Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2009.03.03. 13:54

Kedves Érdeklődők!

Ezt ma találtam az adozona.hu oldalon:

http://adozona.hu/…vi_2009.aspx

Változások
Minden a nyugdíjról: mit kell tudni 2009-ben?
Utolsó módosítás: 2009. március 02.
Szerző: Molnár László

Az alábbi témaköröket tartalmazza:

Nyugdíjjogosultságot és kiszámítást érintő változások
Előrehozott öregségi nyugdíj
Nyugdíjminimumok
Keresetvalorizáció
Degresszív számítás
A korengedményes nyugdíj
A 13. havi nyugdíj
Nyugdíjfolyósítás alakulása keresőtevékenység esetén
Rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés Erről a változásról itt az idézet:

A 2008. január 1-jét megelőzően megállapított rokkantsági nyugdíjak esetében is 2009. január 1-jét követően meg kell szüntetni a rokkantsági nyugdíját annak a 62. életévét el nem érő személynek, akinek a keresőtevékenységből származó hat egymást követő hónapra vonatkozó nettó keresetének (jövedelmének) havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követő rendszeres emelésekkel növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét.

2009-től ezt a rendelkezést minden a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő III. rokkantsági csoportba tartozó rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjasra, valamint a rehabilitációs járadékban részesülőre is alkalmazni kell függetlenül attól, hogy az ellátást mikor állapították meg.

A kereseti korlátozás tehát kizárólag az 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező (III. csoportba tartozó) rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, a 79 százalékot meghaladó egészségkárosodású (I. és II. rokkantsági csoportba tartozó) nyugdíjasokat nem érinti.
Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a rokkantsági nyugdíjat a nyugdíjasként elért kereset összegére tekintettel megszüntetni nem lehet.

A rokkantsági nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset 90 százalékának 2009-re időközi emelésekkel növelt összegének kiszámításához nyújt segítséget az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján a „Reflektor” rovatban elhelyezett kalkulátor. Ennek igénybevételével a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset (nyugdíjmegállapító határozatban szereplő) 90 százalékának 2009-es időközi emelésekkel növelt összege ismerhető meg.

A vizsgálat során kizárólag a 2009. január 1-je utáni kereseteket kell figyelembe venni, erre tekintettel a megszüntetésre legkorábban 2009. július 1-je után kerülhet sor.

Nem szűnik meg a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság, ha a keresőtevékenység egymást követően a hat hónapot nem éri el.

Üdvözlettel Veci

Tetti # 2009.03.05. 17:10

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy el tud-e a vállalat küldeni nyugdíjba?
1952. februárjában született férfi vagyok. Jelenleg 39 év munkaviszonyom van. A vállalat átvállalná (ha van rá mód) a nyugdíjba vonulásom költségeit.
Ha van rá lehetőség, akkor mennyivel csökkenne a nyugdíjam?

Előre is köszönöm!!
Várom válaszukat!

öcsi49 # 2009.03.08. 13:03

Azt szeretném megkérdezni, hogy előrehozott öregségi nyugdíjnál a teljes nyugdíjnak hány százalékát kapom? A 62 év betöltését követően változik-e a nyugdíjam? Előre is köszönöm!!!

Veci # 2009.03.08. 20:21

Tisztelt Tetti!

Itt mellékelem, ahonnan vettem információt a korengedményes nyugdíjról(2008.12.18-i közlemény):

http://www.szmm.gov.hu/main.php?… 836&ctag=articlelist&iid=1

"Megmarad, de szigorodik a korengedményes nyugdíj

A korábbi szándék ellenére jövőre nem szűnik meg a korengedményes nyugdíj, de igénybevételének szabályai szigorodnak - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

A korábbi szándék ellenére jövőre nem szűnik meg a korengedményes nyugdíj, de igénybe vételének szabályai szigorodnak - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.
Az államtitkár elmondta: a kormány szerdán módosította a korengedményes nyugdíjra vonatkozó rendeletet, az új szabályok egy évig lesznek érvényben.

2009. január 1-től mindkét nem 57 évesen kérheti a korengedményes nyugdíjazást, ha az előrehozott öregségi nyugdíj esetén 40, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 37 éves szolgálati idővel rendelkezik.
A korengedményes nyugdíjat a 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 évvel akkor lehetett igénybe venni, ha erről a munkáltató és a munkaadó egyezségre jutott, és a munkáltató vállalta, hogy az előrehozott korhatárig előre, egy összegben befizeti a munkavállaló nyugdíját a nyugdíjalapba - jelentett ki Korózs Lajos.

