.
Az elfogadott tv. itt olvasható:

9180/14 – egységes javaslat
A társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról”
http://www.parlament.hu/…180-0014.pdf

lang
Neked is ajánlom amit az előbb írtam, hallgasd meg az adást is, de Lyonee pontosabb választ ad neked is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.12. 13:10

kissnapocska

A férjednek a munkáltató felmondana? A 40 éves jubileumi jutalomra jogosult az is, aki nyugdíjasnak minősül /akkor is, ha írásban kéri a felmentést a Kjt.30. § (1) e) pontja alapján/ nem feltétele, hogy be is töltse a 40 évet, ekkor elég, ha legalább a 35 évet meghaladta.

Egyébként a férjed már akár az idén előrehozott nyugdíjba mehetne. A mostani számítási feltétel szerint (saját tapasztalat szerint) még kedvező a nyugdíj kiszámítás. Azt meg nem lehet tudni, hogy milyen lesz jövőre.
Úgy tudom (tapasztalatból), ha a munkáltató mond fel, akkor végkielégítést + kiemelt végkielégítést kellene fizetnie. Ez meg nem érdeke a munkáltatónak. Mert akkor 8+4 havi végkielégítést kellene kifizetnie, nem pedig csak 5 hónap jubileumi jutalmat. Nincs valami félreértés a felmentéssel kapcsolatban?

Itt találod a Kjt. szabályait: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/126
Jubileumi jutalomra vonatkozó szabály:
"78. § (1) A huszonöt, harminc-, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
Jubileumi jutalma közalkalmazottaknak
(2) A jubileumi jutalom:
a) huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
b) harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
c) negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.
(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni. "

Eszerint még akár az idén nyugdíjas lehetne, ha legkésőbb dec. 30-ig megszűnne a jogviszonya, akkor dec 31-től megállapíthatnák a nyugdíjat (januártól már nyugdíjemelést is kaphatna). Csökkentés nélüli nyugdíjat kaphatna, a felsőfokú tanulmányok is szolgálati időnek minősülnek, ami alapján gondolom minimum +4 év lenne a szolgálati ideje. A jelenlegi számítás szerint legalább 86 % lehetne a nyugdíja, mivel még évenként + 2%-ot kaphat. Nem sokat gondolkodnék a helyében, én már a következő tanévtől elmennék (ezt tettem én is és egyáltalán nem bántam meg, több a nyugdíjam, mint a fizum lenne). De akár kalkulálhatod is a nyugdíjad, hogy meggyőződj róla: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx De nektek kell dönteni.

Üdvözlettel Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.12. 13:17

kissnapocska

Bocs az utolsó sorokat nem olvastam el rendesen és én arra válaszoltam, ha a férjed kérné a felmentését.
A létszámleépítéssel jár jobban, mert akkor 8+4 hónap végkielégítést kapna, (véleményem szerinetm a jubileumi jutalom nem jár ez esetben, de nem vagyok benne biztos). A + 4 hónap azért, mert 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt van. Hát jól járna, ha a munkáltató létszámleépítés címén mondana fel.

Üdvözletem Veci

Üdvözlettel Veci

kissnapocska # 2009.05.12. 14:22

Köszönöm Veci!
Ez a 8 + 4 hónap a felmentési időre is vonatkozik? Vagy maradna a 8 hónap felmentési idő? Köszönöm a gyors választ. :)

Lyonee # 2009.05.12. 14:32

Kedves Juli54!
A tv.változás nyugdíjkorhatárral, szolgálati idővel kapcsolatos részei 2010 jan. -től lépnek hatályba. Ez számodra azt jelenti, hogy be tudsz lépni a pép-be. A pép-ben nem 5, hanem 5,5 évig leszel a nyugtv változás miatt. Erről később biztos rendelkeznek, mert nyugdíjba nem engednek 62,5 éves korodnál előbb az biztos.

Ferenc53 # 2009.05.12. 14:32

Tisztelt Fórumozók!
Az mfor.hu-n a következőket olvastam:

"A zárószavazás előtt az alkotmányossági problémák kiküszöbölésére elfogadott módosítás értelmében előrehozott nyugdíjra jogosultak azok a férfiak is akik legalább 42 év szolgálati idővel rendelkeznek,és betöltötték a 60. évüket,ha 1952-ben,illetve 1953-ban születtek.Az 1954-esek 60 éves,183 napos korukban kérhetik az előrehozott nyugdíjat."
Ezekben az esetekben ez csökkentés nélküli nyugdíjat jelent?Válaszotokat előre is köszönöm.