Hozzátette: ez a lehetőség továbbra is fennáll majd, ám változik az igénybevételhez szükséges szolgálati idő. Eddig az előrehozott öregségi nyugdíj esetében elegendő volt 38 évnyi, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 33 évnyi szolgálati idő.
Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) múlt pénteken úgy foglalt állást, hogy a következő fél évben mindhárom oldal az egész korengedményes, korkedvezményes nyugdíjrendszert áttekinti - közölte az államtitkár.
A kabinet azért kezdeményezte az OÉT ülésén a korengedményes nyugdíj 2010-ig való fenntartását, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ezzel is segítse azokat, akiknek a munkahelyük elvesztése esetén a korengedményes nyugdíj biztosítja a megélhetést - tette hozzá. (Forrás: MTI)

A korengedményes nyugdíj feltételeinek módosítása

A korengedményes nyugdíj intézménye lehetővé teszi a munkavállaló és a munkáltató törvényes megállapodását a 62 éves öregségi nyugdíj korhatár előtt 5 évvel. A munkavállaló és a munkáltató közösen megegyeznek a felmondás körülményeiben és a munkáltató vállalja, hogy az előrehozott korhatárig - nők esetében 59, férfiak esetében 60 éves korig - előre, egy összegben befizeti a munkavállaló nyugdíját a társadalombiztosítási nyugdíjalapba.

Az eddigi szabályozás szerint az előrehozott öregségi nyugdíj esetén 38, csökkentett előrehozott nyugdíj esetén pedig 33 év a szükséges szolgálati idő. A módosítás szigorítja a korengedmény szabályait, 40 illetve 37 évre emeli a szükséges szolgálati időt, összhangot teremtve a nyugdíjtörvény 2009 évi szabályaival.
Jelenleg kb. 8-9 ezer fő kap ilyen nyugdíjat.

A módosítás eredményeként a korengedményes nyugdíj intézménye még egy évig igénybe vehető. A nyugdíjkorhatár előtt álló, hosszabb szolgálati idővel rendelkező munkavállalók számára 2009 folyamán továbbra is a foglalkoztatási feszültségek kisebb konfliktust jelentő megoldása lehet. A nők számára is lehetővé válik az igénybevétel, mert az előrehozott nyugdíj korhatára 57 évről 59 évre nő. Ugyanakkor a szükséges szolgálati idő megemelése szűkíti azok körét, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel.

2010. január 1-jéig a munkavállalók és munkáltatók új megállapodást köthetnek. A nyugdíjbiztosítási szervekhez addig benyújtott megállapodások alapján a korengedményes nyugdíjat meg kell állapítani, a megállapított nyugdíjat pedig továbbra is folyósítani kell.

SZMM Sajtó
2008. 12. 18."

Üdvözlettel Veci

szuzi53 # 2009.03.08. 20:59

Tisztelt Veci!
Segitségedet kérem.3évig "rendes" rokkantnyugdíjas, 10 éve pedig 50%-os vagyok. Ezek az évek szolgálati időnek számítanak vagy nem? Az én olvasatomban igen, de nem vagyok biztos benne. Válaszodat előre is köszönöm.Üdvözlettel

bkzs

szuzi53 # 2009.03.08. 22:03

Kedves Öcsi49
Amennyivel hamarabb mész el évi 2,4%-al csökken a nyugdíj. Nekünk nőknek pedig diszkrimitív módon 3,6%. Ki érti ezt? Ha betöltöd a 62 évet nem változik a nyugdíjad, de szerintem akkor is megéri, mert a fizud nem biztos, hogy emelkedik /pláne a mai helyzetben/, de a nyugdíjat legalább minden évben emelik az infláció mértékével, idén 3,1-el.Üdv.

bkzs

Veci # 2009.03.08. 22:33

Kedves öcsi49 és szuzi53!

Ezt ajánlom megnézni: 1997. évi LXXXI. törvény 12. §, 13. §, 22. §

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Az 1997. december 31-ét követő és 2013. január 1-jét megelőző időpont között megállapításra kerülő öregségi nyugdíj

12. § (1) Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján az öregségi nyugdíj összege

10 év 33,0 %
11 év 35,0 %
12 év 37,0 %
13 év 39,0 %
14 év 41,0 %
15 év 43,0 %
16 év 45,0 %
17 év 47,0 %
18 év 49,0 %
19 év 51,0 %
20 év 53,0 %
21 év 55,0 %
22 év 57,0 %
23 év 59,0 %
24 év 61,0 %
25 év 63,0 %
26 év 64,0 %
27 év 65,0 %
28 év 66,0 %
29 év 67,0 %
30 év 68,0 %
31 év 69,0 %
32 év 70,0 %
33 év 71,0 %
34 év 72,0 %
35 év 73,0 %
36 év 74,0 %
37 év 75,5 %
38 év 77,0 %
39 év 78,5 %
40 év 80,0 %
és minden további évre 2-2 százalék.

A 62 év betöltése után az előrehozott nyugdíj marad.

Olvassatok vissza 2009.02.09-én írtam
már arra, hogy honnak kikereshetitek ki az életkorra vonatkozó nyugdíjba vonulási lehetőséget táblázatba foglalva (innen ollóztam ki az alábbiakat).
http://www.onyf.hu/

Üdvözlettel Veci

egonca # 2009.03.11. 17:32

segitséget szeretnék kérni!
1951.03.01-én születtem.Az idén lesz 40 éves munkaviszonyom.Jelenleg kényszervállalkozóként dolgozom,szinte a család pénzén-komolyabb bevétel nélkül-,sehova nem vesznek fel dolgozni.Nem látok semmi megoldást.
Mikor tudnék legkorábban nyugdíjba menni?Csak 2011-ben?Addig mit csináljak?Hogy éljek meg?
Kérnék tippet,ha valaki esetleg tud adni.Köszönöm.

papus2 # 2009.03.12. 06:56

Tisztelt forum
A munkaviszonyom 2008 novemberében megszünt azota sem tudok elhelyezkedni. Az 59-ik évemet taposom anyugdij igazgatóság 42-év 37-napot igazolt elutasitották a kérvényemet viszont a gyermek kedvezményt nem számitották be hármat neveltem fel meg fellebezhetem e a döntést várom hozzáértő válaszukat
Tisztelettel Szijjártó József

Veci # 2009.03.12. 09:24

Tisztelt papus2!

Az itt megadott helyen található a munkanélküliek ellátásáról szóló információ:

http://munkajog.com/…llatasa.html#…

Ezen belül nézze meg az álláskeresők támogatása részt. Ha az elmúlt 4 évbe volt folyamatos munkaviszonya (a szolgálati ideje alapján arra következtetek), akkor a következőkre jogosult (épp tegnap érdeklődtem utána konkrétan, s az alábbiakat tudtam meg a Munkaügyi Központtól):

•270 nap támogatás, ebből 91 nap Álláskeresési járadék az átlagkereset 60 %-a (bruttó), max. a minimálbér 120 %-a (nem dolgozhat kiskönyvvel), 85 800 Ft.
•179 nap Álláskeresési segély a minimálbér 60 %-a (bruttó) kb. 42 900 Ft, ekkor dolgozhat kiskönyvvel
•újabb 6 hónap, ekkor a minimálbér 40 %-a (bruttó), 28 600 Ft (ez annak lehet, aki betöltötte az 55. évét)
•utána nyugdíj előtti segély 28 600 Ft (bruttó), mivel 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt van a regisztrált munkanélküli.

Érdemes elolvasni 1991. évi IV. törvény
a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról V. Fejezet A MUNKANÉLKÜLIEK ELLÁTÁSA

A Nyugdíjfolyósítónál is érdeklődtem a szolgálati idő vonatkozásában, s ezt mondták:
Szolgálati időnek minősül az álláskeresési járulék, az álláskeresési segély és a nyugdíj előtti munkanélküli segély, de a nyugdíjszámításnál nem veszik figyelembe, ha lerontaná a nyugdíját.

Remélem tudtam segíteni, a gyermekkedvezmény 2009-től megszűnt, nincs értelme fellebbezni, mert ez rendelet vagy törvény. Egyébkéntis csak annak vették 2008-ig figyelembe a gyermekkedvezményt, akinek hiányzott a szolgálati idejéhez. Mi is 3 gyereket neveltünk, ezért tudom az ide vonatkozó információt. Regisztráltassa magát a Munkaügyi Központba és hátha találna még valamilyen munkát a 60. éve betöltéséig, ha mégsem akkor ezek a lehetőségek állnak fenn.