Lyonee # 2009.05.12. 14:35

Elütöttem. Az utolsó szám helyesen: 60,5 év.

Veci # 2009.05.12. 15:00

kissnapocska

A felmentési időd 8 hónap, annak felét a munkavégzés alól fel kell menteni. Ezen kívül a végkielégítés 8+4 hónap, mivel egy munkahelyen töltötte le a férjed.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.05.12. 15:02

Kedves Juli54!
Nagyon örülök, hogy Lyonee megerősített a fejtegetésemben. Ő profi és korrekt a jogszabályok értelmezésében. Gratulálok neked és örülj a lehetőségnek.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

kató54 # 2009.05.12. 15:33

Kedves Lyonee !

Érintett vagyok, 1954-ben születtem, érdeklődéssel olvasom a Fórumot. Segítenél, mit jelent a pép ?!
Azt számolgatom, ha munkanélkülivé válok 60,5 éves koromig " kell" eltartani a gyerekeimnek. Létezik olyan, hogy védettség ?
Köszönöm a segítséget.

Veci # 2009.05.12. 15:44

Kedves Ferenc53!

Ha ez igaz, akkor jelképesen a nyakadba ugrik jó néhány férfi. Mindenesetben a férfiakkal szemben negatív diszkrimináció ha ők nem mehetnének el 60 éves korban előrehozott nyugdíjba, mégha 42 év szolgálati idővel.
Hol lehet még megtalálni ezt az információt? Szeretnék megerősítést! Ki tudja?

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.05.12. 16:50

kató54!
pép: prémiumévek program
2004. évi CXXII. törvény a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról

Itt a fórum jogszabálykeresőjében is megtalálod.
A közszférában dolgozóknak köteleses a munkáltatójuk felajánlani felmondás előtt, bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az utolsó szalmaszál a munkanélküliség megelőzésére.

Veci # 2009.05.12. 18:09

Kedves Lyonee!

Légszíves segítsél értelmezni, amit leírtam ide:

Megnéztem az országgyűlés szavazásáról a videót. Hát kérem, ott az egységes javaslathoz benyújtottak a múlthéten zárószavazás előtti módosító javaslatot T/9180/16 sorszámon, amit a zárószavazással elfogadtak.
Itt található: http://www.parlament.hu/…180-0015.pdf
A parlamenti szavazásról a videó itt tekinthető meg és (4:39:30 – 4:41:30 időszakban hallgassátok meg, utána) a névszerinti szavazás látható:

http://www.parlament.hu/…szav_lap_egy?…

Ebben szerepel ez a módosítás:

Az egységes javaslat 3. §-ának a Tny . 18/B. § (3) bekezdését megállapító része az
alábbiak szerint módosul :
„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult [az]
a) az az (1) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is,aki
aa) 1954-ben született [nő is, aki] és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte ,
[b] aJ [az] 1955-ben született [nő is, aki] és 61 . életévét betöltötte ,
[c] ac) [az] 1956-ban született [nő is, aki] és a 61 éves és 183 napos életkort
betöltötte,
[d]ad) [az] 1957-ben született [nő is, aki] és 62. életévét betöltötte,
2
[e] ae [az] 1958-ban született [nő is, aki] és a 62 éves és 183 napos életkort
betöltötte[, ]

b)az az (1) bekezdés b)pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42
év szolgálati id ővel rendelkez ő férfi is, aki
ba)1952-ben vagy 1953-ban született és 60 . életévét betöltötte,
bb)1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte
.

Üdvözlettel Veci

Juli54 # 2009.05.12. 18:22

Kedves Lyonee!

Ezt csak most tudtam meg Tőled! Nagyon szépen köszönöm!
Végre megnyugodhatok.:)

Veci # 2009.05.12. 18:45

Kedves Juli54!
Olvass vissza 2009.05.09-én általam írtakra is, nem árt ha újból megnézed, jobban átlátod, abban is 2004. évi CXXII. törvény van kifejtve:

Ezt olvasd el és akkor megnyugszol.
http://www.ddrmk.hu/…miumevek.pdf

A PRÉMIUMÉVEK PROGRAM
A prémiumévek program lényege, hogy az elbocsátással szemben alternatívát mutasson a
közszférában hosszú jogviszonnyal rendelkezı és a nyugdíjkorhatárhoz közel álló, a Péptv. szerinti
feltételeknek megfelelı alkalmazottaknak.
2009. január 1-tıl ismét módosulnak a prémiumévekre vonatkozó szabályok. A közszférában
foglalkoztatottak esetében meghosszabbodik a programba belépés határideje 2010. december
31-ig és egyértelmően megfogalmazódnak a prémiumévest megilletı juttatások.

A közszférás prémiumévek programban való részvétel szabályai:A programban résztvevı addigi vezetı beosztása, vezetı megbízatása a programba lépéssel
megszőnik, a közszférás programban résztvevı munkakörrel nem rendelkezik. A prémiumévek
program idıtartama alatt azonban a munkáltató hetente (munkaidıkeret alkalmazása esetén a
munkaidıkeret átlagában) legfeljebb 12 óra idıtartamban igényelhet a közszférás programban
részvevıtıl (az érintett iskolai végzettségének és képzettségének megfelelı) munkavégzést [Péptv. 3.
§ (2) bekezdés, 4. § (2) bekezdés].

A többit olvasd el, mertha beidézem, betelik a topic. Te szerencsésnek mondhatod magad, hogy a munkáltató így áll hozzá a dologhoz
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.05.12. 19:25

juli54!
Ugye megtaláltad a korrekciómat is, mert elütöttem a legfontosabb adatot.
Helyesen: Erről később biztos rendelkeznek, mert nyugdíjba nem engednek 60,5 éves korodnál előbb az biztos.(előrehozott ny-ról van szó)

Erzsi54 # 2009.05.12. 21:42

Kedves Fórumozók!

1954. január 23-án születtem (nő) és 37 év szolgálati időm van jelenleg.
Egy megerősítést szeretnék kérni, hogy valóban 60 és fél éves koromban teljes és nem csökkentett előrehozott nyugdíjba mehetek majd?

Ha jól értelmezem a törvényt, akkor 23 napon múlik, hogy nem tudok elmenni 2012-ben, hanem csak 2014-ben.
Nem lehet ilyenkor valamilyen méltányossági kérelmet beadni?
Vagy
Korengedményes nyugdíj lehetőségét nem akarják meghosszabbítani?
Vagy
Versenyszférában dolgozókra nem hosszabbítják meg a prémiumévek programot?

Kérem,ha valaki tájékozott ezekben a kérdésekben válaszoljon!

Üdv. Erzsi

Veci # 2009.05.13. 17:38

Erzsi54

Nem tudlak megerősíteni, a szövegben nincs utalás a 40 évnél hosszabb idő esetére. Hallgass bele a Szólás szabadsága adásába http://www.mtv.hu/videotar/?…

Nem hallani arról, hogy a korengedményes nyugdíjba vonulást meghosszabítanák.

Prémiumévek programról itt olvashatsz: www.ddrmk.hu/…miumevek.pdf
A versenyszférában foglalkoztatottak esetében 2008. december 31-ét követıen már nincs mód a programba lépésre.

Itt van a tv. módosítás szövege:
Az egységes javaslat 3. §-ának a Tny . 18/B. § (3) bekezdését megállapító része az
alábbiak szerint módosul :

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
a) az az (1) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelel ő nő is,aki
aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte ,
ab) 1955-ben született és 61 . életévét betöltötte ,
ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ad) 1957-ben született és 62. életévét betöltötte,
ae) 1958-ban született és a 62 éves és 183 napos életkort betöltötte

Itt található az említettaz (1) bekezdés a)–b) pontja és a csökkentés mértéke:

a) legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell
meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét
a) annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
b) 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel
alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

Sajnálom ennyit tudok írni, hátha valaki kiegészíti.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Juli54 # 2009.05.13. 19:24

Kedves Lyonee!

Örömömben észre sem vettem az elírást.Nekem az a lényeg hogy csak januártól lép életbe az új nyugdíjkórhatár,így a prémiuméveket 55 évesen igénybe tudom venni.Az előző kormány által megszavazott + 4 honap sem érvényes ?

Köszönettel:Juli