Üdvözlettel Veci

szakácsnő # 2009.03.12. 14:32

Kedves Jogászok! A következő a problémám.1947-ben születtem és 1983 óta dolgozom ugyanazon a munkahelyen szakácsként. 1995-ben korkedvezménnyel nyugdíjba mentem, de a munkaviszonyom fennmaradt(bár nem módosították a szerződésemet).Most a főnököm azt akarja, hogy mondjak fel, vagy közös megegyezéssel menjek el és akkor esetleg fizetnek nekem 1 havi „végkielégítést“ Azt hallottam, hogy ha a munkáltató mond fel és a korkedvezményes nyugdíjazás már 1999 előtt megtörtént ( valamilyen törvény miatt), akkor jár a nyugdíjasnak is a 6+3 havi kereset végkielégítésnek.Én már nem akarok visszamenni oda dolgozni ennyi év már elég volt, de a pénztől nem szeretnék elesni.Sürgős segítségüket kérem, mert választ kell adnom.Mit tegyek most??
köszönöm

Veci # 2009.03.12. 15:57

Tisztelt szakácsnő!

Olvassa el az itt található információt, címe :

Munkavállalás nyugdíjas fejjel

http://www.sinosz.hu/…Default.aspx?…

Abból ollóztam ki, de a törvény értelmében
Nem jár végkielégítés annak a munkavállalónak, aki legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

Szerintem fogadja el az 1 hónapot, vagy ha sikerülne még valamennyit "kialkudni".

Idézet a jelenleg még hatályos 1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéből

Végkielégítés
95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [87/A. § (1) bekezdés].

87/A. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a munkavállaló akkor minősül nyugdíjasnak, ha

1. a hatvankettedik életévét betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
  5. szolgálati nyugdíjban, vagy
  6. korengedményes nyugdíjban, vagy
  7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.
(2) A munkavállaló akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

Üdvözlettel Veci

ZsuzsIM # 2009.03.13. 10:44

Tisztelt Fórum!

A segítségeteket szeretném kérni a következőkben.

A férjem 1953 március 05-én született. 16 éve az OMSZ-nál gépkocsivezető.

A szolgálati idő megkérése után megállapítottan 2010. március 5-ivel előrehozott öregségi nyugdíjba mehet.

Mi a teendőnk?!

A munkáltató felé nekünk kell-e közölni a nyugdijba vonulási szándékát és ha nekünk,akkor mikor és milyen formában tegyük ezt?

Felmentési ideje ha jól tudjuk 5 hónap, aminek felét el kell hogy engedje a munkáltató.Az erre vonatkozó kérelmét tudomásunk szerint szolgálati lapon kell benyújtani. Mi lépjünk, vagy várjuk meg amíg a munkáltató kezdeményez.

Válaszotokat előre is köszönve:

szakácsnő # 2009.03.13. 11:51

Kedves Veci! Nagyon köszönöm a válaszát.Én nem vagyok jogász, de mit tehettem, keresgéltem a neten. És ezt találtam a
http://enmagam.freeweb.hu/…zabalyai.htm
oldalon.Tudom, hogy ez egy kivágott szövegrész, de ha megtenné, hogy összességében is elolvassa a megadott oldalt, nagyon megköszönöm.

"... Ezzel ellentétben, aki az alábbi nyugellátás valamelyikében részesül, a rendes felmondást nem kell indokolni és végkielégítés sem jár a részére, kivéve, ha az előrehozott öregségi nyugdíjat 1999. augusztus 17-e előtt állapították meg számára."

Nekem 1995-ben állapították meg. Szóval nekem úgy tűnik van remény. Vagy rosszul látom?

benevar # 2009.03.13. 13:57

Kedves "szakácsnő"!

Mennyi az Ön betöltött életkora?

erzsebet530203 # 2009.03.13. 17:45

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék arra a kérdésemre választ kapni, hogy /mi az az előnyugdíj?/
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv: Erzsébet

Veci # 2009.03.14. 07:42

Tisztelt szakácsnő!

Megtaláltam én is azt a magyarázatot amit Ön, de az még 2001. márciusban keltezett. Nem tudom megmondani, hogy ez most még leghetséges, én a jelenleg hatályos törvényt idéztem be (szerintem ez a mérvadó, de ez a személyes véleményem). Egyébként is, aki nyugdíjba megy többnyire önszántából teszi és akkor nincs (szerintem korábban sem volt) végkielégítés. Max. ha sikerült a munkáltatójával együttműködnie abban, hogy létszámleépítés címen mondjanak fel. Személyes véleményem továbbá, hogy én elfogadnám a felajánlott 1 hónap végkielégítést (ha nagyobb mértékben nem tudnak megegyezni), hiszen ez egy humánus ajánlat a munkáltatója részéről, mégha azt is figyelembe veszi, hogy 1995 óta Ön dolgozhatott nyugdíj mellett a mai napig (2008-tól nyugdíjba vonulók már csak korlátokkal tehetik meg).

Nem értek a jog értelmezéséhez, csak próbálom összeollózni az információkat. Egy munkajogászt célszerű lenne megkérdezni, hogy megnyugodjon.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.03.14. 08:03

Tisztelt erzsebet530203!

Előnyugdíj
A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény által szabályozott módon és feltételekkel megállapított, munkanélkülieket megillető, az öregségi nyugdíj szabályai szerint számított munkanélküli ellátás.

Forrása, a jogosultnak a reá irányadó korhatára betöltése napjáig, a Munkaerőpiaci Alap volt.

2007-08-31 02:00
Itt olvastam, többet nem tudok róla.
http://www.onyf.hu/?…

Még itt is érdemes olvasgatni: http://www.weborvos.hu/…veny/125852/
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
Az egységes szerkezetbe foglalt szöveg hatályossága: 2009. január 1-2009.június 30.

2009-01-07 11:12

Üdvözlettel Veci

Frici49 # 2009.03.17. 11:32

Tisztelt fórum!

2009.03.14-én mentem nyugdíjba a cégem januárba elküldte a nyugdíjfolyósítóhoz a papírokat és azt szeretném kérdezni hogy mennyi idő alatt határoznak a nyugdíjamról. Előre is köszönöm válaszotokat!

Üdv.

Veci # 2009.03.17. 12:16

Tisztelt Frici49!

A Nyugdíjfolyósító 30 napon belül hiánypótlásra küld értesítést (nekem o hiány volt). Kb 1 hónapra nyugdíjelőleget határoztak meg, s innét max. 2 héten belül (aki átutalással kérte, annak hamarabb a számlára kerül) küldték a nyugdíjelőleget az előzőt és a tárgyhavit egyszerre, nekem az eltelt idő a beadástól jan 26-márc.05-ig volt. A végleges határozat még nincs meg, azt hiszem valamilyen szorzót március végéig bocsátják a NYUFIG részére, s azt követően lesz meg a végleges nyugdíj megállapítása. Eddig megérkezett a nyugdíjas törzslapom, eü igazolás, és az utazási papír. Tehát kb. 4-5 hét alatt kaptam meg ezeket.
Türelmes várakozást kívánok.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.03.17. 12:21

Frici49!

Jelzem én nem adtam be a papírokat, csak amikor már jogosult voltam, lehet hogy az Ön esetében ez gyorsabban megy, ezt nem tudom. Bár a jövedelemre vonatkozó adatok feldolgozását csak a munkahely végső elszámolása után tudja a NYUFIG elkezdeni. Szerintem az előbb leírt időtartam várható.
Üdvözlöm

Üdvözlettel Veci

hatvanas # 2009.03.19. 12:03

Kérdésem a következő:a nejem 2007 4 hoban 57 évesen ment nyugdijba mint közalkalmazott 40év munka viszony én 2008 11 hoba 45 év munka viszony A KÉRDÉS miért nem kapunk 13 havi nyugdijat .A média azt mondja hogy akik ebben az évben mennek azok nem kapnak.A másik kérdés azok a leszázalékoltak akik pénzért elintézték mirt kapnak? üdv hatvanas

gittus # 2009.03.19. 12:27

Az 1997.évi LXXXI.tv 6/A. § (1) bekezdés szerint Tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a (4) bekezdés szerint esedékes folyósítás hónapjában a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső22

1. rokkantsági nyugdíjban vagy baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül, vagy
  2. hozzátartozói nyugellátásban - ide nem értve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat - részesül, vagy
  3. az a)-b) pontban nem említett nyugellátásban - ide nem értve a rehabilitációs járadékot - részesül, és 62. életévét a tárgyévet megelőzően betöltötte.

A második kérdése gondolom csak költői volt.

Veci # 2009.03.21. 09:17

Frici49 és egyéb érdeklődők!

Ezt érdemes megnézni:
http://www.klubhalo.hu/modules.php?…
Nyugdíj, nyugdíjreform I. rész Dátum: Március 13, péntek,

Üdvözlettel Veci

karel # 2009.03.25. 11:50

Kérdésem:1951 április 21-én születtem.Igazoltan 41 évem van bedolgozva.Közalkalmazott vagyok 1997-óta.Az önkormányzat anyagi helyzete miatt gondolkodik az előrehozott nyugdíjaztatásamon.Milyen formában küldhetnek el és mikor? Az 1951 es születésüeknek mennyi a nyugdíj korhatár? Ha létszám leépítésként küld el végkielégítéssel akkor nem járok e rosszul? A jubileumi jutalmak a munkában eltöltött időre vagy csak a közalkalmazotti időre jár? Köszönöm.